Witte verrassing op Nieuwjaarsdag?

Roel op 28 december 2015· 24 reacties

Sainte Foy Station (F), via Sneeuwhoogte+
Sainte Foy Station (F), via Sneeuwhoogte+

De ingezette trend van verandering zet door. Op dit moment wordt een hogedrukgebied boven Finland in de steigers gezet, wat het startsein is voor een belangrijke weersomslag in Europa. De effecten worden in de Alpen ook langzaam zichtbaar, met op Nieuwjaarsdag op veel plaatsen misschien al een dun sneeuwdekje. Hoe gaat het verder?

Sneeuw hard nodig
We roepen het natuurlijk al weken, verse sneeuw is meer dan welkom. Alle complimenten voor de pistediensten omdat ze de kunstsneeuwpistes in redelijke condities hebben kunnen houden, maar dat laat onverlet dat sneeuw broodnodig is. Is het niet om meer pistes te kunnen openen, dan wel voor wat sfeer in het landschap. En dan hebben we het nog niet gehad over de poederfanaten die offpiste helemaal niks kunnen. Wat dat betreft ziet het er in het nieuwe jaar een stuk beter uit.

Bruine pistes op het eind van de dag in Westendorf (O)
Bruine pistes op het eind van de dag in Westendorf (O)

We moeten alleen reëel zijn. Een felle nordstau met zware sneeuwval voor de Noordalpen, de regio met de meeste skigebieden, zie ik nog niet op de kaarten. We hebben verder ook nog het risico van droge kou als dat Finse hogedrukgebied de strijd wint. Goed voor de kunstsneeuwproductie, maar daar alléén doen we het natuurlijk niet voor.

Overgangsweek
Gunstig voor de Alpen is volgens de laatste berekeningen dat oceaandepressies waarschijnlijk aan het langste eind gaan trekken, al is dat pas na Nieuwjaar. Een dikke dump zie ik voor het weekend nog niet vallen. Deze vakantieweek moet je dus meer als overgangsweek zien voor meer en betere kansen volgende week, met op Nieuwjaarsdag in de Franse, Zwitserse en Oostenrijkse Alpen al een kleine pré-verrassing.

Breuil-Cervinia (I)
Breuil-Cervinia (I)

Een smal front komt vrijdag tot stilstand boven de Alpen en omdat de lucht al is afgekoeld geeft dat tot in de hogere dalen wat sneeuw. Vanaf zondag zou het grotere werk dan moeten beginnen als een actieve depressie de Middellandse Zee induikt met vooral in de Franse Alpen en Italië een eerste serieus pak sneeuw.

Benelux in de vorst?
Dat is meteen het moment dat het met een oostenwind ook in de Benelux en Sauerland serieus kouder zou kunnen worden. Boven Rusland ligt namelijk een reservoir intense kou klaar. Ook daarover moeten we nog niet te hard van stapel lopen. Dit scenario is weer een paar dagen opgeschoven, en ligt nu voor over een dikke week op tafel. Speculeren over een op handen zijnde vorstperiode is wat mij betreft dus veel te vroeg. Laat de puzzelstukjes eerst maar eens goed vallen, want dat was deze winter al vaak teveel gevraagd.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Positief!!! ik kan niet wachten op de mooie witte webcambeelden! Dat is toch mooier dan witte linten. Maar mocht het toch alleen maar droge kou zijn, dan hoop ik dat er nog water in de reservoirs voor de sneeuwkanonnen zit, anders hebben we nog niks aan.

De weerberichten worden wel steeds leuker om te lezen!

Kom maar op met de sneeuw voor de Franse Alpen!
De pistes hier in Tignes zijn gelukkig nog steeds in een prima conditie, maar voor de freeriders onder ons is verse sneeuw hard nodig.

Op naar prachtige dag in trois vallee, locals dromen al , maandag tot 1 meter sneeuw

Pff die tweede foto wordt je wel depressief van zeg. Kan niet wachten tot de eerste grote dump :)

@bart14, inderdaad het water is ook een probleem, vorige week gehoord van locals in Oostenrijk. Natuursneeuw dus nog harder nodig.

Het is natuurlijk onmogelijk om al zover vooruit te kijken… Maar het lijkt dus vrij rooskleurig voor half januari? De kou gaat goed, hopelijk de week na nieuwjaar een bak sneeuw…

Wel ontzettend sneu voor alle mensen die vast zitten aan de schoolvakanties en “gegokt” hebben op de kerstvakantie. Dit gun je geen enkele hardwerkende Nederlander (of Oostenrijker/Fransman/Italiaan)

Terug thuis van Hinterglemm, en inderdaad een dikke proficiaat aan de pistediensten, om deze toestand er toch voor te zorgen dat we ( vrij goed) konden skien.
Het was op zuidhellingen soms beter dan vorige kerst.
Laat ons hopen dat de diepvries in Rusland eindellijk zijn deur eens open zet.
Duimen !!!

@Roel, welk deel van italie? Als ik als leek naar de kaarten kijk lijkt het op de zuid-alpen oost? wel ver weg kwa tijd.

Seriously snow addicted family!

Jemug, die foto van Westendorf lijkt wel een foto van einde seizoen :-(
Dus kom maar op met die sneeuw! Eindelijk Frau holle eens wakker schudden, lang genoeg geslapen nu haha

Wat word ik blij van dit nieuws ;-)

Click. Click. Peace

Het lijkt er in ieder geval op dat lagere temperaturen nu wel vast staan. Dat is het belangrijkste. Sneeuw moet ik nog zien (iig voor Italië). Het zal vanzelf een keer gaan vallen natuurlijk, maar volgens mij kan het ook nog wel even duren voordat Italië decoratiesneeuw zal hebben.

heerlijk bericht zo net na kerst. Kom maar op met die sneeuw en in mijn geval vooral die dump voor de zuidalpen. Vertrek de negende die kant op, dus dat kan perfect zijn

Ik moet nog 3 weekjes wachten, maar wordt nu al wel blij van (mogelijke) sneeuwberichten.
We hebben expres geboekt buiten de hoogseizoenweken, rustiger op de pistes. Is het nu, met het uitblijven van sneeuwval, te verwachten dat het in deze weken nu toch drukker is in vergelijking met andere jaren? Locals die na de eerste fatsoenlijke sneeuwval van het seizoen los gaan, en de mensen die last-minute boeken, welke nu in december niet zijn gegaan?

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

Sneeuw komt er aan voor Tirol / Zillertal

null

@Jeffrey. welk deel is niet te zeggen. Dat zijn details die pas een paar dagen vantevoren zichtbaar worden.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@WimD die maximaal 10cm is voorlopig niet meer dan puur een cosmetisch laagje, maar alle begin is moeilijk. Hopen dat dit begin een mooi vervolg krijgt. Verder is op deze sneeuwkaart de sneeuwgrens helaas ook nog wel redelijk hoog.

Born to Ride

@Matthias123 inderdaad het is het begin komt nog meer aan vrouw Holle is wakker geworden ze verwachten de komende de eerste week van het nieuwe jaar een halve meter sneeuw voor het Zillertal (Tirol)

@Roel zoiets vermoede ik al ;)

Seriously snow addicted family!

Had van de week vrouw holle een trap tegen dr luie reet aan gegeven

null

De Nederlandse skivereniging is wel heel erg optimistisch

The mountains are calling

@Veenhoorn: in de weekenden zal het drukker zijn, maar door de week? Niet iedereen kan zomaar een weekje weg. En er zijn mensen die januari mijden omdat ze niet graag in sneeuwval skiën ( kan ik me niks bij voorstellen dit seizoen…)

Kan niet klagen in trois vallee , kalm op de pistes, zon , hopelijk de hele week nog

@Rogier begin maar vast met handen wrijven ;) Ben benieuwd wat Roel er morgen van maakt!

Seriously snow addicted family!

Nog een paar weken wachten. Zoals het er nu naar uitziet skiën op natuursneeuw!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie