Massa's sneeuw en steeds kouder

Roel op 10 januari 2016· 36 reacties

null

Wat een sneeuwkaart vanochtend! Het Franse Chamonix voert de Sneeuwverwachting Top 10 aan met 256 centimeter sneeuw de komende zes dagen! De modellen liegen er dan ook niet om. Na een vrij zacht weekend met wisselende omstandigheden wordt het vanaf morgen kouder en gaat er extreem veel sneeuw vallen! Vooral in de Westalpen, maar Oostenrijk en Italië worden ook witter en witter.

Dump groter en groter
Bijzondere tijden beleven we. Nooit eerder sinds we over deze kaarten beschikken heb ik zo’n kaart gezien. Incidenteel zag ik de afgelopen jaren weleens zo’n zwart vlekje op de kaart dat ik toen de naam ‘sneeuw-error’ gaf. Maar nu staat ie er al dagen op en hij wordt alleen maar groter daar in de buurt van Chamonix. Het kan niks anders betekenen dat de dump in de Franse en Zwitserse Alpen groots wordt!

Eerst moet wel die sneeuwgrens omlaag want die zwabbert er nog op los. Vooral de lagere gebieden in Oostenrijk hebben daaronder te lijden, maar vanaf morgenavond is dat lek gedicht. Er komt koudere lucht aan die, met een kleine onderbreking op donderdag, de hele week boven de Alpen blijft hangen. Goed nieuws voor alle sneeuwkanonnen die nu op de dalafdalingen volop kunnen gaan spuiten, maar er komt ook hulp van boven.

Ook Oostenrijk krijgt basislaag
Hoewel het zwaartepunt van de dump duidelijk boven Frankrijk en Zwitserland blijft ingetekend, kantelt de stroming ten opzichte van vorige week net wat meer naar noordwest en daar moet Oostenrijk het van hebben. Zo verschijnen er soms nordstau-achtige trekjes op de kaart. Dat gebeurt bijvoorbeeld op woensdag en vrijdag, en hoewel die telkens niet lang duren is het genoeg om tot in de dalen 10 tot 30cm sneeuw neer te leggen die niet wegsmelt. Je zou het de basislaag kunnen noemen die normaal in december valt, maar waar we de komende weken wel op kunnen teren.

Goede pistes in Hinterglemm maar qua landschap is het nog behelpen
Goede pistes in Hinterglemm maar qua landschap is het nog behelpen

Weekend bitterkoud en wel nordstau?
Door een opbouwend hogedrukgebied boven de oceaan draait de stroming in het weekend waarschijnlijk echt naar het noorden en dan zou het, met wat geluk, mischien wel tot die klassieke nordstau kunnen komen. Koud wordt het in ieder geval. De temperatuur lijkt in Oostenrijk in de dalen niet meer boven de -5 graden uit te komen. Op 1500 meter wordt het zelfs niet warmer dan -10.

Sauerland en Italië ook sneeuw
Ja en met dit soort ontwikkelingen mogen we ook eindelijk naar Winterberg en Willingen gaan kijken. De hele week zie ik daar sneeuwkansen en vanaf dinsdag blijft het er structureel koud genoeg voor kunstsneeuw. Het lijkt erop dat het wintersportseizoen daar deze week zal losbarsten met 20-30 centimeter verse sneeuw.

Kou vanuit het noorden is meestal niet zo’n goed nieuws voor de Italiaanse Zuidalpen, maar op de valreep gaat het daar vanaf enige hoogte ook lukken. Dit weekend kwakkelde het met wat regen en sneeuw, maar de hogere hellingen zijn al goed wit geworden. Morgen valt er opnieuw wat sneeuw vanaf 1500 meter, en donderdag gebeurt dat nog een keer. Reken hier op zo’n 20 tot 30cm.

In Val Gardena (I) ligt inmiddels een aardig laagje
In Val Gardena (I) ligt inmiddels een aardig laagje

Kortom dit kon weleens de week worden dat het allemaal goedkwam, met in de Franse en Zwitserse Alpen gigantische sneeuwhoeveelheden. Ik ben benieuwd naar de beelden daar deze week, dus blijf ze opsturen via de app Sneeuwhoogte+. Komend weekend zit ik zelf in Fieberbrunn en maak ik rechtstreeks de balans voor Oostenrijk op. Een fijne zondag!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Hi Roel, wij gaan ook naar hinterglemm . Gebied met fieberun . Lees dat daar ook weer een mooie basis laag gaat valken deze week klopt dit ? Is dat dus door de north stau

En hopelijk de week erna een mooi Genualaag :)

@Royco dat is idd de Nord stau.

OT: Jezus wat een kaart, eindelijk voor iedereen sneeuw!

A winter without powder isn't a winter!

Zou mooi zijn als heel Oostenrijk ook eindelijk eens onder een dikke laag sneeuw komt te liggen, waar we de rest van het seizoen van kunnen genieten:)

Net terug uit Arlberg. Super paar dagen gehad! Veel sneeuw, veel poeder en redelijk rustig! Blijft ook doorsneeuwen tot het dorp.
Grappig want al rijd je de tunnel uit, is het een heel ander verhaal!

@Roel, wat is juist de hoeveelheid die bij de zwarte kleur hoort? ik zie de legende tot aan rood maar ben wel eens benieuwd wat dat zwart dan betekent, of is dat moeilijk te zeggen?

No sweat no glory

Wow, en ik gister nog vragen waar we donderdag het beste heen kunnen gaan om ook nog een beetje zon te hebben. Vannacht geboekt in morgins, zijn er nog powderliefhebbers, die van donderdag tm zondag naar morgin willen ? Ik heb nog een kamer met twee losse bedden in de aanbieding.

@Roel stel dat die Nordstau er komt, wat betekent dat dan voor de Franse gebieden? Beetje sneeuw? Zon? Harde wind?

Hoe zeker is trouwens deze voorspelling. Kan ik nog hopen op iets beter weer ? Overigens sorry voor degene die allemaal wel zo enthousiast zijn over deze dump.

Gisteren Piemonte geannuleerd en gaan nu waarschijnlijk naar St. Martin de Belleville (Trois Vallées) op 30 januari… Volgens mij kan het niet beter qua sneeuw met deze vooruitzichten…

Potverdikkie wat een sneeuwkaart!!
Over twee weken naar Saalbach hinterglemm fieberbrunn. Hoop dus op nog wat sneeuw extra en de nordstau. Hopelijk neem jij daar de sneeuw mee naar toe @roel.
Succes en natuurlijk ook veel (poeder)plezier aan de mensen die nu in Frankrijk en Zwitserland zitten

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

Zwart is >200 cm sneeuw

Jammer dat de Zuidalpen zo’n slechte kaarten blijven trekken… Ik heb er in de afgelopen 7 jaar nooit zo weinig sneeuw weten liggen in januari… Zelfs nu ziet het in de skigebieden rond Trento nog groen tot circa 1800 meter.

Dank voor het ontstressende nieuws, @Roel! Vrijdagnacht richting Mayrhofen. ☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺

Hoor heel graag hoe de sneeuw in Fieberbrunn is! Nog 4 weken ⛄

Komende zondag richting hochfügen… gaat helemaal goedkomen als ik het zo zie
Bedankt roel

Kan alleen maar WoW zeggen!!! Nu al goed te doen in les Menuires en het wordt gelukkig wel kouder, dat is nodig nu plus 5/6 graden met heel af en toe een spettertje.
Gelukkig 2 weken achter elkaar.

Prachtig:)! Ook al gaan wij pas weer in maart…

Klinkt goed Roel, over 2 weken hoop ik in Selva te zitten en die kunnen volgens mij nog wel wat gebruiken.

Rob

@Frank9 Goede vraag, vroeg het mij ook al af wat er in de Franse Alpen gebeurde tijdens zo een Nordstau…

Netjes “geregeld” @Roel , goed werk !!

@Roel

Met veel plezier lees ik elke week, en soms vaker, je weerberichten. Waarvoor dank.

Zelf ga ik dit jaar naar Montafon, wat gelukkig ook af en toe wat meepakt van deze dumps uit het westen, maar denk je dat de meerjarige sneeuwgemiddelden gehaald gaan worden dit jaar? Het is nog vroeg dus alles ligt nu open.

Liefhebber van de heerlijke alpengerechten, strakke pistes en prachtige panorama's

Wat een heerlijke titel zeg, van dit weerbericht!!! Dat moet plezier doen om dat te kunnen melden!
En ik ben blij met die kou. Voor ons dit jaar geen Alpen, een jaartje ‘bezuinigen’ maar we zitten straks wel een week dichtbij in Zuid Duitsland. Wie weet kunnen we daar met de kinderen wel van een witte wereld genieten…

Weet niet of ik hier blij mee moet zijn. Als dit een herhaling van februari 1999 gaat worden dan hou ik mijn hart vast. Niet alleen maar positieve herinneringen in chamonix

Komt helemaal goed als ik de berichten uit Flachau nu al hoor. Bij de westelijke stromingen die we tot nu toe zien worden de grootste hoeveelheden neerslag gepakt die botsen op de alpenhoofdkam. Hierdoor is de intensiteit meestal aardig getemperd tegen de tijd dat het de gebieden in Oostenrijk voorbij de Arlberg bereikt. Draait de wind echter meer naar noord-west dan wordt deze blokkade met elke graad draaiing gunstiger voor de noord-Alpen waaronder de populaire gebieden in Tirol en het Salzburgerland. Is deze noordwestelijke stroming (over de oceaan) er een die in koude plaatsvind dan valt deze uiteindelijke neerslag in sneeuw. Dat noemen we een Nordstau. Is het neerslaggebied groot genoeg zoals op deze prachtige kaart dan profiteren ook de Franse Alpen daar keihard van mee

De nordstau is er nog niet, dus we weten ook niet hoe ie precies uit de verf komt. Komt ie uit noordwest dan pakken de Franse Alpen hier ook nog het nodige van mee. Wordt ie echt noordelijk, dan heeft Frankrijk een afwisseling van wolken en zon. Sneeuw valt er dan maar weinig.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel of iemand anders: Ik heb geprobeerd te zoeken hoeveel van die centimeters sneeuw die er valt nu daadwerkelijk de centimeters op de piste zijn. De sneeuw die valt is redelijk los en wordt dan, samen met evt kunstsneeuw, uitgereden door de pistebullies over de piste. Om mijn gebiedje van over 2 weken, Ischgl, maar eens als voorbeeld te nemen. In de komende week valt er 50+cm sneeuw, maar hoeveel centimeters echte piste levert dat nou op. Dank!

Over 2 weken Damüls-Mellau, ziet ernaar uit dat het geweldige omstandigheden worden!

@Astrid, wat was in februari '99 in Chamonix?

Not all who wander are lost
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie