De lente barst los

Roel op 28 maart 2016· 38 reacties

Ellmau (O)
Ellmau (O)

Er is nu geen ontkomen meer aan, de lente komt eraan. Terwijl zaterdag nog de beloofde 10 tot 20cm is gevallen in de Noordalpen wordt het daar in de loop van de week op veel plaatsen 20 graden of meer. Afrikaanse lucht overspoelt dan de Alpen waardoor het met de sneeuwpret in de wat lagere skigebieden waarschijnlijk snel gedaan is.

Prima timing
Een prima timing zou ik zeggen zo na de Paasdagen, want doordat de echt warme lucht pas nu instroomt hebben we wel mooi van een heerlijke maartmaand kunnen genieten. Veel skigebieden hebben deze of volgende week voor het laatst de liften draaien dus het mag nu ook langzaam warmer worden.

De aanzet zien we vandaag al enigszins. Een stormdepressie op de Noordzee zorgt voor een zuidwestelijke stroming waarmee vooral aan de noordkant van de Alpen föhn komt te staan.

Föhnwolk boven het Brandnertal
Föhnwolk boven het Brandnertal

Mooie altocumulus lenticularissen (benaming voor een föhnwolk) verschijnen weer zoals hier op de Glattjoch bij het Oostenrijkse Brand. Plaatselijk wordt het al 17 graden, maar een front boven Frankrijk is onderweg. In de Franse en Zwitserse Alpen sneeuwt het vandaag licht boven 2000m (lager valt natte sneeuw of regen) en vannacht breidt dat zich uit over de rest van de Alpen. Het is centimeterwerk dus verwacht geen grote hoeveelheden. Tot en met woensdag zijn dit de laatste stuiptrekkingen van winterweer met een steeds hoger kruipende sneeuwgrens.

Zomerse dagen
Vanaf donderdag wordt het belangrijk warmer. Warme lucht uit Algerije wordt op transport gezet naar de Alpen waardoor het op alle hoogten flink opwarmt. Door föhninvloed wordt het in Oostenrijk waarschijnlijk het warmst, met op donderdag of vrijdag lokaal 25 graden.

Zoek het deze week hoog genoeg op, zoals in Saas-Fee (CH)
Zoek het deze week hoog genoeg op, zoals in Saas-Fee (CH)

Waarschijnlijk volgt in het weekend een inzinking als een storing boven Frankrijk de warmste lucht weer verdrijft met enige regen en sneeuw, maar het is geen structurele afkoeling. Waarschijnlijk loopt de temperatuur vanaf zondag weer op met naast zon soms een regen- of onweersbui. De meteorologische lente is al even aan de gang maar het weer lijkt die omslag nu ook definitief te gaan maken.

Minder weerberichten
Wij bouwen de weerberichten nu langzaam af. Als er nieuwe of spannende ontwikkelingen aankomen blijf je dat op deze website lezen want er is qua sneeuwval nog van alles mogelijk in het voorjaar. Toch wil ik nu alvast iedereen bedanken voor het meelezen het afgelopen seizoen en de vaak leuke reacties. Daar doen we het voor. Voor nu een fijne 2e Paasdag!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Bedankt Roel!!!

Bedankt voor de dagelijkse updates!
M.n. rond mijn vakantieperiode altijd weer een spannend om de berichten te lezen!

Bedankt Roel, ik las je verhalen met veel plezier en ze waren vaak ook leerzaam voor mij als leek op weergebied :-)

Peter Pos

bedankt Roel, over en uit voor dit seizoen. Tot de volgende!

Bedankt voor de top weerberichten Roel! Tot het volgend seizoen

Hup Willem II

Dank voor alle weerupdates dit seizoen!

Bedankt Roel, altijd leuk om alles te volgen. Hopen op een mooie zomer en een iets minder spannende winter volgend jaar. We zijn al aan de planning voor maart 2017 begonnen.

Bedant roel voor je weerberichten ik lees ze meer als een verhaal dan als weerbericht
Kom je nog wel met een update voor de dutchweek in val thorens,en anders tot het volgende seizoen

Bedankt voor alle berichten Roel. Ik zie je vanzelf wel weer in mijn timeline verschijnen.

Roel ik geniet nog elke dag van de foto’s van mede wintersporters bedankt weer voor dit seizoen en zeker tot volgend jaar voor degene die mischien nog gaan veel plezier

als het maar wit is !!

Nog een maandje en dan de afsluiting in ischgl, we zien tegen die tijd wel wat het weer brengt :)

Bedankt Roel!

dank

Net geboekt, volgende week nog een weekje Serfaus. Hopelijk nog goede condities.

Geen ski zonder après ski...

Roel bedankt voor je altijd informatieve en leerzame weerberichten!

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176

Bedankt Roel !!!

bedankt Roel; jij was onze hoop in bange dagen, een baken van rust in de gekte van alledag en de kennisdrager van het boeiende weersbericht!

Roel, bedank weer voor een enerverend seizoen! Fijne zomer en tot later dit jaar.

Piste riderrrrr

roel, Bedankt voor je weerberichten dit seizoen, het was weer erg spannend allemaal.

Bedankt Roel (en Morris), een saai seizoen was het op weergebied zeker niet! Er blijft vast nog wel wat voorbij komen hier op wintersporters de komende maanden, maar ik kijk nu al uit naar de spanning van oktober als de eerste sneeuwbuien ons weer hoop gaan geven!

Bedankt Roel ,was weer een een heel fijn jaar. Een vraag? Snel een antwoord van jullie. Top gedaan. Zie nu alweer uit naar het volgende seizoen.

@mel

Bedankt voor de berichten! Kijk alweer uit naar Oktober!

Bedankt Roel, wij vertrekken vrijdag nog naar Kühtai voor een week, lekker hoog en ideaal voor de kids.

Weerom bedankt Roel en bij uitbreiding iedereen die regelmatig een topic of leuke reportage poste hier! Topsite!!

Bedankt voor al je moeite weer dit seizoen Roel, maar ik heb nog een paar dagen skien in het vooruitzicht, half mei in Hintertux! Dat is weer een heerlijk vooruitzicht. :-)

Ski or Die

@Roel en de rest van het team bedankt weer en tot over 6 maanden!

Seriously snow addicted family!

Bedankt voor alle berichten. Was weer super. Verheug me nu al op volgend jaar. Nog een vraag Roel: (zoals ik er dit jaar zoveel voorbij heb zien komen): wat denk jij over eind Januari 2017 in Flachau??? zon? Sneeuw?? Roel en Morris, Tot volgend jaar!!

@roel , denk je dat de dutchweek gered is in val thorens met de vele sneeuw die nu nog ligt , thanks voor updates

Dank @Roel!

Roel en team, dank voor de mooie verslagen afgelopen seizoen. We komen de zomer wel door met z’n allen op het forum… ;)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie