Meenemen of huren?

Ruud op 25 januari 2016· 33 reacties

null

Het is een aloude vraag; vanaf wanneer kun je beter ski’s gaan kopen? Die vraag kan gesteld worden met de financiën in gedachten, -wanneer heb ik de aanschaf van ski’s terugverdiend?-, maar je kunt er ook naar kijken vanuit het materiaal –ben ik iemand die steeds op het nieuwste materiaal wil staan?- of de praktijk –heb ik ruimte om ze mee te nemen?-. De beste keuze voor huren of kopen maak je natuurlijk als je alle aspecten meeneemt in je afweging.

Vliegen
Dat ik over dit onderwerp überhaupt nadacht -ik heb tenslotte al jaren naar volle tevredenheid eigen ski’s-, kwam omdat ik het vliegtuig nam om een paar dagen te gaan skiën en ging onderzoeken of ik mijn ski’s ging meenemen. Dat heb ik uiteindelijk niet gedaan –te onpraktisch en te duur-, maar al zoekende ontdekte ik dat er een hele wereld van (on)mogelijkheden is op dit gebied. Er zijn vliegtuigmaatschappijen waar je ze gratis mag meenemen, maar dan zijn de tickets duur. Bij de andere maatschappij mag het totale gewicht van je bagage de 20 kilo niet overschrijden –inclusief ski’s. Samen met de schoenen heb je dan al veel gewicht binnen. Bij de meeste maatschappijen moet je voor het vervoer van je ski’s betalen, overigens lopen de prijzen nogal uiteen; je ziet prijzen van €20 per reis tot €80. En dan zijn er vaak ook nog kleine lettertjes of bijzondere aanbiedingen.

null

Huurdingen
Uiteindelijk zag ik dat het in mijn geval goedkoper was om ski’s te huren dan ze mee te nemen, nog helemaal afgezien van het gezeul. Vond ik toch niet prettig; dan heb je lekkere ski’s en moet je nog op die huurdingen. En extra kosten maken. Maar op de heenweg hoorde ik bij de gate het gesprek tussen een aantal Nederlanders, die blijkbaar samen op skiweekend gingen en het roerend met elkaar eens waren; huren is beter. Vaak nieuw en goed materiaal, geen vervoersproblemen en zoveel kost het niet. Die laatste conclusie deel ik trouwens niet; ik vond het best prijzig. Maar ze hadden wel een punt als het om de kwaliteit ging. Mijn “huurdingen” bleken prima ski’s.

Oud en nieuw
Op de tweede dag zat ik in de stoeltjeslift naast twee Italianen, uit het gesprek te horen twee kennissen, die het uitgerekend ook uitgebreid over ski’s hadden. Hij had redelijk nieuwe allmountain ski’s, zij een onwaarschijnlijk ouderwets ogend setje smalle piste ski’s zoals je ze zelden meer ziet. Hij kon zich niet voorstellen dat je op die oude dingen nog lekker zou kunnen skiën of zelfs nog op durft te vertonen, zij kon zich niet voorstellen dat je iets nieuws zou willen als je er eenmaal lekker op skiet. Ook al heb je ze dan al jaren. Over de vraag hoe oud ze dan waren, heeft ze vervolgens in de hele rit naar boven hardop zitten rekenen; heb ik ze nu gekocht na de geboorte van Renata of pas toen ik Luigi kreeg? Of was het toen we verhuisden naar Novara? En was Oma toen al overleden? Toen ik boven was kende ik haar halve levensgeschiedenis. En de uitkomst van al het rekenen; de ski’s waren minstens 20 jaar oud. Dat verhinderde haar niet om er soepel en zeer vaardig op weg te skiën. Eigenlijk beter dan haar kennis met zijn nieuwe ski’s.

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

Wij huren altijd bij de lokale intersport. Elk jaar super goed en mooi/nieuw materiaal dus absoluut niks op aan te merken. Wel heb ik een aantal jaar terug mijn eigen schoenen gekocht.

Maar ik ben zeker tevreden met het huren van de skis, het is prijzig maar het scheelt wel een gesjouw + het feit dat je ze zelf moet laten slijpen/waxen etc.

M’n vriendin en ik hebben alles zelf. Alles in de auto en direct de piste op, dus niet wachten bij huurlocaties. Moet eerlijk zeggen dat ik het niet doe omdat het goedkoper (of duurder) zou zijn. Vind het ook leuk om eigen spullen te hebben en waxen doe ik zelf (en met plezier).
En ik weet dat ik goeie skies heb bij aankomst :)

Twee keer met het vliegtuig geweest voor werk om daarna nog een dagje ergens te skiën. Toen wel alles gehuurd, want meenemen kan dan echt niet uit.

Same here! Bij intersport, vorig jr via skiset. Voor maart hebben we weer gereserveerd, met 55% korting! 2pers pack noir(!); ski’s, schoenen en verzekering voor €160 totaal. Perfect toch.
Misschien keer eigen schoenen kopen, als ik ooit lekkere tegenkom.

Toch gekocht na een paar jaar… maar wel een Snowboard. Daar zit denk ik toch wat meer verschil tussen de verschillende stijlen. Daarbij altijd met de bus, waarbij je board mee mag (wel bindingen eraf… maar een elektrische schroefmachine doet wonderen) en dan is de keuze voor kopen snel gemaakt. Schoenen + board + bindingen was ~500 euro, maar dat was wel allemaal dik in de aanbieding gekocht (maar topspul).

Met huren zou ik het er na ~4 a 5 vakanties “uit” hebben.

Dan is het toch wel fijn je eigen spulletjes te hebben. Maar met vliegen kan het inderdaad niet snel “uit”

In mijn jaren op de skies altijd alles gehuurd, de eerste jaren met snowboarden ook nog gehuurd, maar uiteindelijk toch eigen materiaal gekocht. Qua keuze waren er destijds maar weinig snowboards beschikbaar, met eigen materiaal weet je gewoon wat je hebt en ik heb er zelf ook meer plezier op. Je hebt er ook zelf voor gewerkt! Als ik weer zou gaan skien zou ik in elk geval wel zelf schoenen kopen, eventueel ook de skies als ik eenmaal weet wat ik wil hebben natuurlijk.

Na eerste wintersport enige jaren geleden meteen alles nieuw aangeschaft omdat ik helemaal verslaafd geraakt was en toch vaak ging gebruiken. Ga ook vaak met de bus maar heb nog geen enkele keer bindingen eraf hoeven halen. Vind mijn eigen materiaal toch wel fijner dan huur spullen.

Eigen materiaal,
Omdat het goedkoper was dan 4 jaar huren.
Omdat het leuk is eigen spullen te hebben.
Omdat je niet steeds de eerste runs moet aanvoelen hoe je materiaal reageert, je leert je materiaal kennen.
Omdat je nooit de schuld bij een ander/ iets anders kan leggen over hoe je naar beneden gaat dan je eigen kunnen, want hoe vaak hoor je niet iemand met huur materiaal zijn slechte stijl/belabberde snelheid/ afdoende techniek afschuiven op het gehuurde materiaal.

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

Uit eigen ervaring en ook die van anderen heb ik gemerkt dat het met de kwaliteit van gehuurde ski’s altijd wel goed zit, dit omdat ski’s vaker verhuurd worden kunnen ze betere contracten kunnen regelen met leveranciers (elke seizoen nieuwe ski’s heb ik me laten vertellen). Dit is niet het geval bij snowboards, deze zijn vaak iet wat verouderd/mindere kwaliteit en ook duur. Vandaar dat ik zelf een snowboard heb gekocht die overigens zeer goed bevalt!

In mijn begin skijaren materiaal gehuurd. Bij mijn 3e skivakantie had ik kapotte bindingen op mijn ski’s. Midden de piste ben ik er gewoon uit geschoten en heb ik mijn pols gebroken. Erna besloten om mijn eigen materiaal te kopen. Tot nu toe geen spijt van die keuze. Je kent die ski’s en weet tot wat ze in staat zijn. Ik zou zeker niet meer huren.

Mooi verhaal van die Italianen.

Wel is er volgens mij een groot verschil tussen ski’s en snowboard. Qua ski’s is er meestal een hoop keuze, bij snowboards is dat vaak nog maar afwachten! Ik heb een paar jaar gehuurd omdat ik even te krap zat om nieuwe te kopen, en dat is me tegengevallen, ook in de grote skiresorts. Als je wat groter bent en/of een langer/stijver board wil hebben gaat dat meestal niet, de focus ligt echt op beginners. Had gelukkig wel schoenen en bindingen, die zou ik altijd kopen als snowboarder.

Voor mij als snowboarder ook eigen materiaal, heb het idee dat je dit er ook meestal sneller uit hebt qua kosten dan ski’s. Alleen vind ik altijd wel weer een reden om wat nieuws te kopen ;)

Ook een belangrijkere reden: wil je een snowboard huren is er vaak maar 1 type beschikbaar. Vaak flat of rocker boardjes die makkelijk sturen en vrij flexibel zijn. Vooral gericht op beginners. Bij ski’s zie je vaak juist dat er meerdere merken en typen beschikbaar hebt. Dan kun je op elk niveau wel wat uitzoeken (al heb je wel verschil in prijs). En als je dan elk jaar het nieuwste spul wil en 1 × per jaar gaat is dat toch vrij goedkoop.

Ik heb wel eigen schoenen, die gemaakt zijn op mijn voeten (thermofit van Fisher). Echt heerlijk, passen perfect, zitten perfect, zou nooit meer wat anders willen. Ski’s huur ik altijd ter plaatse. Niet zozeer vanuit financieel, maar vanuit praktisch oogpunt. Alle opslag, onderhoud en vervoer (zonder skibox) vind ik teveel gedoe, en bij huren heb je vrijwel altijd het nieuwste materiaal, waarbij je eventueel ook nog wat kunt omruilen als je een keer wat anders wilt.

Ik heb ook eigen materiaal (snowboard). Huren is waarschijnijk toch goedkoper, je hebt aan je eigen spullen ook onderhoud en na een paar seizoenen wil je ook weer iets nieuws.

Jammer dat er in de skigebieden vaak niet de uitgebreide test centra zijn voor snowboarden, die je wel voor skiën vindt! Uitproberen wat voor jou werkt, ideaal.

Nog afgezien van het feit dat het goedkoper is en het vervoer per auto geen probleem: je hebt bij huren toch een beperkte keuze. Voor de gemiddelde recreant is er keuze zat, maar als je iets specifieks zoekt, dan zul je vaak misgrijpen.

Zelf dus zeer tevreden met eigen materiaal.

Ook eigen snowboard, de laatste jaren dat ik huurde steeds in België gehuurd (bij AS Adventure, zeer tevreden!) omdat je dan toch iets vlotter kan vragen en uitleggen wat je echt wilt. In buitenland vaak moeilijker en inderdaad vaak beginner boards.
Bij AS steeds top-boards kunnen huren, elk jaar een ander. Derde jaar was het prijs, eerste piste gaf me meteen geweldig gevoel. Board deed alles perfect. Jaar later heb ik het gekocht :)
Zoals anderen ook aangeven, je moet niet meer aftoetsen wat je materiaal kan, je weet het. Ik blijf ook zoeken naar de ideale afstelling, iets waar ik met huur boards niet echt mee bezig was.
Is het goedkoper? Afhankelijk van hoe vaak je gaat waarschijnlijk wel. Als je enkel aankoop uitzet tegenover huurprijs, dan heb je het er op een paar jaar uit. Als je het moet laten waxen, dan duurt het wat langer…

In ieder geval, ik ben heel tevreden met mijn board! (en volgende week mag ik het nog eens aanbinden :) )

Eigen ski’s, weet je tenminste wat je hebt, en doe verder eigen onderhoud weet je tenminste dat het gebeurt zoals jij het wilt. En sinds dit jaar de hele familie eigen materiaal. Scheelt weer tijd en gedoe bij skihuur, niet omdat het goedkoper is maar omdat kan en het fijner is. En ach de grote dakkoffer hadden we toch al nodig voor de zomervakanties dus dat was geen obstakel, en is wel handig ter plekke met vervoer van je eigen skimateriaal naar de skilift. Kortom tevreden zoals het is.

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176

schoenen waren we snel over uit, die moet je gewoon kopen. Weet je zeker dat ze goed zitten en lekker je eigen schoenen zonder dat je bij de verhuurder 5 paar moet passen…

Ski’s gaan we voorlopig nog huren, we huren wel altijd iets betere ski’s dan de instap. Vorig jaar was het voordeel dat we van de verhuurder iets bredere ski’s kregen omdat het maar bleef sneeuwen die week.

Met eigen materiaal had ik geen keus en zou ik moeten doen met wat ik heb. Nadeel is wel dat ik in het begin wel erg moest wennen aan deze skis en dit is dan ook gelijk het voordeel van eigen materiaal. Je weet als geen ander hoe de skis voelen en horen aan te voelen. Nadeel zie ik dus dat je maar 1 keus hebt en dat ik ook nog is voor het onderhoud moet gaan zorgen. Praktisch gezien heb ik ook geen behoefte om met een dakkoffer te gaan rijden.

Eigen materiaal gaat er vast wel een keer komen maar voorlopig moet ik nog veel leren en zie ik voor mijzelf nog niet het nut in…

Tussen de eerste en de tweede skireis eigen materiaal gekocht (voor het vrouwtje en mezelf), voor de zoon was pas enkele skireizen later (omdat die in een groeifase zat). Onderhoud doe ik gewoon zelf. Mijn eerste set heeft inmiddels toch al een 12 weken gelopen over 4 jaar. (en kan nog minstens een weekje of 3 mee “bij zeer slechte sneeuwcondities” of 6-9 weken bij Vers of lentesneeuw. Die van de zoon hebben inmiddels 9 weken gelopen op 3 jaar. De set van de vrouw kan nog veel langer mee omdat zij minder intensief de piste bezoekt. Heb zelf inmiddels een 2e (bredere set erbij) Als ik de aanschaf waarde vergelijk met de huurkosten, dan heb ik op mijn eerste set reeds 7 weken gratis lopen, voor de zoon reeds 6 weken en bij de vrouw 8 weken. Als ik het voorgaande in beschouwing neem hebben we de afgelopen periode van 2-3 jaar ongeveer 2500 € bespaard (wat al een leuk extra skitripje vertegenwoordigd) En daar komt vermoedelijk nog ongeveer 2000€ bij. Niet verkeerd 4500€ besparen, geen gezeur in de skishop en een set onder de voeten waar je van weet wat ze je teruggeeft of niet teruggeeft. Heerlijk ;-) En bij ons gaan ze gewoon in de wagen.

Al enige jaren eigen materiaal. Dit jaar voor het eerst verzonden per pskketdienst. Dit omdat Ryanair goedkoop voor de ticket is maar erg duur voor meenemen

Ski’s huren? Huur ze altijd online bij de shop in je wintersport dorp: 20-30% korting en geen wachtrij bij het ophalen (alleen even bindingen afstellen). En beter nog: als je bij bv. Intersport of Sport2000 eerst een account aanmaakt en nieuwsbrieven accepteert, krijg je vanzelf in Dec/Jan extra korting codes toegemaild en kun je tot wel 45% korting scoren! Ik betaal voor een set ski’s uit de top range dan ook meestal niet meer dan €80 per week. Geslepen en gewaxt en wel!

Eric

Altijd eigen spullen gehad

Maar ik stond ook van september tot maart 1x per week op de hoogte sneeuwbaan hier in Nederland
En ook nog een week Oostenrijk
2 weken geleden, als laatste mijn schoenen verkocht (skies waren al verkocht)

Zitski huur ik met de vakantie nog
Ik wil er wel graag eentje zelf, maar ik heb niet even $ 4000,00 in mijn portemonnee zitten

Alles zelf gekocht. We hebben voldoende ruimte om het op te slaan. Ten opzichte van huren inmiddels al duizenden Euro’s bespaard. Prepareren doe ik zelf, scheelt ook nog eens 25€ per keer per set. Materiaal voor de kids kopen we doorgaans gebruikt voor weinig, dat gaat na onze kinderen weer door naar m’n schoonzus, kan die straks haar kids er weer op laten skiën.

Eigen schoenen. Eigen ski’s. Alleen voor de kinders even ski’s halen en we zijn klaar voor de piste.

Nadeel deze kerst was dat ik twee maal langs de skihandel kon om een lange groef te laten fixen. Dat doet alle financiele voordelen van eigen ski’s wel even teniet. Had ik toch beter mijn ski-cailloux kunnen meepakken. Maar inpakken voor vertrek ging met een “och, het is zo’n geprop om een extra paar mee te nemen en het zal wel meevallen”.

Ik heb ook alles zelf, na mijn eerste skivakantie gelijk eigen schoenen gekocht, dat vondt ik toen al prettiger, door probleem voeten vooral. Latten ook al vrij snel zelf gekocht, geloof na mijn tweede wintersport al! Puur een financielle afweging. Zeker als je meerdere maken op de wintersport gaat haal je dit er zo uit. Nu koop ik eigen ski’s meer omdat ik weet wat ik heb, de ski’s ken zeg maar. Met het vliegtuig ben ik nog nooit geweest en ben ik ook geen voorstander van, alles de auto in mikken en aanrijden wanneer je wil. Sommige vliegen vanwege de tijdwinst, ik betwijfel dat, afgelopen week met de auto naar Ischgl geweest, één vriend kwam na met het vliegtuig:
-1 uur voor heenreis naar vliegveld/parkeren/transfer,
-1 uur voor te voren in checken (en dan ben je al laat, sommigen maatschappijen vragen om 2,5 uur, oke dat zou ik ook niet doen…)
-1.5 uur vliegen
-paspoort/duane/bagage 1/2 uur
-Transfer naar gebied 1,5 uur aan trein/bus tijd
En dan nog hopen dat je voor je appartement/hotel belandt…
Reken rustig 6 uur, nou ik doe er met de auto 9 uur over, is voordeliger, heb m’n eigen materiaal bij en kan gaan en staan waar ik wil…

First powder, last beer...!

Alleen de eerste wintersport gehuurd, daarna meteen een snowboard met schoenen gekocht. Hiermee ongeveer 10 wintersportvakanties gedaan. Voor een setje van 350-400 euro kom je met een paar keer waxen/slijpen op 40-50 per vakantie. Hier kan geen huurset tegenop.

De set die ik nu heb was een stuk prijziger. Schoenen €300, board €400, bindingen €250. Als je er dan weer 10 wintersports mee doet ben je denk ik nog steeds voordeliger uit dan huren maar het scheelt niet veel meer. Het voordeel is dat je wel je eigen spullen hebt en weet dat het ook altijd echt goed is. De vraag is alleen of ik er weer 10 weken mee wil doen of al eerder zin heb in iets nieuws. Dan moet je weer restwaarde tegenover je afschrijving wegrekenen.

Maar eigenlijk maakt het mij niet zoveel uit. Ik wil gewoon eigen spullen hebben. Voor mij een fijn gevoel en vliegen naar wintersport doe ik toch niet dus de vervoerskosten heb ik ook geen last van.

🏂

Ik lees hierboven dat de meeste eerst hebben gehuurd en daarna (veel) gekocht hebben.
Zo heb ik het ook gedaan. Naast het feit dat ik de eerste (ski)jaren nog aan het groeien was en dus iedere keer een maat grotere schoenen nodig had en een paar centimeter langere ski’s, “groei” je ook als skiër.
Als je een constant cq. langzaam stijgend niveau hebt, kun je prijstechnisch goed overschakelen op eigen materiaal. Brengt je natuurlijk tot de volgende vraag: “hoe lang gaan ski’s gemiddeld ongeveer mee”? Misschien dat materiaalkenners als @GiGi hierop een mooi verhaal kunnen maken, want ik snap dat daar veel factoren aan ten grondslag liggen. zie bijvoorbeeld het verhaal van @Johan-Lemmens

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

@Veenhoorn , in mijn opinie is de staat en of dikte van de staalkanten bepalend of je ski’s op zijn of net niet. Herstellingen van ernstige schade hieraan of vervanging ervan is onmogelijk of weinig zinvol. Het belag van je ski’s bij het raken van stenen is meestal nog eenvoudig te herstellen.
De staalkanten zien het minste af in zachte sneeuw (worden slechts langzaam bot) => harde sneeuw /ijzige sneeuw (Bij veel rutschen hierop ontstaan bramen) => als je er stenen mee raakt lopen ze het meeste schade op (ontstaan er groeven). Hoe meer je staalkanten te verduren krijgen hoe vaker je aan het slijpen moet gaan en vaak moet je meer materiaal wegnemen om ze weer in goede conditie (scherp en glad) te krijgen. Je zal dus begrijpen dat hoe meer je moet slijpen hoe sneller deze aan einde levensduur zitten. In mijn geval heb ik ongeveer de helft condities gehad dat ze weinig te verduren hebben gekregen en de helft dat ze midden de week een slijpbeurt nodig hadden. Bij telkens zachte sneeuw zonder dat je stenen raakt kan het volgens mij vlot 40 weken. Maar bij slechte condities (ijzige sneeuw) kan bij 10-15 keer gedaan zijn of nog sneller als je staalkant zo hard geraakt wordt dat ie er volledig uitgerukt wordt.

Eigen materiaal, omdat het leuk is verder wat @RalfG zegt. Ook graag mijn eigen auto mee!

Seriously snow addicted family!

Altijd huur, omdat de skies gewoonweg niet in of op onze auto passen. Ik heb 3-tal sites gevonden waar je ze kan huren voor ver onder de prijs van skiset, sport2000 enz. De nieuwste skies krijgen wij dan. En waar kan je de skies dan ophalen??? Gewoon in een skiset-winkel of een sport2000.

…en beste autorijders met ski’s: wat ik me nu afvraag (vooral na het zien van 1:5 auto’s met zo’n ding bovenop z’n dak afgelopen week in Oostenrijk): hoeveel brandstof kost het meer om een skibox mee te nemen? Ik heb ooit hoge percentages gehoord als 10-15% meer brandstof…?

Slippery slippery slidy slidy slopy slopy
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie