Over gletsjers: oppassen geblazen

Rogier op 15 februari 2009· 2 reacties

Veel skigebieden hebben hun hoogste pistes op enorme gletsjers. Deze tongen van ijs conserveren de sneeuw goed, maar buiten de geprepareerde en beveiligde pistes liggen deze gletsjers vol met levensgevaarlijke valkuilen: gletsjerspleten. Pas op…

Mooi
Vaak zijn de glooiende weinig gespoorde glestjer-hellingen bijna te mooi om waar te zijn. Oneindige vlaktes goed geconserveerde poedersneeuw! Een droom voor elke off-piste skiër of boarder! Maar onder deze glooiende hellingen liggen gevaarlijk gletsjer spleten. Deze spleten worden gevormd door de snelheidsverschillen van het langzaam verplaatsende ijs.

Onverwacht
Elk jaar zijn er doden en gewonden te betreuren op de beroemdste gletsjer afdalingen in Europa. Vaak zijn het onvoorbereide skiërs die niet eens wisten dat ze op potentieel gevaarlijk terrein onderweg waren. Op een gletsjer is bergsport ervaring namelijk verijst. Touwen, ijsboren en takelmechanismen zijn nodig om een onfortuinlijke wintersporter uit een spleet te takelen.

Het minimale
Als je graag op gletsjers wilt skiën is het volgen van een bergsport/gletsjer cursus een vereiste. In een aantal freeride gebieden worden deze cursussen gratis of tegen een kleine vergoeding aangeboden (in La Grave bijvoorbeeld). De kennis om een takel te bouwen is het allerbelangrijkste. Nadat je dit geleerd hebt spreekt ook het mee te nemen materiaal voor zich: klimgordel, ijsboor, klemmechanismes, 30 meter bergsporttouw en bergsport-slinges. Al dit materiaal is nodig voor een simpele takel. Natuurlijk ski je continu met de gordel om! In een gletsjerspleet is het onmogelijk om je gordel aan te trekken.

Opletten
Al het reddingsmateriaal wat aan je gordel hangt, kan bij een gewone skival erg pijnlijk, zelfs gevaarlijk , zijn. Gebruik daarom beschermingshoezen voor de ijsboren, deze kunnen je anders bij een val ernstig verwonden.

Enkele tips
Natuurlijk is het kunnen bouwen van een takel van levensbelang om iemand uit een gletsjer spleet te halen. Maar het allermooiste is om nooit in een gletsjerspleet te vallen. Hiervoor helpt ervaring! Enkele tips zijn echter wel te geven. Ten eerste klik je ski’s of board nooit los op een gletsjer. Het grote oppervlak van deze ‘planken’ verminderd de kans om in een spleet te zakken.
Ten tweede: ski in seizoenen met weinig sneeuw niet op onbeveiligde gletsjers. Dit omdat de zogenaamde sneeuwbrugen in die seizoenen zeer zwak zijn. Hiernaast is het bij zeer warm weer en laat in het (toer)ski seizoen eveneens opassen geblazen voor zwakke sneeuwbruggen net als in de eerste wintermaanden…
Ook is het verstandig om altijd te weten waar je bent (topografische kaart!) om zo niet voor verassingen te komen staan. En als laatste: wijk niet van de reeds bestaande sporen af.

Berggids
Gletsjers zijn hét werkterrein van gediplomeerde berggidsen. Mocht je zelf de kennis en ervaring niet in huis hebben om veilig over gletsjers te skiën dan is het inhuren van een berggids een goed idee!

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Het zonder gedegen kennis op de gletsjer buiten de piste gaan is gekkenwerk en levensgevaarlijk. Ik als (amateur)-bergsporter ben me daarvan bewust en mijdt deze plekken daarom. Veel van de zogenaamde thrill-seekers zijn dat niet en weten echt niet waar ze mee bezig zijn. Zij vinden het belangrijk om gave foto’s op hyves te kunnen zetten. Misschien moet je wel eerst iemand tot zijn oksels in een spleet zien hangen voor je dit begrijpt. Als bergsporter ga je heel voorzichtig, je eigen kennis en kunde inschattend, over de gletscher en ben je niet bang om te keren. Zelfoverschatting is een doodszonde. cursussen in gletsjerkunde, tourskieen, en bergsport kun je volgen bij de nederlandse klim- en bergsportvereniging NKBV.

Overigens, Rogier: de aanname dat sneeuwbruggen in de winter veilig zijn en in de zomer niet, klopt niet. ook in de winter geldt: Wat je niet kunt zien, kun je niet inschatten. Je weet al skieend nooit hoe diep de sneeuw is en waar de spleten zitten en hoe breed/diep die zijn.

Beste Frank,
Ik heb nergens de aanname gemaakt dat gletsjers in de winter ‘veilig’ zijn en in de zomer niet. Als dit uit mijn tekst naar voren komt wil ik dit absoluut ‘ongedaan’ maken.
Maar als er een goed sneeuwpak ligt is de kans groot dat er stevige sneeuwbruggen zijn dan als er weinig/geen sneeuw ligt. Toerski√´rs ski√´n daarom ook heel vaak niet aan touw (wat geaccepteerd is, en een aanvaardbaar risico inhoudt, in vele gevallen, en in normale seizoenen), terwijl zomer alpinisten dat nooit in hun hoofd zullen halen…

Rogier

Rogier

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie