Sluit deze melding
 
Weer & Sneeuw

Laatste Alpenweerbericht

Geplaatst op 21 maart 2014

De afgelopen week leek het wel zomer in de Alpen. Het was erg warm met temperaturen boven de 20 graden en de zon maakte overuren in het gehele alpengebied. De komende dagen zien er echter heel anders uit. Het hogedrukgebied trekt richting de Balkan en vanuit het westen arriveert een koufront dat voor een totale weersomslag zorgt. De temperaturen dalen flink (het wordt dit weekend 20 graden kouder!) en er wordt veel sneeuw verwacht: eerst in het  westen, vanaf zondag ook in de oostelijke Alpen.

Volgende week begint dan iets rustiger, maar dat is niet voor lang. Maandag trekt het sneeuwgebied via Oostenrijk weg, maar dinsdag nadert er alweer een nieuwe storing vanuit het westen. De dagen erna blijven wisselvallig, waarbij de meeste sneeuw in het westen valt. In het oosten is het droger en schijnt de zon ook af en toe.

Plaatselijk kan de komende week meer dan een meter sneeuw vallen. De winter is dus echt terug, ondanks dat de lente net officieel is ingegaan.

Sneeuwhoogtes

Bron: Skiinfo.nl

Top 5 sneeuwhoogte dal

  Pitztal 229 cm
  Alleghe 170 cm
  Skeikampen 150 cm
  Passo san ... 150 cm
  San Martin... 140 cm
 

Top 5 sneeuwhoogte berg

  Tonale450 cm
  Finkenberg400 cm
  Tux-Hintertux400 cm
  Andermatt400 cm
  Saas-Fee389 cm
 

Top 5 sneeuwval (48u)

  Alagna Val...40 cm
  Saas-Fee37 cm
  Grächen30 cm
  Saas-Almagell30 cm
  Saas-Grund25 cm
Interpretatie sneeuwhoogtes

De ondergrond van de pistes in de Alpen is erg verschillend en hier moet rekening mee gehouden worden bij de interpretatie van bovenstaande cijfers. Daar waar we in de lagere Oostenrijkse gebieden bijvoorbeeld vaak een grashelling als ondergrond hebben, is de ondergrond in het Franse hooggebergte vaak rotsachtig. Je kunt je voorstellen dat een grashelling veel minder sneeuw nodig heeft dan een rotsachtige helling om dezelfde kwaliteit piste te krijgen. Schuif je 10 cm sneeuw weg en ga je vervolgens over gras, dan is dit een stuk minder erg dan dat je 20 cm sneeuw wegschuift en vervolgens op de rotsen staat.

Hoe de gestelde vergelijking tussen ondergrond en sneeuwhoogte zich precies verhoudt, blijft natuurlijk een beetje gissen. We denken eigenlijk dat de verhouding ongeveer ‘10cm op gras = 30cm op rots’ moet zijn, maar dat is natuurlijk ook weer afhankelijk van hoe rotsachtig rotsachtig is. Dit doet er uiteindelijk natuurlijk ook niet zoveel toe. Het gaat erom dat we proberen duidelijk te maken dat je letterlijke sneeuwhoogtes niet één op één met elkaar kunt vergelijken. Je moet o.a. rekening houden met de ondergrond van het gebied.

Daarbij komt ook nog eens dat sneeuwhoogtes niet altijd op dezelfde manier worden gemeten. Het gebeurt maar al te vaak dat je wordt teleurgesteld als de voorgenomen 80 cm sneeuw uiteindelijk in werkelijkheid maar 30 cm blijkt te zijn. Je kunt je voorstellen dat sommige gebieden de sneeuw op een andere plek en andere manier meten dan andere gebieden. Een plek in de zon zal vanzelfsprekend een lagere sneeuwhoogte hebben dan een plek in de schaduw etc. Het is dus maar net de vraag waar de gebieden precies meten.

Sneeuwhoogtes geven een goede indicatie, maar moeten wel met een korreltje zout genomen worden. Houd hier in de toekomst dus rekening mee.