Piste-veiligheid rondom de feestdagen

-Diana- op 23 december 2015· 6 reacties

null

Zo vlak voor de start van de winter is het hier in Sankt Anton oppassen geblazen op de piste en dat geldt zeker niet alleen voor de regio Arlberg. In verhouding met andere jaren vonden er dan wel niet meer ongelukken plaats, echter de ongelukken die zich aandienen zijn vele maten heftiger. De reden hiervoor is onder andere dat er minder pistes geopend zijn en er dus simpelweg minder ruimte om te vallen is. Er begeven zich meer mensen op minder oppervlakte. De pistes zijn hard en bestaan vooral uit kunstsneeuw, wat zorgt voor behoorlijke variaties in het sneeuwdek. Stukken ijs met ophopingen van sneeuwhoopjes uit de sneeuwkanonnen. Er wordt nogal wat gerutscht op de piste en zonder goede kanten ben je niet erg happy. Het weer is buitengewoon mooi, het zicht is goed en daardoor worden skiërs en boarders vaak een stuk minder voorzichtig en geven gewoon meer gas. Daarbij zit ook een behoorlijke handje vol “ roekeloze piste knallers “ Volgas naar beneden zonder enige controle. Erg gevaarlijk voor de andere wintersporters dus.

null

Gemiddeld genomen heeft het ziekenhuis in Innsbruck per de dag zijn handen vol aan circa 200 ongeluksgevallen uit de Tiroolse skigebieden. De cijfers laten zien dat er momenteel sprake is van zwaardere botbreuken dan gemiddeld. Men bereid zich er voor op de naderende kerstvakantie. De gips voorraad is aangevuld en alle hands zijn aan dek. Deze periode ziet er niet erg rooskleurig uit zeggen de medici.

Voorkomen is beter dan genezen
Moet je dan maar niet meer gaan skiën? het antwoord daarop is natuurlijk nee.Vanzelfsprekend heb je je eigen veiligheid voor een groot gedeelte ook echt nog wel zelf in de hand. Anticiperen en aanpassen zijn de code woorden. Want je laat je plezier toch niet afhangen van wat minder sneeuw? Waar moet je extra op letten als je gaat skiën bij minder gunstige omstandigheden?

1) Zorg dat je rustig begint en voorkom overbelasting
Het spreekt eigenlijk voor zich en toch zet ik deze stelling op nummer 1. De eerste dag, men wil het liefst zoveel mogelijk meters maken en geen bocht missen. En daar gaat het vaak mis. Bouw je skiuren een beetje op in frequentie. Je lichaam moet weer wennen aan de nieuwe bewegingen die je nu na een jaar weer voor het eerst uit de kast haalt. Gun jezelf die tijd. Ski een paar afdalingen en neem dan lekker pauze of stop gewoon. Morgen weer een dag. Die begin je toch ook liever vol energie? Zo voorkom je de kans op blessures voor een heel groot gedeelte.

Die smile moet er zijn, deze jongens hebben het goed gedaan
Die smile moet er zijn, deze jongens hebben het goed gedaan

2) Warm goed op
Moet je dan maar meteen starten met aerobic of een rondje joggen voor je skidag? alles mag, maar nodig is het echt niet. Opwarmen volstaat al prima met een rondje lopen naar bijvoorbeeld de bakker. Rek en strek je spieren, draai en beweeg, schud los en zorg gewoon voor een goede doorbloeding voordat je aan je 1e afdaling begint. 10-15 minuten is zeker voldoende.

3) Pas je skitechniek aan
Als het in Nederland regent, sneeuwt, hagelt, mistig is moeten wij het autorijden toch ook aanpassen? klinkt flauw maar toch is dit een eerlijke vergelijking. Met skiën moet je jouw eigen manier van “ rijden “ ook aanpassen op de condities. Voel wat de sneeuw doet en pas je materiaal en bewegingen daarop aan. Controle en grip geven een gevoel van zekerheid. Voel je jezelf veiliger dan ski je automatisch ook veiliger en heb je een betere focus. Zorg voor goed materiaal en laat je ski’s zeer zeker goed slijpen.

Zorg voor goed geslepen kanten
Zorg voor goed geslepen kanten

4) Neem een leraar
Lukt het je niet om dit gevoel van controle zelf te bereiken? boek dan zeer zeker een leraar om je op weg te helpen. Als je skiles niet al op je vakantie programma hebt staan. Ook al kun je heus wel skiën. De zekerheid weer terug krijgen maakt dat je met zoveel meer plezier de piste af dendert. De euros zijn het zeker waard, dat garandeer ik je.

5) Laat je vooral niet gek maken
Pistenrazers, knallers, amateur racers… laat ze lekker gaan. Wees alert op je eigen route en kijk goed om je heen wie of wat er op je af kan komen. Blijf liever een paar keer extra staan om te kijken of je pad een beetje vrij is en draai dan actief je bochten. In 1 keer naar beneden skiën is leuk, maar safety staat toch echt op Nr1. Als jij niet op jezelf past, wie moet het dan voor je doen?

Genieten moet je zelf doen
Genieten moet je zelf doen

Ik wens jullie een heel erg fijne kerstvakantie! geniet en laat je zeker niet ontmoedigen andere sneeuw condities. Want tenslotte heb je het genieten nog altijd zelf in de hand.

-Diana-
is gek op skiën, sneeuw en bergen en is in de winter in de Arlberg te vinden. Vanuit hier schrijft zij over haar belevingen.

Plaats een reactie

Prima tips !
De eerste mag naar mijn smaak nog wel aangevuld worden met “Eerst acclimatiseren” !
Na een lange nachtelijke reis in auto, bus of trein de eerste dag meteen de piste op in m.i. idioot. Besteed zo’n eerste dag liever met het dorp verkennen, onthaasten, de spullen regelen enz., zodat je de volgende ochtend uitgerust en geacclimatiseerd kunt starten.

@JWzwb Je begrijpt wel dat de deihard wintersporter daar niet aan doet hé :D

Gang is alles

Ach ja daarom zit ik nog in Nederland, wacht wel totdat het rustig is of totdat vrouw holle besloten heeft de boel op te schudden. :-)

@JWzwb, Na een lange reis zaterdagmiddag/avond aankomen, een goede nachtrust en de zondag niet de piste op gaan is m.i. idioot ;-).

@davidsera, Eens. Maar die goede nachtrust zat niet in mijn betoog…

En @Jesper, ik heb geen verstand van “de deihard wintersporter” .
De perfecte wintersporter is voor mij degene die zijn ski’s en zich zelf perfect beheerst op elk terrein, en NOOIT (!) een mede-wintersporter in gevaar brengt. Hoe hij dat doet mag hij van mij helemaal zelf beslissen.

@JWzwb Ik bedoel mensen zoals ik die het maximale uit hun skivakantie willen halen :P
En daarbij breng ik uiteraard nooit mensen in gevaar

Gang is alles
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie