Strijd tussen kou en warmte barst los

Roel op 25 december 2015· 27 reacties

Verandering is nodig in Kirchberg, via de app Sneeuwhoogte+
Verandering is nodig in Kirchberg, via de app Sneeuwhoogte+

Voor het eerst sinds weken komt er een serieuze poging om het zachte, zonnige weer te verdrijven. Vanaf 29 december is alles open door de strijd tussen een krachtig hogedrukgebied boven Finland en een diepe depressie op de oceaan. Vrieskou versus zacht weer. Wie van de twee gaat winnen is ongewis, maar de spanning is terug.

Föhn als offer voor verandering
Het heeft allemaal te maken met het oppompen van hele zachte lucht begin komende week. Maandag komt daardoor o.a. een föhn te staan aan de noordkant van de Alpen, waarmee de temperatuur nog één keer uit zijn slof zal schieten. Een offer dat we graag willen brengen om daarmee de gehoopte weersomslag teweeg te brengen. Het oppompen van die warme lucht richting Scandinavië zorgt daar namelijk voor de ontwikkeling van een sterk hogedrukgebied.

Droge kou
Dat systeem probeert rond de jaarwisseling de winter dichterbij te brengen. Vanuit Oostenrijk zou het snel kouder kunnen worden. Maar, de sneeuwkansen zijn in dit scenario nog niet bijster groot! Het levert vooral droge kou op. Een tweede kanttekening is dat dit hogedrukgebied de strijd aanmoet met een actieve depressie op de oceaan. Hieronder zie je dit op kaart.

De tweestrijd in beeld: warmte versus vrieskou
De tweestrijd in beeld: warmte versus vrieskou

Tweestrijd met ook nadelen
Het gevecht tussen beide systemen gaat een ware tweestrijd opleveren waarvan nog niet bekend is wie de winnaar wordt. Gisteren gaf ik wel aan dat de Franse Alpen vanaf dinsdag als eerste in aanmerking komen voor wat sneeuw. Dat is nog steeds zo, maar hoe meer tegenwicht we van dat hogedrukgebied krijgen, hoe meer de neerslag verpietert. Van de andere kant, krijgt de depressie vrij baan dan blijft de sneeuwgrens, zeker in het begin, erg hoog (>2000 meter).

Kiezen tussen deze twee is dus lastig. Positief is in ieder geval dat verandering nog steeds in de lucht hangt, en niet eens op zulke lange termijn. De vorm waarin wordt straks wel belangrijk, want dat bepaalt of er eindelijk weer eens een fatsoenlijk pak sneeuw gaat vallen.

Iedereen een fijne eerste kerstdag gewenst!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Fijne dagen Roel!

Seriously snow addicted family!

De modellen zijn het tot de jaarwisseling in ieder geval grotendeels met elkaar eens, wat de kans van slagen best groot maakt. Duimen dus op een positief resultaat!

fijne site hè, dat wintersport.nl?

@roel , hoe verhoudt dit systeem zich met een eventuele winter in Nederland? Als ik het goed heb creëert dit systeem dat te lijkt ontstaan met het hoog boven Scandi, ook diepvries in Nederland?

YESSS
Let it snow!!!

@roel, kou komt er aan eind volgende week begint het hopelijk ook sneeuw.

Ik denk dat kou zonder sneeuw voor de Alpen al een welkome afwisseling in, dan kunnen ze alle sneeuwkanonnen weer op volle kracht aanzetten alhoewel niets natuurlijk gaat boven een mooie dump aan natuur sneeuw.

vr 25 dec 2015, 10:00

ZEIST -
De winter ligt onverwacht op de loer! Een krachtig hogedrukgebied ontwikkelt zich de komende week boven Scandinavië. Rond de jaarwisseling zou de kou zelfs tot ons land kunnen doordringen met winterse perikelen in de vorm van sneeuw en vorst.

Weermodellen zinspelen daarop vanmorgen. In Rusland en Scandinavië wordt het dik winters. Vandaag gaat het regenen vanuit het zuidwesten bij 8 graden. Morgen is het droger en zeer zacht en met 14 graden wordt het mogelijk recordzacht. Ook zaterdag worden hoge maxima verwacht. Er lijkt echter totaal ander weer op komst!

@Pvdh dat is even afwachten nog, belangrijk is dat het in het oosten flink afkoelt. Gisteravond had het amerikaanse model er al zin in. Vanochtend weer zei het een paar dagen later. Hier de pluimen van beide modellen.

http://www.weerplaza.nl/15daagseverwachting/?type=gens_pluim…

Seriously snow addicted family!

In ieder geval blij dat er wat verandering aan komt. Het weer is deze week natuurlijk wel prachtig maar nog weken zonder een grote dump is natuurlijk wel een ramp.

Bedankt voor weer een verse update @roel het wordt nu eindelijk weer spannend in de atmosfeer. Gisteren de ski’s weer in de infraroodwax laten zetten en nieuwe skischoenen als kerstcadeau. Laat de sneeuw maar komen! Fijne dagen aan alle wintersportfans

Laten we duimen met z’n alle dat er serieuze sneeuw gaat vallen…

Frank van Helvoirt

@Roel Vanaf 4 januari ,zware vrieskou Benelux volgens Amerikaans model ,zou het toch nog kunnen voor Benelux elfstedentocht ,wel heel ver vooruit

let it snow, let it snow, let it snow… spannend !

Spannend weerbericht! Zeker als je 2jan vertrekt :)

Thumbs crossed :)

Ski: 25 jaar -|- Snowboard: 6 jaar -|- Respect the Mountains

Goedemorgen @Roel,

Kan je mij vertellen wat dit betekend voor Salla (Lapland)? Weinig mensen hier die die kant op gaan uiteraard maar ben we benieuwd, verder niet veel weerberichten te vinden die ingaan op het weer aldaar. Alvast bedankt.

Dat geeft ons weer hoop
Gaan 17 januari richting hochfügen
Hopen dat er nog flink wat valt van tevoren

Iedereen fijne kerstdagen, nu alvast bedankt voor elke dag de mooie uitgebreide weerberichten. Ik lees ze elke dag en ben dat ook van plan te blijven doen. 9 januari gaan we naar Les Menuires en vanuit daar zullen we elke dag foto’s posten.
Proost en vergeet niet teveel te eten en drinken

Morgen richting Meribel ,trois vallee ,zon ,webcams zien er goed uit

@Rogier Ben je in je thuisomgeving al op de latten geweest? Want als ik de webcam zie bovenaan de Vallons lift (Cucumelle) dan toont dat toch erg droevig. zowel de piste als de blik in de verte…

@roberthoogenboom Niet echt. Het is hier inderdaad nog erg triest, helaas.

Click. Click. Peace

Hoeveel sneeuw word er verwacht voor dinsdag en welke hoogte Franse Alpen

Wat een prachtige run voor na nieuwjaar Benelux ,schaatsers hun hartje gaat luid kloppen , Alpen sneeuw iedereen content

null

Bang! Mooi kerstcadeau!

A winter without powder isn't a winter!

Hoppa Het ECMWF laat de russische beer weer uit zijn hol komen… Dit ziet er stabiel uit!

Ik word een beetje chagrijnig van dit weer… trouwens beetje??? Heel erg!! Ook van het weer hier in Nederland. Dan komen we met zo’n vaag artikel in de televaag dat het winterweer eraankomt. Nou, als het in de televaag staat dan komt het vaak niet! Ik als winter liefhebber ben dan ook serieus chagrijnig!! Ook nu we 2e kerstdag gewoon 14 graden halen… echt verschrikkelijk! Kan wel janken… Ben zo toe aan kou en sneeuw!!

@Rogier

Blijven dansen, je gaat beloond worden…

Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen

Net terug van weekje Warth(Oostenrijk),pisten vielen mee,juist pisten waar zon ganse dag op schijnt bruin en belabberd.
Vrijdag in de zon 17gr,onwaarschijnlijk,precies paasvakantie. Ons hoteluitbaters wisten ons tot slot nog mee te geven dat er vanaf 2 januari een totale weeromslag zit aan te komen met kou en sneeuw. Hopelijk hier ook…

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie