Vorig seizoen was ik te vinden in het Oostenrijkse Tirol waar ik behoorlijk wat gebieden bezocht heb. Dit seizoen ga ik een andere regio in de Alpen ontdekken. Samen met Michael ga ik op zoek naar de mooiste gebieden en leukste plekken in het Italiaanse Zuid-Tirol, ofwel Südtirol. De Italiaanse naam voor deze regio is Alto Adige. Veel wintersporters kennen deze regio van de wereldberoemde Sellaronda skitocht in de Dolomieten, maar er zijn natuurlijk nog veel meer leuke skigebieden.

Tips!
Hebben jullie tips voor mij? Bijvoorbeeld een restaurant dat het waard is om een omweg te maken? Of een afdaling die meer dan de moeite waard is? Ik hoor het graag!

Kristy
verdeelt haar tijd tussen het opnemen van videos in de sneeuw en het geven van skitrainingen.

Plaats een reactie

Nog wat zuidelijker, in de regio Trentino, liggen veel mooie skigebieden die nooit aan bod komen op Wintersporters! Zoals Pinzolo, Madonna di Campiglio, Monte Bondone, Peio, …

In Selva val Gardena ligt onder aan de Costabella lift restaurant La Bula. Heerlijk eten, fantastische bediening. Je kunt er alleen binnen eten dus mooi voor een lunch op een slecht weer dag of natuurlijk gewoon s avonds.

@Kristy Ik heb liever dat jullie geen filmpjes maken over sudtirol, straks word het er nog druk ;) :P Zoals @Michael als vertelde kent het een heleboel (echt) leuke familie gebiedjes! Je rijd iets verder als de bekende gebieden maar daar krijg je dan ook heel veel voor terug, rust, prachtige gebieden (Unesco erfgoed lijst) en de heerlijk keuken met een bakkie toe :D Hier mijn verslag van vorig jaar, en we gaan weer terug!

https://www.wintersport.nl/forum/topic/191668

Al met al ga een keer kijken in Val di Fiemme (Fleimstal) aanraders van mijn kant Cavalese dorp voor een bakkie (Alpe Cermis) en Obereggen. Als je wilt langlaufen op passo Lavaze.

Seriously snow addicted family!

We zijn getrouwd @Refugio Emilio Comici … een echte aanrader om heerlijk te lunchen. Wel vooraf reserveren! Plan de Gralba met de Piz Sella omhoog. Mocht je een uitgebreid overzicht willen van leuke pistes door het hele gebied. we hebben voor het huwelijk overzichtskaarten gemaakt wat echt leuke pistes zijn en restaurantjes. Via DM kunnen we die uiteraard even doormailen!

Jaloers op jullie! Vorig jaar zaten wij in Wolkenstein en zijn we een dagje naar Alba-Buffaure geweest. Verrassend leuk en rustig gebied. Nu is dit gebied echter aangesloten aan de Sella Ronda middels een nieuwe lift, dus ik vraag me af of het daar nog steeds een oase van rust is . De zwarte Ciampac piste is prachtig, maar er zijn ook prachtige blauwe en rode carve pistes te vinden.

Hebben ook een heerlijke tip: Als je bij Campitello omhoog gaat met de gondel, maak je de korte afdaling naar stoeltjes lift153 (als je ergens anders vandaan komt, het ligt ook gewoon op de route van de Sella Ronda) .Als je in de lift zit ga je al over de wijnbar heen. Aan het eind van de lift alleen dus nog maar een klein stukje afdalen tot de wijnbar en daar genieten van heerlijke wijnen, verschillende gerechten en een heerlijke plaat met ham/spek etc. Binnen is het niet zo groot, bij minder weer verstandig een tafeltje te reserveren.

Ben nog nooit in Italië wezen skiën maar wil het toch graag doen als ik hier zo naar kijk.

Gotta go fast

Dan mag het hart van de Dolomieten zeker niet over blijven: Alta-Badia. Ik kom er al weer 14 jaar en ieder jaar is en blijft het genieten, je ziet een gebied groeien en veranderen, ook heel speciaal! het is jammer dat de 9A in corvara vanaf de Pralongia naar Armentarola niet open is, naar mijn weten een van de langste blauwe piste’s in Europa. Verder zal ik zeker de Santa Croce doen in Badia, leuke hutten en een schitterende kerk op 2000 meter hoogte! halverwege kun je opgehaald worden door Paard en wagen. de koets brengt je dan naar een heerlijk restaurant toe! zeker de moeite waard, de rit kost niets maar tuurlijk geef je die oude Süd-Tiroler wat geld mee voor Schnaps. Verder is de Lagazuoi ook zeker aan te raden! het mooiste van heel de tocht is dat de mooiste skilift er staat van heel Europa, op het einde wordt je vooruit getrokken door een paard! snowboarders mogen mee in de koets en de skiërs hangen gezamelijk met een man of 20-25 aan een touw erachter, en als je er dan toch bent doe dan ook even Cinque Torri aan, ben er vorig jaar geweest heerlijk rustig skiën met schitterende rode en blauwe piste’s! de Sella Ronda en de Marmolada moet iedereen hebben gedaan die ooit in de Dolomieten is geweest. Dit jaar wil ik nog graag de Grande Guerra tour (erste weltkrieg route, hier lag het front van de Oostenrijkers tegen die van de Italianen aan, de bunkers in de bergen zie je nog gewoon liggen en kun je ook nog gewoon in, in de Lagazuoi kun je gewoon door de grotten van de berg wandelen) schijnt dat je vanuit Corvara de eerste lift moet hebben wil je het halen, maar lekker rustig lunchen zit er dan ook niet in. en verder wil ik nog graag een keer de Staunies doen, weet niet wat ik er van moet verwachten! misschien voor de off-piste skiër Val Mezdi, bij Sass Pordoi stap je op en zo steek je heel het Sella Massief over, mij niet gezien maar wie goed overweg kan in paar meter sneeuw moet dit zeker gedaan hebben! Vorig jaar ben ik de Col Raiser op geweest beviel me ook heel erg goed, waren eigenlijk van plan om de Sella Ronda voor de zoveelste keer te doen (Verveeld nooit!) maar toen iemand de verkeerde piste nam kwamen we daar uit, een geluk bij een ongeluk! Alta Badia zelf verveeld ook nooit, ontzettend groot maar wel veel blauw en rood, niet dat dat de pret drukt! Heerlijk juist, lekker rustig aan hutje na hutje!

Seiseralm!

Een van de leukere filmpjes, ben benieuwd wat er zoal voorbij gaat komen!
Lol ook om de bakkies slurpen en de prachtig geplakte wintersporters stickers ;)

Of probeer eens halve Sella Ronda, bij Arraba halverwege er uit en helemaal door naar de Marmolada. Je daalt helemaal naar het dal en gaat dan in 1x met verschillende gondels naar ruim 3.000 meter. Fantastisch uitzicht en een qua dag-inspanning een zeer uitdagende route

Wij zijn afgelopen jaar naar Pfunds geweest, vanuit daar waren Samnaun-Ischgl, Serfaus-Fiss-Ladis, Nauders en dus ook Schiparadies Resia goed te bereiken. Resia, naast die mooie Reschensee, waar ooit nog een dorpje stond en je nu enkel nog de kerktoren ziet, heeft een paar hele kleine gebiedjes. Maar ondanks dat wij wel van kilometers maken houden, vond ik Schöneben een heel erg leuk gebiedje. Helemaal rechtsbovenin het gebied heb je prachtige uitzichten en je kunt er heerlijk ontspannend skiën, en buitengewoon lekker eten uiteraard. Wij hebben er in ieder geval een dag van onze vakantie fantastisch vermaakt. De rest van de week hebben wij genoten in de Silvretta Arena.

Liefhebber van de heerlijke alpengerechten, strakke pistes en prachtige panorama's

Pinzolo en Madonna di Campiglio. Onterecht vrij onbekend in NL.

Aan de oostelijke kant van de Sella Ronda Dolomieten (regio Alta Badia -Corvara- Arraba (Passo Pordoi/ Marmolada gletscher) heb je fantastische uitzichten en contrasten van de grote rotsen en het landschap vanaf de Sella Ronda. Ben er in de zomer al verschillende keren geweest, maar nog niet in de winter helaas (zal dan ook zeker mooi zijn bij helder weer!!) In Carezza heb je volgens mij ook hele mooie uitzichten!! (Karersee) Wel niet zo n heel groot skigebied.

Woooww wat een leuke tips!! We gaan ze allemaal noteren en kijken of dat we ze kunnen verwerken! Bedankt!!!

Sluit me aan bij henk hupelschoten, ben >10 keer in St.Christina geweest, houd je van toekskiën/off piste kan ik van harte aan bevelen om de Val di Mezzi tocht, dwars door het Sella Massief, te maken. Daarvoor moet je de Passo Pordoi lift omhoog en dan 45 min lopen (20-25 min. op vellen) en dan ski je naar Corvara, als je snel bent kun je dan aan de overkant het Edeweiss tal met lift ot hoogste punt (Stella Alpina), weer ruim een half uur op vellen en dan het Langental af ben je terug in Selva. Zijn veel filmpjes op you tube over te zien.

Giro del Grande Guerra is ook geweldig, maar moet wel veel sneeuw op lage hoogte liggen, is 75km, echt serieus doorskiën met gids om het in één dag (laagseizoen) rond te kijgen. Paardenlift is fantastich, maar je moet ook een paar keer met de bus etc., daarom is gids goed idee, die kan dan ook delen van de Giro met je off piste gaan!

Verder kun je ook veel lol beleven in geïsoleerde gebiedjes zoals San Pellegrino, Lagazuoi, Alleghe en het mondaine Cortina d’Ampezzo etc.

Veel westelijker kan ik ook ook van harte Schnalstal/Val Senales aanbevelen, kun je naar de vindplaats van Ötzi op vellen en dan ook weer mooi off-piste afdaling (met gids), Solda is ook zeer aan te bevelen, kun je op het hoogste punt oversteken naar Martell-tal en dan weer geweldige off-piste afdaling, of dan weer met vellen terug of bijna 100km taxirit om terug naar Solda terug te komen. Schnalstal en Solda horen tot de hoogst gelegen en meest sneeuwzekere gebieden van Alto Adige.

Tips in Dolomiti Superski: Tre Valli (Passo San Pellegrino en Alpe Lusia) en Val di Fiemme (vooral Ski Centre Latemar: Obereggen-Pampeago-Predazzo).

Ik volg henkhupelschoten wat betreft Alta Badia. Schitterend gebied met veel mogelijkheden. Ook ik wou de lift aan Badia naar de Santa Croce. Ten eerste is het uitzicht er schitterend, met fantastische Dolomietentoppen, alsook een mooi kerkje op 2000m hoogte en een piste die er schitterend bijligt en waar niemand komt. Je kan vandaar ook perfect via een liftenstelsel terug naar het grote skigebied van Alta Badia gaan.

Eens @GiGi !

Seriously snow addicted family!

Na 6 jaar op rij in Selva te hebben geskied hebben wij alle uithoeken van het gebied wel gezien (Sella Ronda, Marmolada, Alta Badia, Falzarego en Lagazoi, 5 Torri, Cortina 'd Ampezzo, Alba en Panoramaroute, Campitello di Fassa, Pedraces, La Villa, Seiser Alm).

Blijft een fantastisch gebied en er zijn zoveel dingen die veel mooier zijn dan de Sella Ronda! Wij zijn ook echte Italie liefhebbers. Na 6 jaar besloten om naar een nog ‘Italiaanser’ gebied te gaan en hebben we eind februari een week geboekt in Madonna di Campiglio? Iemand ervaringen met dit gebied/Skirama? Horen we graag!

Groeten

Over 4 weken zit onze eerste zitski dag er alweer op
We verblijven in Vigo di Fassa, skiën in het Carezza gebied
Heb er alweer zin in, aftellen is begonnen

Weer een leuk flimpje! Have fun in Italië. Ik kijk uit naar al jullie ervaringen.

Wacht op de Nederlandse berg

Een overnachting in een van de vele hutten mag niet ontbreken. Laat je verrassen door de eigenaar van Rifugio Fredarolo boven Canazei :-). Gelijk een mooie manier om de Sella Ronde waarbij je niet alleen maar over de geijkte route skiet, maar meer tijd hebt voor andere liften. Tophutten: de Pizzahut op de Col Raiser (boven St.Cristina), Rifugio Scioatolli voor het heerlijke eten (bij Cinque Torri) of rifugio Lagazoui voor het schitterende uitzicht (en als eerste naar Armetarolla in de ochtend). Een must do !

Paulr

Wij gaan er (Selva) nu (nou ja, volgende week vrijdag dan) voor de 3e keer heen, deze keer met een groep van 20 man.
Ook niet skiërs kunnen er hun hart ophalen, bv met sneeuwschoenwandelingen olv een gids door het lokale natuurgebied (worden georganiseerd door het vvv)

Rob

Ik ben wel eens in Kastelrut geweest, leuk dorpje, erg pittoresk. Skiën op de Seiseralm daar was zeker niet verkeerd. Apres-ski viel er niet veel te beleven maar het is al 20 jaar geleden dus dat zal nu ook wel al beter zijn.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie