De fijne kneepjes van ski onderhoud

Rogier op 29 november 2008· 36 reacties

null

Wie zijn eigen ski’s in topconditie wil houden moet zijn deze latten goed onderhouden. Het belag (loopvlak van de ski) moet niet uitdrogen, de staalkanten moeten scherp en roestvrij blijven en de skibindingen elk jaar gecheckt. Veel werk kan zelf gedaan worden. Maar het materiaal voor het skionderhoud is een behoorlijke investering. Twee rechterhanden kunnen ook geen kwaad.

Wat is zelf te doen?
Veel ski-onderhoud is zelf te doen. Handige mensen, die vaak skiën, kunnen zelfs overwegen een klein atelier in te richten waar bijna alle reparaties uitgevoerd kunnen worden. Voor simpele onderhoudsklusjes, zoals waxen en slijpen heb je niet bar veel materiaal nodig. Het skiën zal daarna stukken beter gaan.

Waxen
Het goed waxen van een snowboard of ski is vrij eenvoudig. Wax regelmatig, een goed gewaxte ski is slijtvaster maar bovenal skiet en glijdt het heel veel beter. Maak voor het waxen het snowboard of de ski’s droog en schoon. Zorg dat de ski’s op temperatuur zijn (niet ijskoud). Smelt en verdeel met een strijkbout de wax over de ski’s. Verdeel de wax met de ski richting mee. De wax mag nooit roken. Als tijdens het smelten de wax begint te roken verliest deze al zijn glij-eigenschappen. Als de wax droog is schraap je met een speciale wax schraper (hard plastic plaatje) alle overtollige wax van je belaag af, doe dit in duwende bewegingen in de glijrichting. Als laatste met een speciaal waxbortseltje in de glijrichting de wax in op borstelen (zorgt voor gleufjes in de wax die de ski nog beter laten glijden) !

null

Hoe vaak
Regelmatig waxen is een must. Een keer in de week is zeker niet overdreven. Als je naast het waxen andere onderhoudswerkzaamheden aan je ski’s of board verricht, doe dit dan voor het waxen. Het waxen is letterlijk de finishing touch.

Welke wax?
Er zijn enorm veel soorten op de markt. Van extreem dure competitie waxen tot goedkopere universele. Wie niet op een tiende seconde nauwkeurig skiet kan goed af met een universele wax, die geschikt is voor alle temperaturen. Eventueel, voor de echte hobbyisten, zijn meerdere waxen zijn te koop om de ski’s voor elke temperatuur goed te prepareren. Maar nogmaals een goede allround wax werkt primavoor de meeste skiërs.
Persoonlijk wax ik veel met een zogenaamde koude wax omdat deze wax harder is en de ski langer in conditie houd.

Slijpen
Goede scherpe staalkanten zijn belangrijk voor de controle over de ski. Slijpen is een precies en secuur werk. Neem er de tijd voor, ben je niet zeker van je zaak: laat je ski’s in een goede skiwinkel slijpen. Voor wie graag zelf aan de slag gaat: Ten eerste vijl je, met de vijl plat op de ski, het belag en daarmee de staalkanten goed plat. Vijl hierna de staalkanten aan de zijkant in de gewenste hoek. Veel ski’s komen uit de fabriek met een hoek tussen de 88 en 90 graden. Hoe kleiner de hoek, hoe scherper de ski. Voor dit vijlen zijn speciale houders te koop, die de vijl in de goede hoek houden. Tijdens het vijlen laat je met lichte druk de vijl over je staalkanten glijden. De houder houdt de vijl in de gewenste hoek, blijf alert dat de houder goed plat op de ski blijft.
Voor wie er echt tegenaan wil: een kleine nabehandeling met een fijne diamantvijl maakt de staalkanten helemaal perfect.
Werk vooral secuur en rustig. Een slecht geslepen staalkant maakt een ski nagenoeg onbestuurbaar.
Na het slijpen is het heel belangrijk de staalkant naast de voortip en achtertip iets te ‘ontslijpen’, dit om makkelijker in een bocht te komen. Doe je dit niet dan zullen je ski’s voornamelijk rechtdoor willen.

Opvullen van gaatjes
Kleine putjes, krassen en gaatjes kan je vrij eenvoudig zelf opvullen. Om het beste resultaat te krijgen is een een speciaal ‘plastic-pistool’ aan te raden. Een soort lijmpistool dat plastic staafjes smelt. Met dit plastic vul je de beschadigingen van je board of ski’s op. Al het overbodige plastic krap je er later met een speciale krabber (metalen plaatje en vijl) vanaf. Tijdens het opvullen mag het belag niet te heet worden. Om het belag perfect glad te gebruik je een vijl.
Voor wie geen speciaal reparatie pistool wil kopen, het is ook mogelijk om het plastic met een aansteker te smelten. Alhoewel, door het plastic te verbranden kleeft het minder en blijft minder goed zitten.

Skiwinkel
Als het belag van ski’s in zeer slechte staat is, veel kleine reparaties, putjes, hobbels e.d. is er werk aan de winkel voor een professional. Een skiwinkel biedt dan uitkomst. Dit geldt ook voor andere reparaties, zoals verminkingen aan de staalkanten, grote gaten of kapotte of fout geplaatste bindingen.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Sinds een jaar of wat wax ik mijn eigen board en heb het idee dat ik de eerste paar dagen op groene zeep aan het rijden ben. Vele malen beter dan machinaal. Aleen aan het slijpen begin ik nog niet. Dus na een week of twee breng ik em ook even weg (ligt ook aan de sneeuw condities)

Hallo Rogier, dit heb je redelijk duidelijk beschreven. Er van uitgaande dat de gemiddelde toerist-skier, die met eigen materiaal, éénmaal per jaar 6 dagen op de latten of board staat, met gewoon schuurpapier de sneeuw instapt is hier heel wat voordeel te halen.
In de wedstrijd-wereld en onder de echte fanatieke skiers is het onderhoud gesneden koek, in het recente verleden stond ik nog 3 avonden in de week ski’s te onderhouden voor 4 wedstrijdskiers. Ik heb ooit een workshop van Franz Nemeth, die Rennchef bij Holmenkol (een van de vele wax merken) is, gevolgd en veel opgestoken. Hij heeft een uitvoerig boekwerk geschreven over het onderhoud. Dat boek kan je via internet bestellen op de site http://www.ski-man.de Dit is een gespecialiseerd bedrijf op ski en snowboard toebehoren en is zeer de moeite waard om eens te bekijken als je geinteresseerd bent. Ik raad een ieder aan zijn of haar ski’s of board altijd heel goed in te pakken als je het op de auto vervoerd of gebruik liever een dakkoffer (rijd nog zuiniger ook) want het Belag is poreus en zuigt ook al dat vuil van de grote weg op en van de Binding maar niet te spreken.
Veel wintersport plezier allemaal.

@ Jaco Bedankt voor de aanvullingen! Inderdaad goede tip om je ski’s niet zomaar op het dak te vervoeren. En ook een goede tip van dat boek.

Rogier

Erg zinvolle informatie allemaal! Thanks.

Hoe vaak kun je de kanten van de ski’s slijpen voordat het "op" is en je dus aan nieuwe ski’s moet?

Waar koop je zo’n houdertje voor de vijl?

Zijn er complete onderhoudssetjes te koop? Dus vijl, houder, plastic schaafje, wax borstel in één set.

Rogier, het is helaas nog lang geen ski-seizoen, maar ik wil voor dat dit begint zelf een workshop onderhoud skies volgen, misschien dat jij enig idee hebt of er in NL-randstand zoiets wordt gegeven. Alsvast dank

je moet pas zelf gaan waxen en slijpen als je echt vaak op wintersport gaat, als je alles zelf wilt gaan aanschaffen dan ben je zo 200 euro kwijt als je het echt goed wilt doen. ik slijp me snowboard/skies om de 2 dagen met vijltje 18 en daarna diamantvijl der over heen voor het structuur uit je kanten te halen. waxen hoeft niet zo super vaak 1 keer voordat je weg gaat als je thuis komt goed in de wax zetten en dan pas gaan schrappen wanneer je weer op wintersport gaat, kunnen je kanten ook niet gaan roesten scheelt weer met vijlen de volgende keer als je roest der af moet schuren, om holmenkol spullen te bestellen kan je bij http://www.vitellisnowstore.nl hij kan je ook super goed advies geven hij heeft zelf heel hoog gesnowboard koop niet zo een kanten slijper van de aldi. daar sta je meer je kanten mee te slopen dan dat ze scherp echt der van worden zelf heb ik de kanten slijper holmenkol pro edge allround daar kunnen alle vijlen in welke der maar bestaan. gebruik nooit wax abremover op je belag dan trek je al je wax uit de porien dat is denk niet de bedoeling dan kan je weer over nieuw beginne met waxen behalve als je een reperatie moet doen alleen op het stukje wat je gaat vullen wax abremover op gebruiken.

I.p.v. een diamantvijl kun je ook en wetsteen gebruiken. Zorg er wel voor de je de kantenhoek goed hebt.
De wetsteen bij het gebruik nat worden gemaakt (de naam zegt het al)

Ik wax en slijp al een paar jaar zelf. Peuleschilletje. Als je niet aan wedstrijden doet en een paar honderste seconden er toe doen dan maakt het allemaal niet zo heel veel uit. Ik wax met een stijkbout, ff snel grootste troep eraf schrapen en met een borstel naborstelen. Ik laat bewust flink wat zitten zodat het board niet kaal is na drie dagen. Ik merk dat ondanks dat ik niet al te secuur wax ik wat glijden betreft altijd sneller ga dan wie dan ook dwz op vlakke stukken waar het alleen aankomt op de waxlaag.
Veilen is ook niet al te moeilijk. Je moet niet te bang zijn. Een board kan zo’n 25 keer geslepen worden dus niet al te nerveus doen om wat weg te halen.
Mijn board is vlijmscherp en ik kan er altijd fantastisch mee uit de voeten.
Aanschaf: Strijbout 10 euro bij de blokker
wax 3 soorten: 3 x 4.50 euro
veilhouder met hoek: 6.50
veil: 22.50
diamantveil 14.00
plastic schraper: 3.00 euro
borstel: 8.50 euro
Totaal ongeveer 77.50 euro en heb ongeveer nu een keer of 14 hiermee mijn board gewaxt en geslepen dus tel uit je winst.
1 keer heb ik mijn board weg gebracht voor een grote beurt om ook gaten te vullen.
Bovendien is het leuk om te doen als je (een beetje) doe het zelver bent.
Ik zeg; "doen,.

ps: ik heb nog genoeg wax voor nogeens 14 beurten trouwen.

Thanxx voor de tips… Ik ga hard man!!!

vraagje?

ik heb zojuist nieuwe ski’s gekocht.

ze zijn in de winkel gewaxt, maar ik vind ze er behoorlijk vaag uitzien.

Kan dit betekenen dat de ski’s niet goed zijn gewaxt?

Marco leg eens uit met vaag, stuur anders een foto van je belag door naar rogier (at) wintersporters.nl

Rogier

Hoe scherp moet een ski zijn,
als een schaats?

Roelof, dat is maar net wat jij wilt… standaard is 90 graden volgens mij, maar dan wel scherp en braamloos.

Blijft de vraag:hoe scherp,niet bedoelt wordt :hoe groot is de hoek.
Een mes slijp je om te scheren of te houthakken of iets daar tussenin.
Hoe is dit bij ski’s ?

Je kunt tegenwoordig complete sets kopen op skiwax.nl: http://www.skiwax.nl/pakketten.html Er worden voornamelijk spullen van het merk Toko verkocht. Op de homepage staan een link naar een instrutieboekje waar nauwkeurig in uitgelegd staat (beeld en tekst) hoe je het doet en waarmee je het moet doen.

Ook op http://www.decathlon.nl kun je de nodige wax producten kijken.

wie weet hoe ik aan de plastic staafjes voor in plastic pistool kan komen???

De wat meer ervaren skiër of de wat meer sportieve skiër gebrukt een kanthoek van 88 graden. Je hebt tools om de ski onder deze kanthoek te slijpen: http://www.skiwax.nl/wax-gereedschap/edge-tuning/ergo-race.h… Met dit apparaat kun je verschillende kanthoeken (zijkant en onderkant) van de ski slijpen.

Weet er iemand hoeveel keer ski’s ongeveer kunnen geslepen worden?

MVG

@Ronald Ik ben het pistool op het spoor. Het is een eenvoudig pistool dat op 220V werkt. Het kost ongeveer 115,00 euro. Laat even weten als je interesse hebt dan houd ik je op de hoogte info@skiwax.nl

Mijn vriendin heeft net nieuwe ski`s. Hoe maak je deze ski klaar? Eerst waxen?

Afelopen maandag 3 Oktober zijn vanmij,
en een paar collega`s tv opnamens gemaakt door RTL Snowmagazine.

Waarin het onderhoud van Ski- & Snowboards,
word uitgelicht door Koertjan de Bruin (van GTST) & bouchier-sportcenter in Hoorn.

bij Op/maat Ski- & Snowboardservice in stedebroec, laten zien wat er allemaal bij komt ivm het onderhouden van Ski- & Snowboards.

Zoals het er nu uitziet wordt de film zondag 11 December uitgezonden ± 15.45 bij rtl 4 in Snowmagazine met Koertjan de Bruin (van GTST)

Welk product gebruik je best om je snowboard schoo te maken?

He Rogier,
Goede uitleg hoor! Ik slijp en wax mijn ski’s ook al een tijd zelf en je merkt echt het verschil. Op http://www.ski-waxen.nl heb ik een overzicht geplaatst wat er allemaal komt kijken bij het zelf slijpen.

Thx!

Moet ik kinderski’s op dezelfde manier waxen en slijpen als ski’s voor een volwassenen?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie