Interview patrouillers La Grave, deel I

Rogier op 01 maart 2009· geen reacties

null

In La Grave, het beroemde off-piste skigebied onder de rook van Alp d’Huez en Les Deux Alpes werkt een team patrouillers. Mannen en vrouwen die off-piste skiërs met raad en daad bijstaan. Een enorme bron van informatie. Ik heb het geluk gehad dit team een paar vragen te mogen stellen.

Is La Grave een uniek skigebied?
“Ja! La Grave is uniek”, zeggen de drie patrouillers gezamenlijk. Eric Loubie, naast patrouilier ook berggids, legt het antwoord verder uit. “La Grave is het enige Europese skigebied waar helemaal niets beveiligd wordt. Wij doen niet aan lawinepreventie. Bakenen niets af en markeren geen afdalingen. Dus La Grave is niet zomaar een station. Er bestaat geen gebied wat zo wild en bergachtig is als La Grave.

null

Wat doen jullie precies als Patrouiller?
Het is Patrick die antwoordt, hij is al enkele jaren pisteur in La Grave. “Ten eerste maken wij 's ochtends een afdaling om te checken of het gebied überhaupt open kan. Bij een te hoog risico sluiten we de liften, al dan niet gedeeltelijk. Na deze test-run instaleren we ons bij de kassa’s. Iedereen kan bij ons terecht voor vragen over condities of routes. We proberen iedereen zo goed mogelijk te helpen. Als we skiërs zien waarvan wij verwachten dat zij te weinig kennis hebben om in La Grave te skiën pikken we deze er ook uit. We leggen ze dan uit dat La Grave een echt off-piste skigebied is."

Wat is het grootste gevaar in La Grave?
Eric “Het grootste gevaar in La Grave is het maken van een ernstige val. Over een rotsband of in een gletsjerspleet. Lawines komen af en toe, maar niet vaak voor. Dit omdat we de liften dicht houden bij een te groot gevaar.“

Vinden jullie dat het merendeel off piste skiërs voorzichtig genoeg is?
Jerome, pisteur en patrouiller, antwoordt: “Ik denk dat ik dan voor allen spreek, ik vind van niet” De andere patrouillers knikken. "Een grote groep skiërs wil graag de held uit hangen. Zonder de nodige kennis te hebben duiken vrouwen en mannen steile couloirs of lawine gevaarlijke hellingen in. Om maar op de helden uit tijdschriften en uit films te lijken. Deze skiërs zijn vaak erg op zichzelf gericht en weten bijna niets van de bergen. Dit zijn de skiërs die slechts naar de bergen komen om te skiën. 's Zomers zijn deze wintersporters niet in de bergen terug te vinden. Vaak zijn dit skiërs of boarders die slechts één a twee weken per jaar skiën en ver van de bergen vandaan wonen.”

null

Welke wintersporters komen in off piste terrein in de problemen?
Eric: “Vaak zijn het groepen ‘stads’ wintersporters die voor problemen zorgen. Dit zijn het type skiërs waar Jerome het over had. Normaal gesproken komen deze met een hele groep een weekje off-piste raggen. Echter zonder na te denken. Regelmatig zitten er in deze groep een of twee goede skiërs. Deze laten graag hun kunnen aan iedereen zien. Zodoende ‘sleuren’ zij de mindere wintersporters mee in relatief gevaarlijke afdalingen. Dit is al menigmaal fataal afgelopen."

Wat is naast het standaard lawine materiaal het belangrijkste materiaal voor off-piste wintersporters?
“Een helm” antwoorden de drie tegelijk. Patrick: “Een helm is voor piste en off-piste wintersporters een must. Ik vind het een raadsel waarom er zo weinig mensen zijn die met een helm skiën. Bij een val kan een helm je leven reden. Moderne helmen zitten ook nog eens hartstikke lekker en beschermen je beter tegen koude en wind dan welke muts ook. Voor ons drieën is het heel duidelijk: een helm!"

Zijn lawine ongelukken veelal menselijke fouten of simpelweg domme pech?
Jerome:”Eric, beantwoord jij deze vraag maar als berggids!”
Eric:”Dit is een moeilijke vraag, maar bijna altijd zijn het menselijke inschattingsfouten waardoor skiërs in lawines terecht komen. Goed kunnen skiën is geen garantie om niet in een lawine te komen. Heel veel skiërs hebben te weinig ervaring om de sneeuw goed te kennen. Dat is ook logisch want niet iedereen woont en leeft in de bergen. Je kan niet van iemand die 11 maanden per jaar in Amsterdam woont verwachten dat hij of zij het sneeuwdek goed kent. Dus vaak zijn het inschattingsfouten van de wintersporters waardoor fatale lawines getriggerd worden”

Binnenkort deel 2 van dit interview.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie