Ijsklimmen, wintersport voor avonturiers.

Rogier op 06 december 2008· 2 reacties

In een aantal skigebieden zie je wel ze eens. Klimmers behangen met ijzerwaren. Twee ‘ijsbijlen’ die op pikhouwelen lijken maken hun outfit compleet. Het doel is het beklimmen van bevroren watervallen. De mannen en vrouwen hangen in enorme ijspegels en proberen de meest steile muren van ijs te beklimmen.

Waterval ijsklimmen
Als de sneeuw in de Alpen begint te vallen, veranderen watervallen langzaam in een amfitheater van ijspegels. Gestaagd gaat het stromende water over in een magische wereld van blauw, wit en transparant ijs. Een wereld waar slechts weinig mensen komen. De laatste jaren wordt watervalklimmen steeds populairder. Bergbeklimmers die ook 's winters een uitdaging zoeken komen, aan hun trekken in de verticale wereld van bevroren water.

Voor iedereen?
In principe kan iedereen, die ook maar een beetje sportief, is watervalklimmen. Maar het is een zware sport. Ten eerste is het koud. Meestal hangen de watervallen in een noordwand zodat er weinig zon is om je op te warmen. Hiernaast is het gebruik van ijsbijlen relatief zwaar. Een sport voor echte bikkels (m/v) dus! Naast deze lichamelijke aspecten moeten watervalklimmers ook doorzetters zijn en niet bang aangelegd. Het echte watervalklimmen komt overeen met alpinisme. Niet helemaal gevaarloos dus.

Wat heb je nodig?
Als het je wat lijkt om met ijsbijlen in blauw waterijs rond te zwaaien, dan heb je een behoorlijke uitrusting (kan vaak gehuurd worden) nodig. Twee ijsbijlen, speciale schoenen nodig die met stijgijzers uitgerust worden zijn de basis voor de winterklimmer. Met behulp van de stalen punten van de stijgijzers kan je je voeten in de sneeuw verankeren. Hiernaast zijn ijsboren vereistom zekeringen te maken in het ijs. Een bergsporttouw, een helm, gordels horen natuurlijk ook bij de standaard uitrusting van een ijsklimmer. Gelukkig voor de beginnende ijsklimmer is het de gids die het meeste van dit materiaal mee zal hebben, zodat je eerst de sport kan ‘voelen’ voordat je alles moet aanschaffen.
Verder is het tijdens het ijsklimmen vaak natter en kouder dan op een skipiste. Zeer goede bergsport kleding (en handschoenen) zijn aan te raden.

Hoe werkt het?
In theorie is ijsklimmen heel simpel. Je slaat beide ijsbijlen hoog boven je in het ijs, houd de bijlen stevig vast, om daarna met je stijgijzers stapje voor stapje omhoog te klimmen. In de praktijk is het (gelukkig) iets ingewikkelder. Je ijsbijl houdt niet overal even goed, je stijgijzers kun je niet overal plaatsen. Maar dat maakt het spel ook leuker. Voor gevorderde klimmers die zelfstandig op pad gaan, is het ook noodzakelijk om ijsboren als zekering te plaatsen. Al met al een spannende sport.

De beloning
Je vraagt je misschien af waarom watervalklimmers deze, soms oncomfortabele en gevaarlijke sport, beoefenen. Het antwoord is simpel. Bevroren watervallen zijn vaak vreselijk mooi. De uitdaging is enorm en de kick van het bedwingen van een moeilijk en steil stuk ijs is meer dan verslavend. Ik spreek uit ervaring!
Lijkt het je wat?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Je kunt zeer zeker zeggen dat ijsklimmen verslavend is. Als er zich even de mogelijkheid voor doet hangen we aan de ijsbijlen.
Jammer genoeg zijn er niet veel vrouwen in Nederland die zich aan het ijsklimmen wagen.(ik wel)

Het is wel een sport die niet zonder gevaren is. Maar dat is de straat oversteken zonder uitkijken ook.
Wat ook erg verstandig is, is voldoende klim-meters maken gedurende de zomer en herfst in een hal of in een buitengebied (duitsland (Eifel) Belgie (Luik)).

Elke winter is het weer uitkijken naar de momenten of het voldoende gevroren heeft.
Zodra het kan, je rugzak klaarmaken en af naar je klimgebied.
Wij beklimmen graag de watervallen in het Maltatal, Oostenrijk. Een ware speeltuin van Watervallen van 40-60 graden tot en met de lastige 90 graden watervallen. En is het te druk aan een waterval, dan is het tijd voor een dagje snowboarden…

Ook ik ben enthousiast over het ijsklimmen en sluit me aan bij andere, vrouwelijke en mannelijke ijsklimmers. Heerlijk om te doen, lekker buiten, en het liefst doe ik een tour, met wandelen, klimmen en dan uiteindelijk een stuk ijsklimmen tot de top.
Jammer genoeg is de periode van ijsklimmen redelijk kort en kan ik helaas niet altijd van december - tot februari in de bergen zijn…
Wil je meer info, kijk eens op http://www.gasteinertal.nl Hier hebben we onze ervaringen vwb ijsklimmen ook staan !

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie