Je ski's of board zelf onderhouden, verstandig?

Rogier op 27 februari 2016· 44 reacties

Zelf waxen, makkelijk en goedkoop
Zelf waxen, makkelijk en goedkoop

Het seizoen is te kort om al jullie vragen te beantwoorden. Maar wees niet bang ik ga gewoon door met het beantwoorden van jullie vragen, al is het begin volgend seizoen. Want er zitten veel leuke onderwerpen bij. Zoals deze vraag ‘Is het verstandig om zelf onderhoud te doen?’. Een goede vraag want wie aan ski-onderhoud begint ziet soms door de bomen het bos niet meer. (Blijf maar doorkomen met jullie vragen)

Geen Rocket Sience
​Het is heel simpel zelf je ski’s onderhouden is echt geen rocket science. Zelfs het ‘geheimzinnige’ onderhoud voor de top-pro wedstrijdskiërs is geen magie. Dat is gewoon heel precies en nauw werk. Maar moeilijk, nee. Voor ‘ons’ amateurs is helemaal eenvoudig. Voor een kleine 100 euro (en je kunt het natuurlijk zo gek maken, als je wilt) heb je al het materiaal om je ski’s te waxen en te slijpen. Het belangrijkste is een oud-strijkijzer of een speciaal waxijzer, een plastic schraper, een blok universele-wax, een borstel en eventueel een kantenslijper als je verder wilt gaan. Daarna kun je speciale wax kopen, extra borstels, betere ski-klemmen om zelfs verder te investeren in reparatie-pistolen etc.

​Ski’s en boards kunnen wel wat hebben
Sommige mensen denken dat ze hun ski makkelijk kunnen verprutsen. Dat valt allemaal wel mee. Ski’s en snowboards kunnen heel veel hebben. Als je met een beetje beleid met je spul omgaat en niet twee linkerhanden hebt kan er echt niet zoveel gebeuren. Laat je strijkijzer niet te heet worden en ga niet zomaar als een kip zonder kop vijlen, en dan loopt het wel los.

Slijpen is preciezer, maar wederom niet moeilijk
Slijpen is preciezer, maar wederom niet moeilijk

Goede cursus
Een keer een goede cursus doen, veel skiwinkels bieden deze cursussen aan, is een aanrader. En daarna kun je zonder problemen zelf aan de bak. Daar leer hoe je wax op de ski aanbrengt (een kind kan de was (x) doen), en hoe je moet schrapen en borstelen. Allemaal niet zo heel erg moeilijk. Als je handig bent en twee rechterhanden hebt kun je door filmpjes op internet te kijken al erg ver komen.

Slijpen, opvullen en grote reparaties zijn lastiger
Daarna komt het slijpen, dit is al wat lastiger en een fout geslepen ski kan erg zoekerig worden of juist te eigenwijs. Maar ook hier geldt dat na een uitleg van een half-uurtje je dit dit prima zelf kunt doen. Datzelfde geldt ook voor het afvlakken van de base van je board of ski’s. Maar dat is een boel werk. Daarvoor raadt ik aan om dit te laten doen bij skiwinkels die hier ook de goede machines voor hebben. Of je moet het zelf erg leuk vinden natuurlijk.

Bij echt grote reparaties wordt het allemaal moeilijker. Het opvullen van grote gaten (en kleine ook trouwens) heb je snel hoogwaardig materiaal nodig, als je wilt dat de reparatie ook houdt. En als het echt ingewikkelde wordt, reparaties waarbij je een deel van de base vervangt, een stuk staalkant aanpast en dat soort werk dan moet je weten wat je doet en de opbouw van een ski begrijpen. Maar iemand die een beetje handig en is en van knutselen houdt hoeft ook hier geen problemen mee te hebben.

Goede grip met goed onderhouden ski's
Goede grip met goed onderhouden ski's

Conclusie
Is het verstandig om je eigen materiaal te onderhouden? Dit is een keuze die iedereen voor zich moet maken. Maar als je:

  • Geld wilt besparen of heel precies bent met wat je op je ski’s wilt qua wax en slijphoek dan is zelf doen heel verstandig.
  • Als je geen zin hebt in rotzooi in je keuken, als je na een dag skiën geen zin hebt om de kelder van het hotel in te gaan voor ski-onderhoud, dan zou ik zeggen betaal elke week twee tientjes aan een ski-shop en je hebt prima onderhouden ski’s of board.
  • Als je erg grote beschadigingen hebt, dan moet je van goede huize komen om deze zelf goed te repareren. Maar ook niet elke winkel is in staat om dit goed te doen.

Dus als je aan de slag wilt gaan begin met het zelf waxen, het verwijderen van wat braampjes op je staalkanten en dan merk je vanzelf of je verder wilt gaan. Alleen al zelf waxen scheelt tientallen euro’s per seizoen. Zelfs als je voor het grote onderhoud je ski’s wegbrengt.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Bij ons scheelt het zeker wel geld, maar belangrijker: het glijdt zoveel beter dan een board dat even door een apparaat gehaald wordt.

Ik wax zelf ook regelmatig ski’s, vind het aan het eind vd dag best ontspannend incl biertje en een muziekje.

Klein vraagje, ik heb in janauri mn vriendin der ski’s opgeborgen met een laag wax er nog op. Ze is er nu gewoon mee gaan skien… Is dit handig? Wat gebeurd er als je dit doet? Slijt het er in 1 piste af? Glij je als een malle? @rogier, weet jij dit?

@Tiny-M Dan moet je van winkel wisselen. Goede winkels waxen met de hand! Maar zelf doen is beter ;-) @Pvdh Dit kan geen kwaad, maar het glijdt alleen veel slechter. Je kunt na het skiën gewoon prima de wax eraf schrapen. Het enige probleem bij zo’n dikke laag wax is dat het veel moeite kost om het belag schoon te krijgen bij een grote reparatie. Het slijt er op de pistes amper af, het slijt er wel af op de loopmatten etc… Dus kort gezegd het glijdt minder goed.

Click. Click. Peace

@Rogier Dan zou ik toch wel eens willen weten welke winkels met de hand waxen. Ik denk dat er maar heel weinig winkels zijn die met een waxijzer in de hand honderden paar skies en boards elke winter gaan staan te waxen. Het kost simpelweg veel te veel geld en tijd.

Übung macht den meister!!!

@Rogier: dan komt het kosten aspect weer om de hoek kijken ;)

@RFKANGOO Zo goed als alle winkels die ik hier kennen brengen een service-course, en daar wordt met de hand gewaxed.

Click. Click. Peace

Of het verstandig is moet iedereen denk ik voor zichzelf uitmaken. Ik heb mijn ski’s nog nooit weggebracht en heb vanaf het begin alle onderhoud zelf gedaan. Niet primair om kosten te besparen, maar omdat het leuk en ontspannend is en je het onderhoud precies zo kunt doen als je wenst. Verder heb je ook geen gezeur met het zoeken van een goede shop, wegbrengen, ophalen. Ik slijp de kanten op de hoek die de fabrikant opgeeft want ik wil graag een ski die skiet zoals de fabrikant het bedoeld heeft. Als de kanten nog redelijk scherp zijn dan slijp ik maar een beetje af. Als je het onderhoud uitbesteedt, dan zou je in zo’n geval waarschijnlijk het slijpen een keertje overslaan. Dat zou bij mij toch gaan knagen omdat de ski’s bij aanvang van de volgende vakantie dan niet perfect geslepen zijn.

Qua kosten kom je met 100 euro een heel eind, maar niet als je perfect geslepen kanten wilt. Alleen al voor drie diamantvijlen betaal je minimaal 50 euro, vijlhouder 25 euro, sidewall planer 25 euro, dus dan zit je al aan de 100. En dan kun je alleen maar de zijkanten doen en moet je het grove werk zoals ‘de-burren’ en grof slijpen ook met de diamantvijl doen (beter gebruik je daarvoor aparte spullen). Voor een onderhoudssetje waarmee je je diamantvijlen ontziet en ook de onderkant kunt slijpen en waxen was ik 250 euro kwijt. En dan heb ik het over de budget uitvoering met een aantal 2e hands / huis-tuin-en-keuken spullen. Voor het echte werk kun je zomaar 500 tot 1000 euro uitgeven denk ik. Voor een professionele wax- servicetafel + skiklemmen ben je al 500 euro kwijt.

Als je minder hoge eisten stelt dan kan 100 euro wel kloppen om heel basic te kunnen slijpen en waxen. Maar op de totale kosten van al je skivakanties bij elkaar is zowel 100 als 250 euro eigenlijk peanuts.

Ik laat de was er soms op zitten als ik weet dat de eerste volgende afdaling op een indoorpiste is. Die sneeuw is zo ruw dat het na 2-3 afdalingen bijna als mooi geborsteld is. Mijn basis setje heb ik gekocht bij Glisshop (145 euro) en dan een paar extra blokken wax gewoon in de Alpen bij een verhuurder. De skiklemmen vind je voor 80-150 euro al in meerdere winkels lokaal. Gewoon een oude tafel voor eronder.

Maar zoals @Martin7182 zegt: je moet het doen omdat je het zelf leuk vindt. Als je het een sleur vindt, dan steek je ze beter binnen voor een onderhoud op het einde van je skiweek.

En je hoeft ook niet in 1 x alles aan te schaffen. Je kunt prima beginnen met wat @Rogier aangeeft in dit blog. En daarna verder uitbouwen als je dat leuk vind. Ben zelf begonnen met een oud strijkijzer van m’n moeder en een simpele vijlhouder en een enkele diamantvijl. Nu gebruik ik er 4. En heb een waxijzer van toko. Deze houden de temperatuur beter constant dan een normaal strijkijzer. (nooit getest eigenlijk maar het waxt prima)

Übung macht den meister!!!

@Rogier ‘hier’ is in Frankrijk neem ik aan? In Nederland staan wel een heleboel Montana’s, maar ik ken hier ook geen zaak die het met de hand doet. Wel een aantal liefhebbers die er een zakcent mee verdienen. Maar dan heb je het nog steeds over een euro of 20 voor waxen en slijpen van een paar ski’s.

Ik doe ook alles zelf maar heb dan ook een dochter die in de skisport zit. Ze heeft momenteel 10 paar ski’s en is te duur om telkens naar de winkel te lopen. Ik gebruik een race-cat om de ski’s te slijpen. Ik heb ook verschillende hoekjes met losse vijlen en klemmen. Twee wastafels van swix en een digitaal strijkijzer. Gelukkig kan ik het materiaal goedkoper inkopen wegens sponsoring.
Ik doe het graag en ontspan er ook volledig door.

Vandaag buiten in de zon het wintersportgevoel opgezocht. Mijn ski’s geslepen. Eerst met een gewone vijl het grovere werk (1 á 2 keer langs de kant) en daarna met diamantvijltjes. Eerst de 400 en afgewerkt met de 1000. Ik heb 2 vaste hoeken. 1 met 88 graden en 1 89 graden.

Klaar voor Wagrain!
Half maart ervaren hoe er geslepen is.

Let it snow, let it snow, let it snow

@rogier, hoe ga je om met magnetraction van een snowboard? Ik heb er een met dit en vraag me inderdaad af waar ik veilig mn board kan laten waxen zonder die speciale kanten kwijt te zijn? Wellicht iemand anders die hier ervaring mee heeft?

@fabiola , als je naar de speciaalzaak gaat moet dat geen probleem te zijn , heb zelf een libtech/gnu board en was perfect geslepen. ik laat alleen maar slijpen waxen doe ik zelf, als zo’n apparaat gaat waxen gaat de wax er erg snel vanaf daarom doe ik het zelf ,

100 euro voor benodigdheden om te slijpen en te waxen is wel heel erg weinig.

Je bent zo 300 euro of meer kwijt en dan doe je nog helemaal niet gek.

Financieel alleen interessant voor de veelskiër, maar iemand die 1 keer per jaar een weekje op de piste staat zal ook snel geneigd zijn om (liefst zo goedkoop mogelijk) de ski’s even door de machine te laten jagen.

@ruud, een speciaalzaak in Nederland gaat denk ik nog wel. Moet er een stukje voor rijden maar dat is ok. Maar heeft er iemand ervaring met de waxservice op wintersport zelf icm magnetraction ? Vaak brengen wij ons board de eerste dag weg zodat we de hele week goed kunnen boarden.

Welke online shops kunnen jullie aanraden voor wax en slijpspullen?

Waxen, slijpen en eenvoudige belag reparatie doe ik zelf, weet ik (als perfectionist) tenminste hoe goed het is gedaan. Inmiddels doe ik dit voor mijn gezin en een aantal vrienden zodat de wax- en slijpmateriaalkosten een beetje te vergoelijken zijn :-)

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176

@Fabiola: Je zou de eerste zijn die magnetraction compleet weg weet te vijlen. :D. Het is de hele staalkant die golft, het is niet een manier van slijpen, wat je zelf ‘ongedaan’ zou kunnen maken.
Een boardje met magnetraction hoeft wat minder snel geslepen te worden en kan over het algemeen botter geboard worden. Het is zelf goed bij te houden met een speciale slijper, of je huidige 10,- slijper met de vijl op z’n kant.

In tegenstelling tot het kleine fortuin dat @DSvier suggereert dat je kwijt bent, ben ik overtuigd dat je zelfs voor veel minder dan 50,- een uitstekende basisset kunt samenstellen, zolang je maar weet wat je moet zoeken;

-zwaar (!) oud en regelbaar strijkijzer van de kringloop of van oma
-schraper van (afval)plexiglas van de bouwmarkt
-(zachte) borstel uit keukenkastje/van de manege
-harde bronzen/koperen (parket)borstel van de bouwmarkt (goed exemplaar lastig te vinden en je moet exact weten wat je nodig hebt)
-twee stoelen
-fijne (diamant) vijl van de bouwmarkt en een houten blokje in 90 en bijv. 88 graden voor de geleiding.

Pas als je de smaak te pakken begint te krijgen, zou ik me druk gaan maken over het uitbreiden/professionaliseren van de set. Hier in huis tover ik met regelmaat de zolder (of woonkamer) om tot complete werkplaats om al het eigen materiaal en materiaal uit de kenniskring te onderhouden.

Ik moet eerlijk bekennen dat er inmiddels weinig meer over is van de basisset, maar ik kan niet met droge ogen beweren dat het 10x duurdere professionele spul nou ook 10x beter waxt/slijpt. Het zit voornamelijk in de vingers. :)

my subculture can kick your subcultures ass anytime 24/7

@sneeuwbaard: de juiste temperatuur is erg belangrijk bij waxen, dus dat oude strijkijzer is al vragen om problemen.

Over de rest zal ik het maar niet hebben. Als je 300 euro een fortuin vindt, dan is skiën alleen voor de quote 500. Mijn skipas voor deze week kost al meer. En die gaat maar 8 dagen mee…

En het allerbelangrijkste wordt hier nog vergeten… Namelijk snijwerende handschoenen want geloof me vrij, ik spreek uit ondervinding, het zijn lelijke diepe wonden als je met het slijpen van de hoek schuift en met je blote hand op de staalkant terecht komt

@DSvier. Dat oude ijzertje blijft héél netjes binnen 2 graden verschil tijdens gebruik (gemeten op de zool). Menig ‘professionele’ ijzers kunnen hier niet eens aan tippen voor een veelvoud van de kosten.

En los van mijn notatie in de Quote 500, blijft 300,- uitgeven om te starten met waxen voor vele anderen een té grote drempel om er dan mee te beginnen. Zeker als men in het prille begin niet weet hoe makkelijk het eigenlijk is.

Om overige wintersporters nou die drempel over te helpen wou ik toch wel even gezegd hebben dat het dus ook anders kan. Nu ik verder terug lees in de comments worden er nog veel exorbitantere bedragen genoemd. Bedragen waar ik, met écht veel te veel mooie spullen, niet eens bij in de buurt kom.

Je kúnt het uitgeven, maar je komt met een beetje creativiteit een heel eind op een fractie van het budget, mocht iemand met een heel klein portemonneetje of met een groot gat in de hand van moeders de vrouw willen starten met eigen onderhoud. :)

my subculture can kick your subcultures ass anytime 24/7

@sneeuwbaard: jouw ijzertje functioneert dan welkicht aardig, maar dat is bepaald niet standaard.

En beginnen met slijpen met een vaste hoek en klem wordt al afgeraden, kun je nagaan hoe listig het is met een blokje hout terwijl de ski balanceert op twee stoelen.

Goed gereedschap is de essentie van een goed eindresultaat en een prettige klus. 300 euro schrikt misschien deze en gene af, maar feitelijk is het een tientje per jaar. Drie biertjes minder in een enkel jaar.

Ik ken zinniger zaken om op te bezuinigen. Al hoop ik nu wel dat mijn vrouw dit niet leest, helemaal geen zin in namelijk… ;)

Heren, heren vermakelijk de discussie over de kosten maar zouden jullie eventjes ook mijn vraag willen beantwoorden welke (web)shop jullie aanbevelen?

Ik zag al op het web dat Vola handige koffertjes heeft met alles erin. Is dat wat of kun je beter losse producten kopen die samen een betere set vormen.

Ik ben op zoek naar wax en slijp sets en klemmen evt met waxtafel.

@SPAM ik heb de spullen los bijelkaar gekocht via diverse internetshops waarbij ik zelf begonnen ben met een complete start pakket van Holmenkol (via ebay.de gekocht), internetshopprijs in NL zeg maar ca 150,- maar uiteindelijk minder dan 100 euro betaald met verzendkosten etc. daarna skihouders (Holmenkol WorldCup setje) diverse borstels, all-purpose wax, kantenslijper met instelbare hoek en wielletjes, base /edge tuning spullen, afbotrubber, Moonflex diamandvijltjes, sidewall planer etc. etc. gekocht :-)

Maar andere merken (Vola, Swix, Toko etc.) bieden vergelijkbare sets aan, waarbij sommige items echt identiek aan elkaar zijn, alleen de kleur en het labeltje is anders :-)

Maar kijk ook eens bij decathlon, skwiwebshop.nl, skiwx.nl, http://www.snowcountry.nl/skis/ski-onderhoud-set.html…. Ofwel google eens wat rond.

Maar ik heb eerst trouwens een ski wax & slijp workshop gevolgd bij Edelweiss in Brummen om een beeld te krijgen wat ik nu precies nodig had en daarna gaat het balletje vanzelf rollen.

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176

@SPAM, ik heb goede ervaringen met racewax.com in de US. Als je genoeg tegelijk bestelt, dan vallen de verzendkosten van $20 wel mee. De prijzen waren goed maar dat was wel toen de dollar nog laag stond, misschien is alles nu iets duurder.

Zoals @Sneeuwbaard zegt, je komt met een beetje creativiteit een heel eind op een fractie van het budget, maar ik heb er wel een kanttekening bij. Want ik vind niet dat dat geldt voor alle materialen. Voor het slijpen gebruik ik alleen top-spul wat lang meegaat. En b.v. ook een ‘sidewall planer’ om de toplaag langs de kanten weg te snijden. Als je dat niet doet, dan loopt je dure diamantvijl vol met plastic en moet je binnen de kortste keren een nieuwe kopen. Ik zou ook niet aan een houten blokje o.i.d. als geleiding moeten denken, zeker niet voor de base. Met de standaardspullen is het slijpen van de base op 1 graad al lastig genoeg. Goedkoop is vaak duurkoop. Maar b.v. voor het borstelen gebruik ik een stugge schoonmaakborstel van de supermarkt en voor het afschrapen van wax een ijskrabber van een euro die ik met een vijl scherp houd.

Dus ja, ik zie mijn 250 euro dan maar als een fractie van de 1000 euro die je kwijt bent als je voor alles uitsluitend topkwaliteit aanschaft.

Wie kan me helpen met technische slijpvragen? Slijpen jullie alleen de (zij-) kanten, of ook de base / onderkanten? Ik ook altijd de oderkanten (hangend 1 graad ) maar ik merk dat ik nu door verlies van kantenmateriaal bij het slijpen een stuk belag meeslijp. Dat lijkt me niet de bedoeling. Slijp ik de basekanten te frequent ( maar wat moet je dan als ze roestig zijn?) of hebben jullie die ervaring ook, en wat doen jullie er aan?
En dat plastic wax krabbertje: maken jullie die scherp en hoe?? Ik heb namelijk het gevoel dat die snel bot wordt en dat hij dan niet meer effectief werkt. En eerst waxen en dan slijpen of andersom?

@textielrem, lijken me logische vragen…

Nog iets anders: wat kost je de was en hoe veel paar ski’s doe je daar mee? En dan heb ik het over gewone basic wax, niet speciale race wax en ook geen 30 lagen…

Denk er aan om begin volgend seizoen ook een cursus te gaan volgen omdat de kinderen al wat ouder worden en we dan toe gaan zijn aan 5 paar eigen ski’s…met 2-3 skiën per seizoen, is dat 10-15 onderhoudsbeurten. Dan lijkt het me wel interessant om er zelf aan te beginnen.

Glij blij door die brei :-)

@Spam
Voor de verschillende webshops:
http://www.xspo.de/
http://www.ultrafun.fr/
http://www.prosport.at/
http://www.msport.at/
http://www.ski-man.nl/
http://www.schultes.at/
https://www.sportshop.at/

Daar kan je al een heel eind verder
@textielrem

Voor de onderkant neem ik gewoon een lange groffe carrosserieveil, deze leg in dan schuin op de ski en druk een beetje op de beide zeiden van de vijl zodat deze een beetje hol komt te staan zodat je eigenlijk geen belag mee trekt.
De plastiekschraper kan je eveneens op de carrosserievijl scherpen door deze erover te trekken. Er staan online ook plastiekscherpers op waar je deze doortrekt zodat ze scherper worden.
Je laatste vraag. Eerst slijpen en daarna waxen. Zorg er wel voor dat het belag heel zuiver is en dan pas waxen.

@ Coldfeet: spullen bij gospodin.de gekocht. goede ervaringen mee. voordeel box uiversele swix wax gekocht kostte 50€ en daar heb ik nu 30 stel skis mee gedaan en ben op de helft.
@ G-force, dank je wel. En doe je de onderkant elke keer als je slijpt? of alleen om bramen te verwijderen? En… dan is de basekant dus alleen met die grove vijl gedaan; is dat voldoende? En, begrijp me niet verkeerd, maar een vijl een beetje hol zetten… ik weet niet of ik dat zonder kleerscheuren kan. Is dat de officiële manier? tenslotte: eerst slijpen en dan waxen. krijg je dan de restjes wax voldoende goed van de kanten of is dat niet zo belangrijk? Want ik ben bang dat ik met mijn plastic schraper de helft van de scherpte er weer af haal. Zie ik spoken?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie