De noordstau is begonnen

Morris op 15 januari 2016· 33 reacties

Gister was het lokaal even droog in het noorden van de Alpen, maar in Frankrijk sneeuwde het toen al. Daar viel gemiddeld zo’n 10-30 cm verse sneeuw erbij. Het was de opmaat naar een noordstau die vandaag zijn aanvang heeft gekregen.

Noordelijke stroming
Noordelijke stroming

Noordelijke stuwing
Voor het eerst sinds lange tijd staat er een noordelijke stroming op de kaarten. Bijna uniek deze winter en ik moest me een week geleden dan ook een paar keer in de armen knijpen en in de ogen wrijven om het door te laten dringen. Maar vandaag is het dus echt begonnen.

Flinke sneeuwval in het Kleinwalsertal
Flinke sneeuwval in het Kleinwalsertal

En koud tot diep in het dal
En koud tot diep in het dal

Het zijn deze ochtend nog vooral wat voorproefjes, maar in de nacht naar zaterdag intensiveert overal in de noordalpen de Noordstau. Dat betekent tegelijkertijd dat het aan de zuidkant van de Alpen zonnig is en blijft. Daar de komende geen verse sneeuw, maar een stralende zon met een frisse wind uit het noorden op de toppen. Hetzelfde geldt voor de Franse zuidalpen.

Lokale verschillen in Oostenrijk
Roel schreef het gister al en vandaag zijn de prognoses niet anders. Al dagen is de Arlberg samen met het oosten van Zwitserland de grote sneeuwvanger dit weekend. Daar en in de aangrenzende regio’s van Tirol en Vorarlberg verwacht ik tot en met zondag lokaal een halve meter erbij. Een tweede zwaartepunt vormen de regio’s grenzend aan Duitsland. De steeds kouder wordende lucht zal hier aan de Alpenrand waarschijnlijk gaan uitsneeuwen. De wind blijft namelijk noordelijk en dat zal in de typische noordstau löcher zeker voor meer sneeuw zorgen dan de sneeuwkaarten prognotiseren. Meer naar de Alpenhoofdkam toe nemen de hoeveelheden juist af. De lucht is koud, waardoor de meeste vocht er al op de meeste noordelijke rand van de Alpen uitgegooid wordt.

Sneeuwval in centimeters volgens GFS
Sneeuwval in centimeters volgens GFS

Maandag en dinsdag ruimte voor de zon
Zondag einde dag en zeker de maandag beginnen weer zonnig in de noordalpen. Verse sneeuw, zonnig en vooral ook best wel koud. Een mooie dag kortom. Dinsdag is het licht waarschijnlijk alweer wat diffuus aan de noordkant van de Alpen, wat de opmaat is naar een nieuwe storm. Want het heeft er al schijn van dat woensdag en donderdag het westen en noorden van de Alpen wederom er een pak sneeuw bij krijgen. Het lijkt wel alsof de sneeuwgoden hebben bedacht al datgene wat we aan sneeuw in november en december hebben gemist in de eerste 2 weken van januari er uit te willen gooien. Mij hoor je niet klagen.

Opletten op de wegen
Dan nog even de reisdag vrijdagavond/zaterdag. De sneeuwval intensiveert vanavond vanuit het noorden en dat betekent ook dat je op de toegangswegen van en naar de Alpen te maken krijgt met sneeuw op de wegen. Houd de berichten onderweg daarom goed in de gaten.

Vandaag en morgen zit Roel in Fieberbrunn en ik zelf zit zondag ergens ondergedoken in de sneeuw met beperkt internet. En dus laat Roel zich zondag weer horen vanaf de grens van Tirol en het Salzburgerland. Een fijne dag!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Morris
is weerman van wePowder en springt bij als onze vaste weerman Roel zelf in de sneeuw zit.

Plaats een reactie

hoi morris
ik zou naar montafon afreisen 17jan ik heb nog niet geboekt als het bericht goed lees verwachten ze daar bakken sneeuw volgende week is er een ander skigebied waar men wat meer zon gaat zien dat mag oostenrijk of frankrijk zijn.
grtjs nico

Argh! Wij gaan pas eind februari naar Montafon… maar voor degenen die dit weekend naar (Vor)arlberg afreizen: i envy you!! Wat moet het toch heerlijk zijn om bij min 10 kniediep te poederen…

HarleySnowball

Vervolgens nog een fikse sudstau medio februari zo mij wel passen.

In St. Johann in Tirol is t ook begonnen en er wordt nog veel meer verwacht.

null

Hoi Morris. Mooie berichten man. Morris, wij gaan de 23ste naar het Oostenrijkse Lermoos. De vooruitzichten voor nu en de komende week zijn top, maar zag wel net op verschillende weer sites, vanaf zeg maar woensdag/donderdag ev, een gigantische opwarming tot wel 6/8 graden (oa site wetter.at) en daarbij de nodige regen, gezien de sneeuwgrens die omhoog schiet. Is dit realistisch gezien de huidige info of niet?

poyo

Morris, zie op jullie site nu net ook dat die opwarming er aan zit te komen voor volgende week, met regen. Kortom, mogelijk toch wel realistisch scenario?

poyo

Wie weet hoe het in sölden is? Hoop daar half februari heen te gaan

@paultje ik schrok er ook van vanochtend!! Echter staat dit pas vandaag op de kaarten, de hogere temperaturen zouden zo morgen weer verdwenen kunnen zijn. Sneeuw ligt er dan in ieder geval genoeg!

it's the adventure along the way

@paultje, de ensemble van Munchen van gisteravond was een stuk negatiever dan die van vanmorgen. En daarbij ga niet blinde links van al die weersites uit. Daarbij stuurde Roel vanmorgen op twitter een bericht dat de Ensembles alle kanten op zwabberden en er dus nog niets te zeggen valt over 8 dagen.

Aan iedereen die van een specifieke plek de omstandigheden wil weten: zoek dat gebied eens op op deze site en klik dan bovenaan de pagina op het tabje ‘weer’ voor de weersvoorspelling van de komende dagen of op ‘sneeuwhoogte’ voor de huidige sneeuwhoogte.

Welke plek kan u mij aanraden ik vertrek 23 januari en ik heb graag wat zon maar toch voldoende sneeuw? Groeten

@lennart2 ik zou deze vraag stellen op het forum. Met nog wat meer informatie erbij (niveau, budget eventueel, andere wensen).

Is er geen gevaar voor een stijgende sneeuwgrens eind volgende week en dus ook regen?

@lennart2 Ik zou naar Dubai gaan, altijd zon, en voldoende (indoor) sneeuw…

Eind volgende week staat er al regen op de kaarten van sommige sites voor o.a. Hinterglemm. Is hier al wat over te zeggen?

@henkvisser zie de reactie van GiGi om 11:25 uur, en bedenk ook even dat er tussen nu en half februari nog zo’n enorme periode zit dat er nog van alles wel of niet kan gebeuren…

Bedankt voor de info. Hopelijk morgenochtend/middag geen problemen onderweg naar Mayrhofen.

Like tourists huffing and puffing to reach the top, while we forgot the view on the way up !

@fvanveer zie reactie van @Tim. op 15 jan 2016 11:20.
De weerkaarten verschillen nu zo erg van elkaar en er is zo’n grote variatie, dat er nog niets zinnigs over volgende week gezegd kan worden.

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

Hip hoi jipieeeee whoop whoop…
Morgen richting regio Arlberg. … perfectere timing kan haast niet… :-) :-)

Vanavond vertrek naar See in Tirol, overnachten in Karlsruhe en hopelijk niet te veel ongemakken op de weg. Zo lang naar uitgekeken. Let it snow ⛷⛷⛷⛷

Heerlijk al deze weer gerelateerde verhalen op wintersporters.nl. Volgende week ga ik (o.a.) skiën in Lapland, maar skigebieden in Noord Finland worden niet gereviewd op de site valt me op. Ook het grootste gebied, Levi, met 65km pistes is nergens te vinden helaas. @martijn

Ik vind dat de huidige weersomstandigheden overigens eigenlijk wel vragen om een video-update @Roel @WeermanRoel

@morris: “maar in de nacht naar zaterdag intensiveert overal in de noordalpen de Noordstau. Dat betekent tegelijkertijd dat het aan de zuidkant van de Alpen zonnig is en blijft.”
Ehm, dat kan niet hoor. Als het nacht is aan de noordkant van de alpen kan het nooit zonnig zijn aan de zuidkant van de alpen…
;)

fijne site hè, dat wintersport.nl?

@Ferdinand LOL… scherp gelezen, maar ergens iets in me zegt dat je snapt wat ik bedoel ;)

May the powder be with you!

hallo Morris
we gaan morgen na Solden en Obergurgl wat verwacht je daar ook veel sneeuw de komende dagen ? .
groeten
davy

Onze Ardennen delen mee in de sneeuwpret. Langlaufpistes gaan dit weekend open. Dagje met de slee met kids… Ook leuk

ik begin me toch zorgen te maken over de modellen met stijgende temperaturen vanaf donderdag in oostenrijk…
van de voorspelling gisteren -20, naar +6 nu… geen goede zaak…

Hier in Fieberbrunn al de hele nacht en dag sneeuw. Er is boven al zeker 40cm gevallen.

null

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Wij zijn vannacht om half 3 vanuit Groningen vertrokken naar Montafon. Vanmorgen om half 12 zonder problemen en/of files aangekomen in Gargellen. En wat een mooie witte wereld hier met een heel dik pak verse sneeuw.

@Roel geniet ervan!! :D

Gisten ochtend aangekomen in hinterglemm, goede reis gehad. in de bergen waren de wegen wat minder goed begaanbaar.

Gisteren veel sneeuw gevallen en het sneeuwt nu nog steeds, hopen dat het zicht nog redelijk is op de berg.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie