Beneden 1800-2000m tijdelijk kwakkelend

Roel op 06 januari 2016· 30 reacties

Sprookjesachtig in Paradiski, via Sneeuwhoogte+
Sprookjesachtig in Paradiski, via Sneeuwhoogte+

Wat ziet het er op dit moment schitterend uit in Frankrijk. Via Sneeuwhoogte+ kunnen we eindelijk genieten van diepwinterse beelden uit vooral Frankrijk en Zwitserland. Maar ook het westen van Oostenrijk, en dan vooral Vorarlberg, doet lekker mee. De komende dagen valt er nog heel veel sneeuw bij maar beneden 1800 tot 2000m wordt het spannend. Regen ligt op de loer.

Meer kans op regen
Ik meldde gisteren de grote onzekerheid over de komende dagen. Vanochtend wordt duidelijk dat we langzaam regionaal toch rekening moeten houden met regen. Door de westelijke stroming hebben de Franse gebieden het meest profijt gehad van de sneeuw. Nu vanaf morgen iets zachtere lucht wordt aangevoerd gaan zij echter ook het meeste last krijgen van de kans op regen.

Vooral in wat lagere gebieden in het noordwesten van de Alpen groeit de kans op regen (foto: Gstaad)
Vooral in wat lagere gebieden in het noordwesten van de Alpen groeit de kans op regen (foto: Gstaad)

Vooral de noordelijke Franse en Zwitserse Alpen gaan die regen voelen. De wind die morgen flink toeneemt zou de koele lucht in de wat lagere skigebieden vrij makkelijk kunnen verdrijven. Denk aan gebieden als Les Portes du Soleil en Gstaad in Zwitserland. De flinke sneeuwval die morgen inzet (warmtefront) zou daar 's avonds al kunnen overgaan in regen. Dieper het hooggebergte in kan het veel langer doorsneeuwen. Zeker in nauwe dalen kan intensieve neerslag de sneeuwgrens tijdelijk zelfs omlaag brengen waardoor het sneeuwdek nog flink dikker wordt.

Hogerop tot een meter sneeuw
Algemeen reken ik er echter op dat vanaf vrijdag veel gebieden beneden 1600 tot 2000 meter wat nattigheid gaan zien. Omdat de Westalpen in de frontlinie blijven liggen van actieve storingen verwacht ik tegelijkertijd hogerop echter nog bijna een meter sneeuw! De verschillen tussen hoge en lage pistes gaan dus toenemen.

De Arlberg vormt opnieuw de scheiding voor het veel drogere Tirol en Salzburgerland
De Arlberg vormt opnieuw de scheiding voor het veel drogere Tirol en Salzburgerland

Zoals bekend krijgt Oostenrijk deze storingen in afgezwakte vorm over zich heen (zie kaartje hierboven). Voor de lagere gebieden is dat gunstig want dat betekent minder regen en tussendoor ook zonnige momenten, maar de zachte lucht zal er ook vrij makkelijk inkomen. Ook daar gaat het dus tijdelijk kwakkelen, met in Vorarlberg de meeste regen en sneeuw.

De Zuidalpen zijn zondag aan de beurt. Dankzij de ontwikkeling van een Genuadepressie kan het daar eindelijk weer eens flink gaan sneeuwen. De sneeuwgrens ligt er in dit soort situaties traditioneel iets lager, ik heb goede hoop dat er in Lombardije en Südtirol vanaf zo’n 1600 meter eindelijk een goeie basislaag komt te liggen.

Volgende week kouder
In de tussentijd worden er op de Atlantische Oceaan voorbereidingen getroffen om het volgende week te laten afkoelen. Sturende lagedrukgebieden op de oceaan verplaatsen zich richting Europa waardoor de wind vanaf maandag via het westen doordraait naar het noordwesten. En dan zou de weg vrijkomen voor een nordstau. De ervaring leert dat dit geleidelijk gaat en we ons niet te snel rijk moeten rekenen. We gaan dit de komende dagen volgen. Het ziet er in ieder geval naar uit dat het volgende week nog niet gedaan is met de sneeuw!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Het is fijn dat je altijd realistisch blijft en geen verwachtingen schept dat scheelt een hoop dan de loftrompet uit te gaan steken…
Op sneeuwhoogte kunnen ze daar nog heeeeeeel wat van leren want die gaf een heel ander weerbericht aan.
Helaas dat bij sneeuwval ook regenval in de mogelijkheid zit en dit was rond deze periode exact hetzelfde als vorig jaar zowat toen we met 12 graden richting de alpen reden en met regen op 1800 meter een droevig beeld zagen.
Maar toen was er niet zoveel sneeuwval wat nu regenval is voorspeld!
Ik vraag me af en toe af of wintersport wel goed voor mijn gezondheid is gezien ik me over de hele linie genomen meer druk maak dan dat ik echt kan genieten in de 6 dagen per jaar :P
Maar toch kan ik niet zonder!
Jammer van de sneeuwgrens wat ik al aan voelde komen maar schrale troost is dat ik dit jaar in les menuires zit waar het meeste zich boven de 2000 bevind als de schade maar daaronder niet te groot word :(

Kut regen! Hopelijk valt erna nog genoeg sneeuw, om de schade te beperken.

Vandaag in les menuires een blue bird, helaas geen verse sneeuw. Maar dat zal morgen wel komen.

Ski: 25 jaar -|- Snowboard: 6 jaar -|- Respect the Mountains

Gelukkig naar Les Menuires, zoals @freerider al aangaf het meeste boven de 2000 meter dus daar zal het allemaal wel meevallen.
Ik ga 2 weken dus misschien pakken we nog wat mee van de kou en nordstau.
Heb er iig erg veel zin in!!!

Hopelijk zet de Nordstau door, waardoor Tirol ook wat meer sneeuw krijgt. En voor de rest…regen en sneeuw liggen maar een paar graden uit elkaar. Na een periode van droogte vind ik dat we niet meteen moeten zeuren. Misschien helaas voor de lagere gebieden en de dalafdalingen, maar dit betekent (meestal) wel goed nieuws voor de hoger gelegen gebieden en off-piste mogelijkheden.

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

Neeeeee geen regen :-(

Duimen voor de nordstau… binnen 24 dagen naar Saalbach…

Over 3 weken naar montafon! Gelukkig ligt daar nu al ± 60 cm, maar een extra 40 zou niet misstaan voor een off piste fanaat als mijzelf. Als @roel komende week een nordstau kan voorspellen heeft hij eindelijk iedereen blij kunnen maken!

it's the adventure along the way

Ik ga voorlopig zelf nog niet op vakantie, pas in de krokus. Maar toch is het altijd leuk als er in het skigebied van jouw voorkeur (voor mij Champagny/La Plagne) lekker sneeuw is gevallen of gaat vallen.
Zijn er nog meer La Plagne-gangers in de krokus (regio Nrd)?

@tum als je er tot zaterdag bent in les menuires zou je ons dan op de hoogte willen houden of er sneeuw of helaas regen valt?
Ik ga zaterdag maar hoop echt dat het toch sneeuw word zodat de condities in het dorp ook aangenaam blijven. @Klnkmaister als het onder de 1800 blijft ben ik enigszins blij maar als het onder de 2000 dreigt te gaan dan kan in het dorp en dal afdaling geen pretje worden denk ik!? @Roel of @Rogier hadden jullie niet eerder een topic gemaakt waarin een uitleg werd gegeven over hoeveel schade regen kan geven in de hoeveelheid mm?
Dacht te menen dit een keer gelezen te hebben?, ben namelijk erg nieuwsgierig als er 60 cm in het dal licht hoeveel 85 mm regen met zon sneeuwdek kan doen qua schade…

Ik hoop dat je voorspelling voor Sudtirol uitkomt, want Gardena kan volgens mij nog wel wat gebruiken.
Nog 2 1/2 week…

Rob

Hoop dat de Italiaanse Alpen en Oostenrijkse Alpen binnenkort ook eens wat degelijke dumps krijgen…
Ikzelf ga naar Frankrijk maar weet hoe ellendig het is als je weinig tot geen sneeuw hebt…
Want wij hebben onze portie al gehad, niettegenstaande dat er nog wat meer mag bijvallen natuurlijk!

@RCGgrootveld,
Idd ja maar volgens mij gaat het wel goed komen tegen die tijd.
Ik zit dan in ST Cristina, heb er zin in!!!

Veel dynamiek in het weer. Dus dat beloofd wat. Hopelijk dat de noord- en zuidalpen nu ook een flinke laag krijgen waar ze al lang op hebben moeten wachten.

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176

@Freerider

Ik denk dat je dit artikel bedoeld:

https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/1588/Wintersport_i…

Verder heb ik goede hoop dat de sneeuwgrens iets lager uitpakt (wishfull thinking en omdat de luchtdruk ~1000hpa is en @Roel gelijk krijgt) voor mijn bestemming de neerslagloze zuidlapen.
Daarnaast lijkt de sneeuwgrens volgens GFS te dalen in de nacht van zondag op maandag en daarna de kou in maar dat is nog erg onzeker en ver weg.

Hetzelfde geld overigens voor de noordkant volgens het GFS ensemble maar dat is nog erg ver weg.

Spannend en een hoop dynamiek! Erg leuk om te volgen allemaal!

Seriously snow addicted family!

Vrijdag gaan we naar Les Menuires, uiteraard veel zin in en met de condities lijkt het allemaal super te worden :-)! Toch ben ik benieuwd wanneer meer pistes en liften open gaan in het complete gebied. Nu wordt aangegeven dat 31 van de 148 skiliften open zijn en 280km van de 600km pistes. Weet iemand misschien wanneer dit gebeurt?

@Roel, Als ik me goed herinner van vorige jaren, werd tijdelijke dooi/regen ook weleens positief uitgelegd. De gedachte was dat dan de sneeuw zich beter kan zetten, en als onderlaag kan dienen voor de latere sneeuw die er als ik jou hoor weer aan gaat komen. Zeker nu er eigenlijk geen onderlaag is, zou dit niet eens zo heel slecht nieuws zijn voor de rest van het seizoen toch? Alleen zuur voor de mensen die er toevallig deze week zitten en dan slecht weer hebben…

nee 2 jaar geleden in Annaberg gehad beneden werd je jas vochtig vd regen in de lift bevroor hij en bovenop was je een soort sneeuw man die terug in model moest. Was opzich wel humor maar einde van de dag was het toch wel nat allemaal. Sneeuw vond het ook niet zo leuk…

Seriously snow addicted family!

@Roel, duidelijk weer! Welke gebieden van de alpen profiteren het meest van de nordstau? Alleen de oostelijke alpen of pakken alle delen hier wat van mee?

Seriously snow addicted family!

thanks! Voortaan eerst wat beter zoeken ;)

Geen probleem!

Seriously snow addicted family!

Overigens dumpt het lekker door in de PdS:

null

@Beutos Op de site van 3 Vallees staat vandaag dat ze 156 liften en 237 pistes open hebben. De informatie hier lijkt mij niet up to date

Morgen plaatst Rogier een blog over de gevolgen van regen op de huidige sneeuw. Lekkere foto @Roeland. De nieuwste kaarten van GFS geven nog heel veel meer sneeuw aan voor volgende week :-). Morgen meer over de zwaartepunten!

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Trois vallee kan niet al zijn pistes opendoen door het extreem gevaar op lawines 4/5, er word met aandrang gevraagd om op de pistes te blijven

@Roel ,vanaf volgende week ook winters weer in Benelux of verkeerd, ze geven zelf kan op veel sneeuw voor de provincies aan de Noordzee ,door temperatuur

Zou goed kunnen @Pieter230976. Eerder sneeuwbuien dan een vorstperiode maar dat kan ook leuk zijn

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@jaco @pieter230976 bedankt! Ik zal de officiële sites ook in de gaten houden. Erg benieuwd hoe het gebied eruit ziet, eerste keer Frankrijk na vele jaren Oostenrijk ;-)

Ik ben niet zo’n reageerder maar ik wel toch laten weten dat de weerberichten hier enorm wardeer.
Er wordt in mijn ogen een zeer realistisch beeld gecreëerd van de verwachtingen. Geniet er dagelijks van. Hopen op de Nordstau voor de Oostenrijkgangers,ik heb er vertrouwen in.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie