Ook de Zuidalpen weer voorzien

Roel op 04 februari 2016· 42 reacties

10-20cm sneeuw is er tot vanochtend gevallen in Oostenrijk (Kirchberg, via Sneeuwhoogte+)
10-20cm sneeuw is er tot vanochtend gevallen in Oostenrijk (Kirchberg, via Sneeuwhoogte+)

Met de sneeuw van gisteren en vandaag erbij ligt er volgende week op de meeste plaatsen meer dan genoeg sneeuw is de conclusie van vanochtend. Ook voor de Zuidalpen ziet het er weer goed uit met een korte maar felle südstau op zondag, waardoor de eerste krokusweek, die van de carnaval, met uitstekende sneeuwcondities van start gaat. Dat is weleens anders geweest!

Vannacht veel sneeuw
Komende zaterdag is de eerste drukke wisseldag van deze maand. Hordes Brabanders, Limburgers en Belgen vertrekken dan naar de wintersport, en vooral diegenen die op weg zijn naar Oostenrijk rijden een winterwonderland binnen. Schrik niet van de dooi zaterdag, dat is een kort föhnmoment dat in de loop van zondag weer verdwijnt.

Boven 1000 meter ligt er zaterdag op veel plaatsen 20 tot 40cm nieuw gevallen sneeuw, lager zal het wat minder zijn omdat de pluk neerslag die nu boven de Noordzee hangt morgen deels overgaat in regen. Niettemin sneeuwt het hieruit vanaf vanmiddag tot en met vannacht in Zwitserland en Oostenrijk flink door, met morgenvroeg op veel plaatsen sprookjesachtige beelden.

Deze pluk neerslag zorgt vannacht voor veel sneeuw in Oostenrijk en Zwitserland
Deze pluk neerslag zorgt vannacht voor veel sneeuw in Oostenrijk en Zwitserland

Frankrijk en Zwitserland vanaf zondag bakken sneeuw
De Franse Alpen krijgen vannacht minder sneeuw, waarbij de neerslag in de dalen ook eerder als regen kan vallen. Er komt namelijk zachte lucht aan, maar het momentum voor de Franse Alpen komt nog. Vanaf aanstaande zondag is de beer los met de ene na de andere sneeuwstoring die op de Westalpen wordt afgevuurd.

Zondag beginnen we mogelijk eerst met wat regen, die al snel overgaat in sneeuw vanaf zo’n 1000 meter. Hoog genoeg voor de meeste skigebieden aldaar, en vanaf dan rijgen de sneeuwstoringen zich aan elkaar. Het zal wellicht met moeite een dag droog blijven, misschien later in de week, maar de week zal vooral in het teken staan van sneeuw. Boven 1500 meter verwacht ik op diverse plaatsen een meter sneeuw. Wederom kan er lager soms wat regen bijzitten.

Veel zon zullen ze in Méribel (F) volgende week niet zien
Veel zon zullen ze in Méribel (F) volgende week niet zien

Mengelmoesje
Wat voor de Westalpen geldt geldt ook voor de Oostenrijkse Arlberg. De rest van Oostenrijk krijgt volgende week een mengelmoesje van sneeuw, zon, en lager soms wat regen. De vriendelijke momenten zijn er hier wat meer doordat de wolken nu en dan worden opengereten door het vocht dat ze zijn kwijtgeraakt in de Franse en Zwitserse Alpen. Geen onaardig weer denk ik en zeker niet koud.

​Ook niet onaardig is de südstau die weer helemaal terug is. Zondag begint het als eerste in Lombardije te sneeuwen, en die stuwing breidt zich over de hele zuidkant van de Alpen uit. Tot maandagochtend kan er lokaal een halve meter sneeuw vallen boven 1200-1500m. De dagen daarna wisselen zon en sneeuwbuien elkaar af.

In Italië is gisteren een dun laagje sneeuw gevallen (Val Gardena)
In Italië is gisteren een dun laagje sneeuw gevallen (Val Gardena)

Wind
Een punt van aandacht is de wind. Zaterdag en zondagochtend is het de föhn aan de noordkant van de Alpen die de skiliften kan gaan frustreren, de dagen daarna buldert de westenwind er soms flink op los. Hou daar dus rekening mee, zeker ook als je off piste wilt gaan.

Sauerland
Tja en dan is er het kwakkelende Sauerland waar vele Nederlanders zaterdag naartoe gaan. Vandaag valt daar een 5 tot 10cm bovenop het cosmetisch laagje dat gisteren is gevallen. De temperatuur loopt echter op en vooral zondag en maandag kan het even flink regenen. Vanaf dinsdag neemt de kans op sneeuw weer toe met iets lagere temperaturen. Het is dus nog niet overtuigend allemaal.

Kortom niet voor alle, maar wel verreweg de meeste skigebieden komt het goed de komende vakantie. Ik zit dan zelf in het Oostenrijkse Alpbach, morgen hoop ik er een video weerbericht uit te persen met de laatste details. Vanaf zondag neemt @Morris het stokje tijdelijk van me over. Een fijne dag!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Wat er uitzag als een zelfde treurig scenario als de kerstweek, is toch (gelukkig) volledig omgeslagen.
Bakken met sneeuw dus komende week in de Arlberg, hoop volgende week toch wel nog een paar
zonne straaltjes mee te pakken, maar je hoort mij niet klagen hoor ;-)
@Jeffrey kom der maar in…

Van mij mogen er ook bakken met sneeuw in de Trentino vallen
Vertrek morgen weer naar Vigo di Fassa, en ga weer een weekje zitskiën

Veel beter kan het volgens mij niet. Volgende week naar Mayrhofen. En daar valt nu een mooi laagje sneeuw, met volgende week afwisselend wat sneeuw en zon. Heerlijk toch :D bedankt weer @Roel !

Bijna mogen we van het "sneeuw " proeven, haha
Iemand een idee welke landen/regio’s vrij zijn aankomende week?
Volgens Mij Is Nederland, dit Jaar In 3 delen verdeeld.
Hopelijk niet te druk overal

hoi skimakkers
zaterdag vertrek ik naar val cenis met het gezin . zoals het er nu naar uitziet bakken sneeuw ,gaan we ook droge dagen hebben waar we toch wat kunnen skien in goede omstandigheden ???
grtjs linda

@R.L. Ja hoor present (zoals altijd vanaf 1 sept.) het was gister een mooi buitje met de sneeuw grens rond de 1200m daaronder regen. Voor a.s weekend verwacht ik een iets heftiger exemplaar met dezelfde sneeuwgrens er is ruimte voor een iets lagere sneeuwgrens bij heftige intensivering. prachtig om te zien dat er geen vlakke lijn meer is in het ensemble van GFS

Voor ons is de betrouwbare termijn nog lang niet in zicht, als de straalstroom zo een beetje blijft meanderen zijn er nog volop kansen voor meer voordat wij naar Italie vertrekken.

Seriously snow addicted family!

@Eric4 veel met name zuidelijke scholen verplaatsen hun week naar aankomende. Het zal ook erg druk zijn a.s weekend volgend mij hebben de Belgen en Duitsers namelijk ook vrij. Voor de noorderlingen begint de krokusvakantie de 27e

Seriously snow addicted family!

Wouw, wat een heerlijk tapijt ligt erbij! Een halve meter hier in Saalbach. Alleen weer liften dicht… dus we zitten vast op de alm op de berg :'( Hopelijk gaat de wind liggen straks en kunnen er van deze heerlijkheid genieten!

Net Terug uit Wagrain (O). Gisteren bakken met sneeuw naar beneden gekomen en vandaag gaat het nog door! De poeder hechtte wat slecht op de ijzige onderlaag, maar dat zal na de pistebully wel beter zijn. Ondanks de dooi en regen van maandag en dinsdag (8 graden Celcius!) bleven de pistes in goede conditie.
Op de foto de wolkenband die gisterochtend de nieuwe sneeuw kwam brengen.

null

@jeffrey.
Thanks

Als de actuele voorspelling voor Winterberg bewaarheid wordt (vanaf maandag kouder en sneeuw na een nat weekend) komt het ook goed in Sauerland, wat ik uiteraard hoop vanwege de geplande trip eind volgende week :-)

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176

@Roel wat verwacht je van de windsnelheden volgende week in het gebied Paradiski?

die sneeuw is natuurlijk super. Maar mijn wederhelft vraagt of we de zon ook regelmatig te zien krijgen volgende week.

@roel ik weet dat het wel ver weg is maar verschillende sites geven voor dinsdag en woensdag eigenlijk een soort zelfde situatie als die van gister en vandaag, veel sneeuw dus. Wat is jou mening hierover?

mvg Rik

@Eric4 ik ken de URL niet uit het hoofd, maar google even ‘europese vakanties 2016’ en je komt er meteen op terecht, mooi overzicht van ieder land/regio voor het hele jaar

yes, weer een lekker laagje erbij voor de gletschers ook

@Eric4
https://www.wintersport.nl/forum/topic/197342
Oostenrijk ontbreekt zelf in dit overzicht. Volgende week heeft half Oostenrijk ook vakantie: Burgenland, Karinthië, Salzburgerland en Tirol.

@miyukijan en @Bchs
Bedankt voor de aanvulling
Normaal gesproken gaan we altijd met de kerst, maar gezien de afgelopen kerst elke keer maar net aan skiën en boarden was, maar dit keer gekozen voor de carnavalsvakantie.
Blijkt nu een verstandige keuze te zijn geweest

Inderdaad die wind zou wel eens een spelbreker kunnen worden volgende week.
Als ik het zo bekijk hoop ik dat het lawine risico niet zo hoog wordt dat ze liften gaan dichtgooien,
mochten deze al niet gesloten zijn door de te harde wind…

null

Zuid en sneeuw, dat hoor ik graag

Hoi Roel. Wij vertrekken 19 feb richting sankt margarethen im lungau. Dat is op het randje van Salzburg en Karinthië. Ik lees alleen maar dat het overal goed komt met de sneeuw en dat er bakken met sneeuw uit de lucht valt, maar ik zie er niks van. Er valt daar bijna geen vlok. Is er nog hoop voor deze regio?

@TGblokhuis, We hebben steeds gesproken over veel sneeuw in de Noord- en Westalpen. Lungau ligt in de Zuidalpen. Die termen zijn in de tekst clickable gemaakt dus als je daar Sankt Margarethen im Lungau invult zie je waar het toe behoort. Vooral vanaf zondag kan daar dus sneeuw vallen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Aan neerslag geen gebrek. Elke run weer:

null

Not all who wander are lost

@Edwin. holy crap dat is een beste accumulatie voor de zuidalpen… Wel een 1.5 week voorruit, niet teveel waarde aan hangen dus. Ohh en GFS heeft nog wel eens de neiging om te overdrijven ;)

Seriously snow addicted family!

Ha Roel! Of iemand anders als hij/zij het weet. De sneeuwhoogtes zoals vermeld op deze app, dat is toch de sneeuwhoogte cumulatief die tot nu toe gevallen is? We zitten in Saalbach op dit moment. De app geeft 85cm aan op de berg. Maar dat ligt er zeker niet. Op de piste is de sneeuw natuurlijk aangestampt. Zou het niet niet veel beter zijn als men de “daadwerkelijke” sneeuwdikte in cm aan zou geven. Immers is dat wat met z’n alle willen weten. Vergeef me als ik domme vragen aan het stellen ben!

J.M van Dam

Vandaag een schitterend skidag in Saalbach , vanochtend de eerste sporen trekken in de verse poeder en deze namiddag tot kniediep de afdaling naar viehhofen… Gewoon genieten met de glimlach!

Weer lekkere dag gehad in Saalbach met ongeveer 30 cm nieuwe sneeuw toppie

null
null

@jeffrey, al meerdere runs achter elkaar wordt er vrij veel neerslag berekent voor de gehele Alpen. Dat is overigens voornamelijk sneeuw. Dit is de meest recente:

null

Hier in de wetterticker nog een leuk filmpje van de sneeuwval en het slechte weer uit het Zwarte Woud
http://www.wetteronline.de/wetterticker

Not all who wander are lost

Vandaag op verse sneeuw met prachtig weer van Alta Badia via Gardena naar Col Raiser, Sedeca en La Longia geskied vv. Super weer maar wel veel wind waardoor de hogere, open en onbeschermde pistes verwaaid werden. De sneeuw voor zondag komt perfect op tijd. Maar wat een topdag weer. Ik gooi wat foto’s op de app

Mooi bericht voor de wintersporters die aankomende week al op vakantie gaan! Jij ook wederom een fijne tijd toegewenst Roel! :-)
Ik moet zelf nog even wachten, maar het duurt niet lang meer.
Voor degenen hier, die mijn bestemming hadden bekeken… ik heb mijn bestemming gewijzigd van Serfaus naar Arlberg, en zal naar alle waarschijnlijkheid een onderkomen gaan boeken in de buurt van Steeg (Vlakbij Warth/Schroecken)
Roel had hierboven nogmaals aangegeven dat het weer in de westalpen ook voor de Arlberg geldt, dus ik zou zeggen, kom maar op met die dumps!

Ski or Die
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie