Langzaam wisselvalliger

Roel op 21 maart 2016· 13 reacties

Seiseralm, Italië
Seiseralm, Italië

Zo rechtlijnig ik het weerbericht vorige week kon maken met al die zon, zo wispelturig is het weer deze week. Er zullen grote regionale verschillen ontstaan. In eerste instantie zal Oostenrijk het met minder zon moeten doen en halverwege de week wat sneeuw; met Pasen krijgen juist Frankrijk en Italië wat mindere dagen met regen en hogerop sneeuw.

In Frankrijk veel zon
Eerst terug naar afgelopen weekend was dat verliep andermaal zonovergoten. Al bijna 2 weken schijnt de zon nu op sommige plaatsen. Zeker in de Westalpen werd die serie maar kort onderbroken.

Valmorel (F)
Valmorel (F)

Juist in die Westalpen schijnt de zon ook de komende dagen nog volop. De tekst bij deze foto die is ingestuurd via Sneeuwhoogte+ zei genoeg: “Ongekende omstandigheden; veel sneeuw en strakblauwe lucht”. De komende dagen blijven de Franse Alpen onder een uitloper van hogedruk liggen, waardoor de zon van de partij blijft.

Lucht vochtiger
Hoe verder naar het oosten, hoe groter de kans op bewolking. Dat heeft enerzijds te maken met iets vochtigere lucht uit het noorden en een storing boven de Middellandse Zee die zeelucht naar de Alpen pompt. Die twee luchtsoorten gaan samenkomen waardoor enkele wolken zelfs wat sneeuw kunnen produceren. Omdat het nog fris is ligt de sneeuwgrens tussen 900 en 1400 meter. Netjes voor eind maart.

Rondom Zell am See (O) wordt het langzaam groener
Rondom Zell am See (O) wordt het langzaam groener

Meer neerslag
​In het weekend naderen vanuit het westen nieuwe storingen. Vrijdag zorgt een warmtefront in de Franse en Zwitserse Alpen voor enige regen (boven 1800m sneeuw), zondag zou het ook in de Zuidalpen tot neerslag kunnen komen, mogelijk zelfs veel neerslag. Het is nog even aankijken wat de sneeuwgrens zal doen. En Oostenrijk? Die komen door deze ontwikkeling eerder in de föhn te zitten. Vooral zaterdag kan het warm worden, daarna is onzeker.

Kortom er komt weer wat leven in de brouwerij, maar de sneeuwgrens wordt langzamerhand een dingetje. Woensdag een uitgebreide update voor de Paasgangers!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Spannend!! Nog 5dagen aftellen :D

Sneeuw is gewoon mijn obsessie.

Oei, spannend! Vrijdag is onze eerste dag… maar Zwitserland, dat kan nog alle kanten op natuurlijk. We zitten op de grens met Voralberg dus ik kijk maar liever naar de berichten voor Oostenrijk.

Vrijdag genieten in solden oh wat hebben we er zin in. Paar dagen nog even racen over de pistes met ons gezin.

Hopen dat er toch wat meer koude komt, zaterdag naar Frankrijk maar ze geven 11° en regen :(

@somedude , welk gebied ga je? Ik ben dan ook in Frankrijk en de temperaturen gaan inderdaad hoog zijn vrees ik. Maar waarschijnlijk gaan we ons zowisi wel amuseren hoor. Het weer kan nog veranderen he!!

Sneeuw is gewoon mijn obsessie.

Zondag arriveren we in Colfosco (Alta Badia - Dolomiten) daar geven ze voor maandag en dinsdag sneeuw en daarna zon… Hopelijk komt dit uit en gaat het niet regenen ipv sneeuwen.

Vrijdag naar La Plange…hopenlijk een niet
te hoge sneeuwgrens.

Winterberg/La plange/Les 4 valles

Ik hoop gewoon op zon met de Pasen en genieten… Ik vind alles goed, want er ligt nog genoeg om het uit te zingen. Nu aankomend weekend met dochterlief het seizoen (denk ik ;-) ) afsluiten in SFL… Dan hebben we alles gezien en meegemaakt dit jaar: harde pistes in December (Lech/Warth), Topsneeuw maar storm en wind in Februari (Kaprun), kaiserwetter half maart (Samnaun) en komend weekend dan dus (verwachting) warm en wat firnschnee/slush in SFL.

Werken is er niet bij ivarros

als het maar wit is !!

Nog een paar dagen en dan gaan we naar Sölden… hopelijk wordt het niet te warm. Een beetje nieuwe sneeuw erbij zou helemaal top zijn. Maar genieten zullen we sowieso.

hoop toch op mooi weer volgende week in Val thorens :)

@JeroenFR: Dat zou helemaal fijn zijn hahaha… Maar helaas is het heel hard en veel werken tussen die weekendjes ding om het te bekostigen.

Gelukkig kan je met een beetje plannen en wat zoeken toch wat geld besparen! Ik neem bijvoorbeeld genoegen met een plekje buiten het dorp soms of in een kleiner plaatsje in een bekend gebied. Tijdje terug was er nog een artikel over volgens mij, hoe je toch een beetje prijsgunstig er tussen uit kan.

Maar het blijft een duurdere hobby dan hardlopen ;-), al is het alleen maar vanwege het reizen.

Vrijdag tot maandag naar het Sauerland met kleinkinderen, net als Pasen vorig jaar is er nog volop te skiën, zeker in Winterberg en hopelijk ook nog in Willingen.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie