Linker en rechterski, of maakt dat niet uit?

Rogier op 30 januari 2016· 25 reacties

null

De vaak verre van ‘domme vragen’ vliegen me om de oren. De meest leuke onderwerpen komen langs en ik geniet van jullie nieuwsgierigheid en vele vragen maken ook mij ook meteen nieuwsgierig naar de antwoorden. Dus blijf alsjeblieft doorkomen met de ‘Domme vragen’ naar rogier@wintersporters.nl. Deze keer de vraag “Ik heb op vakantie zelf een aantal keer het idee gehad dat ik met mijn eigen ski’s een linker en een rechter ski had. Bestaat er zoiets als een linker en rechter ski?”

Ski’s exact hetzelfde
Met uitzondering van elke exotische ski’s die niet symmetrisch zijn, zijn ski’s exact hetzelfde. Er zijn dus geen linker en rechterski’s qua opbouw. Van een set ski’s zijn beide ski’s dus compleet hetzelfde. Geen enkel verschil.

null

Stickers
Toch staan er op veel huurski’s stickers met barcordes waar L en R opstaat. Links en rechts (eigenlijk natuurlijk Left & Right), dus veel mensen denken dat dit echte linker en rechter ski’s zijn. Deze twee letters staan er puur op als hulp voor de verhuurder. Zo is het makkelijk plakken van deze codes. Je hebt minder kans op nummers door elkaar halen. Ook is het mogelijk om in het verhuur systeem beschadigingen aan te geven op een bepaalde ski op het moment dat je weet of het de R of L is. Maar hier zou evengoed A of B kunnen staan. Of wat dan ook.

Deco
Veel van mijn off-piste ski’s hebben een deco die van de ene ski in de andere omloopt. Als ik zie dat ik mijn ski’s voor de deco verkeerd om aan heb, dan ben ik in staat om te stoppen en mijn ski’s om te wisselen. Want dat skiet in mijn hoofd toch een stuk minder lekker als de deco die niet goed zit. Maar puur ski-technisch maakt dit niets uit. Voor op je gopro-filmpje is dit natuurlijk wel heel belangrijk.

null

Slechte staalkanten / beschadigingen
Wel kun je als je een duidelijk kenmerk hebt voor een linker en een rechterski rekening houden met slechte staalkanten en beschadigingen. Door je ski’s om te wisselen kun je dan op de betere staalkanten skiën. Maar het verschil dat je hier mee maakt is vaak verwaarloosbaar en in het normale leven als normale skiër maakt dit ook niet zoveel uit. Maar door zeer ernstige beschadigingen kun je het idee hebben dat een ski beter skiet als je de ene lat links hebt en de andere rechts.

Lang verhaal kort
Om een lang verhaal veel korter te maken. Er is geen verschil tussen een linker en een rechter ski!

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Voor de staalkanten kan dit zeker verschil bieden. Een sportiever skier heeft beduidend meer slijtage aan de binnenkanten. Alleen als je de skis in een gondel of skirek zet zul je ook vaak van kant wisselen en zal je dit dus niet zo snel merken.

@Atomic. daarom schrijf ik ook: Wel kun je als je een duidelijk kenmerk hebt voor een linker en een rechterski rekening houden met slechte staalkanten en beschadigingen.

Click. Click. Peace

Ik dacht dat de Elan Amphibio wel een linker- en rechter ski heeft?

@Rogier klopt, wilde alleen even toelichten waarom je het vaak niet merkt. Soms (bij zeer ijzige/stenige omstandigheden) kies ik wel eens bewust om 1 kant te sparen zodat ik de volgende dag s’ochtends nog redelijk versgeslepen kanten heb.

@Rogier. Dat van die doorlopende print herken ik. Bij mijn huidige ski’s heb ik dat niet meer, eigenlijk wel jammer

@Natas1907: klopt inderdaad, staat ook op de ski

Als het wit is kun je er over naar beneden...

Ik heb toch echt een linker en rechter ski. Alleen van belang tijdens een slalom, maar ik ben zelf dan toch van de juiste ski aan de juiste voet, ook wanneer het niet relevant is.

Ook al weet ik dat de ski’s identiek zijn, ik heb altijd dezelfde ski aan dezelfde kant. M’n initialen staan om “mijn rechterski”. Ik voel duidelijk verschil, en heb geen zin om steeds te gaan wennen.
Ski puur op gevoel, dat is heel goed maar met dit soort dingen lastig. Je kunt mij ook niet blind zomaar op een andere ski zetten, kost mij gewoon tijd om te wennen.
Met mijn borstelbaan ski’s ziet degene die ze voor mij slijpt ook duidelijk verschil qua slijtage van kant.

Ik moet mijn salamons endouro xt800 laten slijpen welke hoek is standaard bij deze ski?

@DSvier Om het dan echt goed te doen zou je juist de ski’s om moeten draaien als je niet slalomt, en dan weer goed zetten als je echt de slalom ingaat om zo de staalkanten het beste te houden.

Click. Click. Peace

Gewoon iedere dag slijpen en waxen, @Rogier… ;)

@DSvier :-)

Click. Click. Peace

Als het er echt om gaat in de slalom dan gebruik je ze niet daarbuiten. ;)

Übung macht den meister!!!

Mijn Elan waveflex 12 amphibio ski’s bestaan uit een linker en rechter ski. Rocker en camber zijde, zit wel degelijk verschil in.

@Onrust dat klopt inderdaad. Maar er zijn maar erg weinig ski’s die zo zijn opgebouwd.

Click. Click. Peace

@Rogier Ik krijg hier een setje Elan 14 amphibio binnen om te slijpen en waxen. Deze zijn links en rechts. Moet er nu anders geslepen worden of zit het links en rechts in de opbouw van deze ski? Ik kan hier niets over vinden op het web.

*bericht bewerkt door Gazza op 05 jan 2017 20:06

One life. Live it.

@Gazza: links en rechts licht hierbij in de opbouw van de ski. Elan heeft in deze modellen de rocker enkel aan de buitenkant van de ski gelegd. Hun theorie is betere kantengrip bij gesneden bochten en toch een gemakkelijke bochtinzet bij geslipte bochten (marketing of niet laat ik aan jullie over :) ). Zie afbeelding

https://cdn.wintersport.nl/forum/17/c345dc85d14cade965d4067e...

Behalve de Elan Amphibio ski’s (alle modellen van dat merk tegenwoordig dacht ik) hebben ook een paar poederski’s echt een linker en een rechter ski. De K2 Marksman is er zo een, en komend jaar de Blizzard Spur…

Dus in principe hetzelfde slijpen als een normale ski lijkt me. De opbouw van de ski zorgt voor het verschil.

Click. Click. Peace

In de jaren 90 had je van Atomic a-symetrische carve ski’s. De radius van de binnenkant en buitenkant was verschillend. De buitenkant van de ski had een kortere radius dan de binnenkant. Volgens mij was het idee daarachter dat je met minder druk op je berg ski de zelfde bocht maakte als je dalski. Als je ze omdraaide dan lag je bij de eerste bocht al met je benen in de knoop omdat je dalski dan veel scherper stuurde dan de bergski. Vond het in die tijd geweldig om er mee te skiën. Valt me wel op dat je dat soort “extreem” getailleerde ski’s niet meer ziet.

Übung macht den meister!!!

Ik heb wel eens gehoord dat sommige skishops stickers L en R erop plakken en alleen de binnenkanten slijpen. Of het waar is weet ik niet. Wat wel waar is, is dat mijn ski’s voornamelijk aan de binnenkant slijten. Dat is ook wel logisch, want je hebt altijd het meeste gewicht op de dalski. Daarom wissel ik dagelijks mijn ski’s zodat beide kanten even snel slijten. Het schijnt dat wedstrijdskiërs na de warming-up ook wisselen zodat ze verse kanten hebben voor de wedstrijd.

Top voor de snelle reacties. Daar kan de “thuistuner” weer verder mee. Dacht al dat het in de opbouw zat aan de ski’s te zien. Elan zelf zegt hier verder niets over, voor zover ik heb kunnen vinden.

One life. Live it.

Het schijnt dat wedstrijdskiërs na de warming-up ook wisselen zodat ze verse kanten hebben voor de wedstrijd.

Martin7182 op 5 jan 2017 21:26

Wedstrijdskiërs pakken gewoon een nieuwe set ski’s. Of laten het nog ff behandelen door hun materiaalman. Kan me niet voorstellen dat ze op hun wedstrijdlatten de warming-up doen.

Übung macht den meister!!!

Misschien geldt het voornamelijk voor amateur-wedstrijdskiërs. Van profs verwacht ik inderdaad ook niet dat ze dat doen.

Ook de amateurwedstrijdskier pakt gewoon voor de start nog even een diamantvijltje. Zo bot worden ze nou ook weer niet van een warmingup. Bij amateurs worden de pistes ook niet zo verijst geprepareerd als bij de profs.
Soms wisselen van trainingski naar pure wedstrijdski, voor hen die over meer setjes beschikken.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie