Hoe kunnen skigebieden voorjaarsskiën aantrekkelijker maken?

Rogier op 28 maart 2016· 36 reacties

Topcondities in Ischgl in April
Topcondities in Ischgl in April

In elk skigebied hoor ik dezelfde vraag. Elke uitbater heeft het erover, alle skiverhuurders vragen het zich af. Daarom vraag ik het aan jullie, in dit opzicht ‘de klanten’. Waarom komen er maar zo weinig vakantiegangers naar de bergen toe op het moment dat de condities vaak op zijn allerbest zijn? Het is bijna uitgestorven op de pistes en dat terwijl deze er zo geweldig bij liggen…

‘Goed voor maart’
Men, zelfs ervaren wintersporters, lijken te denken dat in maart en april de condities niet meer goed zijn. Want elk voorjaar hoor ik weer dezelfde zin. “Wat zijn de condities goed voor eind maart…” Maar als je dat elk seizoen hoort dan zou je toch moeten gaan denken dat de condities niet goed zijn voor een eind maart, maar dat goed maart gewoon een geweldige skimaand is. Geloof je het niet? Klik dan eens hier. Jullie komen superlatieven tekort.

Te warm?
Veel mensen denken dat maart te warm is. Maar dat is eigenlijk maar zelden zo. En op dezelfde manier is Kerst ook best vaak te warm. Een goed sneeuwpak, en in maart ligt er vaak een heleboel sneeuw, kan die warmte best hebben. En door slim te skiën kun je juist hele goede sneeuw vinden dankzij de warmere zon. Lees hier voor die tips.

Pistes voor onszelf, zelfs in Ischgl
Pistes voor onszelf, zelfs in Ischgl

Het lukt de gebieden niet meer
Al mag ik de uitbaters van skigebieden geloven dan was Pasen (en daarna) vroeger echt een nog een skivakantie. Tegenwoordig zijn de gebieden in maart en april rustig, zo niet uitgestorven. Doordeweeks en in het weekend. In deze periode ski ik vaak helemaal alleen op de pistes van de gebieden bij mij in de buurt. Op perfecte pistes wel te verstaan. Denken wintersporters na februari niet meer aan de wintersport? Denkt men door de vaak negatieve publiciteit in kranten dat er geen sneeuw meer ligt? Of hebben jullie gewoon geen zin meer?

Hoe denken jullie dat de gebieden meer wintersporters kunnen lokken in het voorjaar? De periode dat het skiën en de wintersport eigenlijk op z’n best is? Ik denk dat skigebieden graag het gouden-idee horen…

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Het ligt denk ik niet aan de gebieden. Het is meer de “mindset” van de “lage-landen-wintersporter”. Eind maart, begin april begint hier de lente en wordt begonnen om de winter los te laten. Het hoofd gaat daarmee al meer richting zomer (vakantie) en bijbehorende bestemmingen staan. Wintersport wordt dan naar de achtergrond verdrongen.
Om op je laatste vraag terug te komen; elke zondagmorgen is op de tweede Belgische TV zender een selectie van webcam beelden uit skigebieden. Daar word ik persoonlijk altijd zeer enthousiast van. Dus misschien is het actief verspreiden van webcambeelden uit sneeuwrijke en zonnige gebieden een mooie reclame om in april nog mensen richting alpen te lokken…

Geef je fouten toe voordat een ander ze overdrijft.

Ik ben het met Gast000 eens: dat is het verhaal dat ik anderen ook altijd hoor zeggen: “Ga je nog op wintersport??? Wij niet hoor - als wij de krokussen zien bloeien staan onze hoofden naar zon / zomervakantie”. En dan zeg ik vrolijk dat ik nog even ga skiën in de meivakantie… (Dutchweek Val Thorens) :-)

De marketing is denk ik niet goed. Als wij (maar ook de Duitsers en volgens mij ook wel de Franssen) na de 2e week van maart niet meer aan wintersport denken, zit daar de winst volgens mij. De voordelen zijn ook helder, de nadelen echter ook (lager toch vaak pap in de middag, in de ochtend keiharde pistes, lelijke dalafdalingen).

Als skigebied zou ik de nadelen aanpakken (waar mogelijk): drukke, zachte stukken (met dus bulten) misschien tussendoor prepareren (als dat kan, ik denk het wel), de dalafdaling dicht doen of juist de gondelrit terug promoten (door meer vertier op de berg, einde middag, bijvoorbeeld concertjes). De dutchweeks/weekends doen het goed, maar ik denk dat je dat concept meer toegankelijk en bekender moet maken tussen de vakanties en pasen bijvoorbeeld.

Zoiets misschien? Wij gaan altijd half maart en hebben altijd perfecte condities, ook toen wij bijvoorbeeld in Berwang waren (1800m…de berg dan :)).

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Wat ook niet zal helpen is dat er voor gezinnen met kinderen na de krokusvakantie eigenlijk geen mogelijkheid meer is om een week naar de sneeuw te vertrekken. Paasvakantie is al heel lang geleden afgeschaft en de meivakantie is voor veel gebieden te laat.

Mensen denken ook dat sneeuw heel snel weg is. Die mini hoeveelheden die hier vallen zijn inderdaad in een middag gesmolten en dat is ons referentiekader. Ik ben wel eens eind maart naar de sneeuw vertrokken en ik vond het heerlijk. Winter op de berg en met een beetje mazzel voorjaar in het dal. Maar heel veel mensen zijn inderdaad verbaasd en vragen zich af of er nog wel sneeuw ligt. Alleen fanatieke wintersporters weten wel beter :)

Let it snow, let snow, let it snow!

Ik ben gewend om in de voorjaarsvakantie op wintersport te gaan ivm school en als we dan zonder schoolgaande kinderen gaan, dan meestal redelijk kort op de vakantie zo van ‘dan zitten we buiten de vakantie’. Inderdaad wat anderen ook zeggen, je gaat al meer aan lente en zomer denken…

Ik ben net terug uit Söll, daar was ik vrijdag t/m zondag. Het skigebied Wilde Kaiser is uitstekend, lekker veel afdalingen. Maar al vanaf 12 uur werd het allemaal heel zacht en papperig. We hadden geluk dat zondag de wintertijd in ging we en we daardoor een uur ‘langer’ konden skiën.
Sneeuw lag er genoeg, het had zaterdag nog flink gesneeuwd, maar ik vond het gewoon te warm. In de ‘winter’ ski ik vaak tot 4 uur door en pak dan soms nog een laatste liftje. Nu was het na 13.00 niet prettig skiën. Gaf niet, in het zonnetje kon je lekker zitten. Maar als je vooral op wintersport gaat om veel te skiën, dan is deze periode in mijn ogen aan de warme kant en ga ik toch liever in januari.

Peter Pos

Wij gingen vroeger begin april nog wel eens skien. Meestal in de hogere Franse gebieden als Les Arcs, Tignes. Dat was dan de derde keer in 1 seizoen. Mensen hebben toch minder te besteden, dus zoals wij het nu bij 2x houden geldt dat denk ik ook voor vele anderen. Het is nu eenmaal niet het goedkoopste weekendje weg. Daarbuiten zou het dan lekker zijn als je met een goedkoop vluchtje nog even een lang weekend kunt gaan, maar Transavia bijv. draait vanaf nu het zomerprogramma en kan je dat dus vergeten. Even 2200 km heen en terug voor 4 dagen is ook zo wat. Ben het met je eens hoor Rogier dat het vaak begin april nog prima te doen was, zeker wat hogerop. Voor de mensen met kinderen geldt inderdaad ook, zeker in NL, het niet hebben van Paas vakantie en dus alle blikken op de mei- en zomervakantie.

Voor de meeste touroperators houdt de winter nu al op. Er is voor het voorjaar bitter weinig te boeken.
Daarnaast zijn de vakantieperiodes in NL natuurlijk waardeloos: waarom nu niet gewoon vorige of deze week vrij ipv de laatste week april en de eerste week mei…
Met weemoed denk ik terug aan de tijd dat wij geen kinderen hadden: Altijd laatste week maart naar de Alpen. Perfecte sneeuw, prima prijzen, geen massale drukte en iets langer licht aan het einde van de dag.

om @Gast000 aan te vullen hebben zowel de Belgische eerste als tweede zender (een en Canvas) iedere maandag tot en met vrijdag deze herfst/winter/lente beelden.
On-Topic: helaas zit ook ik door de studie gebonden aan de schoolvakanties. Soms is er ook nog verschil met de vakantie van mijn thuisfront (Nijmegen-Venlo). Dus hou ik me vaak in Maart (maar ook alle andere maanden vanaf oktober) enthousiast met de webcambeelden op de Belgische zender.
@Rogier, deze beelden van Feratel laten voornamelijk Oostenrijk zien, daarnaast enkele Italiaanse, Zwitserse, Belgische en Nederlandse plaatsen/gebieden. Franse gebieden komen hier nooit voorbij, wellicht een leuke marketing optie…

Net terug van een week Zillertal Arena; aardig druk daar nog met Duitsers die twee (?!) weken Paasvakantie hebben. Sneeuw hoog was prima, viel ook nog bij gedurende de week. Wat lager werd het toch wel vroeg in de middag zachter en de dalafdaling was een drama. Maarja, tis wel eind maart he :)

Carpe diem

Vroeger gingen we altijd in de eerste of tweedelige week van maart. Fantastische pistes, lekker zonnig en vaak rustig. Maar helaas nu met schoolgaande kinderen gebonden aan kerstvakantie en voorjaarsvakantie. Daar kan geen marketing of reclame iets aan doen…

Vroeger gingen we meestal in de paasvakantie, maar die bestaat niet meer. Nu moeten we wel in de voorjaarsvakantie.

Ik heb al eens eerder gezegd: buiten het probleem van de schoolvakanties willen veel Nederlanders een gezellig dorp, liefst in Oostenrijk. En dat betekent vaak relatief laag met gesloten dalafdalingen, bruine hellingen etc. Dat die perfecte sneeuw die overal nog ligt niet altijd met de skilift te bereiken is, is ook een factor denk ik. Voor een tourskiër geen probleem. Maar die zitten allemaal op WePowder, en niet hier.

@Gigi Ik heb het hier puur over goede pistes al zou ik het over toerskien hebben dan zou het seizoen tot eind mei duren. Maar vanaf maart en in april zijn de pistes uitegestorven en veel gebieden hebben dan een witter dal dan in december… Zeker in maart.

Click. Click. Peace

@Rogier Weet niet waar jij zoal skiet op dit moment maar ik kom net terug vanuit het zillertal en daar was het verre van uitgestorven. Misschien iets minder druk dan bijv. januari maar bij de meeste liften stonden gewoon mensen te wachten en zaten de meeste stoeltjes/gondels wel vol.
Ook op de terrasjes bij de eetgelegenheden was het redelijk druk. Je hoeft niet om een plek te vechten maar het was toch verre van uitgestorven. En in het dal lag geen sneeuw en er waren ook geen dalafdalingen open.

Übung macht den meister!!!

Ik zou heel graag willen maar zit aan de schoolvakanties vast! Vorig jaar voor het eerst eind april/begin mei geskied. Het was echt fantastisch. Alleen zo jammer dat er buiten de gletschergebieden weinig meer open is. Dit jaar had ik wel weer gewild maar mijn wederhelft is meer een zomergast en die moet ik ook tevreden houden. Misschien kan ik volgend jaar weer eens mijn zin door drukken en eind april gaan. Het is ook wel erg jammer dat in Nederland de paasvakantie niet meer bestaat.

Niet te veel reclame maken @Rogier! Ik wil m’n first tracks op bepaalde afdalingen in Ischgl volgende maand behouden! Ik werdt vorig jaar april ook voor gek verklaard met kreten als; “het is lente, er ligt niks meer, ga je mountainbiken ofzo?” na wat foto’s was iedereen stil en jaloers ;-) maar houdt het ff klein @Rogier

First powder, last beer...!

Dus inderdaad mindset…

First powder, last beer...!

Sommige skigebieden en touroperators zenden rond januari ook TV-commercials uit. Dat zou natuurlijk ook in maart nog kunnen, met beelden en een boodschap in de trand van: “Kijk eens hoe goed de condities nu nog zijn”.

Zoals eerder geopperd, wintersportliefhebbers met schoolgaande kinderen zijn gebonden aan de schoolvakanties en hebben helaas geen (structureel) weekje vrij meer eind maart of rondom die periode. Daarnaast vermoed ik dat de ‘bereikbaardere’ locaties vanuit de lage landen ( <1000 km) wellicht nog wel redelijk bezocht worden (Oostenrijk/Italie) maar bestemmingen in Frankrijk (al gauw > 1000 km) (zeker in de buurt van Rogier) dan een stuk rustiger zijn, en als laatste de preceptie dat het in maart voorbij is met de goede sneeuw danwel te warm is (waar je overigens op kan kleden is mijn mening). Tijd voor meer reclame en vakantie spreiding die een week vakantie in maart mogelijk maakt (mag wel een weekje minder zomervakantie voor mij) ?

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176

Ik ga bijna elk jaar in de paasvakantie skiën en mij hoor je niet klagen. Minder volk in vergelijking met de krokusvakantie en het zonnetje kunnen de niet-skiers ook wel genieten. Als leerkracht ben ik gebonden aan de vakanties dus worden de mogelijkheden wat minder.
Volgens mij kiezen veel mensen, die tevens aan de vakanties gebonden zijn, eerder voor krokus. Ik moet toegeven, het kan wel even vreemd aanvoelen wanneer je vanuit België vertrekt rond Pasen in je T-shirt (bv. 2 jaar geleden hadden we hier al 20 graden) om dan te gaan skiën.
Misschien de prijzen wat laten zakken in het paasverlof. Dan kan je de mensen wel “warm maken” om nu nog te vertrekken.
Vrijdag richting oz, ik laat nog wel iets weten

Wat mij betreft blijft alles lekker zo… laat iedereen maar in de drukke periodes gaan, dan pakken wij wel de rustige periodes. Zoals een weekje in januari, tussen de vakanties in, en dan half maart boeken we nog een last-minute waar de omstandigheden op dat moment goed zijn, en dat zijn nog best veel skigebieden. Vaak verrassen ook de wat lagere gebieden zoals Wilder-Kaiser-Brixental positief met prima condities op de piste (als je op het juiste moment boekt). Pak de (dan nog lege) dalafdaling volgas in de vroege morgen en neem dan voor lief dat ie er smiddags wat zachter en vol buckels bij ligt.
Wil je meer op zeker spelen is bijvoorbeeld Zillertal, met de Hintertuxer Gletscher als zeker back-up een optie, of een hoger gelegen gebied als Espace Killy.
Onze mooiste vakanties waren in maart, met prachtig weer, supersneeuw en het gevoel dat de piste je privé domein is, enne… altijd kunnen skiën tot de laatste bergfahrt van de lift :)
Alle bloggers en reageerders bedankt voor hun inbreng, en op naar volgend seizoen!!

Afgelopen weekend waren wij in Graubünden, in Scuol. Het was daar nog gezellig druk op de pistes. En ook op de heen- en terugweg was aan de enorme files te merken dat ze in Duitsland wel paasvakantie hebben en daar en masse nog gebruik van maakten.
Het is denk ik wel waar dat we in Nederland al met de lente bezig zijn (vooral als we weer een slechte winter hebben gehad), maar wat al genoemd is, vooral die paasvakantie speelt mee. Wij hebben weer gemerkt dat het best pittig is om een hele dag heen en een hele dag terug te moeten rijden met maar drie vrije dagen ertussenin. Als we gewoon een week paasvakantie zouden hebben, dan was het veel meer de moeite waard! Want het was echt super weer en de sneeuw was hoog nog prima.

Wij zijn net terug uit Avoriaz (paasweekend). Net als vorig jaar met pasen, nog redelijk wat sneeuw gevallen tijdens ons verblijf. In Avoriaz was het behoorlijk tot zeer druk de afgelopen dagen. De dagen dat het sneeuwde was het iets rustiger dan toen de zon scheen.
In dit gebied waren veel engelsen (ook paasvakantie) en fransen uit de buurt.
Ik denk dat het voor de Nederlanders aantrekkelijker wordt als er meer korte ski vakanties via touroperators geboekt kunnen worden. Wij hebben hier echt naar moeten zoeken.
Voor ons maar ook voor andere geld dat dit een tweede ski vakantie was, en dat vrije dagen opnemen dan lastiger wordt. Een korte skivakantie met daarin een weekend verwerkt helpt om dan toch nog even naar de sneeuw te kunnen.

Ik denk dat het grootste punt de vakantieperiode is die de Nederlanders niet hebben in maart. Het zou een goede optie zijn als leerlingen 5 vrij te besteden vakantie/vrije dagen per jaar zouden krijgen en deze van bestaande weken zouden afhalen. Men kan dan zelf bepalen wanneer men op vakantie gaat en dus niet gebonden is aan een dure vakantieperiode. De paasvakantie terug invoeren kan een optie zijn, maar dan wordt het toch weer een dure week, want dan gaan de prijzen weer omhoog. En meestal valt Pasen in april en zijn de condities toch weer minder dan in maart. Tevens kan men dan ook kiezen om bijvoorbeeld begin december of ergens in januari te gaan. Bij voldoende promotie zullen er denk wel veel wintersporters voor maart kiezen, maar is er i.i.g. meer spreiding. Krokus 2017 wordt enorm druk, omdat heel Europa gelijk vakantie heeft.

Idd de vakantieperiode. Als de kinderen deze maand ergens vakantie hadden gehad dan wist ik het wel.

Voor de wintersporters kunnen ze beter de kerstvakantie een week inkorten en deze inruilen voor een week in maart. Zeker met de omstandigheden dit jaar met de kerst.

Een short-ski in het voorjaar is vaak lastig omdat de gebieden slecht te bereiken zijn doordat de zomerdienstregeling van Transavia al geldt. Daardoor wordt er bijvoorbeeld niet gevlogen op oa. Salzburg en Innsbruck. Ook de transfers in Frankrijk rijden grotendeels niet of zeer beperkt. Vooral tijdens een short-ski waar je alle tijd wilt benutten is een goede verbinding echt een must!

Maart is hier (Grand Massif) doorgaans de beste maand. Pasen valt heel gunstig dit jaar en het is hier dan ook bommentje vol met veelal Engelse en Belgische skiërs.

Onder de 1200m is de sneeuw nu (en meestal) gesmolten; ik zou willen pleiten voor het openen van de telecabine (van Morrillon 700-1100m) voor mountainbikers.

Zeker in april zie ik mooie mogelijkheden om winter en zomer te combineren; 's ochtends skiën/boarden, 's middags mountainbiken, klimmen, via ferrata, etc…

Eens met @rickrodenburg
Zo’n weekend of week moet makkelijk te regelen zijn, anders denk je al dnel, laat maar.
Meer promotie van skigebieden zelf en de reisaanbieders hier helpt! Anders is 't blik maar vooruit naar de lente en wachten op volgend jaar.

Wij gaan normaal steevast eind maart, begin april nog weekje skiën(hoger gelegen gebieden) meestal in Val Thorens. Ik heb mij dat nog nooit beklaagd. Helaas moeten we dit jaar passen(kwetsuur oudste zoon). Maar volgend jaar gaan we steevast weer! Bedankt ook weer Rogier voor de vele leuke (foto)reportages!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie