Zachte maar prima wintersportweek

Roel op 24 januari 2016· 10 reacties

Prima ochtend in Sölden (O)
Prima ochtend in Sölden (O)

De vooruitzichten zijn afgezien van, of misschien wel mede door, het zachte weer deze week prima. Met de neerslag valt het reuze mee en de zon schijnt de meeste dagen volop. Terwijl vakantiegangers vorige week de zonneschijn met winterse kou moesten delen, staat deze week in het teken van terrasjes en een voorjaarsachtig gevoel.

IJzel
De overgang naar het huidige zachtere weer ging niet zonder slag of stoot. Ik hoop dat reizigers de waarschuwingen serieus hebben genomen want de ijzel heeft gisteren in onder andere Beieren voor grote problemen gezorgd. Op de luchthaven van München werden 40 vluchten geannuleerd en op de snelwegen gebeurden verschillende ongelukken.

Vriendelijk
De komende dagen zitten we in een zuidwestelijke stroming waarmee zachte lucht wordt aangevoerd. Af en toe schampt een zwakke storing de Noordalpen, vannacht en dinsdag bijvoorbeeld, maar veel neerslag levert dat niet op. Het is meer een toename van bewolking die de zon wat afschermt, maar het vriendelijke karakter blijft.

Alpe d' Huez (F)
Alpe d' Huez (F)

De Zuidalpen, en dan vooral Italië, krijgt daar sowieso weinig van mee. Hier volgt gewoon weer zo’n zonnige week zoals er deze winter al zovele zijn geweest. Er zijn ook nog geen signalen dat hier de komende 10 dagen veel verandering in komt. Van een südstau met zware sneeuwval kunnen ze hier voorlopig alleen dromen.

Tijdelijk sneeuw?
Van donderdag op vrijdag zou het kwik tijdelijk een duikeling kunnen maken als een storing de wind even in de noordwesthoek duwt. Langs de noordelijke Franse Alpen, Zwitserland en Oostenrijk passeert dan volgens GFS een iets actievere storing die enige sneeuw tot in de dalen kan geven.

Filzmoos
Filzmoos

Duimen, want een zekerheidje is dat nog niet. En het is de vraag of dit het begin is van meer sneeuw in de week erop. Storingen worden langzaam wel iets actiever dus kansen zijn er, maar de tendens deze winter is telkens dat hogedruk boven Spanje en Italië zich niet zomaar laat verjagen. Daar is veel energie voor nodig, dus het is ook denkbaar dat dit licht wisselvallige en vrij zachte weer nog even doorsuddert. Prima, zo lang we de föhn en regen maar buiten de deur houden zeg ik dan. We blijven dit volgen.

#Blizzard2016
​Op twitter heb ik jullie de afgelopen week ook regelmatig bijgepraat over de sneeuwstorm die op handen was in de Verenigde Staten. Typ hashtag #snowzilla of #blizzard 2016 en je vindt de meest fenomenale foto’s en filmpjes. Voor de vaak overdrijvende Amerikanen was het nu dik serieus. Lang zag het er ook naar uit dat New York weinig mee zou pikken van het sneeuwgeweld, maar vanochtend lag in Central Park wel mooi 68 cm sneeuw. De op één na zwaarste sneeuwval sinds 1869 (bron: National Weather Service)!

Central Park, New York: 68cm. Via @Breaking3zero
Central Park, New York: 68cm. Via @Breaking3zero

De komende dagen gaat het daar hard dooien waardoor de sprookjesachtige beelden snel verdwijnen. Saillant detail is dat een animatie van de BBC mooi laat zien dat diezelfde sneeuwdepressie ervoor zorgt dat Europa deze week in de zachte lucht blijft hangen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

5 februari weekendje winterberg, hou vol!!!

part time skier, full time savage

Ja, wij gaan komende vrijdag, vrees het ergste…

68 centimeter is toch best wat voor een park, dat verre van hoog ligt.

Gotta go fast

Zaterdag naar Frankrijk. Temperaturen dalen alweer iets naar het eind van de week. Komt helemaal goed!

Vandaag in mayrhofen was super en prachtig mooi weer

Voor Frankrijk ziet het er volgend weekend veelbelovend uit, zowel qua (lagere) temperaturen als neerslagkansen…

null

Goed nieuws voor ons @GiGi

Voorpret neemt alleen maar toe!

Flachau vandaag top!! Super sneeuw, redelijk weer. Morgen hele dag zon verwacht!!

Hopelijk is dat hogedrukgebied minder sterk als in december. Modellen geven toch al iets van goede hoop.

Live vanuit Hinterglemm, bewolkt en beetje regen helaas. Hopelijk klaart het snel op! Gister prima dagje, zie foto.

null

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie