Bijkomen na de regen

Roel op 21 februari 2016· 14 reacties

Grijs na de regen in Reith im Winkl (Beierse Alpen)
Grijs na de regen in Reith im Winkl (Beierse Alpen)

Het begon zo mooi met sneeuw, maar op veel plaatsen in de Noordalpen zorgde de zachte lucht bij het ochtendwaken alsnog voor een kater. Een warmtefront heeft grote delen van Oostenrijk en Zwitserland vannacht getrakteerd op een bak regen. De komende dagen wisselen mooie momenten en wat regen met sneeuw elkaar af. Woensdag valt er mogelijk meer sneeuw.

Actief warmtefront
​Warmtefronten zorgen altijd voor spektakel. Soms word je er niet blij van (zoals nu), maar het zijn ook echte sneeuwbrengers. Zoals gisteravond toen het begon met forse sneeuwval op veel plaatsen zoals hier in Hinterglemm.

Zware sneeuwval gisteravond in Hinterglemm (O)
Zware sneeuwval gisteravond in Hinterglemm (O)

De ontnuchtering kwam vanmorgen. Dat was niet helemaal een verrassing nadat ik gisterochtend onverwacht een update moest plaatsen op basis van de nieuwste kaarten. De regen zou grootser uitvallen en de afkoeling met sneeuw van maandag op dinsdag was van de baan.

Dit was vanochtend het beeld, grijs weer, laaghangende wolken en regengeultjes in een gelukkig nog witbesneeuwd landschap.

Leogang (O)
Leogang (O)

Zillertal Arena (O)
Zillertal Arena (O)

Een warmtefront betaamd is het vanmorgen echter niet overal kommer en kwel. In de Westalpen schijnt de zon al en in de inneralpiene gebieden is er deels helemaal géén regen gevallen. Kijk maar eens naar dit plaatje uit Belalp in het Zwitserse Wallis. De nauwe dalen in combinatie met zogenaamde neerslagafkoeling zijn daar de oorzaak van.

Belalp (CH)
Belalp (CH)

Warm is het intussen wel overal geworden. Bijvoorbeeld op de Jungfraujoch waar het in 12 uur tijd 16 graden warmer werd (van -22° naar -6°)! In Italië van hetzelfde laken een pak, in het skigebied Plose op 2500m was het gisterochtend om 7.00 uur -14°. Vanochtend +2°.

Morgen 20 graden?
Vandaag en morgen wordt het nog wat warmer. Morgen zou het in Oostenrijk lokaal zelfs even 20 graden kunnen worden bij veel zon. Kijken we naar de weerkaarten dan zien we dat er dinsdag weer wat regen en boven 1400 meter ook sneeuw kan vallen. Niet uit de gehoopte nordstau (dan had de sneeuwgrens lager gelegen) maar uit een kleine storing in de bovenlucht.

Nu staat voor woensdag een nordstau ingetekend met 20-40cm sneeuw voor de Noordalpen al hou ik daarvoor opnieuw een slag om de arm. Gezien de ommezwaai gisterochtend kan deze morgen weer net zo goed weggerekend worden, zo betrouwbaar zijn de rekenbreinen op dit moment. Het lijkt er wel nog steeds op dat dit wisselvallige weer komende week voor ieder wat wils oplevert. Er komen momenten met (wat) sneeuw die worden afgewisseld met tussendoor een mooie zonnige dag. Aan het eind van de week neemt de kans op sneeuw in de Zuidalpen toe.

Oostenrijk
Vandaag: geleidelijk zon, veel wind en zacht
Morgen: zon en zeer zacht, later meer wolken
Dinsdag: grijs met af en toe wat sneeuw vanaf 1200-1400m
​Woensdag: mogelijk meer sneeuw vanuit het noorden, kouder

Zwitserland
Vandaag: steeds meer zon, veel wind en zacht
Morgen: zon en zeer zacht, 's middags bewolkt
Dinsdag: grijs met af en toe wat sneeuw vanaf 1200-1300m
​Woensdag: mogelijk opkomende sneeuw uit het noorden en dan fors kouder

Frankrijk
Vandaag: zonnig en zeer zacht, vooral in het noorden veel wind
Morgen: eerst zonnig en zacht, later meer wolken en minder warm
Dinsdag: ten noorden van de Maureinne-vallei wat sneeuw vanaf 1200-1400m, in het zuiden wat zon
​Woensdag: vanuit het noorden mogelijk sneeuw en kouder

Italië
Vandaag: zonnig en zeer zacht, veel wind
Morgen: zon en zeer zacht, in Piemonte later meer wolken
Dinsdag: half bewolkt, een beetje sneeuw vanaf 1400m
​Woensdag: vanuit het noorden wat kouder, maar grotendeels droog

Winterberg heeft ook veel regen gehad
Winterberg heeft ook veel regen gehad

Sauerland
Vandaag: grijs en regenachtig
Morgen: grijs, nog steeds wat regen
Dinsdag: kouder, wat lichte sneeuw
​Woensdag: enkele sneeuwbuien

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Op dit moment (half 12) nog regen in Fieberbrunn, hoop liften gesloten zo ook de verbinding naar Saalbach. Rustig dagje dan maar!

Weer een spannende week! Misschien heel egoïstisch, maar wanneer het nog een ver van mijn bed show is kan ik echt genieten van dat dynamische weer. Over twee weken vertrek richting Serfaus - Fiss- Ladis , dus vanaf volgende week zal het meer zweten worden als we meer van dit soort spannende berichten krijgen :)
@Roel, weer bedankt voor het bericht.

Filzmoos vannacht 10cm sneeuw erbij
Helaas vanaf vanmorgen 9.00 regen en nu om 11.30 nog steeds regen…

Einde 10cm dan @ Michel13 :(

Blijft een rare winter. Wel 30cm sneeuw op Gran Canaria, het moet niet gekker worden.

@Roel, Serfaus ligt minder gunstig gelegen als het om sneeuwval gaat vergeleken met omliggende gebieden. Pakt Serfaus nu ook minder regen mee?

@ Roel
Is zo’n type winter als nu al eens voorgekomen ? Ik kan mijn niet direct zo’n wispelturige winter herinneren als wat er dit jaar gebeurt.
Temperaturen die schommelen, ok maar de bokkesprongen die wij nu meemaken vind ik toch wel extreem.

@Mario3, ja dat geldt voor neerslag in het algemeen, bij warmtefronten dringt de neerslag wel dieper door tot zuidelijke gebieden dan wanneer het koude sneeuw is.
@Patrick1973 ja de wisselingen zijn erg groot! Dat is wel al vaker voorgekomen. De winter is vooral (weer) extreem zacht met korte winterse intermezzo’s tussendoor.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Lekker duimen, volgende week zaterdag een week richting Serfaus. We shall see!

Het is (weer) een vreemde winter. EInde van volgend week sneeuw zuidalpen klinkt goed @Roel ;)

Seriously snow addicted family!

Gisteren een heel leuke sneeuwdag in La Bresse; vannacht regen en vanmorgen daardoor sompige natte pistes. Beperkte zichtbaarheid door mist en nevel. Gisteren wel zeer harde wind; dat was vandaag beter.

Ben heel erg benieuwd hoe warm het overal gaat worden morgen. Zag vandaag al ruim 7 graden overdag op de berg in Saalbach. Hopelijk valt het mee voor de mensen die er nu zitten! :)

@EricH das niks, hier in Campitello di Fassa gaven de meetstations op de berg 10 graden (schaduw) 17 graden (zon) en 14 graden dal (schaduw) ;)

#proudtobepartofleswintersporters

Vandaag schitterend weer gehad in Champagny. Hele dag zon en in de dalen 16 graden!!!
In de lage gebieden was het wel zwaar skiën.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie