Vanaf welke leeftijd op de ski's of snowboard?

Rogier op 19 januari 2016· 58 reacties

Nog geen twee en al op de ski's...
Nog geen twee en al op de ski's...

Elk jaar krijg ik veel vragen vanaf welke leeftijd kinderen op de ski’s kunnen. Dit jaar heb ik daar ook de vraag bij gekregen waarom kinderen pas op latere leeftijd op snowboardles kunnen Ik had natuurlijk al ervaring met mijn neefjes en nichtjes, maar nu zelf als trotse pappa krijg ik ook zelf ervaring met dit onderwerp. Ik heb een ouder blog afgestoft en aangevuld met mijn eigen nieuwe ervaringen. Wat is jullie ervaring met de leeftijd voor jonge skiertjes en boarders?

2-3 jaar spelen
Mijn dochtertje Lisa is nog geen twee. Maar bij het zien van mijn dikke poederlatten roept ze al ‘Ski Lisa - Ski Lisa’. En als we in de skiwinkel de kleine skietjes ophalen is ze helemaal blij. Maar eenmaal op de sneeuw komt het regelmatig voor dat ze liever gaat sleeën, een sneeuwpop bouwt of lekker tegen ons aan komt zitten. En dan opeens wil ze daarna wel weer skiën, nou ja, op de ski’s staan. Kortom het heeft nog weinig met skiën te maken, maar ze leert wel al spelenderwijs met sneeuw en de skietjes omgaan. Na elke afdaling tussen de benen van Sandra is het ‘Nog een keer’ ‘Nog een keer’. Met een grote lach op haar gezicht.

Maar minimaal even veel plezier in de slee!
Maar minimaal even veel plezier in de slee!

Het allerbelangrijkste is dat kinderen niets tegen hun zin laat doen. Maar vaak hoeft dat ook niet. Veel kinderen van een jaar of drie willen bij het zien van ski’s en andere kinderen die skiën maar al te graag zelf op de skietjes. Maar dan komt eigenlijk pas het antwoord op de vraag, want het ene kind van drie skiet letterlijk zo bij je weg, terwijl andere kinderen deze nieuwe manier van voortbewegen toch maar niets vinden. Die blijven liever sleeën en sneeuwpoppen bouwen.

Dit is allemaal erg makkelijk als je in de Alpen woont. Op een vrije dag gaan we gewoon lekker naar de sneeuw en spelen we wat. Wordt er niet geskied, geen probleem. Wordt er wel geskied dan zijn we zo trots als maar zijn kan. Echter of je als Nederlander op die manier naar een skigebied wil, met de kans dat je zelf niet aan skiën toekomt en de kans dat je kind liever de hele dag binnen zit te kleuren, die keuze kan ik niet voor je maken… Want tot een jaar of vier kun je eigenlijk niet van echt leren skiën spreken.

4 jaar en ouder les
Lokale kinderen gaan vaak lessen vanaf een jaar of drie. Dit kan omdat ze vaak op de spelende manier hebben leren skiën die ik hierboven heb beschreven. Maar voor Nederlandse en Belgische kinderen is het vaak toch best wel heftig allemaal. De ervaring leert dat pas rond een jaar of vier kinderen echt lekker meekomen in de les. Bij drie jaar is het vaak meer oppassen wat de skijuffen doen. Bij vier jaar kunnen die kids al lekker achter de juf of meester aan skiën. Dat is vaak leuker (dus minder tranen) dan de hele ochtend in een kinderweitje staan te wachten.

null

Lessen
Veel ouders met jonge kinderen willen zelf ook skiën en willen dus dat de kinderen al vroeg lessen. Dit is vaak geen enkel probleem. Vanaf een jaar of drie is dit meestal mogelijk, maar net te vroeg, een jaar of vier is stukken beter. Maar doe dit alleen als je kind dit ook leuk vindt. Als je elke dag je kleine skiertje of skiestertje huilend ophaalt dan is het duidelijk geen succes. De eerste jaren op vakantie zul je dus weinig aan (samen) skiën toekomen of je moet oppas regelen. Vanaf een jaar of vier vijf gaat dit pas zin hebben, en vaak vinden kinderen het dan ook geweldig. Maak je vanaf dat moment ook niet meer teveel zorgen of lessen wel goed zijn; Jonge kinderen zijn gewend aan het schoolse systeem.

Spelenderwijs
Wat het allerbelangrijkste is, is dat op deze jonge leeftijd skiën niet wordt gepushed. Het enige dat van belang is, is dat de kinderen het naar hun zin hebben. Op deze manier blijven kinderen genieten van de sneeuw, en dat skiën komt vanzelf. Neem jonge kinderen ook niet meteen mee op ‘echte’ pistes, als ze dat niet willen. Tussen bomen, onder takken, door een kinderparcours, op een been, op een vlak stuk achteruit, kortom spelenderwijs lekker skiën dan komt dat skiën vanzelf wel. En, voordat je het weet skiën je kinderen je eruit. Dat is volgens mij het mooiste dat er is…

Snowboarden
Er zijn genoeg uitzonderingen te vinden op het internet van jonge kinderen die al keihard ‘riden’ in het park en op de pistes. Maar over het algemeen wordt er aangeraden om eerst te leren skiën en daarna pas te snowboarden. Dit omdat de simpele reden dat skiën natuurlijker is dan snowboarden. Zeker de eerste jaren is leren skiën ook vooral leren spelen en lopen op de kleine skietjes. Dat is onmogelijk op een snowboard. Dus eerst feeling krijgen met de sneeuw, de helling en het glijden is van groot belang voordat je op een snowboard kan staan. Vandaar dat de leeftijd op skischolen hoger ligt voor snowboardklasjes dan voor skiklasjes. Waarbij ook geldt dat de wens van het kind zelf er belangrijk is. Mijn nichtje van 7 wilde dit jaar graag leren snowboarden, nadat ze al erg goed op de ski’s staat. Het resultaat is dat ze in een week tijd al geweldig snowboard! Erg indrukwekkend om te zien hoe snel kinderen leren…

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Ik heb 5 kinderen en 8 kleinkinderen en heb heel wat ervaring met kinderen en skiën, Het belangrijkste is dat het kind het zelf leuk vind. Bij de een is dat op leeftijd van 4 jaar en de andere op 7, het moet vakantie zijn voor iedereen. Een kind dat staat te wenen, haal je van de ski’s en laat het spelen. Het hangt ook van de skischool af, op sommige plaatsen mogen kinderen spelen en de ski’s aandoen wanneer ze er zelf zin in hebben. Mijn ervaring is laat ze met van die plastiek ski op hun gewone schoenen wat stappen op 3 jaar en forceer niets. Leuk voor de ouders om te stoefen met hun kinderen, maar plezier moet primeren.

Ik was zelf drie toen ik voor het eerst mee op "ski"vakantie werd genomen. Maar aan de foto’s hiervan te zien was het meer een slee vakantie.

it's the adventure along the way

Zelf twee kinderen van 4 en 6, erg benieuwd hoe het gaat lopen in de krokus. De jongste vond het vandaag te koud om te fietsen dus ging lekker achterop, met de handjes in de zakken :) . De oudste vond het helemaal geweldig, dus muts op en gaan. In ieder geval moeten ze niks! Als backup hebben we wel een oppas mee.

Onze oudste was 3,5 half jaar, hebben we eerst een dag les laten nemen om te kijken of hij het leuk vond, daarna nog 2 dagen erbij geplakt omdat hij het zo leuk vond. Was vooral spielerei in de sneeuw.

Het jaar daarop gewoon 5 gehele dagen les incl. opvang en lunch. De jongste is begonnen toen ze 4 was eerst halve dagen les (wennen aan de sneeuw) en halve dagen opvang/spelen binnen vond ze perfect.

Dit jaar voor het eerst beiden (nu 5 en 7) 5 gehele dagen les. De oudste is heel het Sölden skigebiet doorgeweest met zijn skiklas, de jongste vooral op de Giggijoch helling en ze hadden heel veel plezier, bovendien in de aanloop van de skivakantie beiden nog lessen gehad op de indoorrollerskibaan (vonden ze geweldig) en het heeft zeker geholpen met de progressie in de echte sneeuw. Nu heeft de hele familie het skivirus te pakken :-)

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176

Leuk al die positieve verhalen! ;-)

Click. Click. Peace

Ik weet van mijn broertje toen hij 3,5 jaar was (we verschillen ruim 14 jaar in leeftijd) dat hij voor het eerst op les ging en hij vond het geweldig. De eerste dag was het even afwachten hoe het zou gaan, maar die big smile aan het eind van de les zei meer dan genoeg. Hij is daarna gelijk een hele week op les gegaan en op het eind van de week ging hij met het klasje al gewoon een lange groene piste af (Marvel in Morillon). Ik denk dat het gewoon erg verschilt per kind hoe het gaat. Mijn broertje is van zichzelf gewoon erg sterk en een vrij vlotte leerling. Kortom gewoon per kind de situatie bekijken en daarnaar handelen.

Born to Ride

Ik was 3,5 toen ik voor het eerst op les ging en vond het verschrikkelijk haha! Een hele dag mezelf aan een touw naar boven slepen (want toen waren er nog niet van de bandjes op de baby piste haha) nou janken tot en met. Maargoed uiteindelijk het jaar daarop werd het steeds beter en inmiddels sla ik geen jaar meer over :-)

Ik was 3 toen ik voor het eerst op de ski’s stond en scheen het wel aardig op te pikken. Helaas (voor mijn ouders) was ik het jaar daarop alles vergeten. Daarna de lessen (bijna) altijd als leuk ervaren! Ben m’n ouders dankbaar dat ze hebben doorgezet ;-)

Zelf begon ik pas met 22, maar mijn kinderen met 3 jaar schnuppertag en vanaf 4 en de meiden van 4,5 jaar de hele dag met lunch naar de skischool. Ze vonden het super, mijn zoon had nog wat traantjes de 2e dag maar halverwege de lift Ahornbahn, was het over en heeft enorm veel plezier gehad met Oostenrijkse skijuf en niks geen problemen met de taal. Mijn kleinzoon stond in de tuin van dat hij kon lopen op de plastic skietjes, met 2jaar net zoals Rogier beschrijft op echte skietjes tussen de benen van zijn moeder, kon er geen genoeg van krijgen. Vorig jaar (2014/15) Heeft hij als 3 jarige een hele week in de skiklas gezeten met Kerst en met de Pasen, hij skiet gewoon de blauwe piste af. Hij is dit seizoen nog niet geweest en vindt het tot Pasen veel te lang duren. Iedere keer als ik weg ga naar Dienten vraagt hij wanneer mag ik nu naar Oostenrijk :D

Dienten Die Alte schule

ik heb zelf heb vanaf 4,5 jaar leren skien en daarvoor ging ik naar de miniclub in de ochtend. mijn oudste nu gaat dit jaar op het eerst skien is 5 jaar ( daarvoor 3 keer in de miniclub geweest ochtendje). hij heeft nu al 7 lessen op de baan gehad en gaat echt goed! hij vindt het ook leuk. hij krijgt totaal 12 lessen. en als we in frankrijk zijn gaat hij lekker in het laagste klasje ( bruine beer/ourson) beginnen en kijken hoe dat gaat. lekker nog even in de speelweide en vertrouwd raken met skies en sneeuw! gaat het goed gaat hij een klasje hoger en anders niet! hij gaat dan halve dagen les ( ong 3 uurtjes) en dan is er s-middag nog lekker tijd om te sleeen, te zwemmen of lekker van de groene piste af te gaan met mama of papa en heel misschien later in de week een blauwe. Het is vakantie!

Hi,

ik vraag mij vooral af hoe je als snowboarder een kind dat leert skieën begeleidt. Is het uberhaupt wel mogelijk?

Mijn zoontje is nu vier en praat alleen maar over snowboarden, dat kan ook moeilijk anders want zijn beide ouders snowboarden. Nu bestaat er via sneeuwsportvlaanderen de mogelijkheid om al vanaf 3j snowboardlesjes te nemen(4 x 2u) op de indoorpiste. Volgende week gaat hij dit de eerste keer doen. @rogier bestaat er een mogelijkheid in de skigebieden dat dit wordt verdergezet? Ken je daar voorbeelden van?

Bedankt voor je antwoord!

Martijn

Zelf ben ik een snowboarder in hart en nieren. Maar wel op mijn 12e met school een week gaan skieën.
Toen mijn zoontje 3 werd hebben we hem ook op de latjes gezet. In aanvang naar de vakantie eerst een keertje indoor. Dat beviel hem super. Maar daarna op vakantie was het echt tegen zijn zin. De verlatingsangst zal ook wel meegespeeld hebben. Na2 dagen weigerde hij nog te gaan. Mijn vriendin bracht hem dan 's avonds nog een keer naar boven en ik nam hem dan mee op mijn board voor de laatste dalafdaling.Dat vond ie dan meer geweldig. Het kon niet snel genoeg gaan. Maar zo’n 3 jarig ukje weeg toch wel veel en na een kwartiertje sta je volledig verkrampt op je bord. Dan maar enkele anti slip stickers tussen mijn bindingen gekleefd waar ie op kon staan. En gaan met die banaan.
Na de vakantie heb ik zo’n klein snowboardsetje gekocht van Burton. Verschillende keren indoor gaan snowboarden. Liep goed. Wel moet je heel veel spelletjes inlassen. 2 keertjes rutchen en dan mogen ze een keertje al sleeënd afdalen, enzo van die dingen.

Toen ie 4 was terug op vakantie vertrokken. En een hele week nam ik hem in de voormiddag mee om hem les te geven. Na een weekje deed hij de dalafdaling zelfstandig mee. Nog geregeld een keertje op veilig spelen en rutchen. Maar ze staan op de sneeuw en we hebben er beide plezier in. Hij is nu net 10 geworden en als ik kijk wat een stijl hij heeft. Dat duurt nog maar enkele jaartjes en dan laat hij mij ver achter zich. En met mijn dochtertje van vijf loopt het net zo.

Door ze eerst te laten snowboarden hebben we misschien wel voor de moeilijkste optie gekozen. Op die leeftijd is het onbegonnen werk om op een normale manier uit te leggen hoe je je ineens zijwaarts moet gaan voorbewegen, met je beide voeten gefixeerd op een plank. Maar ze zijn beide zo gemotiveerd. Dat maakt dat je bij momenten vooral moet temperen.

Ik hoop hen de komende jaren nog wel op de ski’s te krijgen. Gewoon om al de opties open te houden. En wie weet bind ik dan ook nog wel eens de latten aan.

Ik heb ook wel eens gelezen dat de belasting van het skiën niet goed zou zijn voor (te) kleine kinderen?

Mijn zoontjes zijn allebei op een leeftijd van 2 jaar begonnen met skiën. Omdat ze op die leeftijd nog niet sterk genoeg zijn om zelf te remmen, heb ik daarvoor een skituigje aangeschaft via een niet nader te noemen website. De oudste is nu 6 en zit ongeveer op het niveau 3eme etoile. Ik hoop dat de jongste van 3 dit jaar “los” leert skiën, maar de eerste dagen zal hij zeker nog aan het tuigje gaan. Ze hebben er vanaf dag 1 gigantisch veel lol in en weten van geen ophouden!

De vraag is wat te doen met onze zoon van 6. Op les doen of lekker met ons mee laten skiën?

Sinds 1963 was toen 15 jaar sneeuwklassen. Had toen ski’s van 2.15m oude modellen met een rekker!

Zelf begonnen met 3 jaar en eigenlijk skiles altijd leuk gevonden. Natuurlijk zat er ergens wel een dag tussen dat het net te koud was, je met je nieuwste speelgoed (gekregen in dezelfde kerstvakantie) wilde spelen, of net had bedacht om met vriendjes te gaan spelen/skien die niet bij je in de groep zaten. Maar dat was je dan al vergeten bij de eerste afdaling en zeker met skileraren die wel iets bijzonders gingen doen om je af te leiden. Nieuw paadje, sprongetje, sneeuwballengevecht, snoepje, kop heisse shoko…

Onze 2 meiden alletwee met 2,5 jaar spelenderwijs op skietjes gezet, waarbij de oudste het wel leuk vond en de jongste er nog net niet aan toe was. Een jaar later 2 uur per ochtend les in het Kinderland en alletwee vonden ze het leuk en wilden na 3 dagen ‘verlengen’. Inmiddels zijn ze 5 en 7 en zijn ze afgelopen Kerstvakantie 11 van de 13 skidagen in de les geweest.

Ook bij hun zie ik dat er soms een dag tussenzit dat de gedachten soms ergens anders zijn en de verleiding (en afleiding) groot kan zijn om liever iets anders te doen. Om vervolgens bij het ophalen uit de les te horen wat voor leuke dingen ze gedaan hebben!

Ik ben een groot voorstander van ski-les, want ik ben hun vader en niet hun skileraar. Dat komt ook door mijn eigen ervaring als kind, ik vond ski-les gewoon erg leuk. Het einige nadeel is dat er weinig tijd over blijft om met elkaar te skien en dat ondervangen we met voor of na de les een extra afdaling en elke vakantie enkele dagen waarbij de met elkaar gaan skien. Inmiddels kan dat ook erg goed, als ze zo vroeg beginnen met ski-les gaan ze al heel snel met je mee een heel ski-gebied door!

Hier de oudste met 2,5 al was dat meer een vakantie tussen onze benen op skietjes doorbrengen en de jongste met 3,5. Met de 3,5 zijn ze allebei op skiles gegaan. Ze skiën inmiddels allebei aardig goed, al kan het technisch nog wel wat fraaier, maar dat komt vanzelf wel. Vorige week een weekendje in de Harz doorgebracht als voorbereiding op de echte wintersport, en ze konden ons goed volgen. Ze zijn nu 8 en 10. Wel skiën ze erg graag met ons mee en willen niet meer zo graag op les, denk dat we dit jaar les maar laten voor wat het is en ze eens gewoon een weekje bij ons laten oefenen. Met name de jongste luistert erg goed naar onze instructies, de oudste is nogal eens wat eigenwijzer, maar zodra ze haar kleine zusje het goed ziet doen, verwacht ik wel dat ze gaat volgen.

Mijn dochter van 2 vond het vorig jaar geweldig op eigen skietjes spelen en papa en mama er achter aan rennen. https://youtu.be/_NODFdQZCow
Dit jaar gaat ze voor het eerst op les in zo,n piou piou.
Vorig jaar was ze daar nog te jong voor.

@vandendriesschemarti Met priveles kan dat altijd. In groepslessen zal het wat lastiger gaan, maar na een jaar priveles kunnen ze waarschijnlijk zo met een groep mee.

Click. Click. Peace

De kleine is nu nog te jong, maar oh wat kan ik nu al niet wachten totdat ze me oud, traag en houterig noemt :)

Volgend jaar is ze (bijna) 4 en zal ze op les gaan. Onze (nog te komen) jongste zal dan pas 8 tot 10 maanden zijn (afhankelijk wanneer we gaan). Dus wordt het toch weer oppas regelen en duidelijke afspraken maken over wie wanneer gaat skiën. Die eerste jaren zijn even ‘behelpen’, maar ik denk dat je er later zoveel meer voor terug krijgt.

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

Prachtig om te horen hoe jong velen zijn begonnen en hoe jong ze nou willen beginnen. Met mijn kleine (vandaag 15 maanden) zitten we nou in de sneeuw, vooral de piste bullies maken op dit moment indruk en de rest… tja, weinig over te zeggen. Ik hoop dat we over 2 jaar hem een beetje kunnen laten wennen aan ski’s, maar dat is op dit moment nog gewoon koffie-dik kijken.
Hier in Vorarlberg wel aan aan het kijken welke voorzieningen er allemaal zijn, buiten lessen om dus. En dat valt steeds meer mee! Op Diedamskopf is een grote kinderopvang, voor nop, vanaf 3 jaar, en ook in Mellau zagen we bij het verlaten van het gebied iets soortgelijks. Op die manier kun je ook als ze zelf niet willen skiën in een klasje (halve) dagen zelf wat meters maken.
[off topic]
ik was begin 20 toen ik de eerste reis naar de sneeuw maakte wat meer zuipen en glijden van zuiptent naar zuiptent was. Pas op mijn 33e echt kennis gemaakt met skiën, lessen, veiligheid en alle andere aspecten. Nou 5 jaar verder begin ik pas te zien dat ik nog maar amper beginner af ben. Maar goed, ik heb nog 5 jaar om alles te leren zodat mn bengel me niet meteen eruit skiet! :D
[/off topic]

Skiën het beste laten doen vanaf een jaar of 3-4, dat heb ik zelf ook gedaan. Snowboarden wordt aangeraden vanaf een jaar of 8-9.

Carnas on Tour

@vandendriesschemarti

Dat is prima mogelijk! Ik heb zelf nooit een seconde geskiet en board al een kleine 30 jaar.

Omdat mijjn kinderen voor het eerste mee op wintersport gingen toen ze 4 en 6 waren leek skieen mij een betere optie, zoals hierboven al aangegeven.

De eerste lessen waren in een indoorhal en ik heb goed gekeken en geluisterd wat de leraar zoal te zeggen had. Dezelfde tips en aanwijzingen gebruikte ik daarna zelf in Oostenrijk. Zeker het begin is allemaal niet zo moeilijk.
Uiteraard hebben de kinderen wel skieklassen gevolgd in Oostenrijk, maar we daalden ook altijd samen nog wat af na de lessen.
Eerst via blauwe pistes maar later ook via de rode. (Als ze zelf aangaven dat ze dat wilden. Uiteraard nooit dwingen)
Gewoon rustig voor boarden en mooie ruime bochten blijven maken. Blijven roepen dat ze ver vooruit moeten kijken en af en toe op gevaarlijke situaties wijzen, zodat ze die zelf ook leren herkennen.
Op een gegeven moment (na het 2e of 3e jaar ofzo) gingen we voordat de klassen startten nog even 1 of 2 zwarte pistes doen. Op voorwaarde dat ze achter mij aan bleven. Dan kun je langzaam maar zeker het tempo opvoeren.

Inmiddels boarden mn oudste twee alweer een paar jaar. Mn jongste doet het nog een jaar op skies, en zal dan ook de overstap maken. (zegt ie nu)

Inmiddels hoef ik niet meer voor te boarden, maar bepalen ze hun eigen ritme en route
We knallen met zijn vieren het hele gebied door en schuwen zwarte pistes niet.
Supertof om zo met je kids bezig te zijn.

En mijn vrouw zit lekker van een appfelstrudel te genieten en skiet zo af en toe een blauwe of rode. Dat is meer een apres-skieer ;-)

PS: m’n mannen zijn nu 14, 12 en 10

Onze oudste van 7 1/2 gaat nu voor de 4e keer op les. Eerste keer in de kinderclub, tweede keer begonnen in de kinderclub maar op het einde lekker al de (sleep)lift in. De jaren daarna gewoon met het klasje de berg op. Hij wil wel graag ook met ons mee skiën dus we doen hem niet de hele week op les, kijken gewoon wanneer hij echt geen zin meer heeft in het klasje, da’s meestal de 4e dag zo’n beetje :), dan blijven er nog 2 dagen over om lekker met ons mee te gaan.

De jongste gaat dit jaar voor het eerst naar de kinderclub, die is dan op 2 maandjes na 4. Benieuwd hoe dat gaat.

Vind het spijtig dat ik zo jong niet ben begonnen :D.

@Rogier

Bedankt voor je antwoord. Dus als ik het goed begrijpt heeft het voornamelijk te maken met de ‘natuurlijke’ manier van bewegen op ski’s en het vertrouwd raken met de glij-ervaring. Ik had net als @Johan12 ook wel eens begrepen dat het te maken heeft met de belasting van bepaalde onvolgroeide spiergroepen bij het snowboarden. Wat weet jij hier van?

Oh Santa! Fresh snow, my favourite! How did you know?

@Embee net als voor het skiën heb ik hier nooit serieus onderbouwde onderzoeken van gelezen of gezien. Alleen maar van horen zeggen. Zoals met alles overdrijf niets… (Als iemand die info wel heeft zie ik graag de links!)

Click. Click. Peace

Right. Ik kan het zelf niet onderbouwen. Ben ook benieuwd of iemand hier meer over kan vertellen.

Oh Santa! Fresh snow, my favourite! How did you know?

Bij ons is het begonnen in Snowworld om te kijken of hij er lol in had…nou dat had ie dus de eerste wintersport was een feit.

Hij is begonnen toen ie 4 was en hij gaat de hele week in een klasje. Dit jaar gaan we voor de 3e keer en zijn we ook begonnen om in Nederland al wat te oefenen op een indoor/rollerbaan en ook dat gaat helemaal goed. Als we zien hoeveel moeite het ons kost om op oudere leeftijd nog goed te leren skiën dan ben ik blij dat we hem dit kunnen meegeven, gaat ie zijn hele leven plezier aan beleven.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie