Even de lente in na een rumoerige zondag

Roel op 01 februari 2016· 23 reacties

Kirchberg en het Brixental zijn nog wit
Kirchberg en het Brixental zijn nog wit

Het was me het dagje wel gisteren. Zoals een warmtefront betaamt zagen we gisteren alle facetten van het Alpenweer langskomen. Zware sneeuwval, een spectaculaire temperatuurstijging en daarna helaas ook veel regen en wind. Toch zijn veel dorpen nog wit (zie blog van Rogier) en zit er na twee zeer zachte dagen op woensdag weer sneeuw aan te komen.

Na sneeuw kwam regen
Het is vooral de versgevallen sneeuw die door de regen gisteren is opgeslokt. Zoals jullie in de reacties al lieten weten sneeuwde het in Oostenrijk, met name Tirol en Salzburgerland, nog tot diep in de middag. In Frankrijk, Zwitserland en Vorarlberg was het al veel eerder regen, bij een sneeuwgrens die uiteindelijk steeg tot boven de 2000m. Hieronder zie je het dalen en stijgen van de sneeuwgrens tot gistermiddag in het noorden van Zwitserland (bron: Meteoschweiz). Blauw = regen, lichtgroen = sneeuw.

null

Regenschade
Het gezette sneeuwdek dat er al lag heeft zich gisteren redelijk gehandhaafd al zijn de sporen van de dooi en regen goed zichtbaar. De sneeuw is van de bomen verdwenen, er liggen soms plassen water op de sneeuw en je ziet regengeultjes op hellingen. In Zwitserland kwam gisteren zelfs nog een modderlawine omlaag, check de beelden.

Water in de sneeuw (Tannheimertal)
Water in de sneeuw (Tannheimertal)

Regengeultjes in Chamonix (F)
Regengeultjes in Chamonix (F)

Hoge vorstgrens
Boven 2000m viel het merendeel gelukkig als sneeuw en daar ligt nu gewoon een dik pak verse sneeuw. Zwaar en vochtig is ie wel, en dat zal de komende twee dagen ook niet veranderen. Het wordt tijdelijk lentachtig.

​Achter het warmtefront bevinden we ons nu in extreem zachte lucht. In het Zwitserse Engelberg was het vanmorgen om 8u al bijna 9 graden, en ook elders heeft het niet of nauwelijks gevroren. Vandaag komt de zon er vanuit het westen steeds beter door en stijgt de temperatuur verder. De vorstgrens ligt vanmiddag en vanavond rond 3500 meter. Dat zijn waardes die je normaal in mei of juni ziet!

Woensdag sneeuw
Ook morgen is het nog erg zacht, totdat woensdag een koufront overtrekt met sneeuw voor de Franse, Zwitserse en Oostenrijkse Alpen. De sneeuwgrens daalt tot in de meeste dalen, en zelfs de Zuidalpen krigen dan wat sneeuw. Het meeste verwacht ik echter in Zwitserland en Oostenrijk met 10 tot 30cm, lokaal nog iets meer.

Donderdagavond volgt dan weer een spannend warmtefrontmoment, met in Oostenrijk mogelijk sneeuw die overgaat in regen. Zeker is dit nog niet, het neerslaggebied kan Oostenrijk ook net missen en ten oosten langstrekken.

In het hooggebergte ligt nu meer dan genoeg (Aguille Rouge, Les Arcs)
In het hooggebergte ligt nu meer dan genoeg (Aguille Rouge, Les Arcs)

Eerst föhn, daarna sneeuw
En zo blijft het deze week stuivertje wisselen tussen zachte en frissere lucht. Zeker ook in het weekend. De grote wisseldag zaterdag zal qua weer waarschijnlijk geen problemen opleveren want er blaast een föhnwindje door de Noordalpen. In het westen en zuiden is het dan nog droog dus geen problemen op de weg.

Zondag verscherpen de tegenstellingen zich echter tussen west en oost, met in de loop van de dag flinke sneeuwval in Frankrijk en later Italië. Een südstau-achtige setting zorgt mogelijk voor flink wat sneeuw in de Zuidalpen. Eindelijk mag je gerust zeggen. En begin volgende week als de föhn wordt afgebroken lijkt de sneeuw zich ook weer over de rest van de Alpen uit te breiden. Het blijft voorlopig dus dynamisch en weertechnisch erg interessant. Een fijne dag!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Ik dacht dat de thriller een goed einde had, maar met nog kans op regen zo kort voor de vakantie is hij ver van afgelopen! Wederom bedankt voor het bericht @Roel

Wat wordt ik blij van die laatste alinea @Roel!

Click. Click. Peace

Ik zag zojuist de webcam van Solden in het dal (langenfeld) en het viel me helemaal niet tegen. De temperatuur gaat gelukkig midden deze week weer naar beneden met sneeuw op komst.

Het is en blijft een rare winter. Nog niet eerder dit meegemaakt.

Wat een ramp, onze eerste dag in saalbach en bijna alle liften zijn dicht! Door onze locatie, halverwege de berg, zijn wij niet in de gelegenheid om met een bus ergens heen te gaan om toch nog wat pistes te doen. Wat een prut, het regent overigens weer… en de sneeuw die gister is gevallen is compleet weggespoeld.

Hoi Roel, Al enig inzicht wat betreft de krokusvakantie of is het toch nof steeds te vroeg om daar iets zinnigs over te zeggen.

@suzen90 Ah daarom is het zo rustig boven op de webcams! Komt het door de wind?

@Roel, bedankt weer voor de update en wat leuk dat je ook even die beelden van die modderlawine hebt gedeeld, indrukwekkend! @Pieter86, die beelden vallen mij inderdaad ook mee, maar dat is natuurlijk te danken aan de hoogte van het dorp, zo’n 1350m. Fingers crossed voor wat meer kou en nieuwe sneeuw, ik ga volgende week zaterdag die kant op, jij?

Pieter86 en smehrlapf Ik was vanmorgen ook op de webcam van Solden en Langenfeld in dal aan kijken en ook mijn verbazing was dat nog wit. Wij vertrekken a.s zaterdag en zoals de vooruitzichten zie komt dat helemaal goed. Roel weer bedankt voor je update.

Zag net de webcam van steibis allgau waar ik gisteren zo blij was nu niets meer van over Drama!!!
maar zie op alle weer site,s dat er sneeuw gaat komen ,hopen maar .

Dat klopt @suzen90 maar neerslag en wind nemen nu snel af. En het is nog wit toch?
@mell Het ligt aan welke krokusweek je bedoelt. De eerste (de carnavalsweek) begint in ieder geval erg wisselvallig met regelmatig sneeuw. Verder kijken dan dat heeft nu inderdaad nog geen zin.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@EricH @Roel Bijna alle bovenste liften zijn dicht. Het is vanwege de wind. Net van een local te horen gekregen dat het boven op de berg 90km per uur waait. Het schijnt vanaf de middag te verbeteren. Fingers crossed! En hopen dat de liften weer openen.

@Rogier anders ik wel!!!

Seriously snow addicted family!

En mijn favoriete weerman is… :-)

Ja, sneeuw is koud en glad. Maar het heeft nog andere voordelen ook.

Over een kleine twee weken zitten we in de Dolomieten. Lijkt erop dat het met de sneeuw (voor het aanzicht) helemaal goed gaat komen :-)
Precies twee jaar geleden zaten we daar ook en kon ik verslag doen aan @Roel van een flinke dump https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/4172/Beelden-en-ci…

Heel dynamisch… maar voor wie straks (of nu) gaat is het echt nog spannend zeg! Ik hoop vooral dat de 0 graden grens weer gaat dalen na de föhn… want wij zitten echt laag in de carnavalsvakantie (tussen 800 en 1500 meter). Gelukkig liggen de twee gebiedjes in onze buurt op een noordhelling, maar daaromheen ziet alles er al weer groen en vooral bruin uit op de webcams.

Maar wat het ook wordt: ik ben blij met de duidelijke uitleg. Volgens mij zitten jullie van wintersporters.nl zelf ook op het puntje van je stoel! Het is alles behalve voorspelbaar Kaiserwetter…

@Hansvk Juist dat is wat ik wil zien, nog 26 dagen!

Seriously snow addicted family!

Wij zitten nu in Kaltenbach gisteren behoorlijk wat sneeuw gevallen .Maar helaas is hiervan niets meer over nadat het is gaan regenen en waaien. Wonderwel zijn de meeste pistes nog wel goed. Het was om 13.00 uur 9 graden op 1800 meter. Dus eigenlijk niets te klagen.

Wij zijn ook in Saalbach en inderdaad tot de middag waren de bovenste liften dicht maar wij hebben heerlijk geskied als je maar de juiste hellingen kiest en in de middag zijn alle liften opengegaan en is het zonnetje heerlijk gaan schijnen toch een topdag gehad. En de sneeuw was vrij redelijk en nu heerlijk biertje drinken in de zon bij Bauers

null

Ik zie op sommige sites hele positieve vooruitzichten :)

kijk eens op weeweeweepuntboerteunpuntcom :)

@smehrlapf
Ik ga 2e week maart. Dus voor mij kan er nog ontzettend veel veranderen. Zowel ten goede als ook juist verkeerd. Groot voordeel blijf ik vinden dat Solden lekker hoog ligt. Ik kijk hier tegenwoordig met het boeken wel naar, neem geen risico.

Samoens viel qua sneeuw nog wel mee, wel na 1,5 gestopt. Zit je dan met je doorweekte 30000mm pak.

Groeten

Hoe zit het voor Winterbeg ? Het word bang afwachten voor de carnavalvakantie denk ik…

Winterberg/La plange/Les 4 valles

Als je voor Winterberg hebt geboekt is het altijd bang afwachten. Een mooie ski-week is meer uitzondering dan regel. Je hebt wel goede dagen…maar die moet je uitkiezen.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie