Volop sneeuw maar langzaam droger

Roel op 12 januari 2016· 40 reacties

Dikke sneeuw in Val Thorens, via Sneeuwhoogte+
Dikke sneeuw in Val Thorens, via Sneeuwhoogte+

Het was me het dagje wel gisteren. Het regende, sneeuwde en waaide flink waarbij de zachte lucht met bruut geweld werd verdreven. Zelfs een klap onweer zat ertussen maar het leverde een mooi pak sneeuw op. We hebben nog een paar dagen met sneeuwval te gaan, voordat het vanaf eind deze week langzaam rustiger wordt.

Winteronweer
Hieronder zie je een kaartje met de bliksemontladingen gisteren in Zwitserland en Frankrijk (bron: MeteoSchweiz). Dit soort winteronweer is best bijzonder in januari, en alleen mogelijk als de lucht erg onstabiel is. Tegelijk waaide het hard, op de Säntis in Zwitserland werd een windstoot gemeten van maar liefst 124 km/uur! Diverse skigebieden moesten dan ook liften sluiten, en het regende en sneeuwde flink.

null

Ook sneeuw voor Oostenrijk en Italië
In de loop van de middag ging in in steeds meer dalen de regen over in sneeuw. In de Zuidalpen duurde dat wat langer en varieerde de sneeuwgrens de hele dag van 1000 meter tegen de Oostenrijkse grens tot 1900 meter in het zuiden van de Dolomieten. Daar werd gisteravond laat zelfs nog onweer gemeld. Deze webcam ving zo’n prachtige ontlading op boven het Sella massief (Sella Ronda).

Winteronweer boven de Dolomieten
Winteronweer boven de Dolomieten

Meer sneeuw op komst
Sinds de afkoeling hebben verschillende (Noord-)Oostenrijkse dalen boven 1000 meter inmiddels 5 tot 20cm sneeuw te pakken, en hogerop wordt het snel meer. Ook de komende dagen, want de regen zijn we nu kwijt.

Vandaag sneeuwt het flink van de Franse Alpen, via Zwitserland tot aan het westen van Oostenrijk. Er kan in het westen 20 tot 50cm bijvallen, op sommige plaatsen nog meer. Morgen wordt het vooral in Frankrijk en Zwitserland even iets rustiger voordat donderdag de volgende portie sneeuw arriveert.

Grossarl, Salzburgerland
Grossarl, Salzburgerland

Dit wisselspel gaat door tot en met zaterdag, waarbij ook Oostenrijk langzaam maar zeker een aardig pak sneeuw opbouwt. De wind draait dit weekend naar noordelijke richtingen waardoor wat extra stuwing kan gaan optreden. Het komt in de Noordalpen dus goed! Alleen de Zuidalpen (Italië, Osttirol en Karinthië) zullen het voorlopig met de sneeuw van nu moeten doen.

Meer zon
Vanaf zondag komt namelijk langzaam een hogedrukgebied dichterbij dat voor rustiger weer zorgt. De ingestroomde kou wordt gevangen waardoor we een paar bitterkoude nachten kunnen verwachten. Minima beneden -20 zijn heel goed mogelijk, en ook overdag komt het kwik niet meer boven nul. De sneeuwval neemt af en vooral in de Franse en Italiaanse Alpen gaat de zon flink schijnen. Oostenrijk kan nog wat lichte sneeuw houden maar het zicht zal ook hier langzaam verbeteren. De mensen die komend weekend gaan krijgen dus perfecte condities!

In Italië gaat vanaf nu al de zon steeds vaker schijnen (foto: Arabba)
In Italië gaat vanaf nu al de zon steeds vaker schijnen (foto: Arabba)

Afhankelijk van hoe snel dit hogedrukgebied wordt opgeruimd - de modellen zijn het niet eens - kan het volgende week nog even koud blijven. Ik verwacht dat de temperatuur vanuit het westen echter langzaam wat oploopt. Niet gelijk wanhopen daarover, er ligt tegen die tijd overal in de West- en Noordalpen meer dan genoeg sneeuw. Iedereen een fijne dag!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Mooi om te horen Roel. Laat ik nu toevallig dit weekend richting Königsleiten gaan! Ik heb er zin in!

Het nieuws lijkt met de dag beter te worden!

In Tignes waren er gisteren nauwelijks liften open (vanwege véél wind). Waarschijnlijk vandaag van hetzelfde laken een pak. Morgen als het goed is wél een fijne dag met in de middag wat zon! Ben wel een beetje jaloers op de mensen die hier volgende week zitten - wat een topsneeuw valt er nu!

Vrijdag naar Valtho, dank voor je updates Roel, moet een topweek worden!

Perfect timing voor dit weekend :)

Like tourists huffing and puffing to reach the top, while we forgot the view on the way up !

Update uit Les Gets(PdS) sinds gister uur of 5 sneeuwt het. Zeer kleine vlokjes en met flinke windvlagen. De sneeuw waait alle kant op…

Veel pistes en liften zijn gesloten door de wind en de matige sneeuw.

Super, nu zijn ze in de trois vallees flink lawines aan het knallen en is er boven nog niks geopend. Hoop dat er vanmiddag overal goed te skiën is.
Ik kijk uit naar morgen als het iets opklaart (en uiteraard volgende week

Kiek ze zitten, net zo chill: :)

null

Not all who wander are lost

Ahhh vrijdag ga ik naar Nauders toe. Mooie vooruitzichten dus :-) Ben benieuwd naar de kou. Temperaturen van -20 graden heb ik nog niet echt eerder meegemaakt. Maar zal vast goed komen met de heerlijke sneeuw i.i.g.

Kou op zich is niet zo erg, maar kou icm (harde) wind is killing. Goede en gepaste kleding is dus essentieel.

@Pvdh, hoeveelheid sneeuw lijkt dus tegen te vallen? Op de webcams ziet het er ook niet overweldigend uit, maar kan natuurlijk ook door de wind komen. Dank voor de update!

@Slush: de sneeuw mag dan perfect zijn volgende week, maar een week lang -20 is ook geen pretje hoor. Dat hebben wij in L3V een keer meegemaakt, brrrr. Wij gaan een week later naar Tignes, dus laat de temperatuur maar iets stijgen tegen die tijd :).

wat een bijzondere foto van de Dolomieten…

Ik blijf de ontwikkelingen voor met name het Salzburgerland in de gaten houden. Er komt inderdaad na de langverwachte sneeuw ook diepvrieskou aan. Daar is echter goed op te kleden. Wind is hier wel een belangrijke factor in inderdaad. Het lijkt erop dat aan het einde van volgende week de diepste kou weer verdreven wordt maar dat is nog erg ver weg.

@gizmooo: in L3V ski je al gouw boven de boomgrens. -20 en dan ook nog eens zonder beschutting van bomen waardoor vol in de wind.

Brrrrrrrr … kouddddddd

@Roel, zojuist een account aangemaakt om je te bedanken! “De mensen die komend weekend gaan krijgen dus perfecte condities!” Wat een mooie zin om te lezen wanneer je aankomende zaterdag richting SkiWelt gaat!! :D

Geen dank, laat het nu maar uitkomen :-)

Overigens die -20 die ik noemde is een nachttemperatuur. Overdag is het niet zo extreem koud, behalve op grote hoogte.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@gizmoo: kou kun je tegen kleden! :)

null
v
null
olop sneeuw in Ischgl en veel liften gesloten.

Geen ski zonder après ski...

Zaterdag vertrekken we naar Paradiski. Volgens mij zitten we daar wel goed met de sneeuw en het weer?

Vrijdagavond ga ik richting Kitzbühel, het weer ziet er nog wisselend uit voor volgende week maar heb goede hoop dat het top skiën word.

SPORT ISN'T EVERYTHING. COMFORT ISN'T EVERYTHING. BUT TOGETHER - UNBEATABLE!

@roel.

Kan er ook weer een kopje komen over het Sauerland? Wat zijn daar de vooruitzichten?

Daan

DB

Hallo,

Wij gaan dit weekend naar Sölden tot woensdag.
Hoe ziet het eruit ? Krijgen wij goed weer of moeten we sneeuw verwachten ?
Vriendelijke skigroeten !!!

Ik volg dit al 2 jaar inmiddels en nu toch maaar eens lid geworden om roel te bedanken voor zijn over het algemeen accurate verwachtingen van het weer, je doet het beter dan de Oostenrijkse weerdienst, maar vooral ook je eerlijkheid ik vertrek ge 21ste naar Leogang en Roel dit weekend naar Fieberbrun ik ben benieuwd naar de nieuwe pistes in shlf

Ps Kou kun je je tegen kleden tegen geen sneeuw op de pistes kun je je niet kleden dus afgelopen met dat gezeur, als je een ijsbeer met een muts op ziet dan is het pas koud.

Vrijdag naar Saalbach! Zin in!!!

Bedankt Roel voor je duidelijke berichten!!!

Vrijdag vertrekken we naar Pra-loup zuid alpen.
Hopelijk blijft de sneeuw wat goed!

Ziet er goed uit voor volgende week. Zit momenteel in salla (finland) temperaturen richting de -30 en snachts nog iets kouder maar de sneeuwkwaliteit is top!

@khashayarbaghani

Misschien heb ik iets gemist, maar waar in Roel’s bericht zie jij SkiWelt staan?

Ik ben het er wel mee eens dat Skiwelt veel verse sneeuw nodig heeft. Het was er niet zo goed toeven afgelopen vrijdag, toen ik er geskied heb.

Ski or Die

@KokkieAmiga de snapjes van bekenden die ik vandaag voorbij zag komen van Skiwelt zien er belovend uit. Er komt nog veel meer aan dus ze kunnen zoals in Westendorf prepareren van de pistes in de Gampen en Ki-west. Eindelijk een base op de overige pistes.

Verbier ook een klein laagje vers

https://lh3.googleusercontent.com/-HmnsdTxrI-E/VpVCL0NwdNI/A...

The older I get, the better I was
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie