Hoeveel sneeuw kunnen de Alpen aan?

Rogier op 08 januari 2016· 17 reacties

Men weet wel raad met een meter sneeuw
Men weet wel raad met een meter sneeuw

Gisteren kreeg ik de vraag ‘Hoeveel sneeuw kunnen ze in de Alpen aan?’. Dit is een hele goede vraag. Zeker als je bedenkt dat een paar centimeter sneeuw heel Nederland of België al helemaal vast zet. Bij hoeveel sneeuw wordt men in de Alpen zenuwachtig? Een vraag waar niet zo heel eenduidig antwoord op te geven is. Hebben jullie ook een wintersport gerelateerde vraag stuur deze aan rogier@wintersporters.nl

Gewend
Laat ik beginnen te zeggen dat men heel veel gewend is in de Alpen. Vorig jaar skiede ik in de Queyras waar in een weekend tijd bijna twee meter sneeuw viel. Niemand verblikte of verbloosde. Vrachtwagens reden af en aan om de sneeuw te verplaatsen. Af en toe werd een weg afgesloten om lawines af te knallen. Een beetje als een brug in Nederland die open moet voor een lang vrachtschip. Maar het was allemaal ‘part of the game’. Ik zag meer lachende gezichten dan ooit.

Ik denk dat we daar het antwoord te pakken hebben. Natuurlijk wordt het dagelijks leven ingeperkt door de sneeuw. Maar men is klaar voor de sneeuw. Ooit hoorde ik dat er in Nederland maar enkele echte sneeuwschuivers zijn. Dus niet de vrachtwagens met een sneeuwschuifblad, maar die echte ‘monster-machines’. Mijn dorp heeft er al drie, het departement hier tientallen en ga zo maar door. Een meter sneeuw in het dorp is zo weg, alles wordt praktisch opgeruimd. Iedereen kan rijden (nou ja bijna iedereen) in de sneeuw, iedereen heeft winterbanden, velen een 4 x 4. Dames dragen mooie Sorel sneeuwlaarsen en geen hoge hakken. De sneeuwscheppen staan altijd grijpklaar en men weet dat de wekker een half uurtje eerder moet als het gaat sneeuwen.

Niemand verblikt of verbloosd
Niemand verblikt of verbloosd

Ook de huizen, sportcomplexen en zelfs de treinen(rails) zijn hier gebouwd op de sneeuw. Maar de trein Parijs-Alpen blijft wel eens stil staan in Parijs als het daar sneeuwt omdat de wissels in de Franse hoofdstad dat niet aankunnen. Hier knalt diezelfde trein prima door de vrij diepe sneeuw.

Gisteren
Om een voorbeeld te nemen aan gisteren, er viel hier toen ruim 25 cm op mijn balkon. Ik heb geen moment het idee gehad dat het leven hier stil lag. Auto’s reden door, kinderen speelden buiten en oude mensen liepen voorzichtig over de stoep. Niets aan de hand.

Daken kunnen de sneeuw prima hebben
Daken kunnen de sneeuw prima hebben

Gevaar
Het grootste probleem is het lawinegevaar. Dit is eigenlijk de enige reden waar mensen in de Alpen zenuwachtig van worden. Want natuurlijk zijn er verhalen en herinneringen van vreselijke lawines in bergdorpjes, en grote lawines schuiven regelmatig net langs dorpen heen. Ook wegen worden nog wel eens geraakt door grote glijdende sneeuwmassa’s. Bij een hoog lawinegevaar worden inwoners op de hoogte gehouden door de bergredding en lokale autoriteiten. Dit is eigenlijk het enige wat ernstig kan zijn. Maar veel sneeuw en lawinegevaar zijn lang niet altijd synoniem met elkaar. Dus het kan best zijn dat de plaatselijke bevolking banger wordt van 80 cm verwaaide sneeuw of een regenbui tot 3000 meter hoogte midden in de winter dan een meter (of meer sneeuw) die veilig valt.

Eerlijk gezegd
Maar de dumps die er nu aan zitten te komen zijn flink, echter we zitten in zo goed als de gehele Alpen nog onder het langjarig gemiddelde, de dumps zijn flink, maar nog niet bijzonder of extreem. Dus komende weken zal geen enkele Alpenbewoner opkijken van wat er gebeurd. Gewoon normaal Alpenweer zeg maar. De natuur moet met meer komen dan dat.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

@Rogier
Leuk! En bedankt voor het beantwoorden van de vraag!

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

Die vrachtwagens heb ik ook wel eens voorbij zien komen op foto’s van Hans ter Braak uit het Kleinwalsertal. Waar brengen ze al die overtollige sneeuw heen? Ergens in een diep verlaten dal in het bos? Daar waar dat in het voorjaar geen problemen oplevert

Not all who wander are lost

Mss gewoon ergens op de piste? hoe dikker die ligt hoe langer ze het volhouden

No sweat no glory

Volgens mij heb ik Tignes wel eens gezien dat ze het in, of anders aan de rand van stuwmeer stortte. Opgeruimd uit de dorpen en nuttig gedumpt.

Ergens tweede helft jaren negentig ook meegemaakt in Valthorens. Laatste week maart 2 dagen hevige sneeuwval. Ik had toen een ford fiesta op de centrale buiten parkeerplaats staan met twee magneetdragers. Volledig ingesneeuwd en herkenbaar aan de twee bulten op het dak. Vrachtwagens reden af en aan om de sneeuw af te voeren.

Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen

Die sneeuw die weg wordt gehaald met vrachtwagens wordt vaak op lege velden en braak liggend terrein getsort. En het smelt vaak harder weg dan dat je midden in de winter denkt. Zeker als het af en toe ‘uitgereden’ wordt. In de Hautes ALpes in Frankrijk mag het niet meer in de rivier gestort worden omdat het te vervuild is.

Op pistes kan het niet gebruikt worden er zit zoveel vuil in. De plassen water die ernaast ontstaan als het dooit doet je goed nadenken over hoeveel rotzooi wij als mensen maken door met onze auto’s te rijden etc… Vol met olie en vuil.

Click. Click. Peace

Mooie reactie Rogier! Ik heb het me eigenlijk nooit afgevraagd hoeveel de alpen aankan. Want ze beginnen altijd 's morgens heel vroeg met tractoren, shovels en normale Winterdienst vrachtwagens met schuiven en strooien. Je hoort dan aan het schuiven dat er verse sneeuw is gevallen! En ook met het opruimen liggen er hier in Walchsee altijd grote bergen sneeuw op weilanden of parkeerterreinen.
Ik heb het hier wel eens meegemaakt dat toen er eens 2 meter sneeuw gevallen was, het toch een dag of 3 duurde totdat ze de stoeltjeslift hadden uitgegraven. Men zei: De sneeuw ligt tot aan het omkeringswiel van de lift! Jammer dat er dit keer niet zoveel sneeuw is gevallen, maar ik mag niet klagen vind ik, ik heb eigenlijk ondanks de mindere hoeveelheden toch uitstekend kunnen skien. Vandaag heb ik niet geskied (vind het best een beetje jammer, maar heb mijn tijd wel nuttig gebruikt) Morgen nog 1 dagje ergens skien, en daarna is het Schluss! Zondag ochtend gaan we naar huis! Maandag nog een dagje opruimen en uitrusten van de reis, en dan dinsdag weer aan de bak.
Dan gaan we weer uitkijken naar de volgende skivakantie! :D
Op 27 februari gaan we waarschijnlijk Serfaus en omgeving onveilig maken.

Ski or Die

Kunnen Nederlanders nog een voorbeeld aan nemen.

Gotta go fast

Ik vind het wel verklaarbaar en logisch dat regio’s waar vaak sneeuw valt beter hierop zijn voorbereid dan gebieden waar veel en vaak sneeuw de uitzondering is.

Fun Lovin' Skier

Ben ik de enige die op de eerste foto in eerste instantie een boot zag?!

Vond de relatie met sneeuw in de alpen al vreemd :P

my subculture can kick your subcultures ass anytime 24/7

Ideaal is een rivier naast een dorp. Ik zie ze dan vaak de sneeuw daar in dumpen.

@Passie

Dat is waar Rogier in een reactie ook aan refereert, dat dit in Hautes Alpes niet meer mag vanwege vervuiling. Z’on verbod zou wel eens kunnen overslaan naar andere gebieden.

Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen

@Sneeuwbaard Ik heb al 10 keer opnieuw gekeken, maar een boot?

Click. Click. Peace

@Sneeuwbaard @Rogier Ik zag het ook, maar alleen als je heel snel kijkt. Misschien dat Thijs een paar sapjes op had, gezien het tijdstip van zijn bericht ;) :)

Carnas on Tour

@Rogier: Als je héél snel kijkt op een iets te klein schermpje staat er ‘duidelijk’ een klein visserbootje achterop een trailer…:P

Mooi altijd om te zien dat men in zo’n gebiedje gezamenlijk zorgt voor het vrijmaken van de looproutes, terwijl men in Nederland over het algemeen nog te beroerd is om het eigen stoepje even sneeuwvrij te maken. Zelfs bejaarden staan er te scheppen/schuiven!

my subculture can kick your subcultures ass anytime 24/7

@sneeuwbaard: ik dacht ook ff dat het een boot was hoor! Dus je bent niet de enige. ;-)

Een boot!! Ha ha, zitten jullie nu al aan de snaps, of aan de obsler.
nou ja, met een beetje fantasie.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie