Grote onzekerheid over sneeuw en temperatuur

Roel op 05 januari 2016· 25 reacties

Er komt nog veel sneeuw aan, maar vanaf welke hoogte?
Er komt nog veel sneeuw aan, maar vanaf welke hoogte?

Na weken van saaie hogedruk lijkt de natuur zijn energie kwijt te moeten. Zo ook in de Alpen waar we ineens met sterk wisselvallig weer te maken hebben. Wisselvallig betekent afwisselend zon en sneeuw, maar ook hogere en lage temperaturen. Zelfs voor de korte termijn kunnen de modellen er maar moeilijk koek van bakken. Het wordt zachter maar waar komt de sneeuwgrens te liggen?

Grote verschillen
Na een korte adempauze vandaag begint het morgenmiddag in de Franse Alpen weer te sneeuwen. Daar zijn ze het over eens, maar voor komende donderdag lopen de twee belangrijkste modellen GFS (Amerikaans) en ECMWF (Europees) al gigantisch uiteen.

GFS komt met veel neerslag voor donderdag en vrijdag (tot 80cm sneeuw) maar ook met zachte lucht (sneeuwgrens 1800 meter). Veel zachtere lucht dan ECMWF berekende en nog steeds berekent (sneeuwgrens 1400 meter). Verder is ECMWF minder royaal met de sneeuwval, maar bekijk je onderstaande kaartjes dan moge duidelijk zijn wie we dit keer liever gelijk geven.

Temperatuur vrijdagmiddag op 1500m (ECMWF)
Temperatuur vrijdagmiddag op 1500m (ECMWF)

Temperatuur vrijdagmiddag op 1500m (GFS)
Temperatuur vrijdagmiddag op 1500m (GFS)

Je ziet de verschillen. Het varieert over drie dagen van 0 tot +7 op 1500 meter. Lastig, lastig. Ik hou het op 50 tot 80cm verse sneeuw tussen morgenmiddag en vrijdagavond, bij een sneeuwgrens die klimt van 1000 naar 1500-1800 meter op donderdag en/of vrijdag. Ons eigen model zit ook op die koers. De marges zijn echter groot dus pin me er niet op vast.

Ook in het weekend spannend
Het zwaartepunt ligt wederom in de Franse en Zwitserse Alpen. Vooral donderdag kan er in Oostenrijk echter ook een leuk laagje vallen mits die sneeuwgrens meewerkt. Spannend allemaal! En die spanning houden we in het weekend. GFS houdt de zachte lucht erin tot zondag, daarna koelt het af, terwijl het Europese model het pas vanáf zondag en maandag een stuk zachter laat worden.

Af en toe blauw en soms wat sneeuw, het beeld deze week in Oostenrijk (webcam Schladming)
Af en toe blauw en soms wat sneeuw, het beeld deze week in Oostenrijk (webcam Schladming)

Sneeuw voor Italië
In de tussentijd kantelt de stroming naar zuidwest waarmee de Italiaanse Alpen een serieuze kans lijken te maken op een südstau. Vanaf zondag neemt daar de kans op een pak sneeuw boven 1500 meter serieus toe. Maar ook hierover is nog geen ei gelegd, de redder van de koele lucht (ECMWF) sputtert hier juist wat tegen.

Kortom we gaan spannende tijden tegemoet. Het lijkt erop dat we niet ontkomen aan wat regen, afhankelijk van welk model gelijk gaat krijgen. De sneeuwgrens en de timing waarop neerslaggebieden binnentrekken zijn dan ook erg onzeker. Ik probeerde blogger Ruud gisteravond wegwijs te maken in de prognose voor dit weekend maar ik merkte dat ik dat nauwelijks kon. Vanochtend maken de modellen me helaas niet veel wijzer. Morgen meer!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Zucht…een paar jaar geleden was het -30 en 3 meter sneeuw, dit is zooo slecht voor mijn hart

@Roel, als je zegt Italië, bedoel je dan de hele Italiaanse kant van Piemonte tot de Dolomieten, of is daarin nog een belangrijk onderscheid te maken?

@roel, maak mijnbst zorgen over die sneeuwgrens. Zie een hoop neerslag voorspeld worden en inderdaad en vorstgrens van 1800+. Moeten de dorpen en dalafdalingen zich opmaken voor het verdampen van sneeuw door regen?

@Roel zoals vaker moet er nog wat aan gesleuteld worden en dit maal aan de 0 graden grens, ik ga maar vast heen met mijn krik om de berg pak hem beet een meter of 400 omhoog te krikken ;) De sneeuwval volgens GFS bij een luchtdruk van ~1002hpa dat komt dus inderdaad overeen met de 1500M die jij noemt. EC houd het op een graag of 3 op 1200m… spannend kan het zo zijn dat het door intensiteit wat zakt? Heb daar vorig jaar gezeten in een sudstau in de ochtend was het toen nog natte sneeuw maar een uur later was het droge sneeuw. Het ging daar zo los dat we besloten niet te gaan skiën (en dat wil in mijn geval echt wat zeggen) we hebben de hele dag met de kids midden in een dump in de speeltuin gestaan, top dag gehad ;)

Seriously snow addicted family!

@GiGi mogelijkheden zijn er voor de hele Italiaanse Alpen. Het zal vast nog wat schuiven maar dan meld ik dat.

@Pvdh boven 1500m is op veel plaatsen een goed pak gevallen, en er komt morgen nog wat bij. Dat kan wel wat hebben maar het is spannend. En die regen moet wel eerst vallen.

@Jeffrey. de zuidkant van de Alpen blijft bij zuidwestelijke aanstroming sowieso iets frisser dus die sneeuwgrens kan ietsje lager uitvallen. In smalle dalen bij intensieve neerslag ook (neerslagafkoeling).

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Kielstra, no worries…ik vertrek as vrijdag die kant op en maak me ook geen zorgen. Let maar op, komt allemaal goed

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

Voorlopig hier in Berwang (Tirol) voor de derde dag op rij sneeuw. Het klaart nu iets op maar ook voor vannacht wordt weer nieuwe sneeuwval voorspeld. Mooie poederpistes en sowieso een prachtige bodem voor méér!

null

@roel Op sommige apps zie ik voor zondag en maandag in het salzburgerland in totaal rond de 30 cm sneeuw, zijn hier ook mogelijkheden voor of is dit onzin?

ik ga dit weekend weg en gek genoeg maakte ik me drie- vier-vijf-zes weken geleden drukker om het weer dan nu: het is tenminste wit en we zien wel. de Verwachtingen lopen zó uiteen dat er toch geen peil op te trekken valt (al wil ik niet beweren dat de weersverwachting hier niet bijdraagt aan een helder beeld!) Voeg daarbij de ervaring dat het terplekke de sneeuwval in het gebied zélf (SkiAmade) ook nog erg kan varieren al naar gelang de herkomst van een frontje en dat ‘slechte’ verwachtingen meestal meevallen én het feit dat de FIS een Worldcupwedstrijd van St. Anton verplaatst heeft naar ‘mijn’ Zauchensee en het kan al niet meer stuk: ik ben zondag ‘Live Dabei’ aan de wedstrijdpiste, come rain or shine!

Ook best gek he, de grote verschillen in eigen land.!!

@AartvanEs Mooie foto! Berwang is ook zo’n schneeloch dat nog wat meepikt uit het westen.
@Rik1975, het kan maar lijkt me op dit moment onwaarschijnlijk.

@GeJe, ja die vorstgrens in Nederland kruipt morgen nog iets naar het zuiden. Totaal niet voor te stellen wat daar nu gebeurt als je in het zuiden of midden zit. Zoiets maak je maar een paar keer in je leven mee.

null

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Hier een berichtje uit het zuiden van het land. De beelden, tempratuur en ijzelmeldingen doen mij verbazen. Hier is helemaal niets aan de hand.
@Roel, ik hoorde bij ons in de “wintersport-appgroep” een melding van een nordstau voorbij komen. Ik zie dat hier op de website nog niet terugkomen. Kun je me vertellen of dat op de korte of (middel)lange termijn wel aan de orde gaat komen?

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

@Veenhoorn, klopt die kaartjes zie ik ook maar die zitten in het ‘verboden gebied’ van volgende week. Totaal onbetrouwbaar en ik wil namelijk niemand blij maken met een dooie mus. Eerst de onzekerheid van de komende dagen wegwerken.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

In België berichten ze een beetje over wat zich in het noorden van NL afspeelt. Ik had wel verwacht om fotoreportages van Wintersporters uit het noorden van NL te zien. :)

Weer dank @Roel voor de info!

Pfff, dat wordt dus nog even wachten met boeken voor de week van 16 februari.

@Wimaerts1979 helaas hebben we geen verslaggever in het hoge noorden zitten maar anders had je mij hier ook op de schaats gezien ;-). Ik zal morgen wel wat achtergronden bespreken over deze bijzondere gebeurtenis.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Die hollanders hebben weer geluk , ze spelen wel geen EK maar hebben elfstedentocht op de baan en op ijs bijna

Er wordt hier in het Noorden door de straten heen geschaatst. Heel bijzonder. Ik durf het alleen niet aan. Zal je net zien dat ik wat breek, vlak voor ik op wintersport ga.

Pffff, hier in Groningen werd op de straten geschaatst, niet normaal wat een dikke laag ijzel! Na een paar uur wachten toch maar met de auto naar het werk gereden (moest ook wel want er reden de hele dag geen bussen) maar dat was echt glibberen op de winterbanden. Hopelijk is het nou echt voorbij want dit is echt niet leuk meer. Ben nou jaloers op iedereen die hier geen last van heeft.

Winter is coming

null

null

Helaas geen schaatsfoto kunnen maken, maar zo winters is het hier. ❄️

Winter is coming

mss tegen zaterdag een 11stratentoch kunnen houden

@roel , leuke vraag voor je ;)
Ik vertrek 6 februari naar …
Je mag kiezen tussen laax en nendaz , zeg het maar ;p momenteel ligt laax vast maar ik twijfel toch sterk … Niet alleen door de sneeuw maar ook door de kwaliteit van het gebied etc dus wat denk jij? Ik hou enorm van off piste maar neem dit jaar mijn vriendin mee die nog nooit heeft geskied dus …

Hmmm Nordstau alsjeblieft Frau Holle en weg met die weststroming…

@gillessellis, ik ben vereerd maar helaas alleen in Laax geweest :-). Vond ik een leuk afwisselend gebied maar ik kan dus niet vergelijken met Nendaz. Misschien de vraag op het forum stellen?

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Gillessillis
Ik ben dan wel weer naar Nendaz geweest en niet naar Laax!
Ik kan het zeker aanbevelen, ben daar opgegroeid als het neerkomt op skiën!
Mooie pistes, voor elk wat wils en natuurlijk uitgestrekt! :)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie