Kun je al schreeuwend een lawine triggeren?

Rogier op 25 februari 2016· 22 reacties

Lawinegevaar dus niet schreeuwen?
Lawinegevaar dus niet schreeuwen?

In Kuifje gebeurt het, in sommige Hollywood films en in veel tekenfilms. Lawines die naar beneden komen omdat iemand hard schreeuwt. Maar kan dat eigenlijk wel, een lawine triggeren door hard te schreeuwen? Het antwoord hierop in deze ‘domme vraag van de week’. Hebben jullie ook een ‘domme vraag’, die vaak verre van dom zijn, stuur deze dan door naar rogier@wintersporters.nl en ik zoek het antwoord uit.

Geen enkel gevaar
Brullen, schreeuwen, gillen. Het levert geen enkel extra lawinegevaar op. Het zal niet het geluid zijn dat de lawine triggert. Als we gillen dan zorgen we voor een drukgolf(je), in dit geval zal de drukgolf richting de sneeuw gaan, de sneeuw zal deze absorberen. Deze drukgolf zal de sneeuw iets vervormen, maar bij lange na niet genoeg om een lawine te triggeren. Volgens het het Zwitserse lawine instituut het SLF is er minimaal een druk nodig van 200 pascal om een lawine te triggeren. Een mensenstem zorgt maximaal voor een drukgolf van 2 pascal. Zelfs het geluid van een helikopter zorgt niet voor genoeg druk om een lawine te triggeren.

Explosieven van twee a drie kilo
In werkelijkheid hebben pisteurs vaak explosieven nodig van twee a drie kilo. Of apparaten zoals een Gazex met een zelfde kracht. We weten allemaal dat een skiër of een groep skiërs ook meer dan genoeg druk uit kan oefenen op een helling om een lawine te triggeren. Wil je meer en serieuzere info over lawines en hoe deze te voorkomen als je off-piste skiet of board, klik dan hier.

Ik denk dat Kapitein Haddock wel erg hard kan schreeuwen. ;-)

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Terug een fabeltje de wereld uit geholpen!
Ik ben ook opgegroeid met die gedachte, iedereen zei het steeds: NIET roepen in de bergen.
Ik merkte natuurlijk wel al dat dat onzin is… hoe kunnen ze anders zo’n luide muziek( bv in L3V) spelen zonder lawines te triggeren ;)

Sneeuw is gewoon mijn obsessie.

En nu den slimsten van de klas: ‘En een straalvliegtuig die door de geluidsmuur gaat, Mr Rogier ?’

@Patrick1973 das ook een goede, ik zat zelf aan onweer te denken, daar komt natuurlijk ook zeer veel energie bij vrij.

Born to Ride

Ik heb mij die vraag gesteld, omdat toen ik 2 weken geleden in Zinal, Zwitserland was geregeld jachtvliegtuigen over zag vliegen.
En toen moest ik ook denken aan dat ongeluk met dat Amerikaans jachtvliegtuig die tegen de kabels van een gondel was gevlogen…

Het belang bij al deze klappen en geluid is natuurlijk wel dat dit vlakbij het sneeuwdek zou moeten gebeuren om voldoende kracht op het sneeuwdek te krijgen. Ik weet niet welke krachten er precies vrijkomen bij een straaljager die door de geluidsbarriere heen gaat, maar om dit ontzettend dicht bij een berg te doen lijkt me niet slim voor de straaljager piloot, maar dat deze een lawine zou triggeren, ik weet niet hoeveel kracht er vrij komt. Iemand hier?

En een onweersklap lijkt me, (maar ik weet ook hier de precieze waardes niet van), niet voldoende voor een lawine, zeker niet omdat de ontlading zelden vlakbij de sneeuw zal zijn.

Verder, wat ik eigenlijk er ook bij had moeten schrijven is dat in stabiele condities, je ongeveer kunt doen wat je wilt en de sneeuw gaat niet schuiven. Gazex en explosieven triggeren regelmatig geen lawines. Maar in erg instabiele condities is weinig kracht al voldoende, maar met schreeuwen of een helikopter ga je het dus nooit redden.

Click. Click. Peace

Verdorie @Rogier , dit was onze kans om de Mythbusters in te schakelen!

Maar als je dus met 100 man/vrouw die een zeer luide stem hebben tegelijk hard gaat schreeuwen is het dus wellicht mogelijk het te triggeren (vermits je dus het stemgeluid klakkeloos mag optellen) ? :-)

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176

@Chonn zo werkt dat volgens mij niet helemaal ;-) Want dan moet je het inderdaad mogen optellen…

Click. Click. Peace

@Rogier wat je zegt klopt, ik als afgestudeerd natuurkundige (heel lang geleden) had dit natuurlijk moeten weten (iets met logaritmes enzo) :-)

Maar goed heb weer even in mijn geheugen gegraven en wat uitgezocht (Wikipedia):

2 pascal (drilboor, 1 m afstand / discotheek) = 100 dB versus 200 pascal (=geweerschot op 1 m) = 140 db is dus 40 dB verschil.

" (…) Bij optelling van twee verschillende niet gecorreleerde geluiden, kan het totale niveau nooit meer zijn dan 3 dB boven het hoogste van de twee geluidniveaus. Als er echter een faserelatie (correlatie) is tussen de twee geluidsbronnen, dan kan het totale niveau maximaal 6 dB hoger zijn dan de hoogste van de twee waarden. De bronnen kunnen elkaar echter ook uitdoven (…)
Voor ongecorreleerde geluidsbronnen: toename = 10 x log (aantal2}/aantal1) dB
Hierin is:
aantal2: Aantal bronnen in de nieuwe situatie
aantal1: Aantal bronnen in de bestaande situatie
log: logaritme op basis van 10.
"
Ik denk dat men kan aannemen dat menselijke stemmen ongecorreleerd zijn :-)

Voor 1 persoon die hard schreeuwt ~ 2 pascal, dus 200 personen die hard schreeuwen --> ?? = 10xLOG (200/1) dB == 23 dB, te weinig dus om een lawine te veroorzaken.

Hoeveel mensen die hard kunnen schreeuwen zou je dan moeten hebben ?
40 db = 10xLOG ( A/1) dB ==> A = 10.000 personen op een kluitje (liefst als puntbron natuurlijk) in het ideale geval… :-)

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176

Ha geweldig uitzoekwerk @Chonn ;-)

Click. Click. Peace

Ik zou iemand uitlachen als ie zou beweren dat dat zou kunnen :P. Ik denk overigens dat een straaljager of onweer het ook niet zou lukken omdat het wordt verdeeld over een extreem groot gebied, denk ik. Het is niet zo dat een bepaald punt een bepaalde klap krijgt. Zoals dat met explosieven het geval is.

Not all who wander are lost

@nr49 Bedankt voor de link!

Click. Click. Peace

Dus een straaljager door geluidsbarriere kan een lawine triggeren

Click. Click. Peace

En ook nog als mooie conclusie:

“At times of high instability, when natural avalanches are frequently observed, a coinci­ dence of shouting and release may occur, but it will not be possible to claim that the release had been caused by the shouting.”

Click. Click. Peace

Mythebusters ? Ik ben vrijwilliger om in de straaljager mee te vliegen tussen de bergen, kwestie van te contoleren dat de piloot het goed doet…

dus ik kan gelukkig weer met een gerust hart mijn Alpenhoorntje uit de kast trekken op vakantie. :)

null

don't count the days, make the days count !

@Rene de mythbusters hebben al eens uitgezocht of roepen en jodelen een lawine kan triggeren. Ook met versterkers e.d.

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?
my subculture can kick your subcultures ass anytime 24/7

Toch ben ik het niet helemaal eens. De vraag is of je al schreeuwend een lawine kunt triggeren, niet of er een reële kans is dat een lawine door schreeuwen wordt getriggerd. Volgens mij is het antwoord op de originele vraag: ja het kan, maar het is 1: met een astronomisch kleine kans en 2: niet eenvoudig aantoonbaar.

“At times of high instability, when natural avalanches are frequently observed, a coinci­ dence of shouting and release may occur, but it will not be possible to claim that the release had been caused by the shouting.”

Alle “spontane” lawines worden toch ergens door getriggerd. We weten alleen niet door wat. Je kunt alleen iets zo subtiels als dit echt onderzoeken onder laboratoriumomstandigheden en dat gaat nou eenmaal niet in de bergen.

@Martin7182 We weten wel door wat onder andere:
Extra lading door sneeuwtransport
Extra gewicht door sneeuwval
Extra nieuwe gewichtsverdeling door smelten sneeuw
Verandering van verbindingen door verandering van temperatuur

En de SLF doet wel aan heel veel laboratoriumonderzoek en praktijonderzoek in de bergen.

Click. Click. Peace

Ja ok, ik was niet helemaal duidelijk. Volgens mij gaat het ongeveer als volgt. Als het sneeuwt, dan maakt tegen het kritieke punt aan het extra gewicht natuurlijk de allergrootste kans om een lawine te triggeren. Maar precies op het kritieke punt kan de lawine misschien wel door meerdere oorzaken getriggerd worden. Iets in de trant van:
99% door nieuwe sneeuw
0.90% door wintersporters
0.099999% door een wild dier
0.0000001% door geluid

Uiteindelijk zet misschien 1 enkel sneeuwvlokje de lawine in gang, met een kracht die kleiner is dan van het geluid van een schreeuw. Maar er vallen een miljoen vlokjes binnen een seconde terwijl er maar 1 schreeuwer is. Daarom zei ik: ja het kan maar met een astronomisch kleine kans. Net zoiets als het winnen van de hoofdprijs in een grote loterij, al is de kans daarop waarschijnlijk ietsje groter (blijft astronomisch klein overigens).

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie