BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Telemark skiën: sierlijke oervorm

Telemark skiën: sierlijke oervorm

Rogier op 25 januari 2009 · 0 reacties

Telemarken is de oerversie van het moderne skiën. In tegenstelling tot bij het alpiene skiën is de hiel van telemarkers niet gefixeerd. Deze losse hiel maakt de sierlijke telemarkbocht mogelijk.

Noorwegen
Het was de Noor Sondre Norheim die in 1868 in een skispring wedstrijd een zeer soepele en sierlijke bocht liet zien. De Telemark bocht. In no-time was deze bocht gemeengoed in de skiwereld. Het telemarken is vernoemd naar het plaatsje Telemark in Noorwegen.

Concurentie
Vanaf 1910 ontstond het moderne parallelle skiën. Parallel skiën is makkelijker dan het telemarken, kortere bochten zijn mogelijk. Het telemarken verdween langzaam van het toneel met uitzondering voor toerskiërs in glooiend terrein, die trouw bleven aan deze techniek.

De bocht
Telemarkers buigen dieper door hun knieën dan alpiene skiërs. De dal ski wordt door telemarkers naar achter geschoven waardoor de hiel los komt. In Amerika heet het telemarken dan ook Freeheel skiing.

Opkomst
Vanaf 1970 is het telemarken met een gestage opkomst bezig. Allereerst uit protest tegen overvolle en onnatuurlijke skigebieden. Men trok er al toerend met telemark ski's op uit. Tegenwoordig klikken telemarkers hun ski's onder om die fantastische sierlijke bocht te maken, op de piste, maar evengoed door de diepe poeder!

Toer-telemarken
Ooit stond toerskiën gelijk aan telemarken. Tegenwoordig, met moderne toerbindingen, hoeven toerders niet meer te telemarken. Echter telemark ski's lenen zich nog steeds uitstekend om mee te toeren. Ondanks dat de hedendaagse telemark uitrusting niet meer zo licht is als een tiental jaren geleden.

Materiaal
Telemark ski's verschillen niet met alpiene ski's. Het is de binding die het verschil maakt. De telemark binding fixeert slechts de voorvoet. Een soepele schoen met een buigzame zool maakt de telemark beweging mogelijk.

Bovenbenen
Bij het telemarken komt er heel veel meer kracht op de bovenbenen te staan dan bij het alpiene skiën. Een prijs die telemarkers graag voor deze sport over hebben. "Free the heel, free the mind" is een veel gebruikte slogan onder Telemarkers. Of het waar is? Mooi is deze tak van skiën in ieder geval wel!

Op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.