Hoe je goggle schoon te maken?

Rogier op 09 februari 2016· 25 reacties

null

Een vieze ski-bril is een ramp. Je hebt slecht zicht, schitteringen schitteren letterlijk alle kanten op en tot overmaat van ramp kunnen echt vieze goggle ook nog eens beslaan. Dus tijd om antwoord te geven op de ‘domme vraag’ hoe je goggle schoon te maken. Hebben jullie ook een wintersportgerelateerde vraag, kom maar op naar rogier@wintersporters.nl en wij zoeken het antwoord voor je op.

Schoon houden
Schoonmaken van skibrillen is altijd een lastig en vervelend karwei met een grote kans op het beschadigen en aantasten van de hoogwaardige coatings op de lenzen. Vooral aan de binnenzijde van de bril. Daarom is het belangrijkste: Wees voorzichtig met je bril. Laat dus bijvoorbeeld je bril niet op helm zitten als je je helm niet draagt. En zeker niet op die manier achter in de auto. Ik ben extreem voorzichtig met mijn goggles. Dus als ik niet ski, gaan ze netjes in hun schone goggle zakje terug, en ik berg ze in mijn rugzak in het speciale goggle vakje op. Het is misschien wel het wintersport product waar ik het meest voorzichtig mee omspring.

Wees voorzichtig met je bril eenmaal op de helm
Wees voorzichtig met je bril eenmaal op de helm

Ook waak ik ervoor als ik mijn goggle even afzet dat er geen sneeuw aan de binnenzijde komt. Dit gebeurt trouwens sneller als je een muts op hebt dan een helm.Sneeuw kleeft meer aan het wol van de muts dan aan het plastic van een helm. Ik veeg voordat ik de goggle op mijn voorhoofd, nou ja helm, zet altijd even mijn helm schoon. Dit om geen sneeuw aan de binnenzijde van de goggle te krijgen.

Maar… toch nat en vies
Maar het kan gebeuren dat er toch sneeuw en viezigheid aan de binnenkant van de goggle kan komen. Aan de buitenkant ook sowieso natuurlijk. De buitenkant kun je gewoon schoon vegen met een brillendoekje. Misschien een beetje vochtig maken of op het glas ademen, schoonpoetsen en klaar.

De binnenzijde is een stuk lastiger. Want deze is bij veel goggles een stuk kwetsbaarder. Hier hard op gaan boenen tast coatings aan waardoor de bril na een heftige schoonmaak beurt sneller zal beslaan. Als er sneeuw in je bril is gekomen klop deze er goed uit. Zorg dat zoveel mogelijk sneeuw en vocht uit de bril is voordat je deze aan gaat raken. Vaak kun je door goed te kloppen alle sneeuw en vocht er al uit krijgen. Vaak is dit genoeg om zo verder te skiën of boarden.

Een schone bril, goed zicht en een lach ;-)
Een schone bril, goed zicht en een lach ;-)

Mocht de bril erg aangetast blijven door de sneeuw en druppels, dan kun je zonder kracht te zetten deze opdeppen met een schoon brillendoekje. Raak ik geen geval de lens met je vingers aan. Als de bril eenmaal droog is zul je bij goede brillen amper sporen van het vocht zien. Zie je die wel dan kun je voorzichtig schoonmaken met het brillendoekje. Eventueel tegen het glas ademen/blazen zodat deze beter schoon te maken is. Maar eigenlijk wil je dit niet hoeven doen.

Als je bril na een dag skiën/boarden nat is, ga deze dan niet zelf afdrogen, maar laat de bril zelf drogen. Goede brillen drogen vaak zonder enige vochtsporen op.

In GEEN geval
Gebruik in geen enkel geval voorverpakte brillendoekjes die een schoonmaak product bevatten, vaak zit hier alcohol en andere oplosmiddelen in. Deze lossen het vet op brilleglazen perfect op, maar ook de hoogwaardige coating van je skibril. Een licht vochtig doekje moet echt genoeg zijn als je voorzichtig met je bril omgaat.

Zijn jullie ook zo voorzichtig met jullie skibrillen? En hoe maken jullie deze schoon?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

ik laat hem zo lang mogelijk in het zakje zitten! Blijf het rotdingen vinden (ben brildrager) en gebruik 'm alleen bij zware neerslag. Vroeger heette het immers ook sneeuwbril. Normaliter dan ook een gewone zonnebril op sterkte, ook in helm nu (sinds vorig jaar). En die poets ik gewoon met mijn trui, zakdoek, servet in restaurant of wat er maar voorhanden is.

Helm met vizier is dé uitkomst voor brildragers!

Nuttig informatie! nu heb ik wel het idee dat zo’n beetje alle brillendoekjes standaard voorzien zijn van een schoonmaakmiddel dus is dat geen optie volgens mij? dan nog beter een microvezeldoekje gebruiken denk ik? heb van die doekjes voor Canon lenzen. En als dat ook niet helpt, is het dan een optie om zo’n flesje te kopen met middel tegen het beslaan of haal je daarmee nooit het niveau van een goede coating?

@Mischa inderdaad die microvezel doekjes! En ik smeer niets op mijn bril. Helemaal niets.

Click. Click. Peace

@rickrodenburg Niet in de poeder dan komt alle sneeuw van onderen ;-)

Click. Click. Peace

Ook nooit een papieren zakdoekje gebruiken voor schoon te maken. Laat kleine krassen achter.
Beste is het originele zakje waar je lens of goggle inzit. Dit is meestal gemaakt van speciale vezel en gaat nooit krassen maken.

Skiing is a dance, and the mountain always leads.

@Ischgeil goede aanvulling!

Click. Click. Peace

Ik weet het, klinkt vaag, maar ken je die Dyson handdrogers? Briljant apparaat, ook voor je bril. In 20 seconden droog en wel zonder direct contact. Moet je wel een hut in de buurt hebben waar ze hangen.

Ik heb na een regendag vorige week vlekken tussen de 2 lenzen…Iemand een idee of tip ?

@Benn dat is vaak een erg groot probleem, daar kun je niet bijkomen. Ik heb daar niet een twee drie een foolproof oplossing voor

Click. Click. Peace

De bril is dan lek, het beste is dan laten drogen in de buurt van de verwarming (NIET EROP!) of op afstand met de Fohn verwarmen, zodat het vocht tussen de dubbele beglazing verdampt. daarna gewoon laten drogen. Je hebt dan wel kans als je hem bijv. uit je warme jas haalt om op te zetten dat hij gelijk weer beslaat aan de binnenzijde. Dan dus even laten acclimatiseren (op je helm bijv). zodat de temperatuur overal gelijk is.

De goggle, mja ik ben ook brildrager en ik vind het daarom ook altijd ondingen. Behalve die Carreras voor brildragers die ik ooit eens voor Sinterklaas kreeg, zo’n 20 jaar geleden. Dat was altijd een prima ding, die ik eigenlijk alleen maar bij sneeuwval gebruikte. Voor de overige weertypes voldoet de zonnebril op sterkte prima. Een jaar of 5 geleden was het echt voorbij, en kon de goggle naar het museum, en moest ik iets nieuws kopen, maar welke!? Ja toch maar weer een Carrera nemen dacht ik, en ik ging kwa prijs een vergelijkende kopen als die ik eerst had. Het was niet echt een succes, ik deed er dezelfde handelingen mee als met de oude, en hij was meteen bekrast van binnen op de coating, ja wist ik veel dat er een anti fog coating opzat… die overigens niks deed, wat dan ook de reden was dat ik hem ging droog maken omdat er niets meer te zien was in die hevige sneeuwval op Hintertux. Het jaar erna ging ik toch maar weer een nieuwe Carrera kopen, want door de krassen op de oude nieuwe, was het zicht er toch niet al te best op geworden. De nieuwe goggle gaat nu steevast altijd in het stoffen zakje, en alleen mee in de rugzak als ik zeker weet dat er sneeuw op komst is. Geen risico’s neem ik meer, maar toch kan ik door deze ook niet zo goed zien als met de goggle van lang geleden, en ben ik toch van plan om iets anders te kopen. Ik zit te denken aan die sportbrillen met inzet glas op sterkte van Adidas. Iemand adviseerde mij die onlangs, dat die ideaal zijn, en de brillenwinkel hier in de straat verkoopt ze. Of wellicht koop ik een nieuwe helm met vizier, daar zweert een familielid weer bij, want mijn helm van HN (ANWB) zit ook niet echt lekker. Of gewoon een normale goggle voor brildragers, maar dan een dure, eventueel met uitwisselbare lenzen. Ik moet gewoon goed zicht hebben. Punt uit! :-)

Ski or Die

Ik vergat nog iets…

Iedere keer als ik het woord goggle zie, dan doet me dat aan google denken…
En zelfs als je het snel intypt, dan staat er eerder google dan goggle, typisch he!?

Ski or Die

Ik laat mijn goggle aan de lucht drogen en als het echt nodig is gebruik ik het zakje van de goggle om 'm schoon te maken. Hij is altijd netjes opgeborgen in het zakje en het zakje zit in mijn helm en die helm zit ook weer in een stoffen zakje. Vervogens zitten onze helmen samen op deze manier in een tas die met een rits dicht gaat.Vlak voor het skiën gaat de goggle pas op en direct na het skiën ruim ik 'm weer op. Misschien een beetje overdreven allemaal maar ik ben er erg zuinig op.

ik ben extreem voorzichtig met mn goggle… Ik zit nimmer aan de binnenkant van de goggle, Mocht er spatjes zitten op de binnenkant van de lens, dan laat ik het drogen aan de lucht. NIEMAND mag aan mijn goggle komen als deze op tafel ligt, afblijven! haha
Sinds ik dit zo doe met m’n goggle heb ik last meer gehad van het beslaan van de goggle etc. Wat een gezeur vind ik dat zeg.
Waar ik nog wel altijd een beetje mee worstel, welke lens is nou het meest geschikt voor mij. Ik ben niet zo welgesteld dat ik per weertype keuze heb uit 4 goggles zegmaar. Ik heb er maar eentje, kosten waren ongeveer €80 en de lens is roze/paars.
Wat voor lenzen (qua kleur) heeft jullie voorkeur?

Ik doe hem na de skidagen altijd terug in het hoesje en doe hem dan in de helm. De helm gaat dan ook weer in het originele hoesje. Nog nooit geen beschadigingen gehad o.i.d. Ik heb wel meerdere keren de hoogte van de gondel verkeerd ingeschat en ben ik met de helm en goggle tegen de rand van de gondel aangekomen. Gelukkig nog nooit beschadigd.

Ik ben zo’n sukkel die op de dag voor zijn vakantie nog een nieuwe goggle moest gaan halen.
Tijdens het inpakken zag ik iets aan de binnenkant van mijn lens zitten. Ik heb heel voorzichtig met een vochtig brillendoekje (uit een zakje) geprobeerd dit stukje vuil te verwijderen. Maar het ging in eerste instantie niet weg. Toen heb ik iets meer druk gezet en iets harder gepoetst. Het stukje vuils was inderdaad weg. Maar… ondanks dat ik dacht dat ik het wel voorzichtig had gedaan had ik toch krasjes aan de binnenkant van mijn lens gemaakt. Deze krasjes zaten ook nog precies voor mijn oog. Goggle verpest :(

Dus wees inderdaad voorzichtig met schoonmaken.

Bij mij gaat de goggle bij niet-gebruik altijd in het meegeleverde zakje waarmee de glazen uitstekend mee schoon te maken zijn. Daarna gaat de goggle in een daarvoor bestemd hoesje in de rugzak, betere bescherming is er niet behalve thuis laten liggen. En als die dan kapot gaat doordat je erop valt is het pech gehad. Verder ben ik er niet zo heel voorzichtig mee als ik de goggle draag, altijd in combi met de helm. Er zitten een paar lichte krasjes op, maar nog niet storend. Als dat moment gaat komen haal ik wel een nieuwe goggle. Bij een lekker zonnetje draag ik overigens meestal de zonnebril, tenzij ik offpiste ga

@captainbeefheart je schreef “die poets ik gewoon met mijn trui, zakdoek, servet in restaurant of wat er maar voorhanden is.”

Je bril, ook je normale bril die je in NL op hebt poetsen met een server is niet slim. Trui of zakdoek prima maar een servet of andere dingen van papier geven kleine krasjes, zou ik echt niet doen

Ik ben dure spullen toch niet waard. Geldt ook voor zonnebrillen enzo. Alles wat bij mij nieuw en duur is gaat heel snel kapot. Oud en goedkoop gaat gek genoeg nog jaaaaren mee.
Dus ik koop liever goedkope goggles (ik heb nu Sinner). Als hij dan kwijt raakt of bekrast raakt doet het niet zo’n pijn en koop ik nieuwe.

Goggle vol sneeuw kun je makkelijk schoonmaken als je verwisselbare lens hebt. Ik heb een Salomon Xmax goggle. in 2 seconden klik je de lens er uit en kun je deze afkloppen. Laatste restjes veeg je met het brilzakje weg en klaar…

Goede tips hier. Je ziet inderdaad regelmatig mensen op de piste hun goggle of zonnebril grondig boenen met een papieren zakdoek of iets anders van papier. Dit laat kleine krasjes achter en wordt elke poetsbeurt erger. Doe dit aub “nooit”.

U only live ones

@kokkieAmiga ik ben ook een brildrager en ski al jaren met een Adidas bril. Ideaal! Ik heb er twee kleuren glas bij (donker en oranje) zodat ik in alle weersomstandigheden goed kan zien. Een extra voordeel is dat je alle onderdelen los kan verkrijgen. Kwa schoonmaken gelden uiteraard dezelfde adviezen als hierboven voor goggles aangegeven. Maar zo ideaal als hij is heeft hij toch 1 nadeel (ben ik vorige week achtergekomen). Het sneeuwde en waaide erg hard. De combinatie zorgde dat er sneeuw aan de binnenkant van mijn bril kwam, erg vervelend. Ik heb dus een goggle gekocht. Maar ja, toen het probleem dat niet de Goggle maar mijn eigen bril aanslaat. Toch lastig skiën als je niets ziet

@Francina

Bedankt voor je reactie, ik zal mijn kennis nog eens vragen hoe zij dat met sneeuwval ervaarde. De brillenwinkel heeft alleen steeds zijn vooraad Adidas brillen niet binnen gehad, en over twee weken moet ik er toch eentje hebben. Ik hoop maar dat ze op tijd komen. Anders moet ik hem misschien beter elders bestellen. Dus nu mijn vraag: Wat heb jij ervoor betaald, en bij welke winkel?
Dat donkere glas, wat voor kleur is dat?
Bij voorbaat dank.
Ik had hier in het topic ook gelezen dat iemand zei dat een helm met vizier niet handig is offpiste, omdat de sneeuw dan van onderen je snuffert in blaast! Dan blijft de enige optie toch, zoals jij ook deed, een goede goggle erbij kopen. Dan denk ik dat het misschien beter is om de Adidas achterwege te laten, en het geld bij een nog duurdere goggle te leggen, zodat die helemaal niet meer beslaat, en dat er ook geen sneeuw meer in kan komen. Moeilijk, moeilijk, moeilijk!
Bedankt nogmaals voor je goede reactie (+1)

Ski or Die

De kleur van de donkere lenzen is een soort van bruin. Moeilijk uitleggen daarom een foto van “mijn” bril (geplukt van het net

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie