Sneeuw voor Oostenrijk, weekend wordt spannend

Roel op 15 februari 2016· 18 reacties

Verse sneeuw in Grossarl (O)
Verse sneeuw in Grossarl (O)

Zo rustig als het wekenlang was, zo wisselvallig is het nu geworden. Afgelopen nacht heeft het weer gesneeuwd, en vannacht en morgenvroeg krijgt vooral Oostenrijk er weer wat centimeters bij. Wel wordt het langzaam iets kalmer. Tot aan het weekend, vanaf dan lopen de berekeningen flink uiteen.

Lagedruk
Op de kaart van Europa wemelt het deze week van de lagedrukgebiedjes. Nu staat lagedruk meestal garant voor slecht weer, maar slecht wil ik het deze week zeker niet noemen. Er is weinig stroming waardoor het wolkendek telkens weer openbreekt. Er is echter een uitzondering, en die komt vannacht en morgenvroeg voorbij.

We beginnen namelijk een lagedrukgebied boven Noord-Italië dat geleidelijk vochtige lucht tegen de oostelijke Alpenhelft drukt. Vanavond begint het dan ook te sneeuwen in de Dolomieten, Osttirol en Karinthië en die sneeuw breidt zich uit over grote delen van Oostenrijk en het noordoosten van Zwitserland.

De sneeuwgrens rond 800-900m was vanochtend perfect te zien in de Beierse Alpen (Bad Hindelang)
De sneeuwgrens rond 800-900m was vanochtend perfect te zien in de Beierse Alpen (Bad Hindelang)

Gegenstromlage
Sneeuw uit het zuiden en dan toch sneeuw in de Noordalpen? Jazeker, we krijgen immers te maken met een “Gegenstromlage”. Aan de grond waait de wind namelijk uit het noorden en los van een lichte nordstau die hierdoor optreedt schuift de vochtige lucht uit het zuiden over deze kou heen. De sneeuwwolken bereiken deze keer dus ook de noordelijke gebieden.

Bijna overal sneeuw dus in Oostenrijk (en de Dolomieten) al zijn het geen hele grote hoeveelheden. Ik ga tot en met morgen uit van 10 tot 30 centimeter bij een sneeuwgrens die pendelt tussen de diepste dalen en 1000 meter.

Retour d’est?
Vanaf morgenmiddag moeten we ook Piemonte en de Franse gebieden tegen de Italiaanse grens in de gaten houden vanwege een mogelijke retour d’est. Nog zo’n bijzonder en moeilijk voorspelbaar fenomeen met sneeuw uit Italië, klik hier voor de uitleg!

Tignes Boisses (F)
Tignes Boisses (F)

Voor alle andere gebieden is het na morgen even gedaan. De rust keert terug en afgezien van losse sneeuwbuitjes is de zon geregeld te zien. Het is niet te warm en niet te koud, gewoon lekker wintersportweer.

Sneeuw, regen of zon?
De spanning komt terug in het weekend. Op onze sneeuwverwachtingskaart heb je misschien al deze sneeuwval voor komende zaterdag gezien:

null

Welnu, andere modellen zijn het er niet over eens of deze sneeuw wel of niet in de Alpen gaat vallen. Het gebied zou over Tsjechië kunnen trekken, maar er is ook een scenario ‘regen’. Ons model laat dat al een klein beetje zien, de dalen op de kaart zijn niet allemaal ingekleurd wat duidt op regen.

Het meest waarschijnlijke lijkt mij dat er zaterdag vanuit het noordwesten enige sneeuw komt opzetten die vroeg of laat overgaat in regen. Vanaf zondag wordt het dan weer een paar dagen zacht met een nulgradengrens die ligt rond 2000m. Een spannende en enigszins onzekere ontwikkeling dus vanaf zaterdag. We gaan dit goed in de gaten houden, ook met het oog op het reisverkeer zaterdag. Een fijne maandag!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Hee roel, ik ben benieuwd naar komend weekend. Vertrek zelf naar flachau en reis weer is dan natuurlijk van belang! Wordt er bij die stijgende temperaturen van na het weekend zon verwacht of bewolking en regen?

@Rik1975 Kun je niet lezen? Staat notabene vlak boven je reactie in de laatste alinea:
Het meest waarschijnlijke lijkt mij dat er zaterdag vanuit het noordwesten enige sneeuw komt opzetten die vroeg of laat overgaat in regen. Vanaf zondag wordt het dan weer een paar dagen zacht met een nulgradengrens die ligt rond 2000m. Een spannende en enigszins onzekere ontwikkeling dus vanaf zaterdag. We gaan dit goed in de gaten houden, ook met het oog op het reisverkeer zaterdag. Een fijne maandag!

Vertrekken zaterdag naar Serfaus. Benieuwd wat de situatie zal zijn (zowel op de wegen, als op de pisten).

Ha Roel, ff een vraagje. Vertrek vrijdag richting St Michael in Lungau. Valt dat gebied nou onder de Noord Alpen of de Zuid alpen?

@zeeuwski er wordt toch niks gezegd over zon of regen alleen over de temperaturen, goed lezen

Spannend! Hoop toch dat t wat koud blijft/weer wordt na het weekend…

@mell, zie onderstaande link, wordt het allemaal haarfijn uitgelegd:

https://www.wintersport.nl/wiki/alpenhoofdkam

@Roel welkom terug! aub geen opwarming we hebben eindelijk sneeuw in het zuiden ;)

Seriously snow addicted family!

@Rik1975 De onzekerheid na zaterdag is zoals gezegd groot maar we lijken een paar betere dagen te krijgen.
@Mell je hebt al antwoord van Zeeuwski. Vergeet ook niet op de gebiedspagina te kijken: https://www.wintersport.nl/dorpen/st_michael_im_lungau/weers…

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@mell, je vraag is niet zo raar als die rode duimpjes doen vermoeden. St Michael ligt op de Alpen Hoofdkam en ik heb me laatst door Roel laten vertellen dat het nog valt in de Zuid-Alpen. Dat was voor mij een verrassing, want ik ging ervan uit dat het nog bij de Noord-Alpen ligt. Wij gaan er trouwens de 26e heen.

@Anki @mell je moet iets verder inzoomen, dan zie je dat het ten zuiden van de Alpenhoofdkam ligt. Bij warmtefronten wil het nog weleens sneeuw uit het noorden meepakken maar nooit veel.

null

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Ohhhhh ik ga het goed in de gaten houden hier… haha spannend!
Vrijdag om 4.30 vertrekken we, dan een overnachting… En zaterdagochtend nog een goeie 100km naar Flachau!
Beetje billen knijpen pfff haha.

Alsof de duivel er mee speelt, dit jaar gaan we twee keer naar Winterberg omdat er mensen mee gaan die even niet zoveel te besteden hebben.

Opzich niet erg.

In december kneep ik hem eerst, maar kwam aardig goed de eerste weken. Maar een week voordat wij kwamen (eind januari) werd het zacht en regende het zo af en toe warmwater, en dat deed het tot de zaterdagmiddag dat we er waren. Maar ach het was een weekend.

Nu gaan we weer met anderen maar dan een midweek, in de voorjaarsvakantie. En weer hetzelfde scenario.

Koud en sneeuw maar zo richting het moment dat wij er na toe gaan wordt het weer warmer met kans op regen, kan nog alle kanten op maar het is alsof het ons niet gegund wordt.

Volgend jaar maar weer gewoon naar Saalbach.

Het is erg fijn dat Roel en Morris ons elke dag tot in detail uptodate houden over het weer, en dat allemaal gratis en voor niets! Hulde! Dat mag wel eens gezegd worden.
Het is allemaal toch nog goedgekomen met de sneeuw. Vorige vakantie begin januari lag er niet zoveel sneeuw, maar was er op zich op sommige plaatsen nog redelijk goed te skien. Het kon natuurlijk altijd beter.
Hopelijk dat Frau Holle af en toe nog een dunner of wat dikker laagje erbij laat vallen, dan houden we dit prachtige sneeuwdek goed in stand, zodat de mensen die later in het seizoen gaan er ook nog wat aan hebben. Ski Arlberg, 27 februari, here we come! :)

Ski or Die

@Anki @mell is erg leuk daar! hier meer info:

https://www.wintersport.nl/dorpen/st_michael_im_lungau…

Wil je nog at weten pm me maar 3 keer geweest, ken het er inmiddels als m’n broekzak. Snel weer eens terug!

Seriously snow addicted family!

@Roel Dank voor de extra info
@ Zeeuwski Sorry man dat we niet allemaal zo op de hoogte zijn als jij blijkbaar.
@ Jeffrey dank je wel.

Vrijdag in de loop vd ochtend richting nauders met overnachting in ulm , ben wel benieuwd naar de verwachte sneeuwval op zaterdag

als het maar wit is !!

@ Michelr. Volgende week komt heus wel goed in Winterberg. De kunstsneeuw die ze nu produceren zal echt wel volstaan om het meeste open te houden. Zodag wordt het even spannend, maar tegen maandagavond / dinsdag is er al terug koudere lucht. Dankzij deze week denk ik dat er minstens tot half maart kan geskied worden of er moet iets extreem gebeuren.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie