Franse Alpen volgende week eindelijk sneeuw?

Roel op 24 december 2015· 30 reacties

Vooral 's ochtend zijn de pistes nu prima (Rauris, via Sneeuwhoogte+)
Vooral 's ochtend zijn de pistes nu prima (Rauris, via Sneeuwhoogte+)

Lichtpuntjes op de lange termijn omzetten in daden blijkt heel lastig deze winter. Maar langzaam begint het er wat schijn van te krijgen, nu er meerdere berekeningen op rij wat neerslag wordt ingetekend voor de Franse Alpen. Het begin van de grote omslag?

Voldaan
Nog steeds is het voor vakantievierend Nederland en België goed toeven in de Alpen. Ik had het gisteren over dat verwachtingspatroon. Als je de sneeuw erbij denkt kom je dit weekend voldaan én gebruind terug uit je skigebied. Het gebrek aan sneeuw en de warmte ten spijt, je hebt ook nog kunnen skiën en boarden.

Tot en met maandag houden we dit zonnige en erg zachte weer. Van de sneeuwkanonnen hoeven we weinig te verwachten, maar dat was deze week ook al zo. De nieuwe lichting vakantiegangers krijgen bij aankomst dus hetzelfde weer voorgeschoteld als de gebruinde wintersporters die zaterdag terugkeren. Tot zo ver niks nieuws onder de zon.

Op hoge Franse pistes is het nog prima (Les Arcs, via Sneeuwhoogte+)
Op hoge Franse pistes is het nog prima (Les Arcs, via Sneeuwhoogte+)

Scandihoog niet sterk genoeg
Op langere termijn hangt er wat verandering in de lucht. Gisteren meldde ik dat zich een hogedrukgebied boven Finland gaat ontwikkelen dat de winter terugbrengt in Rusland. Dat lukt het systeem helaas niet in de Alpen, maar volgens de laatste modelberekeningen kan hij ook niet verhinderen dat storingen de Franse Alpen bereiken. Vanaf dinsdag zorgen opdringende fronten daar voor wat regen, en boven 2000m ook sneeuw in de Westalpen.

Als een luis in de pels lukt het een lagedrukgebiedje woensdag zelfs de Middellandse Zee te bereiken, en waarmee het ijs mogelijk zou zijn gebroken voor meer storingen in het nieuwe jaar. Dat is volgens het Europese model. Bij het Amerikaanse GFS zit het vooral in meer druk op de ketel vanaf de Atlantische oceaan. Uiteindelijk moet ook dit in het nieuwe jaar tot een doorbraak gaan leiden.

Horen dit soort foto's over een week of twee tot het verleden?
Horen dit soort foto's over een week of twee tot het verleden?

Verandering
Langzaam hangt er dus verandering in de lucht al gaat het stapje voor stapje. Voor volgende week verwacht ik in de Franse Alpen eindelijk weer wat sneeuw, zij het nog niet tot in de dalen. Of dit daarna doorzet richting de andere Alpenlanden, en of de temperatuur gaat zakken tot normale(!) niveau’s zal moeten blijken. Het ziet er voor verse sneeuwliefhebbers nu een fractie beter uit.

Iedereen een hele fijne kerst gewenst! Dat er morgen een winters cadeau onder de kerstboom mag liggen…

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Zo kopje koffie erbij en even het belangrijkste(!) weer lezen, zelfs van het ensamble van de zuid-alpen word ik enigzins vrolijk. Verandering is goed! in ieder geval anders dan nu! M.b.t tot verandering; voor de liefhebbers lees ook nog even dit interessante stukje van Morris op Wepowder : http://wepowder.nl/forum/topic/218627

Seriously snow addicted family!

Roel bedankt weer voor alle (helaas slechte nieuws…) weerberichten! Hele fijne kerst gewenst!

Ik blijf duimen voor verse sneeuw voor 8 jan in de zuidalpen… DUIM DUIM

Let it snow!

@Gerwin wie weet ;)

null

Seriously snow addicted family!

Hoi Roel,
Net als vele anderen lees ik dagelijks met veel plezier je weerbericht. Ik ga pas 13 februari richting Sölden, maar toch vind ik het heerlijk spannend om nu al elke dag de situatie te bekijken, al zegt dat helemaal niks over wat ik straks aantref, haha. Het is gewoon enorm vermakelijk. Hoe dan ook wil ik je bedanken voor je leuke weerberichten en wens ik jou ook een hele fijne kerst toe.

@Roel, bedankt voor de update.
Ik heb een goed gevoel voor laatste week januari, het is gelukkig nog ver, zoals roel al zegt er komt heel langzaam wat verandering in.
Hopelijk kan ik eindelijk me sneeuwkettingen een keer gebruiken hahah.

Fijne kerstdagen gewenst en hopen op bakken met sneeuw:)

Rick

Dat winters cadeau van Roel wil ik zeker niet onder mijn kerstboom hebben, verdeel dat maar over de alpen ;-)

Iedereen fijne kerstdagen

Ik ga pas 23 januari naar Hinterglemm, maar hoop zo voor diegene die eerder gaan dat er wat verse sneeuw komt! Ik las op de niet zo heel erg betrouwbare site weeronline dat ze vanaf eind volgende week sneeuw gaan verwachten, maarja… Of dat nou waar is ;-)

@Jeffrey, kom zelf ook op Wepowder maar die Moris hoor ik enkel en alleen onzin uitkramen… Heb nog geen correct stuk van zijn kant zien komen. Kleine quote uit het door jou gelinkte bericht: " Het einde van de droogte is in zicht. En nee, ga nu niet direct naar de kaarten staren, want daar is weinig uit af te leiden. Het is gewoon een kwestie van getallen."

Ik hou het gewoon bij de heren van Wintersporters.nl, Die blijven iets meer bij kaarten ipv gevoelens.
@Roel, eindelijk weer een Franse/West-Zwitserland weerbericht!

@ Roel, toen ik gisterenavond op expertkaarten keek (GFS, CFS) voor de noord Amerika, Azië en Europa kreeg ik de indruk dat alles erg op slot zit. Een groot hoge druk gebied in noord-westen van Azië, een kou front pal boven de VS met hogedruk gebied voor oostkust en natuurlijk het veel besproken hoge druk gebied boven de middellandse zee. Wat is er veranderd dat model na 31-12 kou weer geeft in Nederland en sneeuw voor west kant van de Alpen? en had ik goed gezien dat vanaf het nieuwe jaar ook Tsjechië gaat profiteren van weer verandering met mogelijk sneeuw vanaf 1200 meter?

Jeroen "in de winter liever in Alpen"

Denk dat het volgende week ,de week van de verandering gaat zijn , als je de meeste sites ziet , dinsdag En dan vanaf donderdag ook weer meer kans op sneeuw ,spijtig voor de Benelux die hun vakantie er dan opzit , maar ja in de zomer kan je dat ook hebben, de cams van trois vallee zien er nog goed uit , gaan het beste maken daar vanaf zaterdag

Zou het dan toch goedkomen @Rogier voor de West/Zuid Franse Alpen. Zou wel heeel erg goed uitkomen. Eigenlijk zou ik het liefste zien dat in 1 nacht als iedereen ligt te slapen en de volgende dag de kaarten bekijkt er ineens 50-100cm sneeuw voor de gehele alpen staat :D. Maar goed, laten we eerst de komende week afwachten, want we zijn al vaak genoeg blij gemaakt met een dode mus.

@Jeroen, Het is zit hem in veranderingen van luchtdruk die het moeten doen. Hoe dit er precies uit gaan zien blijkt de komende dagen. Details welke landen wel of niet en vanaf welke hoogte sneeuw komt is niet te zeggen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Pvdh en daar ben ik het niet mee eens ;) maar ieder zijn ding.

" En nee, ga nu niet direct naar de kaarten staren, want daar is weinig uit af te leiden. Het is gewoon een kwestie van getallen."

Euhmm getallen? nu ben ik je kwijt?

Seriously snow addicted family!

Of dromen dat al die sneeuwbuien op de oceaan opeens op de Alpen botsen ipv op groot Brittannië ,zouden sneeuw genoeg hebben

@jeffrey, dit was een exacte quote van hem, proves my point?

Maar inderdaad smaken verschillen! Gelukkig is er voor ieder wat wils!

@Pvdh aha ik dacht dat jij bedoelde getallen, sorry, Morris zijn getallen begrijp ik wel. Hij doelt op die 45-60 dagen, waar in mijn ogen een kern van waarheid in zit. Maar resultaten uit het verleden…

En als we dan wel even naar de kaarten staren lijkt de jet stream zuidelijker te gaan, we gaan zien of zijn beredenering klopt. Ik ben positief gestemd voor een winters cadeau op de kaarten de komende dagen.

Seriously snow addicted family!

Ook voor Oostenrijk. :-)
Ischgl:

null

Skiing is a dance, and the mountain always leads.

Is het s’nachts ook niet koud genoeg voor de sneeuwkanonnen ?

Wsv1975

@Ws1234. Hier in Obertauern, toch op 1700mtr hebben vannacht voor 't eerst de kanonnen weer kunnen draaien. De rest van de week was 't hier gewoon niet koud genoeg.

Vandaag teruggekomen uit Obertauern. En het "inversie"principe gezien. Boven was het 0 graden en in het dal -6. Best raar om mee te maken. Maar helaas geen goed teken lijkt me…

Nou we gaan het beleven

Gang is alles

ik ben nu bijna twee in Tignes, met de dag wordt de condities nog erger. Sinds zondag meer mensen op hetzelfde pistes, en de pistes, onlangs de sneeuw cannonen, toch heel erg hard tot ijs. Je moet zoeken de pistes die nog zacht zijn waar je kan makkelijker en grip krijgen, en dat is tussen de rotsen en andere zooi, sneeuw dekking is dun.

Ik ga zat a.s. richting Noorwegen en hoop ik wat sneeuw te vinden. Na zaterdag wordt het nog druker hier, en hier wil ik niet zijn…

In het Saas-dal in Zwitserland zijn de ski-condities verassend goed. Dit in combinatie met een prachtige zon maakt dat we (ondanks het groen-bruine zicht naast de pistes) aan het genieten zijn van een zeer geslaagde vakantie (want het is ook minder druk dan anders).
Ook hier hebben de piste-verantwoordelijken te kampen met het inversie-probleem (in het dal 's nachts onder het vriespunt; hogerop is het boven nul), waardoor men al een paar dagen de sneeuwkanonnen niet kan gebruiken…maar gelukkig is het nog niet nodig, maar mocht het volgende week nog steeds niet mogelijk zijn om kunstsneeuw te maken, zal het wel problematisch worden vrees ik.

Roel weer bedankt voor je verslag elke dag kijk ik er naar uit. Hopelijk gaat er meer gebeuren zaterdag naar solden ben heel benieuwd hoe het daar is. Ik wens iedereen fijne feestdagen

Fijne kerst iedereen vanuit Schladming. We skiën de hele week maar zeer moeilijke en gladde pistes. In onze groep 1 zijn heup gebroken en in het ziekenhuis op een kamer met alleen maar NL mensen, was kennelijk bijzonder. Iedereen die volgende week gaat dus heel voorzichtig of de ijsbanen laten voor wat ze zijn want hier komt voorlopig geen verbetering in. Het is knap wat ze open kunnen houden maar heel lastig skiën en heel glad. Bezint eer ge begint.

Het zou te gek zijn als het zo was en dat er voor 9 januari bakken met sneeuw in de alpen vallen om deze nachtmerrie te doen vergeten, ik weet wel dat ik echt nog nooit zo gek ben geworden van het bizarre rotweer van dit jaar!
De gedachten begin van het seizoen dat het niet zo erg als vorig jaar zal worden is hierbij een wijze les voor mij geweest dat je totaaaaaaaaal geen verwachting of peil kan trekken op het weer.
Volgende keer wil ik rust in mijn hoofd en ik boek voortaan eind januari :p

2 tem 9 januari Paradiski en 9-16 januari Les trois vallées… Fingers crossed.

@Roel, gisteren deze wolken gezien in Tignes. Enig idee wat voor iets dit is? We vonden het vreemd. Een soort wolken uit een schoorsteen

Foto lukt niet te uploaden, never mind :)

Jammer @Sibren!

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie