Veel spanning tot aan de carnavalsvakantie

Roel op 28 januari 2016· 74 reacties

Zonsopkomst boven Villars-sur-Ollon (CH)
Zonsopkomst boven Villars-sur-Ollon (CH)

De zachte, soms melkachtige, lucht waar de Alpen in liggen gaf gisterochtend dit soort magische luchten te zien in Zwitserland. Met dank weer aan Sneeuwhoogte+. Een aardige bijkomstigheid voor alle wintersporters die nu in de Alpen genieten van het mooie weer. Voor de mensen die nog gaan wordt het langzaam maar zeker alleen wel spannend. Eerst komt er regen, daarna weer hoge temperaturen die aan het sneeuwdek knagen. En dan is er die mogelijke weersverandering medio volgende week.

Regen
Eerst maar even door die zure appel. Hoe goed het sneeuwdek er nu op veel plaatsen ook nog bijligt, de verwachtingen voor vannacht en vooral zondag verschaffen geen ideale uitgangspositie voor de drukste week van het jaar. De carnavalsvakantie. Vandaag is er nog weinig aan de hand, het blijft tot de avond op de meeste plaatsen droog. Vannacht trekt er echter een zwak front over met in de Noordalpen wat regen. Boven 1200 tot 1500 meter valt er ook sneeuw maar geen grote hoeveelheden.

Königsleiten (O)
Königsleiten (O)

Pistes worden dunner in Saalbach (O), foto Marion de Bresser
Pistes worden dunner in Saalbach (O), foto Marion de Bresser

Het is een voorproefje van meer regen op zondag. Mogelijk veel regen. Ik zit hier al een paar dagen met argusogen naar te kijken maar het lijkt er niet beter op te worden. Van de Franse Alpen tot aan Oostenrijk trekt er een actief frontensysteem over met een flinke plens regen. De sneeuwgrens is volgens het Amerikaanse model nog wat onzeker, maar omdat we al in zachte lucht zitten bereid je je het beste voor op het ergste, en dat is regen tot boven 2000 meter.

Zonniger
Geluk bij een ongeluk is dat Italië weer grotendeels droog blijft omdat het aan de zuidkant van de Alpen ligt. Net als Karinthië en Osttirol. Begin volgende week keert de zon overal weer terug en kunnen we de balans opmaken van een roerige week. Spannend!

In Valloire is het nog steeds goed toeven
In Valloire is het nog steeds goed toeven

Omslag?
Ja en wat gebeurt daarna? Gisteren noemde ik 3 februari als mogelijke datum van een weersomslag, en die staat nog op de kaart. Wel is de onzekerheid nog steeds groot. Vertaal ik het Amerikaanse model letterlijk dan gaan we terug naar lagere temperaturen en komt er vanuit het zuiden, jawel, sneeuw opzetten. Bij een sneeuwgrens tussen 1000 en 1500 meter de eerste aanzet voor een südstau? Het zou zomaar kunnen.

Het Europese model kiest meer voor de nordstau-variant met een nog iets lagere sneeuwgrens. Twee heel verschillende scenario’s waarbij de Dolomieten met het eerste scenario heel erg geholpen is, maar in het tweede scenario helemaal niet. Die is juist beter voor Oostenrijk en het Sauerland. Zo zijn er ook nog allerlei tussenvarianten mogelijk die de modellen de komende dagen kunnen uitspugen. Ook de variant dat er helemaal niks gebeurd, maar die kans wordt langzaam wel kleiner. Een fijne dag!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

pffff spannend. Nog maar 7 daagjes werken.

Inderdaad spannend… Het eerst wat ik 's ochtends doe als ik wakker word, kijken of het nieuwe weerbericht al gepost is

Dat wordt spannend! Wij vertrekken aankomende zaterdag naar Valloire. @Roel: moeten we daar ook rekening houden met veel regen? En hoe snel wordt het sneeuwdek daar door aangetast?

Ik vertrek 5 februari ook naar Winterberg samen met mijn oudste dochter… Wat zal ze teleurgesteld zijn als we niet kunnen skiën zeg… Ben me er dus maar op aan het voorbereiden dat we nog een dagje naar Bottrop gaan als we echt niets kunnen… En dan maar een beetje alles in de gaten houden dat we desnoods een dagje naar Winterberg gaan wanneer er weer wel sneeuw ligt

Ik zie hier en daar berichten voor Valmeinier dat er nu zondag ongeveer 40cm sneeuw verwacht wordt??!!

Poeh…

@Roel: weet niet of het mogelijk is of echt relevant of noodzakelijk, maar in de weerberichten worden telkens Alpen en Sauerland vermeld, maar mag je gemiddelde van de twee dan doortrekken naar de Vogezen? Ik denk dat daar toch ook veel Nederlanders en Belgen heen trekken voor een weekendje of shortski…
Moet wel toegeven dat de site een perfecte voorspelling geeft op de pagina van het skigebied zelf, dus vandaar dat ik niet weet in hoeverre Vogezen als regio in de standaard weerberichten moeten.

Net terug van een lang weekend Flachau! Verschillende soorten weer gehad van licht zonnig tot bewolkt tot regen en weer terug naar volle zon :) Was een mooi weekend.
De pistes hebben wel te lijden gehad dit weekend, de regen hielp niet mee en de temperaturen in de zon liepen snel op. Slush kwam was na 14u-15u realiteit, echter was er nog steeds prima te boarden!

2015: Val Thorens I 2016: Flachau | 2019: Ischgl | 2022:Tignes

Waow die eerste foto !!!

Wordt weer billen knijpen tot aan de krokus vakantie, lijkt weer een zelfde scenario te worden als de kerst vakantie, hoop alleen dat het voor de krokus vakantie uiteindelijk wel positief uitpakt…

@Roel, Ik dacht die südstau gisteren ook in de modellen te zien, maar gezien mijn beperkte meteorologische kennis hechtte ik weining waarde aan mijn inzicht. Maar nu jij het ook zegt blijkt mijn inzicht toch niet zo heel slecht te zijn, haha.
Ik hoop overigens op het tweede scenario dat jij schetst :D.

@Roel Ik zie net zoals @vanderhaegenbart dat er sneeuw/regen wordt verwacht komende zondag? Wij vertrekken naar Alpe d’huez. Kan je hier iets meer over zeggen? :)

@WBdR Fijn voor de bui uit gereden afgelopen vrijdag ;) Smorgens was de auto wel een ijsje! @Maus Hofstadl was prachtig… kan me niet herinneren dat ik me zo geamuseerd heb op stap :P Sinterklaas ook gezien?

2015: Val Thorens I 2016: Flachau | 2019: Ischgl | 2022:Tignes

@Roel wij vertrekken zaterdag naar Valfrejus. Op diverse sites zie ik sneeuwverwachting van 40 cm i.p.v. regen. Kun jij hier meer over zeggen? Bedankt

Waar is die foto in Saalbach gemaakt?

Ik wil niet inhalig zijn doe maar een combi van beide (stiekem toch iets meer voor het zuiden) voor ons nog 4 weken!

Seriously snow addicted family!

Wat is de naam van dat Amerikaanse model dat wordt gebruikt in dit bericht? Waar kan ik het vinden?

floris veenhoff

Nog een paar dagen wachten en dan gaan we op 3 februari een lang weekend naar Breuil-Cervinia/Zermatt … maar ik weet nu niet of ik blij moet zijn met een mogelijk sudstau zoals het amerikaanse model voorziet, zeker omdat we maar 4 dagen gaan skien.
Haha blijft vreemd. Ga je naar de wintersport en dan hoop je niet dat het continu gaat sneeuwen.

Maar ik heb er veel zin in … volgens mij is het nl een erg mooi gebied (voordeel is dat het erg hoog ligt, dus ik hoop dat de temperaturen hier nog enigszins ‘normaal’ zijn en niet +10°C)!

Ik kan al zeggen, volgende week vrijdag vertrek ik naar Vigo di Fassa
Ik hoop dat er nog sneeuw valt in deze regio (voor de rest ook natuurlijk)
Nu ligt er niet zo heel veel, buiten de piste in Carezza skigebiedje is het groen en bruin

Op de app van bergfex wordt er zondag 22cm sneeuw verwacht in Söll. Tevens gaan vanaf dan de temperaturen snachts en overdag onder het vriespunt. Hoop dat dit zo blijft!

@florisveenhoff
Amerikaans model is het GFS.

❄️

@triezzzze als je in de app kijkt naar het weer op de berg op 1800 mtr klopt het ja, maar kijk eens naar het weer in het dal, wordt je iets minder vrolijk van hoor, 25 liters ipv 22 cm…

Oei ja… Daar heb je gelijk in… maar daarna gaat het ook in het dal weer vriezen en kans op wat sneeuw? Wij zitten er vanaf 6 februari… nog even in spanning dus!

Zo blijkt wel weer dat het (te) warme zeewater in Zuid Europa dus geen invloed heeft gehad op de zuidzijde van de Apen. Althans, dit jaar niet. Het viel allemaal niet op z’n plaats en lagen de puzzelstukjes anders om daar uberhaupt neerslag te krijgen. Toch opvallend dat er al maanden vrijwel geen neerslag is gevallen en geen enkele noemenswaardige sudstau of genua depressie daar sneeuw of regen heeft achtergelaten. Goed, het zou zo kunnen veranderen waarbij ze wekenlang slecht weer krijgen. Valt me op dat het best vaak alles of niets is. Niet echt gedoseerd ofzo.

In Nederland wordt het ook niet echt een florissant weekend betreft het weer. Bak water en vrij veel wind. @Roel, dat is Jonas, ex-sneeuwstorm uit de VS, toch? Overigens meldt de weerdienst Chamonix en omgeving dat de sneeuwgrens tussen de 1500 en 2000 meter komt te liggen. Hoger gelegen gebieden krijgen dan wel weer de nodige sneeuw. Op zich niet gunstig, maar dan maar hopen op dat licht aan het einde van de tunnel waarbij het volgende week in ieder geval wel kouder wordt.

Not all who wander are lost

@edwin. Laten we dan duimen voor de 1500 meter.

Lees ik voor het eerst dit seizoen “SUDSTAU”?

Voor wie voor zondag sneeuw ziet in de berekeningen, die zal ook vallen maar hoofdzakelijk op de hoge pistes (kleine onzekerheid over sneeuwgrens zoals genoemd). In de dalen en onder 2000m vrees ik alleen dat het regen zal zijn. Hier de verwachte neerslagsoort en vorstgrens (in hectometer) volgens het Europese model. Dat liegt er niet om:

null

@ThomasDG, Vogezen en Zwarte Woud kun je grofweg inderdaad middelen uit de verwachting voor de Alpen en het Sauerland.
@EricH, een zonhelling vlakbij de verbinding met Fieberbrunn
@Edwin. ex-Jonas is dinsdag al gepasseerd zonder noemenswaardige effecten in Europa. Ik zag dat sommige Britse media dat alweer flink uitvergroot hadden.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Ok, dan las ik het toch verkeerd. Leek me al niet logisch dat dat ding er een week over zou doen :P. Media blazen graag het weer op als het anders wordt dan de dagelijkse gang. Daar hebben we in Nederland o.a de telegraaf, geenstijl en hajo voor.

Zwarte woud ligt nog best een pak sneeuw. Dat gaat dus met dat “grosse tauwetter” icm regen flink wat water opleveren. Kijken hoe hoog de Rijn wordt en of de uiterwaarden hier nog onder water komen te staan. Al is daarna wel weer gedaan met de neerslag, dus waarschijnlijk 1 korte piek.

Not all who wander are lost

Zijn net aangekomen in fugen, en het weer is hier prachtig met 3 graden boven nul. Doet denken aan een dag in maart. Nu maar is even de piste opzoeken en hopen dat de regen ons niet bereikt.

@kyle: top!! Ik zit er nog en …ga vanavond zeker nog ff naar de Hofstadl

@Markv, waarschijnlijk heb je veel zon, maar waarom doet je dat met 3 graden precies denken aan maart :P? Hoe is dat in maart dan ;)? Voor januari geen hele gekke temperaturen, volgens mij. In Maart zou het juist veel warmer moeten aanvoelen gezien de zonkracht.

Not all who wander are lost
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie