Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Skiën met zeer jonge kinderen, kan het?

Rogier op 22 februari 2016· 32 reacties

Puur geluk :-)

Gisteren stond ik op de piste met mijn 22 maanden oude dochtertje Lisa. Lisa had er zin in. Na het zien van haar neefjes en nichtjes op de ski’s wilde zij ook. Waar het de eerdere keren wat voorzichtig schuifelen was in de veilige armen van papa of mama, daar wilde ‘madame’ nu al zelf skiën zonder vast gehouden te worden. Vier keer in de touwlift, ontelbare keren omhoog op een wandje boven het terras en genieten in de stoeltjeslift naar boven. Kortom een droomdag voor de skigekke papa en mama. Wat zijn wij trots. Maar skiën met hele jonge kinderen is niet altijd makkelijk en gaat zelden hoe je het verwacht. Langzaamaan word ik een ervaringsdeskundige.

De eerste keer echt zelf glijden, nog geen 22 maanden

De ene keer wel de andere keer niet
Lisa is nog geen twee jaar oud. Erg jong om voor het eerst op de ski’s te staan. Daarom hoeft het van ons ook zeker niet, trouwens het hoeft sowieso niet. Maar omdat zij in de gang altijd de ski’s van papa en mama ziet staan heeft ze het continu over sneeuw en ski’s. Dus ze roept maar al te graag ja (oui) als we vragen of ze wil skiën. Negen van de tien keer eindigt dit in sleeën op de slee-weide. Maar af en toe geniet ze van de ski’s onder haar voeten. Maar het is de ene keer wel en de andere keer heel duidelijk niet. Eerlijk gezegd genieten wij even veel van het sleeën als van het skiën met haar. Gewoon lekker buiten spelen is toch al heerlijk.

Puur geluk in de kinderweide

Zo wilden wij een paar weken geleden vol trots de skikunsten van Lisa aan opa laten zien. De ski’s zijn niet aan geweest. Zelfs het sleeën was het die dag niet. Dat hoort er natuurlijk allemaal bij. Maar gisteren was daar opeens de klik. En was het echt skiën geworden.

Het moet leuk zijn
Skiën en wintersport voor de aller-kleinsten (alle leeftijden eigenlijk) moet natuurlijk gewoon plezier zijn. Dus de kleintjes moeten het zelf willen. Het zelf leuk vinden. Dus druk niets door en verplicht niets. Maak er een mooi verhaal van. Als ze ook maar een beetje niet willen ga dan iets anders doen. Het moet een feestje worden. Lekker in de sneeuw spelen dat is het allerbelangrijkste.

Vanaf welke leeftijd
Dan blijft er altijd die vraag, vanaf welke leeftijd kunnen de echt kleintjes op de ski’s staan? Lisa is groot (en vrij sterk) voor haar leeftijd. Dit scheelt om de skietjes recht te houden en rechtop te blijven staan. Waar ze in december nog moeite had om zelf rechtop te blijven staan op glijdende ski’s daar gaat het nu zonder problemen. Een paar weekjes meer is een wereld van verschil. Hier geldt weer het kind moet het zelf leuk vinden. Tegen de twee jaar is dus ongeveer de leeftijd waar kinderen zelf kunnen gaan glijden.

Het materiaal
Wat de leeftijd ook is, wij laten Lisa alleen maar skiën met echte ski’s en echte skischoenen. Dus niet van die plastic skietjes waar je gewone schoenen in vast zet. Dit omdat echte ski’s ski-bindingen hebben en dus veel veiliger zijn voor de knietjes. Maar ook omdat de skischoenen meer ondersteuning geven en dus makkelijk zijn om op te blijven staan. Nu gaat het nog zonder helm omdat we in de kinderweide blijven. Eenmaal daarbuiten gaat de helm natuurlijk op.

Alpenkinderen
Het op erg jonge leeftijd beginnen met skiën is natuurlijk vooral leuk voor de ouders. Maar het is natuurlijk niet erg belangrijk voor de rest van ski-loopbaan van het kindje. Voor ons is het erg leuk omdat we naast de pistes wonen en zo de beste dagen kunnen uitzoeken. Als Lisa er zelf zin in heeft, als het weer goed is en ga zo maar door. Als je een weekje op vakantie bent is het heel wat anders. Verder zijn de bergen het natuurlijke habitat van Lisa, en dat is best een verschil met haar Nederlandse neefjes en nichtjes die op dezelfde leeftijd vaak nog wat overdondert zijn door het hele berg-milieu en de hele reis. Voor Alpenkinderen is het dus veel eenvoudiger om op de ski’s te stappen.

Kortom
Het skiën met hele kleintjes, dus nog onder de drie-vier jaar wat over het algemeen de skiles-leeftijd is. Is mogelijk en kan echt fantastisch zijn. Maar reken nergens op. En wees bereid om slechts te spelen, te sleeën of tekeningen te maken. Misschien is het daarom te jong en te vroeg om deze kinderen echt mee te nemen op wintersport, je komt zelf namelijk niet aan echt skiën toe. Maar als zo’n kleintje opeens van je weg skiet dat is dan wel heel bijzonder.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Hessel22 februari 2016 · 15:45

Geweldig verslag @Rogier

Mijn oudste dochter was net drie toen ze voor het eerst op ski’s stond. Ze vond vooral de schoenen heel erg leuk en haar roze helm. Het skiën zelf was minder interessant, dus heeft ze vooral gespeeld in en om een iglo die aan de kant van de oefenweide stond. Ook leuk. Inmiddels is ze redelijk skiverslaafd en wil niet meer naar huis tegen het einde van de vakantie :)

Mijn jongste dochter van anderhalf heeft dit jaar het sleeën ontdekt, maar vond de ski’s van broer en zus ook interessant. Dus wilde zij ook er op staan. Daarom met haar omhoog gelopen en tussen de armen meegenomen op de voorkanten van mijn eigen ski’s. Dat moest vervolgens nog een keer en nog een keer… Belooft wat voor komende jaren. Aan enthousiasme in ieder geval geen gebrek.

Rogierauteur22 februari 2016 · 15:48

@Hessel Leuk!

Click. Click. Peace
Togi22 februari 2016 · 15:57

Mijn oudste stond met 1,5 jaar op de plastic onderbind skies, beetje lopen en glijden en de grootste lol. Dit jaar (hij is nu bijna 4,5) in Nederland op de bostel baan lessen en over 2 weken de sneeuw in. Ik merk dat ie na een uurtje het wel zat is dus het wordt afwisselend skien en spelen. Ook voor zijn broertje (bijna 3) via marktplaatst skietjes gekocht. Voor hem nog geen les gedaan in Nederland maar die laten wij in de sneeuw lekker rommelen.
Ik ga ze zeker niet dwingen om te lessen, van mij mogen ze gewoon lekker spelen en als zij het net zo naar hun zin hebben als Lisa bij jou dan heb ik denk ik een prima vakantie
Idd is het voor een kilometervreter als mij lastig omdat mijn ski dagen korter zijn maar aan de andere kant dat wist ik toen ik aan kinderen begon.
Thuis laten of daar in een creche stoppen wil ik niet doen want vakanties zijn over het algemeen de weinige momenten in het jaar dat je van ze kan genieten en gezamelijk wat kan doen (de rest van het jaar zitten ze of op school of ben jezelf aan het werk)
De gedachte dat je over een jaar of 6 lekker elke piste met ze pakt bied troost voor nu ;-)

Eef2322 februari 2016 · 16:20

Wat leuk! Snap dat jullie genieten!

Kristof22 februari 2016 · 17:06

Top! Volgend jaar ook met de tweeling hier :D

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!
Pieter8622 februari 2016 · 17:34

@Rogier,

Ik weet wat je bedoelt. Mijn dochter is nu nog echt te klein (6 maanden) maar alle clichés zijn waar. Als je (kleine) meid het naar dr zin heeft, ben je helemaal gelukkig. Je cijfert je zelf ongemerkt toch aardig weg. Althans ik wel :-)

Skietewilly22 februari 2016 · 17:52

Leuk stukje! Zit er zelf ook aan te denken om een beetje starten met onze Julia van 1,5 jaar. In ieder geval lekker sleeën en een keer met lift omhoog!

Rogierauteur22 februari 2016 · 18:34

@Pieter86 En dan gaat het, als ik voor mezelf spreek, vanaf nu echt met de dag leuker worden ;-)

Click. Click. Peace
CaptainBeefheart22 februari 2016 · 18:36

wij zijn jarenlang niet geweest met het kleine grut. Voor slechts een beetje sleeën en sneeuwpoppen maken is het gewoon te duur, en maakten we een andere afweging. In onze ervaring (4 kids) zijn ze vanaf een jaar of 6 sterk genoeg om het een week vol te houden en blijven ze het elke dag leuk vinden.
Wanneer je ter plekke woont, dan wordt alles anders natuurlijk.

Sylvester22 februari 2016 · 19:27

Onze kinderen hebben dit jaar ook voor het eerst op de ski’s gestaan ( 3 jaar). We hebben toe voor 2 dagen les genomen en daarna elke keer verlengt. Ze hebben 1 dag niet geskied omdat ze geen zin hadden en lekker binnen wilde spelen. Aan het eind van de week vonden ze het skiën nog steeds leuk. Wij hebben op ski vakantie opa en oma ook mee die kunnen de kinderen opvangen aan het eind van de les zodat ik samen met vrouw de hele dag kan skiën. Natuurlijk blijven we ook wel eens beneden om naar ze te kijken.

Wij vinden skiën leuk de kinderen vinden skiën leuk dus nu hopen we dat ze ons over een paar jaar voorbij skiën, zou dat niet geweldig zijn?

LuckyLuke22 februari 2016 · 20:01

Onze dochter stond voor de eerste keer op ski’s in de sneeuw toen ze bijna 4 was. Dat was helaas geen succes. Of het nu lag aan vreemde omgeving, vreemde mensen (skileraren), de naar onze mening veel te steile kleuterpiste, of het vriendinnetje dat riep “ik wil niet meer!”? Er is die week door haar en het vriendinnetje in elk geval niet meer geskied. Gelukkig konden we veel andere leuke dingen doen. Gezien deze ervaring toen twee jaar pauze gehouden. En toen ze 6 jaar was een herstart met eerst indoor lessen op een tapijtrollerbaan. Toen naar de sneeuw en nu skiet ze met haar 8 jaar de sterren van de hemel! Mijn advies: begin gewoon pas met 6 jaar. Zijn ze fysiek en mentaal veel sterker. En neem eerst indoor lessen in Nederland.

Chonn22 februari 2016 · 20:37

Onze kinderen zijn van baby af aan wel meegeweest, maar de eerste 3 jaar alleen sleeën en in de sneeuw spelen (mama lief paste op de kindjes en maakte tochtjes, uiteraard ook de berg op in de gondels). De oudste wilde toen hij 3,5 jaar was en voor het eerst op skiles mocht heel graag, alhoewel hij wel wat angstig was toen hij een hele dag overgeleverd was aan de ski-juffen, maar het ging bijzonder goed, en inderdaad heel belangrijk: hij vond het geweldig, vooral de tot een treintje omgebouwde sneeuwscooter waarmee ze op en neer reden naar hun lunch locatie :-)

De jongste is eigenlijk niet anders gewend dat skiën erbij hoort en is er zo ingerold, eerste keer alleen 's morgens ‘les’ en 's middags lekker binnen spelen, ging ook allemaal zonder problemen. En nu zijn ze allebei verslingerd aan de wintersport…

Atomic Redster XTI / Fischer RC4 Worldcup SC / Völkl Racetiger Speedwall GS UVO
Coldfeet22 februari 2016 · 20:53

Mooie foto’s en inderdaad heel knap van haar op die leeftijd. Jullie mogen gerust fier zijn!

Hier is het toen op 3 jaar begonnen, gelukkig in een formule met in de ochtend ‘ski’ met de franse skischool maar ook met een NL talige begeleiding bij en in de namiddag een kinderclub, met mogelijkheid om zelfs nog een dutje te doen.

Ik wil geen reclame maken maar dat is via www.intersoc.be (is de ‘reisorganisator’ van het ziekenfonds CM in België). En buiten het seizoen is dat voor kinderen van 3-6 jaar gratis.
De begeleiding is dan ook onnavolgbaar, omdat ze daar met vrijwilligers en kinderjuffen werken.

Veel beter vind je niet direct, maar in de schoolvakanties en ouder dan 6 jaar wordt het wel ineens veel duurder. Maar dan nog, Krokus is bv. op ongeveer 5 minuten tijd volledig volzet. Ik ken mensen die speciaal vakantie nemen om de dag dat de boekingen open gaan aan de PC te zitten :-)

Glij blij door die brei :-)
kokkieAmiga22 februari 2016 · 21:05

Het klinkt heel bekend allemaal. Ik heb zelf geen kinderen, maar ik ken wel het klappen van de zweep als je kinderen wilt inleiden in de skisport. Wij hebben de afgelopen 45 jaar verschillende kinderen binnen de familie leren skien, en sommige van die kinderen gaan binnenkort hetzelfde weer doen met hun kinderen. Ik ben benieuwd hoe Noa het oppikt als ze met haar gaan beginnen. :)

Ski or Die
Teekidiezie22 februari 2016 · 21:13

Onze dochter is er op 3 jarige leeftijd mee gestart , sneeuw was echt haar ding en al die spullen van mama en papa vond ze best wel cool. Paar keer op de indoorbaan geweest en dat was dolle pret. Maar de eerste les was een ramp . Het was in serfaus en krokusvakantie overal mega druk en vele wenende kinderen in de skischolen , de juffen hadden het er ook niet mee .

Na enkele uren was t welletjes , skien was NIET leuk geworden . Mijn vrouw en ik hebben dan maar besloten om er een bijna skiloze relax vakantie van te maken .
Lekker uitslapen en in de sneeuw spelen .

Na enkele dagen wou ze toch de ski s terug aandoen , elke keer een beetje langer .

Nu is ze zes en kan mama met moeite nog mee , het leukste vind ze met papa in het funpark .
Een les die wij geleerd hebben is dat je het niet kan forceren en dat het leuk moet zijn .
Na die vakantie zijn we in de zomer een paar keer naar de indoorbaan terug geweest en daar prive les genomen voor de dochter . In een mum van tijd was ze ermee weg

Onze vakanties zijn relax , wij staan niet voor half elf op de piste en nemen voor alles onze tijd . Ski pass zal totaal niet rendabel zijn maar we hebben wel lol .
We vinden het vooral belangrijk dat ze de pracht van de bergen leert kennen.

De juiste kleren zijn ook wel belangrijk , kinderen hebben het altijd veel warmer als mama . Maar na een tijdje veranderen ze dan toch van gedachte , wij hebben altijd extra fleece , wanten en een broek bij .

Wij hebben zo al heel mooie momenten gehad en wie weet gaat ze later mee toeren .

RFKANGOO23 februari 2016 · 06:55

Erg gaaf. Zou mijn dochter (21mnd) ook graag meenemen naar de wintersport maar dit jaar zit het er nog niet in. Hopelijk krijg ik mijn vrouw volgend jaar zover om weer mee te gaan. Ze heeft al een snowboard maar door gebrek aan sneeuw in NL nog niks mee kunnen doen. Misschien van de zomer eens mee de koelkast in en kijken of ze het leuk vind.

Btw. ik snap dat je ze nog geen helm op doet op de oefenweide maar een paar wanten lijkt me toch wel prettig.

Übung macht den meister!!!
Matthias12323 februari 2016 · 07:28

Mijn broertje was 3,5 toen hij voor het eerst op les ging in Frankrijk. Hij was vrij groot en sterk voor zijn leeftijd, en hij vond het direct geweldig. Hij is nu 11 en komt moeiteloos met een mooie techniek de zwarte piste af.

Born to Ride
Rogierauteur23 februari 2016 · 08:31

@RFKANGOO Je hebt gelijk, en zoals je op de meeste foto’s ziet heeft Lisa wanten aan. Echter hier op de oefenweide kwam Lisa zelf aanlopen met haar ski’s en we wilde dit eigen initiatief niet vertragen door wanten aan te doen. En buiten dat was het 18°. Iets later hebben we de wanten wel aangedaan.

Click. Click. Peace
Dennis1223 februari 2016 · 10:16

Super leuk verhaal! Kijk ook uit naar volgend jaar. Dan is die kleine van ons 4 jaar. Kijken of hij het nog steeds leuk vind en langer dan een half uur indoor.

Lars323 februari 2016 · 13:07

Wij trekken de week na pasen nog naar Oostenrijk met onze kinderen (2,5 jaar en dan 3 maand). Een rustige familievakantie: familiebezoekjes, relax, wandelingetjes, etc. Maar als we er dan toch zijn, zal er ook wel een dag geskied worden. Zoonlief staat hier nu al verlekkerd naar onze skies te kijken en hem een dagje achterlaten gaat géén succes zijn voor onze vrienden daar als hij ook niet heeft mogen proberen.

Dus, er wordt ook tijd gemaakt om met hem op een weide te gaan glijden. Dat staat (min of meer) vast. enige vraag is dan: hoe kies je een goede grootte (schoen & ski)? Skiverhuur voor mini’s is tegen dan al lang gesloten verwacht ik …

Beter een slechte dag op de piste dan een goede dag op kantoor!
Rogierauteur23 februari 2016 · 14:01

@Lars3 een gemiddelde winkel heeft nog wel ski’s liggen hoor. Wij passen de schoenen niet in de winkel. Ik zorg dat ik de goede maat heb, zo nauw luistert dat nog niet, en trek het pas aan op de piste. Anders is het zoveel gehannes.
Gewoon even schoenmaat omrekenen naar mondopoint. Lisa heeft 15 En zo kort mogelijke skietjes.

Click. Click. Peace
BBerry23 februari 2016 · 14:39

Mijn ervaring is dat het belangrijk voor kinderen is dat ze mogen skiën en niet moeten. Dus wij plannen altijd een dag halverwege de vakantie dat we gaan shoppen (ja, ik heb twee meiden…), wanneer het niet zo’n mooi weer is. Dat kan makkelijk door een 5 in 7 weekkaart (5 dagen skiën in 7 dagen tijd) te kopen. Je zal dan zien dat ze ook deze dag bijkomen en de volgende dag nog meer zin hebben om te skiën. Verder is het écht zo dat het de eerste jaren een investering voor later is en dat geduld wordt beloond!

nr4923 februari 2016 · 16:39

@Rogier, mooi heh! Die van ons is nu 18 maanden en heeft ook haar eerste eigen bochten al gemaakt. Wordt in Y wel een bijzonderheid gevonden, de Italianen hier laten hun kinderen zo vroeg nog niet op skietjes staan. Een deel van de locals denkt dat dit (te) belastend is voor de heupjes van de kids, een ander deel vindt het juist geweldig. Wij denken: gezond verstand, rustig aan en plezier is het doel. Hoe denk jij hierover?

Nu hoop op de eerste echte sneeuw, dan kan la-picola-flowerpowder zondag haar eerste street-segment maken ;).

Rogierauteur23 februari 2016 · 20:39

@nr49 Ik geloof er niets van dat het te zwaar is voor de heupjes. We laten haar geen super-G afdalen. Al zie ik de toeren die ze uithaalt met de step in huis, is dat heftiger ;-)

Click. Click. Peace
Lars324 februari 2016 · 10:26

@Rogier Dat is min of meer het plan … mondopoint 14.5 en skigrootte ~80cm. Het is alleen wat zien/zoeken naar winkels die nog open zijn de week na de paasvakantie in die regio maar dat zien we dan nog wel.

Hoe dan ook, we hopen dat onze klein man daar gewoon een leuke sneeuwtijd heeft … en als hij dan ineens op die latten wil kruipen zoals hij z’n ouders ziet doen, tja, dan zijn we voorbereid :).

Beter een slechte dag op de piste dan een goede dag op kantoor!
Rogierauteur24 februari 2016 · 10:31

@Lars3 Ik heb zelf nog veel kleinere skietjes gepakt. Ik geloof 60 cm. En goede instelling zo doen wij het ook. Veel plezier en ik hoor graag hoe het was.

Click. Click. Peace
Claire24 februari 2016 · 12:15

In de maanden voor de skivakantie wilde onze jongste (toen 21

_F01eV0Iqw) en zei consequent “ikke ook kiën!”. Ze is een enorme powerhouse, oersterk en de verwachting van mijzelf en van haar oppassers was dat ze bij wijze van spreken zo weg zou skiën (maar vooral bij mijzelf zat daar wel wat ‘wishful thinking’ bij moet ik toegeven).

We hadden net als in het filmpje ook een ijshockeystick gekocht (aanrader!! ook heel nuttig gebleken voor onze 4- jarige), net als voor haar oudere broer en zus ook voor haar ski’s gehuurd (“ikke ook!!”) maar bovenin vond ze het allemaal veeeel te spannend. Ze heeft wel een paar keer even op de skietjes gestaan en zelfs een paar minuten tussen de benen van mama een paar keer een paar meter gegleden - maar verder niet. Ze heeft enorm genoten van het kijken naar hanggliders, andere skiërs, de skilift etc.

Op haar plastic skietjes banjerde ze wel continu door het huis (nog steeds als ze de kans krijgt) dus de interesse is er wel… En natuurlijk vinden we dat leuk :-)

Heel benieuwd hoe het volgend jaar zal gaan!

Lars324 februari 2016 · 12:16

@Rogier will do :) Het is al bijna de moeite om een filmpje van z’n gezicht te maken als onze skies nog maar worden gewaxed… Laatste keer was het resultaat een vreugderondje rond de keukenblok!

Beter een slechte dag op de piste dan een goede dag op kantoor!
roski24 februari 2016 · 15:48

Geweldig herkenbaar! Ondanks dat wij niet in de Alpen wonen, is de combinatie van ‘vroeg wennen’ en ‘niks moet’ erg goed geweest.

Onze kinderen zijn ook toen ze heel jong waren (6 maanden) gewoon mee geweest op onze ski-vakantie, waarbij we een aantal jaren wat minder fanatiek geskied hebben en veel in de sneeuw gespeeld. Zo raakten ze al snel vertrouwd met de sneeuw en de bergen. De stap naar skien met 2,5 jaar was dan ook niet zo groot. Die eerste vakantie dat ze skietjes hadden was het ook bij de ons de ene dag wel en de andere niet. Ze zijn nu 5 en 7 en afgelopen Kerst al heerlijk met z’n allen door het gebied heen kunnen gaan.

Je moet het zeker vooral leuk houden, maar als ouders kun je de omstandigheden waarin het leuk is wel een beetje helpen ;)

martijnvddr25 februari 2016 · 23:25

Wij gaan het in de paasvakantie een eerste keer met ons zoontje van net vier doen. Maar wel snowboarden dan. We oefenen nu reeds via sneeuwsportvlaanderen in samenwerking met Burton elke 2 weken in de indoor hall ice mountain in Komen. Ge-wel-dig! Het is een groepje van 15 minis van 3-5 jaar. Via leuke spelletjes wordt het snowboarden hen bijgebracht, echt top.

BTW die leeftijd om te leren snowboarden in de Alpen kan echt wel omlaag!

Plaats een reactie