Eureka!

Ruud op 01 januari 2016· 25 reacties

null

Eureka!.. Een aantal jaren geleden kreeg ik plotseling een probleem, nou ja, laten we het een uitdaging noemen: ik ging een bril dragen en dat was niet zo prettig met skiën. En nu zeg ik het heel netjes, wat in werkelijkheid vond ik het &#$%@#! (het heeft drie letters en het begint met een “k”….) Ik probeerde meerdere dingen, maar niets beviel. Totdat ik de perfecte oplossing vond: een inzetbrilletje! Zou ik iedere brildrager aanraden. Sterker nog; ik had er jaren eerder één moeten kopen!

Lenzen
Nu had ik voordat ik een bril kreeg al jaren tot grote tevredenheid lenzen gedragen, dus ik had er nooit bij stil gestaan dat brildragers een extra handicap hebben bij het skiën. Dat besef kwam pas toen ik na een oogontsteking geen lezen meer verdroeg. Allerlei soorten –harde, zachte, zuurstofdoorlatende en andere- passeerden de revue, maar mijn ogen wilden ze niet meer; irritaties, pijn, droge ogen en nieuwe ontstekingen waren het gevolg. Dus kocht ik een bril, waaraan ik behoorlijk moest wennen: slecht zicht bij regen, beslaan bij temperatuurwisselingen en gedoe met zonneklepjes.

null

Bijzonder vervelend
Maar het allervervelendst vond ik dat ik er last van had met skiën. Een skibril over je bril zetten drukt je bril een beetje in je neus, waardoor de glazen net niet meer op de goeie afstand van je ogen staan; ik kreeg er altijd een beetje hoofdpijn van. Bovendien snijdt de neusbrug een beetje in je neus, waardoor ik aan het eind van een skidag altijd een pijnlijke rode plek had tussen mijn ogen. Maar het ergst van alles is dat je bril heel snel beslaat; iets waar ik toch al gauw last van heb. Ik zal heel wat keren gestopt zijn als ik bij warm of vochtig weer geen hand voor ogen zag door de “mistige” glazen.

Zonder skibril
In het begin probeerde ik het wel eens zonder skibril, maar dat is zonder zonneglazen gewoon gevaarlijk; zonneblindheid ligt op de loer en dat is bepaald geen pretje. Sterker nog; het is gewoon gevaarlijk. Dus deed ik zo’n zonneklepje voor, maar dat helpt ook niet erg; die “glazen” zijn helemaal niet geschikt voor verblijf in de sneeuw, laten veel te veel licht door en beschermen niet tegen gevaarlijke straling. Overigens zijn er klepjes die dat wel doen; maar je blijft langs de randen de witte schitteringen van de sneeuw zien; ik was er wel klaar mee met die dingen.

Speciale skibril
Dus liet ik me een “speciale skibril” aansmeren; in het schuimrandje zitten dan uitsparingen voor de pootjes van je bril en er zitten extra gleuven in tegen het beslaan. Het zag er niet erg uit, maar er viel mee te skiën. Maar ik hield last van beslagen glazen en rode striemen. Na een aantal jaren kocht ik echter een iets grotere bril en die paste niet meer goed onder de skibril. Met veel pijn en moeite kreeg ik ‘m er onder geperst, maar na ieder skitripje kon ik opnieuw langs de opticien omdat de bril ontzet was; één keer heb ik zelfs een pootje gebroken op de piste.

Combinatie
Ik investeerde in een echt goede zonnebril waarin ik zichtglazen liet zetten. Dat skiede prettig maar je kunt niet zonder skigoggles. Inmiddels bleek dat de moderne skigoggels qua formaat behoorlijk waren gegroeid en dus bleek bij het passen op het Wintersportershoofdkwartier dat mijn bril ook net aan paste onder de Adidas Pro skibril. Niet de minste onder de skibrillen, dus geen straf om die op te hebben. Maar de beslagen glazen bleven. En de skibril afzetten bleef ook een gedoe.

null

Eureka!
Nu had Rogier al eens eerder gezegd dat hij dezelfde skibril had en daar het bijpassende inzetbrilletje in had aangeschaft. Volgens hem beval dat enorm goed; het zou een echte aanrader zijn. Nou kan je niet iedere goede raad die je krijgt opvolgen, ook niet die van Rogier (sorry Rogier), dus ik was niet meteen naar de winkel gevlogen. Ook al vanwege de extra uitgaven die het meebracht; zo’n inzetbrilletje kost maar een paar tientjes, maar er moeten ook glazen op sterkte in en dat jaagt je wel op kosten. En wat nou als het niet bevalt? Ik bedoel; je kunt het niet uitproberen… Maar in het najaar heb ik toch de stap genomen. En ik moet zeggen; het is in één woord geweldig! Ik heb er in november mee geskied in Sölden en Obergurgl, toen het ijskoud was en in december in Serfaus Fiss Ladis, toen het hartstikke warm was en beide ervaringen waren top! Geen beslagen glazen meer, geen zere neus en probleemloos op en af zetten van de skibril.

Beste brildragers: ik zou zeggen: “bestel er één uit de shop en hol naar de opticien”

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

Ik weet hoe verschrikkelijk lenzen kunnen zijn maar een bril en goggle zijn ook niet te doen nee…
Ik kreeg ook last van droge ogen en na 1 uur kreeg ik ook gewoon last van de lenzen door de droogheid, niet fijn tijdens het boarden…
Ik wou mijn ogen in eerste instantie laten laseren omdat ik gewoon de handicap wou laten verdwijnen voorgoed maar na goed mijn huiswerk te hebben gedaan ga ik never nooit niet mijn ogen laten laseren ivm de complicaties!
Kwam toen de nachtlenzen tegen en die heb ik nu vanaf de zomer en ze zijn niet perfect maar ik zie overdag gewoon scherp zonder irritatie aan mijn ogen en ik merk niet dat ik ze in heb omdat ik slaap en als ik wakker word doe ik ze weer uit.

Voor nu is dit een optie waarvan ik hoop dat ik het kan blijven gebruiken :)

Ik heb ook de adidas met inzetbrilletje en dat bevalt heel redelijk vooral nauurlijk bij flinke sneeuwval. Toch draag ik het liefst mijn gewone adidas sportbril met glazen op sterkte. Bril is groot genoeg, ook aan de zijkanten en aan de bovenkant zit ook een dikker randje waardoor lichte sneeuwval tegengehouden wordt. Als je vlug transpireert, zoals ik doe, is en blijft een goggle een gevangenis. Volgens Rogier mag het absoluut niet, helm met zonnebril, maar daar trek ik me op mijn leeftijd gewoon niets meer van aan

Heb jaren een Adidas sportbril met inzetbril gebruikt maar het grootste nadeel van dit soort opties vind ik toch dat als je de bril of goggle afzet je geen klap meer ziet. Dan moet je of een extra bril meenemen of als een halve blinde door het restaurant heen schuifelen. Ik ben toch heel blij dat ik wel met lenzen in mijn hobby’s kan beoefenen.

Übung macht den meister!!!

Ja ik ben daar ook al mee bezig geweest, maar ben alsnog vergeten er eentje bij mijn Pearle filiaal te kopen in december. Maar goed ik rommel deze vakantie nog maar even aan op de oude manier. Ik heb nu een zonnebril op sterkte die onder de meeste omstandigheden voldoet. Alleen is de sterkte niet erg kloppend meer met de normale bril.
Daarnaast heb ik ook een goggle voor brildragers, maar die zet ik booit graag op ondat die altijd beslaat. ik moet hoe dan ook aan iets nieuws. De keuze is wel op Adidas gevallen. Een kennis van mij heeft er al goede ervaringen mee gehad.

Ski or Die

Ik heb meerdere goggles gehad en ik vind het gewoon ondingen. Ik heb twee geweldige alternatieven gevonden: Adidas sportzonnebril met insert-glazen op sterkte en voor als het echt slecht weer is: een skihelm met vizier. Beide beslaan niet en zijn echte aanraders!

Maar hoe doe jij het dan in een restaurant?
Ik zie echt heel weinig zonder bril
Zelf twijfel ik nog over een vizier helm

@nieiniek @RFKANGOO
Ik neem mijn gewone bril mee en als ik van de piste afstap (restaurant, après-ski) zet ik die op, makkelijk zat toch?

Blogger, skiër, verslaafd :-)

Ik draag een oude bril onder m’n skibril (m’n reguliere bril is groter en past minder goed). Ik heb echter totaal geen last van beslagen glazen! Niet van de skibril, niet van de gewone bril. Heeft je skibril wel voldoende ventilatie aan de zij en bovenkant?

Druk op je neusbrug is herkenbaar. Maar dat zit ik wel even een weekje uit. Skibril met vizier of een gewone (sport) zonnebril zijn opties. Ik geef de voorkeur aan mijn skibril, omdat die tevens voor warmte zorgt. Lekker toch! Ben net op wintersport geweest in Zweden en daar kon ik die warmte goed gebruiken :)

Ik draag zelf geen bril maar mijn schoonvader wel. Die heeft uiteindelijk een helm met voorklap-vizier gekocht. Hij kan dus zijn eigen bril dragen en als het zonnig is klapt ie zijn vizier ervoor. Dat vind ik en hij ook een elegante oplossing.

Tegenwoordig heb je ook van helmen met een vizier. Hieronder kan je dan ook nog gewoon een bril dragen.
Ik weet niet of iemand ervaring hiermee heeft, maar werkt dit beter, slechter of even goed als een skibril (met inzetglazen)?

Stay frosty

@ Ruud, ik heb niet zoveel plek in mijn jaszak om een extra bril mee te nemen
Rugzak gaat ook niet, want ik zit in een Bi-Unique zitski vast gesnoerd

Skihelm met vizier werkt prima! Het is ook lekker warm. Toch heeft mijn voorkeur een lekker lichte helm + sportzonnebril met inzetglazen. Mijn gewone bril heb ik in mijn rugzak, handig voor in het restaurant. De helm met vizier gebruik ik alleen bij slecht weer. De reden: die helm zit mij toevallig iets minder lekker, is zwaarder. Ik heb de Alpina Menga JV, prima prijs/kwaliteitverhouding voor een vizierhelm.

Eveneens sinds kort in het bezit van de Adidas ID2 black + inzet bril, binnenkort deze even uitproberen in de Silvretta Arena.

Mooie oplossing van Adidas, maar ik vind dit persoonlijk een advertorial en geen blog. Zoals ik al eerder heb aangegeven heb ik niks tegen sponsoring en commercie, maar dan wel met enige transparantie en dat mis ik hier.

When life gets too complicated.... SKI

@niekniek
Is er niet ergens in je jas een zak waar een bril in kan? Overigens: wat goed dat je skiet! ik vind mensen in een zitski onwijs stoer. Zou ik wel eens een blog over willen schrijven; ik vraag me altijd af hoe zo iets werkt enz. @alex
Had er niet bij stilgestaan dat dat zo kan overkomen: blog is echt geschreven vanuit enthousiasme!

Blogger, skiër, verslaafd :-)

Moet er niet boven deze blog staan? Aangezien wintersporters 'm zelf verkoopt?

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Het woordje “Advertorial” was weggevallen…

fijne site hè, dat wintersport.nl?

@Ferdinand: Had er niet bij stilgestaan dat dat zo kan overkomen: blog is echt geschreven vanuit enthousiasme!

Blogger, skiër, verslaafd :-)

Haha, @Ruud zo las ik het ook hoor, maar vroeg me gewoon af waar de grens ligt tussen een positieve review en een productpromotie uit eigen shop.

Mocht ik ooit aan de bril moeten (en dat moment zal zeker komen!) zal ik me deze blog zéker herinneren

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Gewoon pure spam dit.

Beetje jammer dat “advertorial” bewust ontbreekt.

ID2 Pro heb ik ook. Geen wondermiddel, maar tot nu toe werkt ie beter met bril eronder dan menig andere goggle. Toch blijft m’n favoriet om gewoon met de zonnebril op sterkte te skiën, daar red ik het meestal wel mee. Zo niet, dan de goggle in de zak. Maar da’s inderdaad wel veel meer gekloot, dus ik zit er niet op te wachten.

Maar zo’n inzetbrilletje lijkt me helemaal niks, dan moet ik een normale én een zonnebril nog meenemen op de piste.

Ik had hetzelfde probleem. Vorig jaar goggles gekocht speciaal voor brildrager (Sinner Beast). Wat een ellende was dat. Bril sloeg aan, zat niet lekker, kortom dikke ellende. Dit jaar een vizierhelm aangeschaft. Had ik veel eerder moeten doen. Wat een fantastische oplossing. Geen beslagen bril meer en het vizier sluit prima aan op je gezicht.

@Ruud Sorry, maar het feit dat je je verhaal eindigt met een link naar naar de shop en in een reactie roept dat je het uit ‘enthousiasme’ hebt geschreven komt niet echt geloofwaardig over.

When life gets too complicated.... SKI

Ik houd als brildrager het op een vizierhelm. Vind de enorme kijkhoek fijn. En uiteraard het feit dat je je gewone bril op kan houden.

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176

Julbo heeft ook een aantal goede skibrillen die je over je gewone bril kunt dragen. Ze zien er overigens ook nog eens enorm sexy uit.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie