Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Vanaf maandag definitief kouder

Roel op 08 januari 2016· 63 reacties

In Zermatt sneeuwde het gisteren bijna de hele dag

We hebben nog wat kwakkeldaagjes te gaan maar de koudere lucht staat nu toch goed op de kaart. Vanaf maandag daalt de temperatuur en is regen voorlopig geen issue meer. Het goede nieuws is dat het doorgaat met sneeuwen, met waarschijnlijk ook in Oostenrijk wat grotere hoeveelheden. Maar je hoort de aarzeling, of het een dump wordt is nog altijd geen zekerheidje.

Grote verschillen
Eerst nog even terug naar gisteren. Een interessant dagje zou het worden en dat werd het. 's Ochtends zette vanuit Frankrijk zware sneeuwval in, die na het middaguur op steeds meer plaatsen overging in regen en natte sneeuw. Een voorbeeld daarvan was Les Menuires, toch niet het meest laaggelegen dorp van de Franse Alpen (1800m), terwijl het bij Rogier in Puy Saint Vincent tot op 800 meter de hele dag droog bleef sneeuwen. En er waren meer frappante verschillen, die via ons live-blog goed te volgen waren.

Dit weekend nog zacht
Vandaag komt er vanuit het westen een volgende portie neerslag opzetten die vooral de noordelijke Franse Alpen en Zwitserland aandoet. In de zachte lucht ligt de sneeuwgrens tussen 1400 en 1800 meter en die relatief hoge grens houden we zo’n beetje het hele weekend.

Wel krijgt ook de Zuidalpen weer sneeuw. Morgen in de loop van de dag sneeuwt het in Italië vanaf zo’n 1500 meter door een kleine südstau. Met 10 tot 20cm genoeg om het landschap lekker op te frissen, en maandag komt er waarschijnlijk nog een tweede golf achteraan.

Kirchberg moet de komende dagen nog rekening houden met regen

In Oostenrijk is het dit weekend nog hetzelfde liedje. Er valt minder neerslag dan in de Westalpen en omdat veel skigebieden daar lager liggen moet je rekening houden met wat regen. Het zal er de komende dagen zeker niet altijd even gezellig uitzien.

Ook voor Oostenrijk wat meer sneeuw
Vanaf maandag gaat dat veranderen. De oceaan gaat op slot zoals we dat in meteo-land zo mooi zeggen waardoor de aanvoer van zachte lucht wordt afgesneden. Tegelijkertijd draait de wind bij naar west waarbij storingen gewoon blijven komen. Het zou mij niet verbazen als de grootste sneeuwhoeveelheden pas volgende week gaan vallen.

En dan profiteert Oostenrijk mee. In eerste instantie is dat weer vooral de Arlberg, maar iedere graad kanteling in de stroming (naar noordwest) zorgt ervoor dat meer regio’s sneeuw gaan krijgen. Dat is winst, al ziet het er nog steeds niet naar een echte nordstau uit. De combinatie van kouder weer en sneeuwbuien met wat stuwing kunnen er echter voor zorgen dat het in de loop van de week overal goed wit worden.

De sneeuwverwachting voor Oostenrijk (6 dg.) is nog niet heel overtuigend

En wat niet is kan nog komen. Er zijn berekeningen die laten zien dat die klassieke nordstau er later alsnog komt, al moet daar nog aan geschaafd worden. We schakelen volgende week in ieder geval over naar een meer winters weertype waar uiteindelijk bijna alle gebieden van gaan profiteren. Een fijne dag!

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

William-Jose8 januari 2016 · 08:12

Mooi vooruitzicht. Nog 29 dagen

William&Jose
MartijnT8 januari 2016 · 08:22

Leuk bericht roel! Bedankt voor de update. Hopen dat die nordstau doorzet. 22 jan vertrek naar Zillertal Arena.

Pvdh8 januari 2016 · 08:22

Ben vanaf zondag in de PDS, Les gets om precies te zijn. Zal wat updates geven aldaar. Ik hoop toch wel dat de vooruitzichten van nu goed blijven. Die kou had ik al gespot en is natuurlijk alleen maar goed. Ik zag op woensdag en donderdag toch mooie dagen komen… @roel jij ook?.

db928 januari 2016 · 08:27

Perfecte timing, ik zit vanaf zaterdag in skiwelt wilder kaiser!

Freerider8 januari 2016 · 08:35

@Pvdh ik zag vanochtend al dat we volgende week weinig tot geen zon te zien krijgen en daar baal ik toch wel heel erg van ik had gehoopt op minstens 1 a 2 dagen waarbij de zon zich zou laten zien. Het weekend is helaas zeer droevig om zo aan te komen en dat is nu al de 2de keer op een rij dat regen mijn aankomst terroriseert :( Het positieve is dan uiteraard dat de kou er goed terug in komt en dat de sneeuwval dan voor verbetering gaat zorgen! maar wat ga ik die zon missen…zelfs deze week hadden ze bijna 2 dagen zon in al het sneeuwgeweld en regen van vandaag en morgen. Maar we zullen zien…ik hoop dat de zon zich nog als verrassing wil laten zien!

Pvdh8 januari 2016 · 09:00

@Freerider ik begrijp je punt… Had natuurlijk ook liever kou en zon gehad maarja kan niet alles hebben. De Januari ski week gaat het voor mij om de goede sneeuw. Zon pak ik met een lang weekend in maart nog even mee…

Je ziet hoe onbestendig het weer is, wellicht trekt het eind volgende week wel bij… Ik vermaak mij wel, wat het ook wordt.

Inkink8 januari 2016 · 09:00

Goedemorgen Roel bedankt voor je verslag over 4 weken naar Solden wat heb ik er weer zin in. Laat de sneeuwval maar goed vallen

Freerider8 januari 2016 · 09:11

@Pvdh Als het aan mij lag ging ik in maart ook nog een keer! last minute en kijken naar betere weersomstandigheden…helaas heb ik een vrouw die wintersport leuk vind maar niet zo leuk… Ook zijn haar vaardigheden in slecht zicht een stuk minder waar ik zelf uiteraard ook merk dat het “anders” boarden is dan in de zon op een strakke piste met veel dieptezicht, maar ik kan opzicht ook goed overweg met wat slechter zicht en poeder. Dus je snapt dat ik niet zo vrolijk word van de vooruitzichten aangezien deze 6 dagen mijn eerste en laatste zijn dit jaar :( Plus dat we voor het eerst met zijn tween zijn omdat vrienden niet meegaan ivm verwachting eertse kind. Het is voor het eerst dat ik helemaal geen zin heb om te gaan omdat ik de bui al voel hangen komende week… Was het maar dat ik me op een wintersport in maart kon verheugen! (sorry voor de negatieve vibe maar het is nou eenmaal zoals ik me voel :) )

Waah8 januari 2016 · 09:23

Ik hoop dat ze volgende week de pistes wat gaan open gooien in Valfrejus… momenteel ligt er wel sneeuw, en er komt steeds sneeuw bij… maar slecht 6km piste is open. Hopelijk kunnen we meer dan 1 piste doen straks.

Pvdh8 januari 2016 · 09:31

@Freerider, zie het anders! Geniet van je week weg. Ik vind het alleen al heerlijk om in de bergen te zijn en te genieten van de omgeving. Ik zal zeker een dagje skiën overslaan als het te erg sneeuwt en daardoor niks te zien is.

Feit blijft: het is vakantie, ik geniet van mijn accommodatie, het gebied, mijn vriendin en de winterse setting. Bekijk het positief! (Mijn vriendin skiet technische beter dan ik…dat scheelt)

CY325i8 januari 2016 · 09:39

Niks zo veranderlijk als het weer en de kwaliteit van de pistes. Natuurlijk heb ik het liefst dat het elke nacht sneeuwt, zodat ik s’ochtends over een vers geprepareerde piste kan skiën. Het geknetter tijdens het maken van een bocht klinkt als muziek in de oren :). Door last-minute te boeken, kun je hier van genieten. Met schoolplichtige kinderen wordt dit wat lastiger.

Dat geknetter heb ik de laatste jaren weinig gehoord, en dan ga ik standaard 2 x 1 week. In de week dat Friso het ongeluk kreeg, verbleef ik in hetzelfde gebied. Het heeft toen 7 dagen 24 uur gesneeuwd. Pistes werden niet geprepareerd simpelweg om er veel te veel lag en bij kwam. Naar huis rijden was geen optie, want de wegen waren afgesloten. Een ander uiterste was Kerst 2014. Was toen in Hinterglemm en er lag toen zo goed als niets plus dat het veel te warm was, dus geen kanonnen die aan konden. Die paar pistes die open waren, waren overbevolkt. Als je maar lang/vaak genoeg op wintersport gaat (inmiddels weer zo’n 25 jaar, gemiddeld 2x per jaar) dan leer je vanzelf skiën in zeer uiteenlopende weers- en pistecondities.

En toch geniet ik zo ontzettend van de berg(lucht), de natuur, het hertje dat onder een gondel door schiet, chocomel drinken met mijn kids, een zoon en dochter die op het podium komen met af-skien, etc

ascheepstra8 januari 2016 · 09:39

Hoi Roel, zal het winterse landschap in Ski Welt Wilder Kaiser door de regen verdwijnen of zal dit meevallen?

Anki8 januari 2016 · 09:42

Ik snap Freerider wel, je kijkt er al zo lang naar uit en je hoopt op goede omstandigheden. Je spaart ervoor en je gaat ervoor. Maar gewoon gaan, gewoon genieten - en je zult het zien, dan lezen we hier volgende week juichende verhalen van Freerider!

Freerider8 januari 2016 · 09:52

@Anki I hope…I hope ;) Heb wel oplaasbare band meegenomen om te geinen op de piste! als het zicht te slecht is :)

CY325i8 januari 2016 · 09:58

Het is ook een mindset.

Was 2 weken geleden in Kleinwalsertal. Door het lezen van alle weerblogs werd mijn vrouw een beetje zenuwachtig. Ze had echt het idee dat het gezin niet of nauwelijks kon skiën. Voor de zekerheid wandelschoenen mee genomen om s’middags lekker te gaan wandelen. Uiteindelijk geen minuut gewandeld en elke dag geskied van 9.30-16.00 uur. Pistes prepareren is een kunst! En dat beheersen de meeste gebieden wel.

Als je vrouw schrik heeft voor minder zicht, dan is het wellicht een optie om een skibril met blank/geel glas bij je te hebben.

CY325i8 januari 2016 · 10:03

Is het anders geen optie om wat later in het jaar te gaan skiën, bv. maart? Of anders last-minute boeken.

Normaal gesproken is maart sneeuwzekerder dan januari, plus dat je meer kans op zon hebt. Mijn vrouw en ik gingen altijd in maart, nu dus niet meer door schoolplichtige kids.

Veenhoorn8 januari 2016 · 10:17

Ik begrijp @Freerider ook wel, maar @CY325i geeft het ook wel goed aan. Natuurlijk hoop je op elke nacht verse sneeuw en overdag zon, maar dat is utopie. Je kunt de kans op zon vergroten door in maart/ april te gaan, maar dat is a) geen garantie en b) door de hogere temperaturen en meer zon kan de kwaliteit van de sneeuw weer tegenvallen. Zeker in december en januari moet je gewoon rekening houden met mindere weersomstandigheden of minder sneeuw. Als je 2 keer of vaker per jaar gaat, kun je van alles meepikken, maar dat is ook zeker niet iedereen gegeven. Maar probeer toch te genieten van je vakantie, met gezin, in de bergen enz enz. Kleine tip. Als je bang bent dat je (lang) niet alle dagen gaat skien/ boarden, pas je aanschaf van je skipas hier dan op aan. Losse dagkaarten, halve dagkaarten of bijvoorbeeld een 4 vd 6 dagenkaart zijn dan goedkoper dan een 6 dagen-kaart waar je de helft niet van gebruikt. Is ook een goed hulpmiddel om de eerder behandelde “3e-dag”

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.
Roeladmin8 januari 2016 · 10:26

@ascheepstra Check Rogier zijn blog over de invloed van regen op sneeuw: https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/5772/wat-doet-rege… In Skiwelt is het sneeuwdek wel dun dus ik denk dat het daar op sommige plaatsen inderdaad tijdelijk groen wordt.

@freerider, het zal echt niet de hele week alleen maar grijs zijn. Komt zelden voor.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Freerider8 januari 2016 · 10:43

Thanks Roel dat is prettig om nog mee te nemen voordat ik vannacht richting de alpen rijd, laten we hopen dat de condities sowieso vanaf maandag sterk gaan verbeteren en ook een lekkere bak sneeuw voor de delen van de alpen waar dit nog hard nodig is, hoewel ik mezelf natuurlijk het beste gun doe ik dat ook voor de andere wintersporters ;) Het belangrijkste van alles is dat we het drama van december achter ons hebben gelaten, laat dat het meest positieve bericht zijn van alles.

sqio8 januari 2016 · 10:57

@Freerider Inderdaad, bekijk het zo! Wat had je het liefst gehad als wintersporter? December, of nu? ;) Ik zou het alleszins vlug weten! Hoe dan ook, geniet van je vakantie met je vrouw! En laat ons wat weten hoe de condities er zijn! :)

Anouschka8 januari 2016 · 11:08

@roel zeuren doe ik niet hoor maar zit er voor vorarlberg ook nog een sneeuwloze zonnige dag in of hoef ik alleen maar mn sneeuw goggels mee?

Hulst8 januari 2016 · 11:24

Ik heb voor mijn gemoedsrust (morgen vroeg naar Les Menuires) ook het weerbericht van Meteo France voor de komende week maar eens bekeken. Het wordt voor heel Frankrijk een roerig weekje met elke dag wel regen en voor de Franse Alpen ook wel sneeuw. Ook kan de wind nog een belangrijke rol spelen. De hoogte van de sneeuw(val)grens fluctueert nogal en zoals je gisteren in Les Menuires zag kan het ook op die hoogte regenen terwijl het elders op veel lager niveau sneeuwt. Hoe het zij, en droge zonnige dag lijkt er de komende week niet in te zitten. Johann gooit er in zijn Alpen weerbericht nog wat onzekerheden in voor wat betreft de overgang naar kouder weer. Voor Trois Vallees hoop ik met name dat er niet teveel wind komt. Sneeuw lijkt er genoeg, al zie ik bijvoorbeeld in Meribel op wat lagere hoogte toch duidelijk mindere omstandigheden. Gezien de temperaturen morgen lijken sneeuwkettingen in de kofferbak te kunnen blijven. Het zou wellicht beter zijn dat ik ze wel nodig had. We wachten het af.

Hen48
Zeeuwski8 januari 2016 · 11:29

@Freerider natuurlijk hebben ook wij het liefst een sneeuwdump op de dag voor vertrek en volle zon de week van verblijf (met liefst af en toe een vers laagje in de nacht), ook al enkele keren mee mogen maken, maar zoveel geluk heb je natuurlijk niet altijd. Morgen vertrekken we naar Montafon, grote pluspunt: er ligt verse sneeuw en er komt nog meer! Afgelopen week de webcams gevolg en ondanks het feit dat men het over veel sneeuw en/of regen had (ook voor Voralberg) is het grootste deel hiervan niet verder gekomen dan Frankrijk/Zwitserland en zag ik de hele week regelmatig opklaringen (en dus goed zicht). Op de wat mindere dagen zijn we blij dat er weer wat bij valt en halen we het tempo wat naar beneden om weer wat aan de techniek te schaven, enkele weken terug weer op les geweest, dus er valt weer wat te oefenen :). Bovendien op advies van de bloggers hier voor ons beiden een Adidas ID2 (pro) aangeschaft, we kunnen dus meteen testen wat het oordeel van Winterporters.nl waard is :), goggles zou goed zicht bij minder omstandigheden moeten bieden… Wij zijn wel in de gelukkige omstandigheid dat we in maart nog een weekje last-minute gaan boeken, dus als we deze week echt alleen maar sneeuw en bewolking krijgen (wat, denk ik, reuze mee gaat vallen) kunnen we ons daar weer op verheugen :)

Arieeee8 januari 2016 · 11:43

TE KOOP:

Wegens omstandigheden aangeboden om de annuleringskosten te verlagen.

6-daagse skipas Zillertal incl. gletsjer Vanaf a.s. zondag tm vrijdag Op te halen bij mij in Gerlos

€ 150 ipv € 237

Arieeee8 januari 2016 · 11:46

Ps. slechts 1 pas beschikbaar (ivm afvallen 1 persoon die niet meekan naar gerlos).

Jeffrey.8 januari 2016 · 12:07

@Arieeee lijkt me handig om dat op het forum te posten en niet onder een weerbericht :)

Seriously snow addicted family!
Maus8 januari 2016 · 12:17

Komende week kouder de week erop Nordstau en dan naar Flachau. Gewoon omdat het zo lekker rijmt :)

Arieeee8 januari 2016 · 12:24

@Jeffrey, thanks voor de tip.

Roeladmin8 januari 2016 · 12:54

@Hulst geen dag droog vind ik veel te voorbarig, of je moet dan letterlijk 24 uur nemen dat er geen vlok mag vallen. Als het overdag een paar uur opklaart heb je een heel aardige dag, zoals die er deze week ook tussenzaten in Frankrijk.

Die koudere lucht vanaf maandag (met eerst regen!) is vrijwel zeker, pas tegen het volgend weekend zou het weer zachter kunnen worden maar dan komt volgende lichting wintersporters alweer.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
HarleySnowball8 januari 2016 · 13:44

Eindelijk wordt het echt winter…

HarleySnowball

Plaats een reactie