Skigebieden met doordachte activiteiten

Rogier op 27 januari 2016· 21 reacties

Full-moon skiën in Vars
Full-moon skiën in Vars

Elk skigebied probeert journalisten te lokken met de meest bijzonder genaamde activiteiten. Vaak komen deze op hetzelfde neer en zijn weinig interessant. Ik krijg dagelijks tientallen nieuwsbrieven en vaak zit er niets nieuws, leuks of vernieuwends tussen. Fakkeltochten, een nieuw sneeuwkanon of een lady’s-only-liftpas. Allemaal leuk en aardig, maar niets om een geheel blog over te maken. Maar er zijn ook leukere activiteiten.

Volle maan skiën
In sommige gebieden is het nachtskiën echt een gave bezigheid. Gebieden als Skiwelt in oostenrijk of Serre Chevalier in Frankrijk hebben echt mooie nachtpistes. Dan is het de moeite zeker waard om je ski’s onder te binden. Maar vaak gaat het niet verder dan een verplichte groene piste met wat schijnwerpers erop. Echter steeds meer gebieden bieden iets veel gavers aan. Het skiën in het licht van de volle maan. En in een besneeuw landschap levert dat meer dan genoeg licht op. Ik weet dat Vars dit doet, en Sankt Moritz. Alleen op de data dat de maan vol is, en het niet bewolkt is. Zo blijft het iets unieks. Kennen jullie nog meer gebieden die dit doen? En wie heeft dit wel eens gedaan?

Peuf Experience
Courchevel maakt reclame met een aantal pistes die ze niet prepareren na sneeuwval. Ze geven duidelijk aan welke pistes pistenbully vrij blijven en waar je dus, als je je wekker zet, heerlijk door de poeder kunt knallen op een compleet veilige manier. Niets nieuws onder de zon, maar wel een voorbeeld dat ik graag bij andere skigebieden zou willen zien. Geen zin om uit te zoeken om welke pistes het gaat: Jean Pachod, Chanrossa, Roches Grises, M, Combe des Pylônes, Jean Blanc en Jockeys. Kennen jullie ook pistes in andere gebieden die nooit meteen worden geprepareerd?

Pistenbully rijden
Waarom zou je een pistenbully alleen gebruiken om de pistes ermee te prepareren? Terwijl er genoeg mensen van staan te kwijlen. Dus kun je ook rijlessen aanbieden zodat iedereen een pistenbully kan rijden. In steeds meer skigebieden wordt dit aangeboden en met steeds meer succes. Voor veel mensen een onvergetelijke ervaring. Slimme markering en een leuke extra.

Andere extra’s?
Verder kun je in veel gebieden ook ijsduiken, slipcursussen doen (serieus nuttig), hondesledetochten maken en ga zo maar door. Maar echt heel bijzonder is dat natuurlijk niet meer. Alhoewel het wel erg leuk is!

Welke activiteiten georganiseerd door het skigebied vinden jullie echt goed? Hebben jullie meer voorbeelden van dit soort acties/activiteiten?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

De paardenkoets in dolomiti superski, blijft onvergetelijk

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

Ik ben vorige week in een hotel in Nauders geweest, die o.a. (gratis) sneeuwschoenwandelen en met een skifox ‘skieen’ organiseerde. Dat was allebei zeer gaaf om eens te doen.

In Courmayeur kwam ik een folder tegen voor een Fatbike tocht over sneeuwschoenwandelpaden.

Pistenbully rijden heb ik wel eens gedaan, maar dan achterop het laadgedeelte (kregen een lift tijdens het klimmen mid-zomer). Als een pistenbully gas geeft en een helling op rijd, wil je je echt wel vasthouden …!

In het gebied Klausberg waar ik regelmatig les geef is er zo’n Alpine Coaster. Soort roetsjbaan met karretjes. In elke skipas zit één gratis ritje en de kinderen vinden dat altijd geweldig. :)

In Saalbach naar het Spielberghaus achterop de pistebully met de weg omhoog, om later met de rodel (en na een lekkere maaltijd + veel drank) weer naar beneden te knallen :)

Maar als het op wensen aankomt: laat die ‘de skischool komt met fakkels de oefenweide af’ maar zitten, ik zou het vet vinden om met, bijv. het hele hotel/pension, op een ochtend vroeg naar het hoogste punt van het gebied te gaan, om de zonsopkomst te aanschouwen.

fijne site hè, dat wintersport.nl?

EEN DIKKE PLUS VOOR “op een ochtend vroeg naar het hoogste punt van het gebied te gaan, om de zonsopkomst te aanschouwen”

Pistenbully rijden heb ik verleden jaar gedaan in Solden. Echt wel eens een leuke ervaring. Was spijtig genoeg wel een blauwe, had stiekem op een zwarte gehoopt :p

Peuf Experience is echt top! Ik heb het vaker zien gebeuren in skigebieden, maar weet niet of dit ad-hoc of standaard gepland is/was.

Het het plan voor om de zonsopkomst te aanschouwen op de top vd berg en dan als eerste naar beneden skiën is een top plan!

Peuf Experience is wel iets dat mijn aanspreekt. Heeft er iemand weet of dit in andere skigebieden ook gebeurt ? Ik weet dat het alternatief een berggids huren is, maar als je alleen bent is dat eigenlijk best duur. En de grootste variabel gegeven is het weer, dus eigenlijk moeilijk te plannen op voorhand. Pistes die niet worden voorbereid zijn dus een leuk en veilig alternatief.

Ik ben een keer op de banaan naar beneden gegaan. Echt onvergetelijk.

Ja, sneeuw is koud en glad. Maar het heeft nog andere voordelen ook.

Voor de paardenliefhebbers onder ons, ski joering, op je ski’s achter een paard een tocht maken, volgens mijn dochter een geweldige ervaring. Dit is mogelijk oa in Les Arcs. Ook daar zag ik dit jaar de Fatbike, ik denk dat dat een van de nieuwste activiteiten is die de skigebieden gaan aanbieden.

Heeft niet met een ‘activiteit’ te maken maar een groot openbaar toegankelijk wellness/zwembad/sauna-gebeuren is altijd welkom voor de dagen dat het weer te slecht is. of voor de avond natuurlijk.

in Livigno kan je sneeuwmountainbikes huren. Ook leuk.

Ik ben alleen geïnteresseerd in ski gerelateerde activiteiten, zoals in Courchevel of Skiwelt in oostenrijk. Ik ga op ski vakantie om te skiën, dus alle randzaken hoeven van mij niet zo. Maar zo’n ongeprepareerde piste in Courchevel of het nachtskieën is dan dus wel een toevoeging, het tegenovergestelde kan ook: dubbel prepareren (zillertal Arena): waar pistes overdag tijdens de lunch nogmaals geprepareerd worden!

First powder, last beer...!

Eerste sporen in de sneeuw te Kappl.
Elke maandag vanaf 8u de eerste naar boven. :-)
Voor iedereen met een geldige skipas.

http://www.kappl.com/nl/actief/skigebied-kappl/highlights/ee…

Skiing is a dance, and the mountain always leads.

SFL doet erg veel (bijna Disneyland-achtig :-/) :

  1. Erste Spur (voordat de liften opengaan met een select gezelschap het gebied in, onder begeleiding van een gids)
  2. Ongeprepareerde ‘pistes’, de zogenaamde skiroutes
  3. Pistenbully ritjes
  4. Paragliden
  5. Skyswing en Flieger
  6. En nog zoveel meer…

Ik vind sommige dingen echt een beetje too much… Maar er wordt veel gedaan!

In Solden is de adrenalin pas een leuke toevoeging

Les gets heeft jaarlijkse evenementen die wel leuk zijn soms icm de gehel portes du soleil.

Allereerste de skicolor run; bekende concept, stukken skien en dan verf op je bakkes krijgen.
Hondenslee kampioenschappen; niet zo’n fan van honden maar wel geinig.
Rock the pistes: festival door geheel de portes du soleil met podia op pistes waar artiesten optreden.
Geotagging; met een geo tagger zoveel mogelijk km’s of ‘flags’ ophalen op pieken/dalen/pistes. Winnaar is de gene met de meeste…

Toch 4 evenementen die je niet overal tegenkomt!

In de Zillertal Arena deden ze de afgelopen jaren op verschillende dagen in het seizoen aan ontbijt skiën. Dan ging een bepaalde piste al om 7 uur open. En als je uitgeskied was dan kon je voor een speciale prijs bij een restaurant een ontbijt eten. Ik heb dat toen gebruikt om met een bevriende Nederlandse skileraar te skiën, die anders geen tijd had vanwege zijn werk.

Ski or Die

Inderdaad dat eerste spoor wat in verschillende gebieden wordt aangeboden lijkt mij nog wel eens leuk

Gang is alles

In Montafon hebben we vorig jaar de Nova Exclusive gedaan. Als eerste in de ochtend naar boven met een gids en een kleine groep. De eerste lift is verwarmd met schapenvellen en in het mittelstation krijg je een kopje thee voor onderweg. Met de gids maak je de eerste sporen onder zonsopkomst. Het ski tempo ligt behoorlijk hoog en er wordt niet op elkaar gewacht. Dus ik zou het beginners niet aanraden. Je gaat een groot deel van het gebied door, voordat de liften officieel open zijn. Daarna volgt er bovenop de berg een fantastisch uitgebreid ontbijt buffet. Wij vonden dit echt een aanrader! In Montafon worden veel ski gerelateerde activiteiten aangeboden.
http://www.montafon.at/en/winter-mountain-experiences…

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie