Dit weekend nordstau

Roel op 14 januari 2016· 32 reacties

Diepe poeder in Villars sur Ollon (CH)
Diepe poeder in Villars sur Ollon (CH)

Wat een fantastische dag was het gisteren in Frankrijk en het westen van Zwitserland! De timing tussen twee storingen was perfect voor een zonnige dag tussen alle sneeuw. Vandaag valt er in de Westalpen weer sneeuw maar het zwaartepunt zal zich de komende dagen geleidelijk verplaatsen naar het oosten. Er komt een nordstau aan.

Stuwing
Gisteren kregen we daar al een voorproefje van. Een storing trok van west naar oost over de Alpen en terwijl het 's middags in de Westalpen flink opklaarde draaide de wind in Oostenrijk even naar het noordwesten die de wolken mooi opstuwde tegen de Alpenhoofdkam. Dit satellietbeeld van de NASA brengt dat fantastisch in beeld.

De eerste kleine nordstau van deze week in beeld (bron: NASA)
De eerste kleine nordstau van deze week in beeld (bron: NASA)

Je ziet dat het westen en zuiden van de Alpen helder zijn. Juist deze gebieden gaan vandaag weer sneeuw zien. Vooral de Franse Alpen kunnen rekenen op 10-20cm erbij, in Italië zal het minder zijn. Dit is voorlopig ook het laatste winterse wapenfeit in de Zuidalpen wat sneeuw aangaat, vanaf morgen concentreert de sneeuw zich meer en meer op de Noordalpen.

Verschillen in Oostenrijk
Al dagen springt de Arlberg eruit als grote sneeuwvanger dit weekend. Daar en in de aangrenzende regio’s van Tirol en Vorarlberg verwacht ik tot en met zondag lokaal een halve meter erbij. Een tweede zwaartepunt vormen de regio’s die grenzend aan Duitsland. De steeds kouder wordende lucht zal hier aan de Alpenrand waarschijnlijk gaan uitsneeuwen. De wind blijft namelijk noordelijk wat lokaal zeker voor wat verrassingen kan gaan zorgen.

Je zult zien dat meer zuidelijke Oostenrijkse gebieden de komende dagen juist wat minder gaan meepakken, denk dan aan Sölden of Nauders. Het zwaartepunt ligt meer noordelijk.

Dit pak sneeuw ligt er nu ook in het Salzburgerland (Flachau), via Sneeuwhoogte+
Dit pak sneeuw ligt er nu ook in het Salzburgerland (Flachau), via Sneeuwhoogte+

Hoeveelheden klopten
Een complimentje trouwens aan ons sneeuwmodel. Omdat ik in de trein zit naar Schiphol kan ik de actuele sneeuwverwachtingskaart nog niet laten zien (klik vanaf een uur of acht hier), maar Meteoschweiz maakte de hoeveelheden van de afgelopen zes dagen bekend. In het zuidwesten van Wallis, tegen de Mont Blanc, is tussen 7 en 12 januari 230mm neerslag gevallen. Reken je dat om dan zit je op verschillende plaatsen ruim boven de 2 meter in zes dagen.

Onze sneeuwverwachting gaf voor Chamonix maximaal 2,5 meter aan. Door het zetten is het sneeuwdek natuurlijk wel ingedikt en als sneeuw zijn die hoeveelheden vooral hogerop gevallen. Beneden 2000m zat er ook regen bij.

null

Meer zon
Begin volgende week wordt het rustiger. Frankrijk en Italië hebben in het weekend waarschijnlijk al redelijk wat zon, en dat breidt zich uit over de rest van de Alpen. Het blijft voorlopig koud, dus je hoeft je nog geen zorgen te maken over flinke dooi. Later neemt de sneeuwkans zelfs wellicht weer toe maar de onzekerheid daarover is nog groot.

Opletten
Dan nog even de reisdag zaterdag. Tegen de Noordalpen hangen de hele dag sneeuwwolken die gekoppeld zijn aan de nordstau. Soms sneeuwt het wat harder, soms wat zachter maar je moet de hele dag rekening houden met lokale sneeuwoverlast. Waarschijnlijk valt het onderweg in Duitsland mee, we zitten dan tussen twee storingen in, maar vanuit de Benelux komt een nieuw sneeuwgebiedje opzetten dat later op de dag nog voor problemen kan zorgen. Alles valt en staat echter met de timing. Hou de berichten onderweg daarom goed in de gaten.

Neerslagverwachting voor zaterdagmiddag volgens GFS
Neerslagverwachting voor zaterdagmiddag volgens GFS

Morgen doet Morris het weerbericht, ik laat dit weekend vanuit een hopelijk dikbesneeuwd Fieberbrunn weer van mij horen. Een fijne dag!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Eindelijk blijven de goede weerberichten elkaar weer opvolgen! Het heeft even geduurd, maar nu is het er! Veel plezier @Roel in Fieberbrunn

If you snooze, you loose!

Als info voor de mensen die vrijdag al willen gaan rijden: zuid Duitsland verwacht sneeuw… @Roel: fijne vakantie!!

Thanks voor al je updates Roel!

Wij vertrekken van vrijdag op zaterdag nacht naar brixental. Is het verstandig om extra vroeg te vertrekken om het ergste voor te zijn? Zit zelf aan een uurtje of 4 te denken om te vertrekken.

Dat betekend dat achenkirch/achensee veel sneeuw gaat pakken? In tirol en dicht tegen Duitsland!

Roel geniet ervan en weer bedankt. De dag begint weer goed.

Mooi bericht, Veeeeeel plezier. :-)

@Roel ik reis in de nacht van zaterdag op zondag via Zuid Duitsland door Zwitserland naar Portes du Soleil. Kan ik dan onderweg moeilijke omstandigheden verwachten? Ik kan eventueel zaterdag avond al wegrijden en onderweg overnachten als dat nodig is.

Wil willen eigenlijk ook in de nacht van vrijdag op zaterdag vertrekken. Is het verstandig om wellicht wat eerder te vertrekken of zal dit niet uitmaken?

Om voor de reizenden te voorspellen waar, wanneer hoeveel neerslag gaat vallen, is natuurlijk erg onzeker.
Het is meer nowcasten, en locale berichten in de gaten houden.
Je kunt ook de Europese buienradar in de gaten houden.

http://europa.buienradar.nl/radar-verwachting

@Ben1 en @Lennyy; Wij gaan dit weekend richting Westendorf. Ook wij vertrekken in de nacht van vrijdag op zaterdag om een uur of 02.00 (vanuit Middelburg, Zeeland). Laatste paar keer altijd rond die tijd vertrokken, ook vorig jaar met sneeuw op die dag en dat ging prima. Alle druktes ontloop je niet door in de nacht te vetrekken, dan moet je op vrijdagavond vertrekken! Voor de rest is het voor en tijdens de reis de weer- en verkeersberichten in de gate houden.

Nog een tip over te nemen route in Duitsland richting München;
Rij niet de route via Nürnberg over de 3 en 9. Op de 3 tussen Köln en Nürnberg is er zo’n 35 km aan wegwerkzaamheden.
Wij gaan via Mannheim/Karlsruhe/Stuttgart (61/6/5/8).

@Roel kan je wellicht vertellen hoe het weer in duitsland wordt komend weekend. Wij vertrekken in de nacht van zondag op maandag naar Grainau (Zugspitze).

@Roel hier in Les gets(PDS) sneeuwt het op t moment zeer hard. Vannacht is er zeker 10-15cm bijgevallen…

null

Hopen dat de voorspelling met zon in het weekend uit komt! Zou een mooie afsluiter van de week zijn…

Reistijden en -advies blijft lastig en persoonlijk. Was hier bezig met een reactie, maar die werd steeds uitgebreider en vager :). Heb er maar even een forum-topic van gemaakt.

https://www.wintersport.nl/forum/topic/220734

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

@Roel
Quote: “Nog een tip over te nemen route in Duitsland richting München;
Rij niet de route via Nürnberg over de 3 en 9. Op de 3 tussen Köln en Nürnberg is er zo’n 35 km aan wegwerkzaamheden.
Wij gaan via Mannheim/Karlsruhe/Stuttgart (61/6/5/8).”

Ik lees ergens anders dat er op de 8 ook veel werkzaamheden zijn. Heeft iemand veel ervaringen met het reizen over deze 2 mogelijke routes? Wij pakken eigenlijk altijd de 3 en de 9, maar ieder jaar lonkt ook de alternatieve route over Stuttgart.

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

Ik bedoelde eigenlijk @Loen

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

Klinkt goed!! Thanks voor de update! Ben benieuwd naar de lange termijn! 22 januari naar een nog te bepalen gebied met de beste condities/vooruitzichten !

have fun Roel! @Morris tover even een Sudstau op de kaarten ;)

Seriously snow addicted family!

@Leon dan vertrekken wij om 3u vanuit omgeving Tilburg. Ik sta liever vroeg op dan dat ik straks een middag file moet rijden. Oké thanks dat is een goede tip!

Vanuit Groningen hebben wij sowieso altijd al een achterstand. Planning is om rond 3 uur te vertrekken richting Montafon. Gaan bij Emmen de grens over en rijden vervolgens via Osnabruck, Kassel, Wurzburg, Ulm. Ik vind het altijd redelijk meevallen met de drukte op deze route. Bij Wurzburg en Ulm hebben wel eens wat file maar tot nu toe is het mij altijd meegevallen.

Roel als je naar Fieberbrunn

Doe je de groetjes in Hinterglemm ???

@Veenhorn, wij rijden ook liever over de 3 en 9. Om 1 of andere reden rijdt deze route lekker.
Op de 8 zijn ze idd ook aan het werk, maar minder lange km dan op de 3 en vooral in de richting München>Stuttgart, dus dat is pas voor de terugreis iets om in de gaten te houden.

Hat laatse wat ik las is dat Winterberg aankomend weekend open gaat, of zaterdag of zondag ochtend.

Voor de reizigers…
In de belgische ardennen en duitse eifel inkl. Noord luxemburg kan tot morgen in de ochtend tussen 10 en 35 cm vallen

Momenteel sneeuw in luxemburg stad soms meer soms minder.

Benieuwd of de afdaling in Wengen kan doorgaan. Samen met Kitzbühel toch iets waar ik altijd naar kijk. Spijtig dat er de laatste jaren vaak een ingekorte wedstrijd was…

hoi kunnen jullie mij al helpen ik vertrek zondagmorgen richting alpen nog niets geboekt maar dat doe ik morgen nu is de vraag naar waar ??? wij kiezen tussen chatel,skiwelt brixental,montafon. waar heb ik de beste kans op zon?,
grtjes nico en bedankt

@ndc121265 volgens mij op de Malediven ziet het er goed uit wat de zon betreft! En skiën daar is ook geen probleem vorige zomer nog gedaan.

null

null

Op 33 meter diep :-)

null

Top voor de mensen die een prachtige week tegemoet gaan. Wij reizen de 23 ste af naar Lermoos. Ik hoop wel dat de kou er ook op langere termijn er in blijft, want op verschillende weersites en GFS kaarten, zie ik een ongelooflijke terugval naar veel zachter weer en sterk stijgende sneeuwgrens met nogal wat regen voor met name de Noordalpen. Of toch veel te ver weg, …Roel/Morris?..

poyo
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie