Wintersport fotografie, hoe en wat?

Rogier op 01 februari 2009· 8 reacties

Mooie foto’s maken is een vak apart, zeker op wintersport. Het hevige licht in de bergen brengt camera’s in de war. Ook is het maken van een goede compositie niet makkelijk met snel bewegende skiërs. Hier enkele tips.

Overbelichten
De enorme hoeveelheid licht die er in de bergen heerst worden camera’s in de war gebracht. De lichtmeting van de camera houdt de sluiter maar heel even open, waardoor de sneeuw niet juist belicht wordt. Om dit tegen te gaan is het verstandig om te overbelichten. Met elke moderne digitaal-camera kan er in stappen over-, en onderbelicht worden. De ‘sluiter’ zal iets langer openstaan waardoor er meer details in de foto te zien zullen zijn en de sneeuw een natuurlijkere kleur heeft.

Witbalans
Op moderne camera’s is het mogelijk om de witbalans aan te passen. Kies altijd voor een passende witbalans, zon bij zonlicht, bewolkt bij bewolkt weer en schaduw, bij, juist ja, schaduw. Sommige camera’s hebben zelfs een sneeuw witbalans. Door de goede witbalans te kiezen krijgt de foto natuurlijkere kleuren mee. Mocht je camera ook RAW foto’s kunnen maken, dan kan je de witbalans thuis op de computer nog veranderen.

Snelheid
Bij het maken van actie foto’s is het snel kunnen maken van foto’s van ‘levensbelang’. Zorg er voor dat de drive van je camera zo staat ingesteld dat je zo vlot mogelijk foto’s kan maken. Goede spiegelreflex camera’s zijn hier heel veel beter in dan compact camera’s. Ook is het slim om een idee te hebben van het type foto wat je wilt maken. Als de ‘actie’ eenmaal begonnen is, is het te laat om een compositie te bedenken.

Zon
Probeer foto’s te maken in zonlicht, deze foto’s zijn vaak vele malen mooier dan de foto’s geschoten in de schaduw. Zonnige dagen lenen zich ook voor foto’s waar het onderwerp zich in een groots landschap bevind. Op slecht weer dagen is het verstandig om het onderwerp zo dicht mogelijk naar de lens toe te halen.

Compositie
Maar belangrijker dan al deze instellingen is de compositie van de foto. Zorg ervoor dat het onderwerp van je foto goed in beeld is, en niet per definitie in het midden. Probeer de foto een verhaal te laten vertellen. Let ook op kleine dingetjes, zorg dat je horizon recht is, en waak voor lelijke gebouwen op de achtergrond e.d.

Probeer
Het belangrijkste is te blijven proberen, als je slechts een foto per dag maakt is de kans dat je een fantastische shot maakt vrij klein. Maak veel foto’s, verander composities en leer van het resultaat. Het is onmogelijk om in een dag (of vakantie) al de perfecte foto’s te maken.

Batterijen
Op hoogte en in de kou gaan batterijen snel op. Zorg dat je altijd een paar extra bij de hand heb. Je zou niet willen dat je het mooiste moment van de dag moet missen vanwege een energie tekort…

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Leuke tips! Nieuwe camera aangeschaft ruim vóór de wintersport, want oefening baart kunst. Camera geselecteerd op snelheid, met uitgebreide automatische zelfdenkende stand, en ook uitgebreide mogelijkheden voor handmatige instellingen. Uit ervaring weet ik hoe belangrijk het weertype is. Nu de actiefoto’s nog. Kan m’n witbalans aut. en handmatig instellen, dat wordt oefenen. Kan m’n ISO op ‘slim’ zetten + ISO-limiet instellen van ‘automaat’ tot ‘1600’. Advies voor een fotogek?? groetjes, Didi

Hoi Didi,
zoals hierboven al beschreven is het van belang om je zoveel mogelijk handmatig in te stellen.
Door de grote hoeveelheid ligt die je bij wintersport meestal voorhanden hebt heb geen hoge ISO waarde nodig. Dus deze vastzetten op 100 is perfect (bij een zonnige dag).
Verder kun je hoe kleiner de diafragmawaarde(opening van je lens) een snellere sluitertijd nemen(tijd dat de opening openstaat).Deze snelle sluitertijd zorgt ervoor dat je foto als het ware "bevriest".
ONhandig bij een laag diafragmagetal is de kleine "DOF"(depth of field) war ervoor zorgt dat je maar een klein deel van de foto scherp krijgt.
Verder is het handig om de Sunny F16 regel te onthouden;
Bij zonnig weer diafragma op F16 zetten en de sluitertijd ongeveer gelijk aan je isowaarde dus bij iso 100–> 1/125.
Als je grijze sneeuw krijgt bij deze instellingen kun je heel makkelijk je diafragmagetal kleiner maken of je sluitertijd naar beneden schroeven 1/80 bijv.
Veel oefenen, veel geduld, veel mislukte foto’s weggooien en handig worden met de basis van photoshop en je komt er wel!
Gr.
Een mede fotogek!

oh mijn god die spellingsfouten.
ligt=licht natuurlijk
en in de eerste zin moet camera staan na van belang om je…

@ Didi,

Steef heeft in zijn uitgebreide antwoord al een goed al aangegeven dat je inderdaad je ISO waarde het beste vast kan zetten. Ik zou deze buiten inderdaad zo laag mogelijk houden. Een te hoge ISO waarde geeft namelijk snel ruis. Ook zou ik de witbalans handmatig instellen, want ook de lichtbalans meting wordt snel in de war gebracht in de sneeuw. Dus wintersportfoto’s maken is veel zelf instellen, maar dat is ook juist leuk, toch?

Beste Steef,
Denkfouten zijn nog steeds erger dan taalfouten…
Dus, erger je er niet aan!

:o)
Ja, ok das ook weer waar! Maar ik moet eens leren eerst te lezen en daarna pas te posten… ;)
@rogier, volgens mij kan didi de WB niet handmatig instellen…
Hopelijk was mijn antwoord voor meer mensen nuttig.
Grt.

Wat een reacties, super! En wat een wijze lessen! Heb Photoshop cursussen gevolgd, maar met deze nieuwe camera heb ik het gevoel (bijna) weer opnieuw te moeten beginnen. Geeft nix hoor. Met mijn camera (Lumix FZ28) heb ik bewust gekozen om toch geen dig spiegelreflex te kopen, met name voor zoombereik, maar ook gewicht. Tot nu toe geen spijt. Ik kan op deze camera de WB aut + handm instellen. Ben ook blij met de tip voor de ISO. Dat zal dus ook voor op het water gelden. Gelden jullie instellingen ook voor actiefoto’s? Skispringen? Funpark; snelle kids op de skies? Bij het hard remmen een snowarc maken om deze vervolgens vast te leggen op de plaat?

Hoi Didi,
de Lumix FZ28 is een perfect alternatief voor DSLR hoor :O) prima apparaatje.
De tips gelden ook wel voor water, maar in mindere mate hoor en dan echt alleen bij zonnig weer!! :)
Voor wat betreft de vragen over de kids/actiefoto’s en skispringen… Dat blijft lastig. Wil je de foto echt bevriezen? Dan is een hoge sluitertijd op zijn plaats.
Wil je echter de snelheid in een foto houden, dan zul je moeten gaan "pannen" (de camera meetrekken met het bewegende object" en de sluitertijd weer naar beneden moeten brengen.
Deze methode vergt echter nogal wat oefening, wat je trouwens prima kunt doen op auto’s ofzo die voorbij komen :)
De snowarc is ook kwestie van goeie timing en sluitertijd hoog instellen als je de arc scherp wil en lager instellen als je hem bewegend wil hebben…
Wat ook een handige tip kan zijn;
Alsvast zorgen dat je gefocust hebt voor je onderwerp er is, dan heb je een grotere kans op die perfecte foto omdat je reactie tijd sneller is!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie