Terug bij af, voorlopig te zacht

Roel op 26 januari 2016· 25 reacties

Heerlijke pistecondities gisteren in Puy Saint Vincent (foto: Rogier)
Heerlijke pistecondities gisteren in Puy Saint Vincent (foto: Rogier)

Ruim twee weken heeft het wintersprookje geduurd, maar nu lijken we terug bij af. De komende 7 dagen raken we in een zachte stroming verwikkeld die doet denken aan het anti-winterse weer van november en december. Het wordt flink duimen dat er nog een pak valt voor de carnavalsvakantie.

Regen in het Salzburgerland
Heel goed nieuws heb ik vandaag helaas niet te melden. Het begon gisteren met het neerslaggebied dat vooral het Oostenrijkse Salzburgerland parten speelde. Daar was het bewolkt en er viel een groot deel van de dag wat regen, terwijl het iets westelijker in het westen van Tirol en Vorarlberg stralend zonnig was (net als in Zwitserland, Frankrijk en Italië). Het betekende één dag minder zon voor deze groep Oostenrijkgangers.

De Alpen gisteravond vanuit ISS
De Alpen gisteravond vanuit ISS

Je ziet de tweedeling nog een beetje terug op deze schitterende foto van gisteravond door astronaut Tim Peake die zes maanden werkt in het internationale ruimtestation ISS. Hoe geweldig moet dat zijn!

Zonnig en warm
Vandaag wordt sneller afgerekend met de bewolking en wat volgt is een prachtige dag in de hele Alpen. Het is wel extreem zacht, de nulgradengrens ligt rond 3000 meter. Op 2000m is het 5 graden boven nul dus de zuidhellingen gaan het langzaam maar zeker zwaar krijgen. Morgen en de eerste helft van donderdag zijn ook zonnig en zacht.

Tegen de avond en op vrijdag passeert er aan de noordkant van de Alpen een storing die wat neerslag geeft en de sneeuwgrens kortdurend naar 1000m duwt. Op enige hoogte zullen de condities dan weer wat gaan verbeteren.

In zonnige Flaine (F) kan donderdagavond wat sneeuw vallen
In zonnige Flaine (F) kan donderdagavond wat sneeuw vallen

Aanhoudend zacht
Toch is het niet de inleiding voor een nieuw winteroffensief. Zondag passeert een nieuwe storing maar zoals deze nu wordt berekend blijft de koudere lucht ten noorden van de Alpen. Dat zou betekenen wel de lasten (bewolking, regen in de dalen) maar niet de lusten (sneeuwval).

Hier kan gelukkig nog iets in veranderen maar winters zien de kaarten er ook begin volgende week niet uit. Langzaam zullen ze in het Sauerland dus ook zenuwachtig gaan worden met de eerste voorjaarsvakantieweek voor de deur. Een testcase voor het kunstsneeuwpakket dat ze nu op de pistes hebben liggen.

Résumé
De vakantiegangers van nu hebben een prima week, maar nieuwe sneeuw wordt met het oog op de carnavalsvakantie langzaam nodig. Het was al duimen voor de Zuidalpen, nu mogen de Noordalpen en het Sauerland gaan meedoen. Van de andere kant, je hebt voor eind volgende week maar 1 goede sneeuwdag nodig en het is geregeld. Morgen komt er hopelijk verlichting in de kaarten.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Verdorie Roel, dat is even wat minder nieuws. Gezien de ontwikkelingen in de modellen was ik er al bang voor, de ijdele hoop is gevestigd op volgende week… we vertrekken naar Bad- KleinKircheim met de voorjaarsvakantie, er ligt nu al niet superveel dus hopelijk is er nog iets over… :-(

Gang is alles! Après ski kan alleen in de bergen :-)

Ow wat spannend dit. Volgend weekend vertrek ik richting Saalbach. Laten we hopen dat er (desnoods gedurende volgende week) nog wat bijvalt. Ik zie elke dag op de sneeuwhoogte zo’n 15cm minder liggen… Dit wordt duimen voor geen slush ben ik bang.

Komende zondag en paar dagen naar Wagrain… Hopelijk niet alleen maar pap

@roel

+14 graden zonder nachtvorst op het einde van de zichtbare periode op de pagina voor mijn gebied (borovets). Is het een betrouwbare meeting of kan er nog wat veranderen ?

Ik weet dat noord-hellingen zich best wel goed houden bij 5 graden ofzo, maar 14?
Hoe doen ze het daarbij ?

De winter komt niet los dit jaar. Ga 2e week in maart naar Solden, dus skien kan ik altijd wel maar zou wel graag alle piste’s willen doen! Maar er kan nog een hoop gebeuren in 5 weken. We wachten ‘rustig’ af.

Volgende week zaterdag naar solden staat voor zondag sneeuwval en hopelijk voor volgende week nog iets meer zo niet dan komt het helemaal goed. Roel weer bedankt

Oef. Het blijft spannend zeg…

Roel, dank je wel weer voor je duidelijke uitleg. Wij duimen keihard mee. We wisten dat we een risico namen door (deels noodgedwonen) voor een laag Zuid-Duits gebied te kiezen dit jaar, maar stiekem hopen we toch wel iets in de sneeuw te kunnen doen! Genieten doen we toch wel, dat komt wel goed, maar we houden de vingers maar gekruist.
@BewareOfBurk: ik denk dat je nu nog wel goed zit hoor, Wagrain ligt toch best hoog? En er ligt nu zo’n 90 cm, dat is niet voor komend weekend allemaal slecht. Zo snel wordt dat vast geen pap.

Vrijdag naar St Anton. Ben benieuwd hoe de pistes zich houden volgende week!

Bedankt voor je updates Roel! Ik lees ze iedere dag met veel plezier.
Voor Nauders geeft het overzicht 11cm sneeuw in het weekend. Denk je dat die daar echt gaat vallen?
Zou wel super zijn! Wij vertrekken namelijk de 6de!

Gr,

@roel: update uit Flachau: waterig zonnetje maar wordt steeds sterker

Het GFS ensemble stemt mij hoopvol vanmorgen, zelf een klein beetje voor het zuiden!

Seriously snow addicted family!

@Jeffrey. dat zou mooi zijn, alle hoop is meegenomen ;-)

Gang is alles! Après ski kan alleen in de bergen :-)

Niet voor iedereen even fijn, maar ik vestig mijn hoop op de carnavals week. En dan 13 februari door de sneeuw ploeteren richting Sölden, wat zou dat toch fijn zijn…

@WBdR
Zit jij permanent in flachau?
Wat zijn jou bedenkingen over de sneeuw met het oog op de krokusvakantie? 5/2 tot 14/2?
Ligt er voldoende sneeuw en kan deze het houden tot dan?
Alvast bedankt

@stevmal ik neem niet aan dat er ineens 100 cm sneeuw weg smelt, in 10 dagen haha

@stevmal: wordt wel minder, net 'Weltcup ’ naar beneden gekomen maar was papperig. Nachten zijn Opfer dit Moment niet koud genoeg maar kan me niet voorstellen dat deze sneeuw in 10 dagen weg is. Hopen op verse of koudere nachten ivm kustsneeuw.

Vandaag in Söll een superdag gehad. Prima sneeuw. Sommige pistes eind van de middag wat zacht. Soms was het +10.

Ik ben normaal gezien niet snel pessimistisch, maar zoals het nu is, het vriest zelfs snachts niet, zie ik het beetje minder rooskleurig. Daarbij komt nog wat aangekondigde regen. Denk dat de kwaliteit en de hoeveelheid van de sneeuw hieronder toch wel eens zal lijden.
Of zie Ik dit verkeerd? Ik hoop van wel!

@Jeffrey. Linkje ? ;)

@Stan17 let op er zit wel een gedeelte wishfull thinking bij ;) @Roel beschreef het vanmiddag al hier:

https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/5857/houdt-verhoud…

Dus geen reden om in zak en as te gaan zitten. Los hiervan lees ik (erg) veel op verschillende fora en met name als de kaarten in de nabije toekomst mij niet aanstaan (lees anti winters) zoals nu dus. O.a op Netweather zitten naar mijn mening een paar zeer kundige posters die hogerop kijken naar een polar vortex, troposfeer en stratosfeer en wat de gevolgen op langere duur kunnen zijn. Dit heeft mijn interesse en ondanks dat ik er nog weinig van begrijp is het leuk om te lezen. En dan vooral als zij kansen zien en die blijken later in mindere of meerdere mate uit te komen. Goed je vroeg een link, waarbij ik me vooral richt op de geplaagde zuidkant omdat dat mijn bestemming is eind Feb. Nu de 12h run binnen is van de EC die eerst maar even. http://www.meteociel.fr/modeles/ecmwf.php?ech=0&mode=1&a…

verplaats je muis over de balletjes links en kijk goed naar de kaart op 216h de hoge druk over de azoren is weg en de kleurtjes spreken voor zichzelf. Let wel!!! dit is 04-02 dus (te) ver buiten de betrouwbare termijn.

Dan het esemble ook voor de zuidkant

http://www.meteociel.fr/cartes_obs/gens_display.php?x=&y…

Tot 03-02 (weer ver buiten de betrouwbare termijn) lijkt het een done deal daar waarschuwt Roel ook al voor. Maar dan zit er spreiding in wat logisch is want ver vooruit maar en verschijnen ook neerslag signalen. En om eerlijk te zijn ben ik al blij met 1 cm neerslag in vaste vorm in het zuiden. Maargoed ik kom hier al een paar jaar en het winterweer (geloof het of niet maar volg het vanaf 1 sept tot einde seizoen) is mijn hobby.

Seriously snow addicted family!

@jeffrey. Heel erg Bedankt voor de uitleg en toelichting !! Ik heb de kaarten bekeken en krijg er ook stiekem een klein beetje hoop van. Ga zelf 7 feb ook naar de zuidkant dus…

@Stan17 is wel ver weg in de glazenbol termijn he! Ben benieuw wat de kaarten morgenochtend laten zien om roel te quoten “Morgen komt er hopelijk verlichting in de kaarten.”

Seriously snow addicted family!

Dagenlang zelfs 's nachts vrijwel geen vorst behalve op de de allerhoogste toppen… Aiaiai, en in ‘ons Serfaus-Fiss-Ladis’ heeft het niet zo geweldig gedumpt (lag toch steeds in de luwte van de Arlberg bij die flinke sneeuwval, beneden in het skigebied rapporteert men maar 20 cm, op de berg 70 cm). Ik hou mijn hart vast voor de Zuidhellingen richting de dorpen. En de hellingen zonder kunstsneeuw hebben het ook sowieso al moeilijk.

Gelukkig hebben we nog even voordat we gaan (na de carnaval), maar dit is niet zo goed voor mijn hart. Weerstation op de Moseralm tikt elke dag ruim 10 graden aan en 's ochtends als de zon op komt blijkt het niet kouder te zijn geweest dan een graad of vier.

Wat hebben wij een mazzel gehad vorige week. Donderdag vertrek ik weer naar Oostenrijk, maar dit keer gelukkig naar Kaprun. Hebben we altijd de gletsjer nog.

@Jeffrey Iets wat je dan ook misschien interesseert zijn ‘Ionospheric heaters’. Ik weet niet of je er al over gehoord hebt, maar het is wel bijzonder om over te lezen. Er wordt door overheden behoorlijk geheimzinnig over gedaan en de effecten ervan op het klimaat en vooral het weer lijken ook niet echt positief te zijn.

Ook iets wat opmerkelijk is zijn de zogenaamde ‘chemtrails’ van vliegtuigen. Deze blijken Zilverjodide te bevatten en worden ‘gesproeid’ zodat er kunstmatige wolken ontstaan voor extra regen. Dit doen ze voor de landbouw in droge gebieden in de VS.

Op dit kanaal kan je er wat dingen over vinden. https://www.youtube.com/channel/UCp7xAgrKhcVKEztY_gjlLVQ…

Ik vond sommige video’s wel ‘schokkend’ om te zien. Niet in de zin van dat er vieze dingen gebeuren, maar meer dat de gewone burger een soort van voor de gek wordt gehouden door de overheid, voornamelijk in de VS.

Ik weet niet of we alles moet geloven wat die gast zegt en zeker niet van alles wat er over op het internet staat, maar sommige dingen zijn wel heel logisch en er zijn ook wetenschappers echt overtuigd van het gevaar van die ‘chemtrails’. Normaal ben ik heel sceptisch over dit soort verhalen alleen dit heeft toch echt mijn interesse getrokken.
Hier nog een video van wetenschappers:


En hier een soort van documentaire:
(dit is gemaakt door amateurs volgensmij en dat kan natuurlijk niet heel betrouwbaar zijn)

Misschien dat @Roel dit zo kan ontkrachten en dat het een stelletje bangmakers zijn, maar wie weet.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie