Skileraren en off-piste

Rogier op 18 januari 2016· 41 reacties

...
...

De vaak verre van ‘domme vragen’ vliegen me om de oren. De meest leuke onderwerpen komen langs en ik geniet van jullie nieuwsgierigheid en vele vragen maken ook mij ook meteen nieuwsgierig naar de antwoorden. Sommige vragen kaarten ook ernstigere zaken aan. Zoals deze lange vraag: In Frankrijk valt het mij op dat veel skileraren met hun groep (maak niet uit welke leeftijd) off-piste skien. Mijn vraag is dan ook: is het in Frankrijk toegestaan dat de leraren hun groep (zonder off-piste uitrusting ) buiten de piste meenemen? Moeten de mensen daarvoor iets ondertekenen en hoe zit dat met de verzekering van de mensen als er tijdens de les off-piste iets gebeurt. Neem aan dat de skileraar daar verantwoordelijk voor is? Dus blijf alsjeblieft doorkomen met de ‘Domme vragen’ naar rogier@wintersporters.nl.

Moeilijk verhaal
Als ik heel eerlijk ben moet ik bekennen dat dit iets waar ik jaren problemen mee heb. Ik ben de eerste die roept dat je met een pro op stap moet als je zelf de kennis en kunde niet hebt. Maar een deel van die professionals zijn skileraren. En wettelijk gezien mogen die mensen in off-piste terrein meenemen. Dat dat natuurlijk zou moeten met lawine-materiaal spreekt voor zich. Dat ze dit niet doen is een heel ander verhaal. Het is dat veel Franse skileraren geen Nederlands lezen want met dit blog ga ik geen vrienden maken! Want veel skileraren bieden weinig tot geen veiligheid in off-piste terrein. Het ergste is dat ze hiermee hun klanten in gevaar brengen plus dat ze een slechte naam geven aan de skileraren die het wel goed doen.

Verantwoordelijk
Als skileraar, in dit geval een ‘professionnel de la montagne’ ben je verantwoordelijk voor je klanten. Je mag je klanten mee off-piste nemen. Maar als er wat gebeurd dan zal de rechter altijd kijken of je er alles aan gedaan hebt, wat te verwachten valt, om je klanten veilig door off-piste te laten gaan. Denk daarbij aan materiaal, terreinkeuze versus lawinegevaar, en manier van skiën (een voor een). Mochten hier gebreken in zijn dan zal er tot vervolging over worden gegaan. In het politieke klimaat en de media aandacht van de lawine-ongelukken momenteel zullen de straffen zwaarder en zwaarder gaan worden. Maar daar koop je als slachtoffer erg weinig voor. Verzekeringstechnisch ben je met een professional mee dus als je verzekering dat eist dan ben je principe gewoon verzekerd.

Als dit je leerschool is, de ski-club van Pelvoux
Als dit je leerschool is, de ski-club van Pelvoux

Cultuur
In Franse skigebieden, trouwens ook in andere landen hoor, is de lokale cultuur vrij bijzonder. Als je met je airbag rugzak, helm en lawinemateriaal aankomt wordt je lacherig aangekeken. ‘Toerist’ is de benaming. Als je tijdens de vrije trainingen voor de skileraren opleiding met helm skiet wordt er gezegd: “skileraren skiën niet met helm”. Een rare macho gedachte. Maar het gaat nog veel verder dan dat. De jonge lokale kinderen in de skiclubs worden in veel kleine gebieden (in grote gebieden gaat dit al veel beter) door hun trainers zonder materiaal meegenomen in off-piste terrein. Deze kinderen zijn de skileraren en de pisteurs van de toekomst. Je begrijpt deze leren niet te skiën met lawinemateriaal. En ze leren dat off-piste zo wel kan.

​Het ironische is dat men geen lawinepieps draagt als er een meter verse sneeuw ligt en er naast de piste off-piste wordt geskied. Maar op betonharde firn in het voorjaar waar het lawinegevaar zeer laag is, daar neemt men wel al het materiaal mee als men gaat toerskiën… Want dat hoort zo.

Gewoonte
Dus is het voor skileraren gewoonte geworden om regelmatig off-piste te gaan zonder materiaal. Lekker door de poeder knallen zonder extra materiaal. Heel vaak gaat het goed. Maar er zijn genoeg verhalen waar het ernstig mis is gegaan. Er is weinig over te zeggen dan dat het gewoon super stom is wat ze doen. Vooral ook het voorbeeld dat er wordt gegeven. Men lijkt te denken dat het allemaal zo’n vaart niet loopt.

Wie wel?
Hoe kun je dan als leek wel veilig worden gegidst in off-piste terrein? Mijn eerste antwoord is dan meteen: kies een berggids. Simpel gezegd is een skileraar voor de skitechniek en een berggids voor het veilig loodsen door off-piste terrein. Dus met een berggids zit je beter. Ook is de lawinekunde die berggidsen krijgen veel uitgebreider dan skileraren. Berggidsen zijn vaak iets duurder, vooral omdat ze alleen per dag werken. Maar voor off-piste skiën wel de aanrader. Natuurlijk zijn er geweldige skileraren, maar je hebt als je een skileraar boekt ook de kans om er een te treffen die niets heeft met off-piste skiën. De eisen van de opleidingen liggen gewoon duidelijk anders. Verder hebben berggidsen vaak een betere neus voor de beste poeder. Off-piste is hun werk!

Mooi plaatje maar zo hoort het dus niet.
Mooi plaatje maar zo hoort het dus niet.

Verder kun je als je heel duidelijk bent naar de skischool en echt eist dat er off-piste geskied wordt verwachten dat de skileraar met voldoende materiaal, kennis en liefde voor off-piste mee komt. Als de skileraar zelf geen lawine materiaal (of verouderd materiaal) mee heeft gewoon weigeren. In principe zijn skileraren geschoold om mensen off-piste mee te nemen. En ze kunnen ook allemaal met piepsen zoeken. Nog beter werkt het om op fora zoals wintersporters of wepowder naar goede skileraren te vragen. Hier kent men er genoeg, skileraren die niet onderdoen voor berggidsen.

Organisaties
Verder zijn er ook een heleboel organisaties, instructeurs en skileraren die zelfs niet eens genoeg papieren hebben die soms klanten mee off-piste nemen. Wees hier heel voorzichtig mee. Als je er zelf een matig gevoel over hebt. Als de persoon in kwestie geen lawinemateriaal meeneemt of het van jullie niet verwacht. Of dat je geen gordel om hoeft op een gletsjer. Ga dan gewoon niet met die persoon, leraar of organisatie mee off-piste.

Het gaat de goede kant op
Het gaat de goede kant op. Steeds meer skileraren in Frankrijk gaan alleen nog off-piste met lawinemateriaal en worden voorzichtiger. De jonge generatie is toch steeds vaker met lawinepiepsen, helmen en rugzakken opgegroeid. Dus door de jaren heen wordt het beter. Het zijn zeker de skileraren die zelf gek zijn op off-piste skiën die het veiligste omgaan met dit terrein. Het zijn dus vooral de dagen dat er niet naar poeder gezicht hoeft te worden die het gevaarlijkste zijn, wat op die dag gaan opeens veel meer leraren off-piste. Als klant kunnen ‘wij’ ook meehelpen. Gaat de skileraar off-piste, zeg gewoon nee. Je staat sterk in je schoenen. En als de skileraar wel off-piste gaat meldt het gewoon bij de skischool.

Wie van jullie heeft het wel eens meegemaakt dat skileraren zomaar off-piste gingen? Of hebben jullie juist hele goede ervaringen met bepaalde skileraren? Schroom niet om hen te noemen, daar hebben anderen weer wat aan. Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Vroeger met de skiles met enige regelmaat off-piste gegaan, ik praat dan wel over een goede 25+jr geleden. Zelf ook niks geen kennis erover toen. Achteraf gezien gewoon veel mazzel gehad, ook toen ik 15jr geleden nog eens off-piste ging met een groep. Nu met veel meer kennis, al kan dat nog veel beter dmv het volgen van cursussen, zou ik dat niet meer doen. 3-eenheid compleet en binnenkort maar eens met een gids op stap gaan!

Ik heb leren skiën in Oostenrijk (23 jaar geleden), maar kan me herinneren dat we daar met de klas met kinderen ook off piste gingen, zonder lawine materiaal. Het waren over het algemeen geen diepe runs, maar net naast de piste is ook off piste. Eveneens werden in lager gelegen gebieden vaak van die bospaadjes genomen om af te snijden. Hoe het er nu in Oostenrijk aan toe gaat weet ik niet, maar “vroeger” werd het daar in ieder geval ook gedaan.

Vergeet ook niet de vele reclame uitingen van skigebieden. Ook daar zie je vaak skieers/boarders door de dikste poeder gaan zonder materiaal. Puur om mensen naar het gebied te lokken.

Afgelopen week ook weer meerdere klasjes off piste zien gaan zonder materiaal met een dikke 4 op de schaal. Zelfs nog na de berichten uit L2A.

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

Direct maar effe inhaken op de forum-tip :)…: iemand een tip voor een gids/leraar/school die GROEPSLESSEN off-piste/freeride in het aanbod heeft in Sankt Anton? Ik zit daar volgende week en wil graag off piste les (met name aandacht voor techniek)… 2 of 3 dagen, afhankelijk van prijs… prive-gids huren is voor mij gewoon te duur. Dankjewel alvast voor de gouden tip !

Best een serieus bericht inderdaad…
Je geeft aan ‘Gaat de skileraar off-piste, zeg gewoon nee. Je staat sterk in je schoenen. En als de skileraar wel off-piste gaat meldt het gewoon bij de skischool.’
Maar als jij als groepslid ineens halverwege geconfronteerd wordt met zo’n actie van je leraar, heb je dan nog veel keuze? Zeker als je het gebied (nog) niet goed kent of niet alleen verder durft? Daarvoor moet je dus inderdaad wel sterk in je schoenen kunnen staan, zeker als je groep het wel spannend en leuk vindt om zo’n uitstapje buiten de piste te maken en jij niet de boel verpesten wilt voor hen.
En hoe zit dat met kinderen? Die zijn helemaal gewend om alleen maar achter de meester of juf aan te skiën zonder vragen, die zijn vaak druk genoeg met alleen maar volgen en niet vallen.

Kan je zulke dingen, bijv. voor je kinderen, vantevoren goed bespreken bij het kantoor van de skischool of wordt dat weggewuifd?

@ViolaB Zeg het, spreek het uit! Daar wordt echt wel naar geluisterd. Ze moeten wel.

Click. Click. Peace

Verder laat ik een ding vooropstellen. Een meter naast een blauwe of groene piste, die dezelfde steilte heeft, en dus ver en ver onder de 30° blijft kan in principe natuurlijk geen kwaad. En zo kan een klein-bospad soms ook prima zijn. De parkeerplaats naast de liften is ook off-piste ;-) Maar voor leken is het soms zo moeilijk om te zien of je skileraar zich hier aan houdt…

Click. Click. Peace

@Rogier: haha, die parkeerplaats! Nou, dan heb ik ook off-piste geskiet :-P
Enne, dank je. Door deze post ben ik me er wel meer van bewust dat in eerste instantie ik als ouder zelf verantwoordelijk ben, en het uitspreken is het minste dat ik zelf kan doen! Stel dat er iets gebeuren zou, dan kan ik mezelf dat in ieder geval niet verwijten…

Het probleem is dat er een heleboel grijs is in een discussie die heel dikwijls zwart/wit wordt gevoerd. Het is niet omdat je naast de piste zit, dat het per definitie onveilig is; het is wel de grens waar de verantwoordelijkheid om die risico-inschatting te maken overgaat van pistedienst naar skiër en/of begeleider.

In Frankrijk is het dagelijkse kost om met lesgroepen (classe 3, classe 4 en af en toe ook classe 2 gezien) stukjes buiten de piste gaan, zij het door de band genomen stukken die niet in de buurt komen van 30° steiltegraad. Op een redelijk vlak stukje tussen de bomen doorskiën met de lesgroep is leuk en leerzaam. Een klein stukje naast de piste op veilig terrein (wederom: betrekkelijk vlak, gezette sneeuw) moet binnen de juiste omstandigheden kunnen. Het probleem is herkennen wanneer deze voorwaarden geschonden worden en er zo een (klein maar nog steeds te groot) risico ontstaat.

Ik ben vroeger ook zo met de lesgroep (als leerling) naast de piste op stap geweest, en als ik daar nu op terugkijk met de kennis die ik nu heb zijn daar inderdaad stukken bij geweest waar je je vragen bij kan stellen, maar dat was slechts een minderheid. Het is niet zo dat elke skileraar elke keer dat hij een halve meter naast de piste skiet plots ongelooflijk onverantwoorde risico’s neemt met zijn groep, alleen heb ik gemerkt dat de beleving voor wat nog “veilig is” heel subjectief kan zijn. Ergens hoop ik dan dat de leraren bij de ESF/ESI/… snugger genoeg zijn om regelmatig in groep te bespreken welke “naast-de-piste” mogelijkheden er zijn, en welke iedereen veilig genoeg acht (en dus “toegelaten” zijn om met leerlingen te doen). Collectieve wijsheid optimaal gebruiken.

Voor kinderen is de discussie nog wat moeilijker, gezien je enerzijds van hen niet kan verwachten dat ze in staat zijn tot een buddy-rescue, terwijl zij juist op hun leeftijd zulke avonturen geweldig vinden. Dan moet er toch een manier te vinden zijn om verantwoord en onder de juiste begeleiding hiervan te kunnen proeven. Het alternatief is dat ze onvermijdelijk vroeg of laat het alleen gaan proberen, en dan krijg je alleen maar grotere kansen op problemen.
(En hiermee spreek ik mij niet uit over de groep in de foto van @Rogier – de inschatting die hij als deskundige maakt op het ogenblik zelf lijkt me niet van achter mijn toetsenbord te verbeteren ;-)).

@Morzel Je hebt natuurlijk een goed punt. Echter bewijst een ongeluk als vorige week in Les Deux Alpes dat het enorm schort aan algemene kennis wat precies off-piste is. En wat ik in een reactie hierboven al schreef. Tussen de boompjes door op een groene of blauwe piste is alleen maar heel leuk! En er zijn inderdaad compleet veilige hellingen en afsnijdertjes. En leraren kunnen die zeker wel gewoon doen, alleen maar leuk.

Maar ik zie na elke dump ontzetend veel leraren ‘zomaar’ off-piste gaan met hun klanten. En dat is gewoon niet goed. Hiervoor moet meer bewustwording voor komen. Dus echt van de pistes af, zonder lawine materiaal in mijn optiek een absolute no-go.

Off-piste / poederskiën doe je met reductiesmethodes / materiaal en terughoudendheid. Dat is de enige manier. En daar helpt de cultuur van de ESF en nog veel meer die van de ESI niet aan mee.

Click. Click. Peace

@Rogier : Ik denk dat iedereen het eens is dat er meer bewustwording moet zijn over de gevaren, alleen is de vraag hoe je dit laat doordringen tot de skiërs zelf. Ik zie toch vaker dat de lesgroep actief vraagt om buiten de piste te gaan als er een mooi laagje poudreuse ligt dan dat de skileraar de mensen ongevraagd meetrekt. En te veel skiërs hebben (helaas) geen oren naar een veiligheidsanalyse, ze horen dan alleen maar een slechte/vervelende leraar die in hun ogen niet klantvriendelijk is.

Ik begrijp ook goed wat je bedoelt met de cultuur van ESF/ESI, gelukkig kom ik toch meer en meer leraren tegen die op dat vlak breken met het verleden.

Ondanks dat ik al geruime tijd de site volg, nog nooit een account aangemaakt. Maar naar aanleiding van dit topic dan toch de knop doorgehakt om even te reageren.

Zelf heb ik ook verschillende cursussen door geworsteld om snowboard instructeur te worden. Ons werd steeds voorgehouden: “Ga nooit of te nimmer met je leerlingen buiten de piste!” Meer zelfs, er werd ons ook meegegeven dat het zelfs sterk uitkijken is als je gewoon met vrienden een keertje gaat freeriden. Als er namelijk iets gebeurt en men komt er achter dat jij in bezit bent van een diploma, kan jij verantwoordelijk geacht worden. Omdat er vanuit wordt gegaan dat jij voldoende geïnformeerd was. En dus alles op alles had moeten zetten om te voorkomen dat er iets fout kon gaan. Door dus bijvoorbeeld niet van de pistes af te wijken. Waarschijnlijk dat dit laatste niet echt een wettelijk draagvlak heeft. Maar ik kan me goed inbeelden dat verzekeringsagentschappen hier wel gebruik van durven maken als dat wil zeggen dat ze niet moeten uitbetalen aan de slachtoffers.

Toegegeven, ik heb ook ongeloofelijke off piste fratsen uitgehaald. En nu door het ouder worden en de vele lawinecursussen en bootcamps, trips met gespecialiseerde organisaties (vb Ripstar). Weet ik ook wel beter en besef ik dat ik verschillende keren door het oog van de naald ben gekropen. Ik ga zelf nooit meer buiten de piste zonder pieper, schop, sonde. Ik check dagelijks de lawine berichten. Eigenlijk draag ik mijn beeper altijd. Ook op de pistes kan er iets voorvallen. En dan wil ik of snel gevonden worden of pijlsnel bijstand kunnen verlenen. Hey noem me gerust een freak, maar zelfs mijn kids (5 en 9jaar)hebben beide een pieper om. Just incase. Voor hen is een pieper, een helm enz. even vanzelfsprekend om te gaan snowboarden als hun snowboard zelf. En ze vinden het ook nog eens heel fijn om elke avond na het snowen nog een wedstrijdje pieper zoeken te doen.
Het is een kwestie van ingesteldheid, die in de eerste plaats bij jezelf begint. Ik ben nu op het punt dat ik zelfs mijn helm draag als ik les geef aan de allerkleinste beginnertjes. Geen board onder mijn voeten maar wel de helm op het hoofd. Gewoon om het goede voorbeeld te geven. Das 2 dagen wennen, daarna heb je niet meer door dat ie op je hoofd staat.

Maar je ziet soms leerkrachten offpiste gaan met kids die zelfs op de piste nog niet voldoende vaardig zijn. Volgens mij ook puur omdat ze zelf snakken naar poeder. Ik ken het frustreerende gevoel maar al te goed. Der valt eindelijk lekker vers en dan zit je vast aan dat groepje. Das dan pech, dan had je maar parkshaper ofzo moeten worden. Nu blijf je op de piste. En voor zij die toch afwijken, trek dat diploma maar mooi in.

Vorige week werd er hier in een artikel gesteld dat er veel Belgische reisorganisaties hun klanten zonder meer mee de poeder in namen. Ik heb al voor verschillende organisaties les mogen geven. En ik ben blij dat de meeste het wel degelijk verbieden. Maar helaas zijn heb ik het wel al meegemaakt.

Eén verhaal wil ik jullie zeker niet onthouden.
Ik werd redelijk last minute opgebeld door een reisorganistatie gespecialiseerd in jongerenreizen. Ze hadden dringend een gediplomeerde lesgever nodig. Ik stond in de database en was blijkbaar goed aangeschreven. Terplaatse bleek ik de enige te zijn met een diploma op zak. Ik kreeg meteen de grootste groep, die van de absolute beginners. 12 kids, wat naar mijn gevoel toch al een behoorlijke meute is om nog kwalitatief les te geven. Elke dag kwam er daar wel eentje bij. Afgestoten door een hogere groep omdat die het tempo ophield. Op de derde avond ofzo zat de “leraar” van de half gevorderden (misschien net deftige basisbochten) te stoefen met zijn fototoestel van hoe graaf zijn leerlingen wel bezig waren in het funpark. Hmmm, na een beetje doorvragen bleek deze kerel net aan zijn vijfde snowboardvakantie ooit toe te zijn. Dat er ondertussen al 2 leerlingen van hem buitenstrijd waren met een gebroken arm/pols leek noch hem, noch de organisatie te deren. De voorlaaste dag ben ik eindelijk zover dat mijn kids voor de eerste keer mee de grote stoellift op kunnen. Spot ik in het naar boven gaan gans de groep semi gevorderden tussen de lawinevangers, 20 meter boven een gigantische ijswaterval. Ik maar roepen en brullen dat ze moeten blijven zitten tot ik er ben. Boven moet ik noodgedwongen mijn groep achterlaten bij een ander begeleider. Ik sjees naar beneden om daar 6 kids uit de diepsneeuw en lawinevangers te plukken. 2 zijn er zelfs hun plank al kwijt! En hun begeleider is in geen velden of wegen te bespeuren. Die is zelf met veel moeite tot aan de rand van de piste gesukkeld. Kom ik dus eindelijk met zijn kids aan, begint ie daar nog stoer een verhaal op te hangen hoe zijn groep ondanks zijn protest toch afgeweken zijn van de route?!? Ik dwing hem met zijn groepje op adem te komen in de berghut lang de piste. Leg zijn bord stiekem op slot om dan gelijk een malle naar beneden te sjeezen om de reisleiding te gaan informeren. Ik ben nog maar net klaar met mijn relaas of daar staat diene foemp al beneden met de maar helft van zijn groepje. 2 zijn hun snowboard kwijt (zogezegd gestolen) en de derde heeft hij het bord van in beslag genomen om zelf naar beneden te boarden omdat zijn board per abuus door iemand verkeerd werd vast gelegd. Conclusie van gans het verhaal. De jongen heeft als straf de laatste anderhalve dag geen les meer mogen geven. Maar mocht wel vrij op zijn eentje rond snowen (wat een straf). De organisatie heeft me wel verzekerd dat ie zogezegd nooit meer mee gevraagd zou worden. Maar mij hebben ze uiteraard zelf ook nooit meer mee gevraagd. Hoe zou je ook, zo’n zeurpiet.

Sorry voor het lange relaas. Het moest me gewoon even van het hart.

@kennyvanschijndel Ik denk dat je heel duidelijk het probleem aangeeft. Veel doen het helemaal goed, en enkele flink fout.
@Morzel idd zoals ik al zeg, veel jonge jongens en meiden doen het heel goed.

Click. Click. Peace

Dat laat ik me geen twee keer vertellen: weet iemand een goede gids of leraar in Superdevoluy?

Ben een gevorderde skier maar echt een beginner voor wat betreftoff-piste. Zal dus ook voornamelijk op de piste te vinden zijn maar een dagje met een gids of leraar op zoek naar poeder lijkt me geweldig. Ik neem aan dat je dan ook de drie-eenheid kan huren? En dat er dan ook met name over de pieper uitleg wordt gegeven? Uiteraard zal ik mezelf ook gaan inlezen.

@kennyvanschijndel Als er namelijk iets gebeurt en men komt er achter dat jij in bezit bent van een diploma, kan jij verantwoordelijk geacht worden. Omdat er vanuit wordt gegaan dat jij voldoende geïnformeerd was. En dus alles op alles had moeten zetten om te voorkomen dat er iets fout kon gaan. Door dus bijvoorbeeld niet van de pistes af te wijken. Waarschijnlijk dat dit laatste niet echt een wettelijk draagvlak heeft.

Dat laatste heeft wel degelijk wettelijk draagvlak. Een quote op wepowder uit 2012: "Een stukje praktijk uit de Alpenlanden: Afgelopen jaar is een Fransman in O’rijk tot gevangenisstraf veroordeeld nadat hij met zijn vrouw (!) een toertocht (dwz de eenvoudige, veelgebruikte, aanloop naar een hut) had gemaakt bij laag lawinegevaar. Ze zijn toch in een lawine gekomen en de vrouw is daarbij om het leven gekomen. De veroordeling is tot stand gekomen op basis van het feit dat de piepers in de rugzakken zaten en de man als meest ervaren lid van de ‘party’ beter had moeten weten. Ik weet niet of het hem toegestaan was om bij de uitvaart van zijn vrouw aanwezig te zijn… "

to ski or not to ski, thats no question

@Rogier dit blog is vooral gericht op Frankrijk. De regels in andere alpenlanden verschillen wel enigzins vanwege de afwijkende opleidingsstructuren en in Oostenrijk het bestaan van skifuhrers naast skilehrers (idem voor snowboard).

En als het gaat op off piste techniek te leren heeft een leraar toch ook weer enig voordeel t.o.v. een berggids. Maar uiteraard ga ik liever op pad met een slecht skiënde berggids dan een goede leraar die geen oog heeft voor het gevaar.

to ski or not to ski, thats no question

@Rogier Ik vroeg me nog af of je die lokale skiclub hebt aangesproken op dit gedrag en zo ja, wat hun reactie was.

Voorzitter Nederlandse Vereniging Brakke Skiliften

een paar jaar geleden waren we in Salzburgerland, bad hofgastein. We skieden daar elk jaar. De kinderen namen elk jaar les. als ouders denk je dan dat ze veilig zijn onder begeleiding zijn. Het ongeluk met Friso was net ervoor gebeurd. In het gebied was er lawinegevaar code 3. Die middag ging de groep, zonder dat wij het wisten, aan de andere kant van de berg of-piste skiën. Ze namen wel piepers en stokken mee. 2 leraren gingen mee. Halverwege gebeurde er een ongeluk en moest 1 leraar met de getroffen leerling mee terug. De andere leraar was boos op degene waarvan hij echt dat die het veroorzaakt had. M.i. Kreeg hij stress omdat hij er nu alleen voorstond. Ik hoorde achteraf het verhaal van mijn kinderen en heb besloten ze niet meer te laten lessen daar. Ik ging naar de skischool en zei dat ik er niet mee eens was. Ze trokken hun schouders op. Ik was wel 1 1/2 dag geld kwijt. Sindsdien zijn de kinderen die tot dan toe tevreden op de piste waren helemaal idolaat van de verse sneeuw buiten de piste. Wie brengt hier nu wie in gevaar? en dan nog zonder medeweten van de ouders!!

@Zimoski Een ‘afgestudeerde’ Franse skileraar is een skiführer. @havana Dat heb ik een keer gedaan, en dat werd me niet in dank afgenomen. Als ik ze dit echter ooit met mijn dochter zie doen, dan horen ze weer van me.

Click. Click. Peace

http://www.rosenheim24.de/rosenheim/inntal/tirol-ort29573/ka…

en in Kaltenbach is een groepje 13-15 jarige van een duitse skiclub offpiste gegaan, waarbij 1 van de jongens het leven heeft verloren in een lawine…zonder gear…

@sneeuwkabouter Wat een nachtmerrie…

Click. Click. Peace

Je ziet toch duidelijk dat een deel van freeridewereld in dit opzicht nog behoorlijk onvolwassen is. Het is alsof je kijkt naar de duikbranche van 20 jaar geleden. Ik ben zelf oud-duikinstructeur en in mijn tijd zag ik ook wel eens dingen die “niet konden” maar 9 van de 10 collega’s nam gewoon zijn/haar verantwoordelijkheid.

Ik denk dat de freeridewereld nog wel e.e.a. kan leren van de duikwereld

  • in de duikwereld kun je geen spullen huren als je niet gebrevetteerd bent
  • bijna iedere duiker is gebrevetteerd
  • goede apparatuur is (dus incl. 2e automaat) is standaard

Grappig verschil tussen freeride en duiken: bijna niemand haalt het in zijn harsens om zonder opleiding te gaan duiken, terwijl duiken statistisch gezien een stuk veiliger is dan freeriden…

Voorzitter Nederlandse Vereniging Brakke Skiliften

Voor diegene die een gids zoeken voor hun poederavonturen: http://wepowder.nl/guides

De laatste keer dat ik op les ging ( 3 jaar geleden) (het hoogste snowboard klasje) gingen wij altijd met de leraar of piste. Ik had toen geen besef dat dit gevaarlijk was, nu gelukkig wel. Heb er achteraf een beetje spijt van dat ik me er vroeger niet in verdiept heb, zodat ik er iets van kon zeggen. We gingen best ver naast de piste of sneden soms door kleine dalletjes pistes af. Iemand hier nog ervaring mee?

Je kan zoiets onmogelijk de cursist kwalijk nemen, die weet van niks. Ik had ook een collega die proefduiken deed naar 30m, hoe stom kun je zijn. Het frappante is dat het 9 van 10x gewoon goed gaat, tot het mis gaat (en dan gaat het vaak ook meteen goed mis…)

Voorzitter Nederlandse Vereniging Brakke Skiliften

@havana: De freeridewereld leert wel degelijk van duikers, zo zie je steeds vaker snorkels off piste:
http://wepowder.nl/forum/topic/183983

@JeroenFrissen: vorig jaar heb ik met een groepje van dit forum een freeride cursus gedaan. Klemens Karacsonyi was toen onze instructeur en de hele groep was daar erg tevreden over, hij werkt gedurende het hoogseizoen in St. Anton bij de skischool.

De BBC meldt dat vandaag nabij Valfrejus vijf militairen - “carrying an avalanche detection system” - in een lawine zijn omgekomen. Franse slag of goed voorbereid maar ongelukkige pech? Evengoed wederom een drama. http://www.bbc.com/news/world-europe-35346453

@paul20

En laat een snorkel nu net een item zijn dat een gevorderde duiker niet bij zich heeft ;)

Voorzitter Nederlandse Vereniging Brakke Skiliften

Ik herken dit verhaal wel. Vorig jaar classe 3 gevolgd bij de esf. Na 2 dagen piste vond de leraar het tijd om eens buiten de piste te gaan kijken. Voor iemand die nog nooit buiten de piste had geskied was dat natuurlijk een hele uitdaging, maar ik zag het wel zitten.
Nu bleek dat ik er geen echt talent voor heb, dus het was voor mij meer een week zwemles dan dat ik off piste heb geskied, zeker in het begin.
Ik moet er wel bij zeggen dat ik enorm veel plezier heb gehad tijdens deze week en ook echt enorm veel geleerd heb! Ik heb zelf ook geen enkel moment het gevoel gehad dat de docent ons in een gevaarlijke situatie bracht of iets dergelijks, ook omdat we maar 1 keer relatief ‘ver’ van de piste verwijderd waren.
Nadat er in 2 dagen meer dan een meter sneeuw was gevallen bleven we wel op de piste, met een avontuur door een VTT (mountainbike) pad tussen de bomen door, na.
Afgelopen december nog 1 keer priveles genomen in een ander skigebied in frankrijk, en toen ik het verhaal van off piste vertelde tegen die skileraar werd hij niet echt gelukkig. Hij vond dat zolang je de techniek niet perfect beheerst, off piste niet ok is. En daar heeft hij dan ook wel weer gelijk…

Mijn mening is dat als de omstandigheden het toelaten er best off piste geskied kan worden (kleine klas, goede sneeuw, mooi weer, goede sfeer in de groep, etc), maar dat er ook veel voor te zeggen is om het niet te doen zolang je niet perfect skiet. Ik ski niet perfect (lange niet) maar ben wel blij dat ik al heb mogen proeven van de poedersneeuw (soms iets te letterlijk proeven…), en ik heb enorm veel plezier gehad.
Ook denk ik dat het erg van het gebied afhankelijk is of er wel of niet met een skiklas buiten de piste kan worden geskied.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie