Een goede uitrusting voor buiten de pistes

Rogier op 12 november 2008· 11 reacties

null

De diepe poedersneeuw lonkt. Een mooie wand ligt helemaal klaar om beskied te worden. Natuurlijk wil je dwars door de diepe poeder knallen. Maar diepe poeder is vaak buiten de pistes. Er dreigt gevaar: lawines, rotsbanden en gevaarlijke vallen liggen op de loer. Off-Piste: prima, maar ga wel goed uitgerust op pad!

Off Piste?
Veel skiërs denken dat een ‘run’ net naast de piste geen echte off-piste is. Helaas is niets minder waar. Elk jaar zijn in de Alpen enkele zeer ernstige, vaak dodelijke, lawine ongelukken te betreuren op geen meter van de skipiste. Vergeet niet, dat alles wat zich ook maar 10 cm naast een geprepareerde piste bevindt, hooggebergte is!

null

Lawine-drie-eenheid
In de wereld van het off-piste skiën spreken we vaak van de lawine-drie-eenheid: pieps, sonde en schep. Deze drie attributen zijn letterlijk van levensbelang voor diegene die off-piste skiet. Met deze drie-eenheid is het mogelijk om onfortuinlijke skipartners te bevrijden die onder een dikke lawine liggen.

Lawine pieps
Wie onbekend is met het fenomeen lawine pieps: een lawinepieps is een apparaat dat radiogolven (457 khz) uitzendt in de ‘send-mode’. In de ‘search-mode’ kunnen deze golven echter gevolgd worden. Het is met deze piepers zodoende mogelijk om een lawineslachtoffer snel te lokaliseren, om de ongelukkige hierna uit te graven. Voor het gebruik van lawinepiepsen is goede training vereist. Want als je ze nodig hebt zal het zeker een stress-vol moment zijn.

Sonde en Schep
Voor de precieze lokalisatie van een lawineslachtoffer heb je een sonde nodig. Deze lange aluminium stokken gebruik je om precies uit te vinden waar het slachtoffer ligt. Zodoende voorkom je extra tijdrovende graafwerkzaamheden. Nadat het slachtoffer gelokaliseerd is gebruik je een schep voor het uitgraven. Het mag duidelijk zijn dat de lawine-drie-eenheid in off-piste terrein onmisbaar is.

null
Waarom?
Het snel vinden van een lawine slachtoffer is heel belangrijk. Slachtoffers die meer dan 15 minuten begraven liggen hebben nog maar heel weinig kans levend onder de lawine vandaan te komen. Dus ‘vrienden-redding’ is de enige echte optie, de bergredding is bijna altijd te laat! Zie de tabel hiernaast voor tijd afgezet, tegen overlevingskansen in een lawine.

Andere bescherming
Naast de ‘verplichte’ lawine drie eenheid zijn er meerdere zaken die verstandig zijn om mee te hebben in off-piste terrein. Ten eerste is een helm buiten de piste erg aan te raden. Rotsblokken die onder de sneeuw verborgen liggen, bomen, en serieuze vallen kunnen serieus hoofdletsel veroorzaken. Voor wie echt ‘hard’ wil gaan is ook de aanschaf van een rugbeschermer verstandig.

null
Verder
Het is slim om in je rugzak ook wat extra voedsel, water en een goede EHBO-set mee te hebben. Een aluminium reddingsdeken kan bij een ongeval levens redden. Ook is een mobiele telefoon (die uit staat, ivm lawine pieps) verstandig om mee te hebben, zodat in geval van een ongeval de bergredding gebeld kan worden.

Kennis
Maar… belangrijker dan al het bovengenoemde materiaal is KENNIS. Zorg dat je nooit zomaar off-piste gaat. Leer de bergen en de sneeuw kennen en durf nee te zeggen, hoe verleidelijk de poeder ook is. Skischolen en berggidsenbureaus leveren goede cursussen voor het off-piste skiën.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Ik heb vroeger reeds gelezen dat je buiten de piste gaat en zelfs 10 m net buiten een geprepareerde piste, je rekening moet houden met de hellingsgraad. Alles wat onder de 30 ° blijft is absoluut veilig. Is dat zo en bestaat er een trukje om dit in te schatten?

Min of meer, ja. Onder de dertig graden glijdt iets niet vanzelf naar beneden: simpelweg niet stijl genoeg! Voor zover ik weet zijn alle geprepareerde pistes onder de 30 graden zelfs de zwarte. Ik ben niet helemaal zeker, dus als iemand de informatie bij de hand heeft, corrigeer me alsjeblieft: er zijn een paar zwarte pistes in Europa die strijden om de eer ‘steilste zwarte piste’ maar volgens mij komen die allebein nét onder de 30 graden uit. Dit is vast te googelen. Ga ik zo even doen…)Maar… hoe steil is de helling boven die helling van onder de dertig graden waar je likkebaardend naar zit te kijken? Daar moet je namelijk ook aan denken, vanaf stufe 3. Als daar een massa sneeuw vanaf komt, zit je nog steeds in de problemen…

Er zijn hellingsgraad meters in de handel (Outdoorshops) en ook op de stop or go card (de lawinebasisregels summier op een geplastificeerde kaard, handig) zit er eentje. Skieërs kunnen nog een truc met hun skistokken toepassen (die ik helemaal vergeten ben: ik board)

De Frommes Extrem in serfaus/fiss is 72%… Inverse tangent daarvan is 36,8 graden… Dus er zijn pistes boven de 30 graden al hoewel dit nog niet echt stijl is hoor…

@Rogier, goed verhaal! Niets aan toe te voegen. Vooral de laatste alinea, we blijven laaglanders en denken ooit flachland-tirolers te zijn.

Ten eerste er bestaan skipistes van de rond de dertig graden (zoals Martijn ook al melde), dit zijn veelal zwarte pistes.
Let op: lawines komen inderdaad het meest voor rond de 30 graden! Maar ook op minder steile wanden heb ik flinke lawines naar beneden zien komen! Ook is het mogelijk om op een vlakte een lawine boven je te triggeren. Dus het simpelweg zeggen dat een helling dertig graden moet zijn om lawine gevaarlijk te zijn is niet waar. Omliggende hellingen en de helling zelf kunnen ook gevaar op leveren.

Verder is dertig graden niet veel, in veel lekkere off-piste hellingen zit wel en stukje 30 graden! En reken zelf maar na (bijvoorbeeld) 6 bij 6 meter en 30 cm dik pak sneeuw, genoeg om een skiër aardig diep te begraven. En 6 bij 6 is in de bergen heel klein!

Verder geeft Marije al de goede tip voor het stop and go plaatje, een aanrader. De skistokken-truc vind ik persoonlijk niet heel betrouwbaar, veel fouten mee gezien.

Groet Rogier

Ik hoorde dit jaar van een oostenrijkse skileraar dat alle pistes boven de 20 graden als zwart geclassificeerd worden.

30 graden is niet veel?? Zal zo rond de 60-70% liggen, wat wil zeggen een hoogteverval van 60-70 meter per 100 meter. Dat is flink wat hoor!

(een weg gaat meestal niet verder van max. 15%)

kijk eens op http://www.snowsafety.nl als je VERANTWOORD off piste wilt gaan. Zij verzorgen lawinecursussen, theorie hier in Nederland en praktijk in Davos/ Klosters in Zwitserland. Echt een aanrader. Met de top van de nederlandse gidsen, Martijn Schell en Michiel Engelsman. je leert hoe je moet werken met een lawinepieper, het terrein te lezen, lawineberichten te begrijpen, maar je maakt vooral veel afdalingen. Dus waarom lees je dit nog? Snowsafety.nl

@ Gille-o Bedankt voor j reactie, inderdaad Snow-safety levert goede cursussen voor het verantwoord off-piste leren skiën. Zoals ik ook in mijn laatste alinea aanhaal is het aanleren van kennis het aller belangrijkste en zal meestal via een een gids gaan. Dit kan snow-safety zijn of een van de vele andere gidsenbureau’s of alpiene opleidingscentra in de alpen.
Dus je zin "waarom lees je dit nog" begrijp ik niet helemaal.

Groet Rogier

Met ‘waarom lees je dit nog’ bedoel ik dat je zo snel mogelijk naar hun site, of een van de andere gidsen sites moet gaan om daar het freeriden te ontdekken. In mijn enthousiastme heb ik het misschien anders doen voorkomen. Mijn excuses. Ik vind het juist geweldig dat mensen geinformeerd worden over de gevaren van buiten de piste skieen of snowboarden. En als ik daar een steentje aan kan bijdragen, dan doe ik dat graag. Dus lieve mensen, ga niet zomaar off piste. Ga met een gids of volg een cursus, want dan heb je nog veel meer plezier van je poederruns.

in de nieuwe uitgave van het blad Snowboard Magazine staat een leuk artikel over Snow Safety. Enjoy!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie