Wat is de leukste niet ski of board activiteit in een skigebied?

Rogier op 25 februari 2016· 17 reacties

Genieten van de Wellness in Adelboden-Lenk
Genieten van de Wellness in Adelboden-Lenk

Veel skigebieden waar wij contact mee hebben brengen graag naar voren wat er allemaal mogelijk is naast het skiën en boarden. Het is een feit dat wintersporters minder en minder tijd op de pistes staan. De liften worden sneller maar de beenkracht blijft hetzelfde. Vier uurtjes ski of board per dag dat is het gemiddelde in grote Franse gebieden. En bedenk dat jij, als kilometervreter, ook in de statistieken zit. Dus skigebieden gaan aan de slag met andere activiteiten. Daarbij is vraag één, zitten wij daarop te wachten? Vraag twee, wat is de leukste niet ski activiteit?

Zitten wij hierop te wachten?
We gaan op wintersport om te skiën en om te boarden. Toch? en eerlijk gezegd ben ik niet zo heel erg bezig met die extra activiteiten. Maar al geloof ik de VVV’s van de skigebieden dan ben ik een van de weinige die daar zo over denkt. Echter ben ik gesteund door de statistieken van onze filmpjes en blogs. Skiën en boarden daar gaat het in de eerste plaats om en dat heeft de meeste interesse. Toch? Of zie ik dit verkeerd.

Wellness
De grootste uitzondering in dit geval is misschien wellness. Want wie geniet er niet van een Spa, een jacuzzi of een sauna in zijn accommodatie. En als de acco dit niet heeft dan zijn de grotere zwembaden en spa’s vaak razend populair. Dit is met voorsprong ook de niet ski activiteit die het meeste gedaan wordt.

Andere sporten
Sleeën, en dat in allerlei verschijningsvormen, langlaufen, hondensledertochten, ijsduiken, slipcursussen, pottenbakcursussen, rondleidingen bij boeren, ijsklimmen, klettersteig-tochten, sneeuwschoentochten en dan ben ik nog heel wat extra activiteiten vergeten. Er wordt van alles georganiseerd in en bij de skigebieden. Maken jullie hier gebruik van? Zijn dit voor jullie belangrijke extra’s in een skigebied? Of kijken jullie hier helemaal niet naar. Ik ben erg benieuwd.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Wij hebben inderdaad ook heerlijk een zwembad en sauna in het complex komende vakantie. Verder bind ik soms wel eens de schaatsen onder als die mogelijkheid er is in de buurt, en ook het rodelen ontbreekt niet vaak. Wat er in Frankrijk ook bij hoort is lekker een hele avond een berghut induiken om een hele avond te gaan zitten racletten en te genieten van een goede wijn. En ook al is de lucht in die hutten vaak niet te harden door de raclettekaas, toch hoort het er gewoon helemaal bij.

Born to Ride

Voor ons is een overdekt kinderzwembad in de buurt wel een vereiste. Wij hebben 2 dochters 1 van 4,5 en 1 van 8 maanden. Van 4,5 vindt skiën leuk, maar een middagje naar het zwembad is ook genieten. Zeker bij wat minder weer is het een leuk alternatief. Verder maken we (nog) geen gebruik van andere activiteiten, maar zodra de jongste wat ouder is, zal het daar wel van komen denk ik.

Wij maken het liefste lange tochten. Daarom kiezen we altijd grote gebieden.We gaan twee keer per jaar (eind januari en midden maart) 's Morgens rond 09.00 uur de piste op en tussen 16.00 uur en 17.00 uur weer terug. Buiten een korte stop voor koffie en iets langere stop voor de lunch en proberen we zo veel mogelijk verschillende pistes te doen. Overdag willen we dus geen andere activiteiten doen dan skieen. ’ s Avonds gaan we lekker uit eten of halen we iets bij de supermarkt dat makkelijk te bereiden is. Na een wandelingetje door het dorp gaan we lekker relaxen in ons appartement en meestal op tijd slapen.

Twee jaar geleden zijn we in een klein gebiedje in Fins Lapland geweest (Levi). We wisten vooraf dat dit gebied niet geschikt was voor lange tochten, maar we hadden bewust voor deze bestemming gekozen voor de extra activiteiten zoals een rendier-safari, een sneeuwscooter-tocht en een sleetocht met huskies. In de ochtend deden we een excursie en 's middags gingen we skieen. De dagen zonder excursie hebben we de hele dag geskied.
Wij vonden het een leuke combinatie. Zeker omdat we een maand eerder al onze kilometers in de Trois Vallees hadden gemaakt.

Dit jaar gaan we weer naar Scandinavie voor een combinatie van skieen en excursies. Deze keer wordt het Åre in Zweden. Onze kilometers hebben we in januari al gemaakt.

En wintervakantie met excursies is leuk maar als we zouden moeten kiezen dan kiezen we toch voor de piste-kilometers en rustige gezellige avonden.

Met een flink stuk rijden en dure skipassen doe ik toch het liefst waar ik zolang voor in de auto / bus heb gezeten: skiën! Maar natuurlijk is die fijne sauna / de welness / het zwembad (waar ik het hotel op heb uitgekozen) heerlijk om de dag mee af te sluiten. Of om in te vertoeven als het weer te slecht is om te skiën.

Rodelen, maar dan wel s avonds. Ik ga om te skiën en niet om in het zwembad te liggen. Prima dat veel mensen dat doen, heb ik weer meer ruimte op de piste. Kijk er een heel jaar naar uit, en geniet er dan ook zo lang mogelijk van!

Vorige maand een wintersport gehad waarbij boarden juist op de laatste plaats kwam, na het hondensleden , rendiersleden , ijsvissen , Noorderlicht bekijken enz enz.

Aankomende maand een wintersport waar juist boarden op de eerste plaats staat, en dat is dan de eerste lift omhoog en rond een uur of half 4 , 4 uur de laatste afdaling. Tussendoor met de hond wandelen ,ook een leuke activiteit.

Winterwandelen! In sommige gebieden hebben ze echt prachtig geprepareerde wandelpaden. Vooral met lekker weer kan je daar net wat rustiger genieten van de prachtige omgeving en vaak wat meer van stilte dan op de piste.
Maar als je voor een week een skipas hebt, kan ik me voorstellen dat je vooral wilt skiën of boarden. Wij hebben het winterwandelen ontdekt op onze huwelijksreis aan het eind van een winterseizoen waarbij de dalafdalingen enz. al gesloten waren en er in het kleine gebiedje niet zoveel keuze meer was en ook de sneeuw niet zo denderend meer. Na 1 dag skiën vonden we dat wel best en zijn we voor het wandelen gegaan. Geen spijt van gehad!

Op de eerste plaats staat zeker het snowboarden/skiën. Maar bij een wat mindere dag (qua weer of fysiek) vind ik een wellness heerlijk. Daarnaast is wandelen in deze gebieden ook heel fijn en rustgevend. Vooral als het in het dal niet zo wit is, kun je daar mooi rondlopen. Altijd tijd tekort op wintersport!

Wij zijn ook fanatieke skieers; rond 8.30u naar de lift en t laatste liftje nog meepakken rond 16.30u. Vaak eten we dan op een tentje op de dalafdaling en skieen dan direct de apres-ski in. Meestal rollen we dan tussen 22.00 en 00.00u naar ons pensionnetje om de volgende dag weer flink te skieen. Gedurende de dag doen we een korte stop voor koffie en een langere stop voor middageten. Wellness vind ik heerlijk; maar meestal heb ik er gewoon geen tijd voor :)
Soms laten we een avondje apres-ski schieten voor een relax-avondje; maar dat lukt niet altijd…

Liefst skiën, maar als het eens een dag een absolute white-out is dan zijn is een groot openbaar Sauna- en zwembadgebeuren in bijv. Altenmarkt of Ortisei een mooi alternatief. En anders gaan we 's avonds wel een keer. We zijn ook op een dag dat alle liften gesloten waren een keer naar Salzburg gereden, zie je ook nog eens een stad waar je anders nooit komt. En bij een insneeuw-situatie zijn we gaan wandelen.

Laatste vakantie een keer wezen paragliden. Had het in de zomer al eens gedaan, maar in de winter is ook erg mooi!

Ik had het gedaan omdat ik de laatste paar dagen niet kon snowboarden, maar nu zou ik het nog weleens vaker willen doen ook als ik wel gewoon de hele week kan boarden.

Ik wou dat ik een sauna had in mijn onderkomen… ben daarom vanavond nog even wezen fitnessen en een dubbele sauna sessie gedaan! Kan ik er weer ff tegenaan.

Ski or Die

Ik hoef helemaal niets anders eerlijk gezegd, in 15 jaar wintersport ben ik alleen in les deux alpes een paar keer wezen zwemmen na het boarden en heb ik een keer een middagje boarden geskipt in hinterglemm om met mijn schoonouders naar het monument in kaprun en de krimmler wasserfallen te gaan. En in chamonix heb ik wat tijd gespendeerd aan et treintje naar de gletscher en de aiguille du midi. Alle weken worden vol benut om te skiën en boarden. Misschien omdat we nu een baby hebben dat we in de toekomst wel iets meer vertier voor ons zoontje nodig hebben maar dan denk ik hoogstens aan een zwembad omdat wij dat zelf ook wel leuk vinden of een speeltuin ofzo. Ook hij zal geïndoctrineerd worden dat wintersport eigenlijk alleen leuk is om te skiën;-)

Ik ga op wintersport om te snowboarden, en daarna gewoon lekker eten en drinken. Ik snap et ook niet o, je betaalt serieus geld voor een liftpas en dan ga je die tijd verspillen aan andere dingen. Zomervakantie is om dingen te doen, te zien en te ondernemen bij ons.

🏂

Het valt mij als sneeuwschoengids op dat ik zelden Nederlanders mee op pad heb. Diegenen die met me mee gaan zijn vaak (getipt door) bekenden. Wellicht heeft dit te maken dat we in Frankrijk gewend zijn dat de 6 daagse skipas inbegrepen is (en daar heb je tenslotte voor betaald ;-)?

In een dorp als Flaine zie je dat men echt voor het skiën en boarden komt. Maar in Samoëns heerst juist meer de sfeer van een wintervakantie; skiën is voor veel mensen secundair en men koopt hier dan ook veelal dagpassen.

Als jij terugdenkt aan de wintersportweek van 5 jaar geleden; dan herinner je je niet meer al die verschillende pistes en dagen dat je hebt geskied. Maar je herinnert je hoogstwaarschijnlijk wel die bijzondere activiteit die je nog nooit eerder beleefd had: racletten in dat knusse hutje, een hondesledentocht, die avond-uurlijke raquette wandeling naar een yurt, een nacht in een berghut ver buiten de pistes…, toch?!

Vorige week had ik 2 Engelse gezinnen mee op een sneeuwschoentocht. Zij gingen voor het eerst op wintersport en belandden in de drukste week ooit. Zij hadden de illusie de ratrace in Londen te ontsnappen om even bij te tanken ‘op de wintersport’. Ze waren enigszins teleurgesteld, want van de ene ratrace waren ze in een andere beland; spullen huren, op tijd bij de skiles, files bij de liften. Op de laatste dag gingen ze op pad voor een sneeuwschoentocht. In 3 uur tijd kwamen we geen mens tegen en genoten we van de rust in een schitterend winterlandschap, terwijl de wachttijden bij de liften aan de andere kant van de vallei opliepen tot meer dan een half uur…

Zeker in een overdrukke vakantieweek kan het een verademing zijn om de hektiek een dag(deel) te ontlopen en eens wat anders te gaan doen. Je lichaam én je geest profiteren ervan.

@Arno5 helemaal eens! Sneeuwschoenwandelen in een verstild winterlandschap is een unieke ervaring. Je geniet van de rust en de natuur en tegelijkertijd ben je fysiek best pittig bezig. Ter illustratie een paar plaatjes van mijn sneeuwschoenwandelvakantie in Turkije.

null
null
null

Gaaf @Sarah1 ; waar was dit? In de buurt van Bursa?

@Arno5 Dit was in het Nationaal Park Aladaglar (onder Cappadocia, onderdeel van de Taurus bergketen). In Cappadocia hebben we ook nog twee dagen gewandeld, maar daar was de sneeuw weg (ook Turkije heeft een uitzonderlijk warme winter).

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie