Zuidkantdump bereikt hoogtepunt

Roel op 28 februari 2016· 24 reacties

Saas-Fee, Oberwallis (CH)
Saas-Fee, Oberwallis (CH)

Dikke vlokken sneeuwt het sinds gistermiddag in de westelijke Zuidalpen. Kijk dit maar eens hier in het Zuid-Zwitserse Saas-Fee. Dit gaat vandaag nog de hele dag door (geleidelijk ook in de Dolomieten), waarna de sneeuw morgen overslaat op de Noordalpen. Het begin van weer een erg wisselvallige week.

Südstau
Op dit moment sneeuwt het met name in de westelijke helft van de Zuidalpen. De südstau is in volle gang met in Sestrière​ (Via Lattea) al 60cm sneeuw in het dorp meldt Thijs van Schadewijk mij via twitter.

Sestriere (foto: Thijs van Schadewijk)
Sestriere (foto: Thijs van Schadewijk)

En er doemen meer imposante dumpbeelden op. Hieronder zie je nogmaals Saas-Fee en Macugnaga, in het Italiaanse skigebied Monte Rosa.

Saas-Fee (CH)
Saas-Fee (CH)

Macugnaga (I)
Macugnaga (I)

Vanavond breidt de intensieve sneeuwval zich uit over de de Dolomieten waar vannacht al wat is gevallen, maar hier kan nog zo’n halve meter bijkomen.

Madonna di Campiglio (I)
Madonna di Campiglio (I)

Noordalpen vanaf morgen ook sneeuw
Vanaf morgen slaat de sneeuw over op de Noordalpen en breekt daar na een heel aardig weekend een wisselvallige periode aan. De sneeuwgrens daalt in Oostenrijk morgen van 1500 meter naar 700m in de nacht naar dinsdag. Verwacht hier niet zulke grote hoeveelheden, ik ga uit van 20 tot 30cm tot en met dinsdag.

Meer sneeuw is onderweg, maar opnieuw lijken de grootste hoeveelheden Oostenrijk te missen. Een actieve storing brengt woensdag in de noordelijke Franse Alpen en vooral in Zwitserland weer 20 tot 40cm sneeuw, waar alleen Vorarlberg goed van meeprofiteert. Elders blijft het bij 10-20cm.

Meer sneeuw voor het zuiden en westen?
Naar het einde van de week toe zakt een omvangrijk lagedrukgebied uit over Frankrijk en begint het spelletje voor de Zuidalpen mogelijk opnieuw. Een toenemende kans op (veel) sneeuw, ook voor de Franse Alpen.

Oostenrijk en dan met name Tirol en Salzburg zal het voorlopig moeten doen met restjes sneeuw van elders. Van een zware nordstau, de grote sneeuwbrenger, is voorlopig nog geen sprake. Gelukkig blijft het aan de frisse kant.

Samengevat per land:

Oostenrijk
Vandaag eerst opklaringen, vannacht vanuit het zuiden opkomende sneeuw die tot en met dinsdagochtend aanhoudt (20-30cm). Vanaf woensdag wisselvallig, geregeld sneeuw en tussendoor wat zon. In de Arlberg 30-40cm, elders minder.

Zwitserland
In het zuiden meer sneeuw, morgen ook overslaand op het noorden maar dan afnemend. Dinsdag geleidelijk zonnig. Woensdag vanuit het westen veel sneeuw.

Frankrijk
Tegen de Italiaanse grens bewolkt met sneeuw, elders opklaringen. Morgen en dinsdag geleidelijk meer zon. Vanaf woensdag sneeuw, vooral in de noordelijke gebieden mogelijk veel.

Italië
Vandaag en morgen grijs en veel sneeuw, eerst in Piemonte. Vannacht en morgen vooral in de Dolomieten. Vanaf dinsdag meer zon, enkele prachtige dagen! Donderdag en in het weekend mogelijk weer sneeuw.

De condities in Winterberg blijven voorlopig goed
De condities in Winterberg blijven voorlopig goed

Sauerland
​Licht winters met de eerstkomende dagen redelijk wat zon. Woensdag tijdelijk regen, overgaand in sneeuw. Het blijft vrij koud dus de sneeuwcondities blijven goed.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Ik ga as woensdag richting Portes du soleil, ben in januari ook al een week geweest en toen had ik dezelfde vooruitzichten! Heb toen de zon helemaal niet gezien. Hoop dat het deze week nog wel gebeurd… Maargoed januari hebben we er ook van genoten dus dat zal dan nu ook wel lukken.
@Roel, moeten we ons nog zorgen gaan maken over de vorstgrens de komende week of blijft die sowieso laag genoeg? Sneeuw is natuurlijk niet erg, regen maakt echter ook de sneeuw minder…

@Pvdh het blijft koel dus het zal boven 1000m meestal sneeuw zijn. Best wel prima voor begin maart.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Gressoney vanochtend

null

Meer foto’s hier
https://www.facebook.com/MonterosaSki/?fref=ts

The older I get, the better I was

En weer eentje uit Gressoney, zo te zien 80 cm in het dal, en het ECHTE sneeuwen is nu begonnen.
Ben benieuwd wat de score is morgen ochtend.

null

The older I get, the better I was

Hier in Madonna sneeuwt het sinds gisteravond en sinds vanochtend keihard. Denk zo’n 30-40cm in het dal. Heb niet het idee dat het snel gaaf stoppen:-)

Check:

null

Lukt niet echt op de app…

null

Macugnaga (live update van italiaanse skiforum)

null

The older I get, the better I was

Hoi Roel
Wij vertrekken woensdag namiddag , overnachten net na de Fernpass, om donderdagmorgen door te rijden naar Sulden am Ortler (iT)
Hopelijk niet te veel problemen op de Fernpass woensdagavond ?
Hoop dat we onze eerste dag alvast kunnen genieten van de zon. Sneeuw alvast genoeg.

Op zich niet verkeerd. Zaterdag richting Serfaus rijden, dan zit je niet op een dump te wachten. Een centimeter of 30, 40 verspreid over de week is niks mis mee :)

@Pascal-P kan inderdaad spannend worden maar hangt af van de timing van de doortocht van het sneeuwgebied. Hou de berichten komende dagen in de gaten.

Laat maar komen @Onnem en @Henrik ;-)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Laat het maar dumpen! Wij vertrekken eind Maart. Als ik deze hoeveelheden en voorspellingen bekijk, lijkt het me dat er nog erg veel skigebieden goede sneeuw zullen hebben begin April! ( hoop ik allesinds haha :D)

Sneeuw is gewoon mijn obsessie.

Wij gaan zaterdag richting Mayrhofen, hoe gaat de week van 5 tot 12 maart eruit zien?

@roel om misverstanden te voorkomen: Macugnaga is inderdaad oostflank Monte Rosa, maar heeft haar eigen skigebied dat geen deel uitmaakt van Monte-Rosa-ski. Ciao ciao!

Het is nu langzaam aan droog geworden in Madonna. Tot uur of 2 heeft het keihard gesneeuwd. Is wel +2 graden nu. Vannacht nog meer sneeuw?

null

@roel , ik maar denken dat solde mee zou doen met deze dump, jammer genoeg niet. We wachten het maar af.

null

@Roel, hier in Ehrwald is het wachten op verse schneeuw en lagere temperaturen (zie de foto hiervoor)
Tot 12 uur redelijk tedoen daarna behelpen

vandaag in Gastein (net benoorden de hoofdkam) de hele dag droog en plezierig weer geweest. Wel warm, pistes beneden +/- 1500m begonnen papperig te worden.

@nr49, ze presenteren zich als http://www.macugnaga-monterosa.it vandaar.
@pieter86, vannacht ook voor Sölden sneeuw, nog even geduld.
In de rest van Oostenrijk vandaag gewoon föhn, het was daardoor op uitgebreide schaal 10 tot 15 (Innsbruck) graden.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Vandaag in alpbach,

Bloedheet een graad of 12 in het dal pistes boven aardig te doen beneden slecht.
Morgen avond nieuwe update want morgen wordt er wat sneeuw verwacht

Macugnaga (eerste dal ten oosten van Alagna; foto van wepowder)
http://wepowder.nl/report/13823

The older I get, the better I was

Macugnaga, van italiaanse skiforum

null

The older I get, the better I was

Bonneval sur Arc 01-03-2016

null

The older I get, the better I was
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie