Niet teveel sneeuw met de carnavalsvakantie?

Roel op 02 februari 2016· 43 reacties

Heerlijk weertje in Valloire (F), via Sneeuwhoogte+
Heerlijk weertje in Valloire (F), via Sneeuwhoogte+

De kaarten draaien langzaam maar zeker op modus winter. Niet dat het binnenkort bitterkoud wordt, maar koud genoeg voor sneeuw en dat kan veel sneeuw zijn! Morgen begint het in de Noordalpen, donderdag komt daar een flink pak bij, en zondag is het de beurt aan Frankrijk en de Zuidalpen. De carnavalsvakantie is gered.

Hoge waterstand
Gisteren was daar nog niks van te merken, en kwamen we bij van alle regen. Op onze app Sneeuwhoogte+ las ik vanuit meerdere gebieden dat het pak verse sneeuw dat zondag was gevallen in 1 nacht is weggespoeld. Het mag geen verrassing zijn dat beken en rivieren het water dan niet goed meer kunnen verwerken. Op deze webcam in de Beierse Alpen is te zien dat de Tiroler Achen dit ook niet lukt.

Hoog water bij de Tiroler Achen, Beierse Alpen (bron: foto-webcam.eu)
Hoog water bij de Tiroler Achen, Beierse Alpen (bron: foto-webcam.eu)

Genieten van de lucht
Verder stond de dag gisteren in het teken van heerlijk, lenteachtig weer. In de van oorsprong subtropische lucht maakte de temperatuur rare sprongen hoewel de pistecondities niet eens zo slecht waren. In Haiming, niet ver van het Ötztal in Tirol, werd het liefst 17 graden.

Maar het was ook genieten van de lucht. Zelfs voor mij hier achter de pc. Iriserende wolken die door lichtbreking in druppels en ijskristallen mooie kleuren geven, lenticularissen (föhnwolken) en dan weer strakblauwe luchten. Ze kwamen allemaal voorbij…

Iriserende wolken in Gastein (O)
Iriserende wolken in Gastein (O)

Altocumulus lenticulariswolk (föhnwolk), Saas-Fee (CH)
Altocumulus lenticulariswolk (föhnwolk), Saas-Fee (CH)

Woensdag en donderdag sneeuw in het noorden
Vandaag hebben we nog zo’n boterzachte dag voordat morgen het roer omgaat. Een koufront bezorgt de noordelijke Franse Alpen, Zwitserland en een groot deel van Oostenrijk sneeuw. 10 tot 30 centimeter verwacht ik hieruit, maar waarschijnlijk wordt dat donderdag veel meer.

Een nieuw warmtefront geeft in de Noordalpen nog 20 tot 50cm extra! In tegenstelling tot afgelopen zondag lijkt de neerslag eruit te gaan op het moment dat de zachte lucht arriveert, dus dat zou alleen maar sneeuw betekenen. Geweldig nieuws voor de carnavalsvakantie!

Genualaag
Je kunt je langzaam misschien beter druk maken of er straks niet tevéél sneeuw valt. Na een zachte en vrij zonnige vrijdag / zaterdag staat er zondag weer sneeuw op het programma. Even niet meer in het noorden, maar in de Franse Alpen en Italië. Een lagedrukgebied trekt dan via Frankrijk in de richting van Noord-Italië waar zich een Genualaag lijkt te ontwikkelen. Het is even afwachten hoe lang dit systeem tegen de Zuidalpen blijft plakken, maar dit heeft de potentie voor een pak sneeuw in de Italiaanse Alpen. Eindelijk kun je zeggen.

Het Italiaanse Alta Badia kan de sneeuw goed gebruiken
Het Italiaanse Alta Badia kan de sneeuw goed gebruiken

Onbestendige carnavalsweek
Dat er volgende week nog veel bijkomt is vrijwel zeker. De straalstroom ligt lekker zuidelijk en vanaf maandag is het een komen en gaan van oceaanstoringen met geregeld (veel) sneeuw. Het zwaartepunt lijkt weggelegd voor de Franse Alpen, maar ook elders valt genoeg. Enige onzekerheid is er omtrent de sneeuwgrens die soms boven de laagste dalen zal vertoeven (800 - 1300m) maar over het algemeen zullen we over te weinig sneeuw geen klagen hebben. Het kan raar gaan deze winter…

Wat betekent dit voor het Sauerland?
​Voor de gebieden in het Sauerland waaronder Winterberg (check deze heerlijke video) gaat het op en af. Morgen valt er sneeuw bij temperaturen onder nul, donderdag ook maar dan gaat hij over in regen waarna het zachter en zonniger wordt. Vanaf zondag neemt ook hier de neerslagkans echter flink toe met dalende temperaturen en geleidelijk ook weer sneeuw. Of het genoeg is voor een continu winters landschap is nog even spannend, maar hopeloos ziet het er zeker niet uit.

Tja wie had dit de afgelopen weken gedacht? Heerlijk toch dat weer :-). Wordt vervolgd!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

@Roel Zuid en Frankrijk samen in een voorspelling met veel sneeuw, ik ben een gelukkig man ;-)

Click. Click. Peace

Laat het maar lekker sneeuwen, de komende 6 weken kan er niet genoeg vallen. Eind maart lekker nog een weekje naar het Grand Domaine. Tegen die tijd is het weer heerlijk rustig daar en ligt er een base van de hele winter. En des te meer er nu valt boven de 1600m des te groter is de base tegen die tijd. Dan mag het van mij lekker een graad op 10 worden met een heerlijk zonnetje en zalige voorjaarssneeuw :) Dus @Roel kom maar door met die bakken met sneeuw. En op je vraag of er teveel gaat vallen met de carnaval? Nee dus!

Born to Ride

Yes
Hochzeiger here we Come 6-2
Heb er zin in

Dat wordt volgende week genieten in Wagrain (Salburger Sportwelt) !
@Roel: wederom bedankt voor de weer update.

Pow pow pow! Voorraad bouwen :)

Not all who wander are lost

hoi roel
ja hier kom ik dan et de verwachte vraag. wij gaan 6 feb naar val cenis gaan we daar nog een dag beleven waar het stopt met sneeuwen?,
grtjs nico

Geweldig nieuws!!
En prachtige video van Winterberg!
Ik tel af tot 5 maart, maasif des aravis

De verwachte sneeuwhoeveelheden voor de Dolomieten de komende tijd wisselen nogal. Volgens gfs komend weekeind een stuk minder dan gisteren.

@CY325i

Wanneer vertrek jij naar wagrain?

Dus Roel, jij ziet het deze krokusvakantie in Winterberg nog wel goedkomen? Er gaan veel mensen tijdens de Carnaval naar Winterberg, net zoals ik (donderdag 4-2 t/m zondag 7-2). Maar ben bang dat we andere activiteiten moeten gaan doen in Winterberg, al duim ik enorm om te kunnen skiën. Het weerbericht geeft woensdag en donderdag wel wat sneeuw. Zou dit voldoende zijn om vrijdag en zaterdag te kunnen genieten op de ski’s?

Het is wel een winter met uitersten. Las net elders enkele maxima van gisteren. Je zou bijna niet denken dat het dan winter is. 21.6 graden in Lopagno (626m) het Zwitserse Ticino en de 19.2 graden in het Oostenrijkse Deutschlandsberg (355m).

Komende week dus dikke pakketten waar ze daarna voorlopig wel even op kunnen teren. Overigens op meer plekken te zien dat het water flink is gestegen. De uiterwaarden zouden er hier ook maar zo onder kunnen lopen komend weekend.

Not all who wander are lost

Ik sluit me aan bij @Matthias123, het antwoord op de vraag is wat mij betreft ook NEE, hoe meer hoe beter.

hallelujah !!

kijk eens op weeweeweepuntboerteunpuntcom :)

Gister zag ik dat er nog 60 cm zal vallen in Alta Badia, nu staat er nog maar net 20 centimeter… waar zit dit in eigenlijk in? op http://www.provinz.bz.it/wetter/ladinien-dolomiten.asp… wil hij ook wel eens andere waardes aan geven.

Ziet er prima uit voor volgende week, hiken, poederen en carven in Italie, van alles wat.

De hoeveelheden voor zondag wisselen inderdaad, dat is gebruikelijk zo ver vooruit en het zal de komende dagen ook nog wel wat blijven veranderen. Maar het ziet er niet slecht uit.

@wendydebrouwer, voor het skiën ben ik niet zo bang. Er ligt nog voldoende kunstsneeuw, maar misschien is niet alles open. En ik snap dat je ook het dorp wit wilt zien maar dat is dus nog even spannend.

@Edwin. Klopt want er is nog wat onderweg. Dat zijn trouwens inofficiële waarden in Zwitserland. Officieel is het nergens warmer dan 20 graden geworden.

null

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Hopelijk nog een goede laag die die gaat vallen voor voorjaarsskiën op de gletschers misschien!!

@roel: verwacht je nog noemenswaardige problemen voor het komende weekend voor de vertrekkende (of terugkomende) wintersporters in Duitsland en Oostenrijk?

Roel je maakt mij dag helemaal goed zaterdag naar solden en dat word genieten.

@Roel

In navolging van @BBerry ben ik wel benieuwd wat die te verwachten sneeuw zondag in (Zuid)Duitsland doet. Ik ga in principe zondag naar Faschina maar kan eventueel ook nog zaterdag namiddag vertrekken.

Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen

Sneeuw teveel ? Is dit een 1 aprilgrap? Laat het maar dumpen want momenteel is het huilen met de pet op @ Warth-Schröcken.
Na de overvloedige regenval van afgelopen zondag liggen de pistes er erbarmelijk bij en er is dringend nood aan een dikke laag vers poeder.
Hoop dat het voor de krokus gangers sterk verbeterd want dit wil je niet hebben tijdens je duur betaalde weekje wintersportvakantie.

ski heil | Um zu wissen wohin man will, muss man wissen woher man kommt.

@BBerry en @Peter30 zaterdag voorzie ik geen problemen. Zondag misschien wel in de Alpen, op de Franse en Duitse snelwegen is het waarschijnlijk nog te zacht voor sneeuw.

@KirstenDeLaet, erbarmelijk wil ik de condities zeker niet noemen, check de updates op Sneeuwhoogte+ van mensen ter plaatse. Met teveel sneeuw bedoel ik dat mensen straks misschien om zon in plaats van sneeuw vragen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Eindelijk dat kun je wel zeggen @Roel, hoewel kleine slag om de arm het GFS heeft wat moeite lijkt het wel met het genualaag de hoeveelheden worden terug gerekend. Dit neemt niet weg dat het een hele verbetering is t.o.v van nu maar zeker ook de afgelopen maanden(!)

Seriously snow addicted family!

@Eric4 Wij zitten twee weken later in Hochzeiger. Zet wat foto’s op sneeuwhoogte+, dan heb ik vast wat voorpret :-)

@Roel Wat betekend dit voor Livigno? Hoort dat bij de zuidalpen?
Dankjewel!!

Wederom een heerlijkdag gehad in Saalbach bijna heel de dag zon de pistes hebben wel wat sneeuw nodig maar die komt als het goed is woensdag en donderdag en dan vrijdag en zaterdag weer zon dan hebben wij weer een perfecte week

@diet, Livigno is Zuidalpen. Klik op de link van Noordalpen of Zuidalpen en je kunt je bestemming intypen. Dan zie je waar jouw gebied ligt. Kijk ook op de gebiedspagina https://www.wintersport.nl/skigebieden/livigno/sneeuwverwach…

null

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@roel, heb je een zicht op de situatie in Bulgarije, meer bepaald Borovets?

Wij gaan zaterdag naar Tsjechië, spindleruv mlyn. Niet een erg hoog skigebied en zeker niet 100% sneeuwzeker! Maar op de webcams ziet het er nog aardig wit uit!
Enig idee wat daar de sneeuwverwachting is? Want als ik zo het weer bericht lees weet ik niet zo goed onder welk gebied Tsjechië valt ;)

@ Roel zijn er op de lange termijn (laatste week februari) voorspellingen te doen als het gaat om sneeuwhoogte / kwaliteit. Ik hoop dan richting het plaatsje GroßArl te gaan. Ik maak me toch wat zorgen het is namelijk niet zo zeker zoals andere jaren.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie