Weer

BRON: SKIINFO.NL

Het weer wordt mede mogelijk gemaakt door:  swiss_logo

Afgelopen 3 dagen

thumb_forecast

Komende 24 uur

thumb_forecast

Komende 3 dagen

thumb_forecast

Afgelopen 24 uur

thumb_forecast

Top 5 sneeuwhoogte dal

 1. Vlag van ZwedenDundret60 cm
 2. Vlag van FrankrijkTignes52 cm
 3. Vlag van ItalieObereggen40 cm
 4. Vlag van ItaliePredazzo40 cm
 5. Vlag van ItalieSulden30 cm

Top 5 sneeuwhoogte berg

 1. Vlag van FrankrijkTignes120 cm
 2. Vlag van OostenrijkHintertux100 cm
 3. Vlag van ItalieBardonecchia90 cm
 4. Vlag van ItalieBreuil Cervinia90 cm
 5. Vlag van ZwedenDundret60 cm

Top 5 sneeuwhoogte top

 1. Vlag van ItalieGressoney220 cm
 2. Vlag van OostenrijkHintertux200 cm
 3. Vlag van ItalieBreuil Cervinia200 cm
 4. Vlag van ItalieBardonecchia160 cm
 5. Vlag van FrankrijkTignes160 cm

Interpretatie sneeuwhoogtes

De ondergrond van de pistes in de Alpen is erg verschillend en hier moet rekening mee gehouden worden bij de interpretatie van bovenstaande cijfers. Daar waar we in de lagere Oostenrijkse gebieden bijvoorbeeld vaak een grashelling als ondergrond hebben, is de ondergrond in het Franse hooggebergte vaak rotsachtig. Je kunt je voorstellen dat een grashelling veel minder sneeuw nodig heeft dan een rotsachtige helling om dezelfde kwaliteit piste te krijgen. Schuif je 10 cm sneeuw weg en ga je vervolgens over gras, dan is dit een stuk minder erg dan dat je 20 cm sneeuw wegschuift en vervolgens op de rotsen staat.

Hoe de gestelde vergelijking tussen ondergrond en sneeuwhoogte zich precies verhoudt, blijft natuurlijk een beetje gissen. We denken eigenlijk dat de verhouding ongeveer ‘10cm op gras = 30cm op rots’ moet zijn, maar dat is natuurlijk ook weer afhankelijk van hoe rotsachtig rotsachtig is. Dit doet er uiteindelijk natuurlijk ook niet zoveel toe. Het gaat erom dat we proberen duidelijk te maken dat je letterlijke sneeuwhoogtes niet één op één met elkaar kunt vergelijken. Je moet o.a. rekening houden met de ondergrond van het gebied.

Daarbij komt ook nog eens dat sneeuwhoogtes niet altijd op dezelfde manier worden gemeten. Het gebeurt maar al te vaak dat je wordt teleurgesteld als de voorgenomen 80 cm sneeuw uiteindelijk in werkelijkheid maar 30 cm blijkt te zijn. Je kunt je voorstellen dat sommige gebieden de sneeuw op een andere plek en andere manier meten dan andere gebieden. Een plek in de zon zal vanzelfsprekend een lagere sneeuwhoogte hebben dan een plek in de schaduw etc. Het is dus maar net de vraag waar de gebieden precies meten.

Sneeuwhoogtes geven een goede indicatie, maar moeten wel met een korreltje zout genomen worden. Houd hier dus rekening mee.

Blijf op de hoogte

Met de wintersport app van de Nederlandse Ski Vereniging heb je altijd het laatste wintersportweer en nieuws van jouw favoriete skigebieden op zak.

Wil je op onze website direct het weer zijn van het skigebied waar jij dit seizoen naar toe gaat? Bewaar je skigebied als favoriet en je ziet het weer standaard op onze homepagina.

LAATSTE ALPENWEERBERICHT

 • Algemeen

  Weersverwachting NK snowboard & freeski 2017

  De deelnemers van de NK snowboard & freeski zijn hun tassen aan het pakken, want zondag is de aankomstdag in Laax. Hoe ziet het weer er de komende week in het Zwitserse skigebied uit? Wintersportweerman Eric Chavanu voorspelt een overwegend droge week met koude nachten en overdag maxima van rond de 10 tot 12 graden. Het weer in Laax van 26 maart tot

WEERBERICHTEN

Lees meer