Weer

legenda

BRON: SKIINFO.NL

Het weer wordt mede mogelijk gemaakt door:  swiss_logo

Afgelopen 3 dagen

thumb_forecast

Komende 24 uur

thumb_forecast

Komende 3 dagen

thumb_forecast

Afgelopen 24 uur

thumb_forecast

Top 5 sneeuwhoogte dal

 1. Vlag van CanadaTremblant342 cm
 2. Vlag van CanadaBig White171 cm
 3. Vlag van Verenigde-statenBreckenridge154 cm
 4. Vlag van Verenigde-statenWinter Park137 cm
 5. Vlag van Verenigde-statenVail132 cm

Top 5 sneeuwhoogte berg

 1. Vlag van CanadaTremblant342 cm
 2. Vlag van CanadaWhistler235 cm
 3. Vlag van CanadaBig White171 cm
 4. Vlag van OostenrijkObertauern170 cm
 5. Vlag van Verenigde-statenJackson Hole170 cm

Top 5 sneeuwhoogte top

 1. Vlag van CanadaTremblant342 cm
 2. Vlag van Verenigde-statenJackson Hole248 cm
 3. Vlag van FrankrijkVal Cenis245 cm
 4. Vlag van FrankrijkValfréjus240 cm
 5. Vlag van CanadaWhistler235 cm

Interpretatie sneeuwhoogtes

De ondergrond van de pistes in de Alpen is erg verschillend en hier moet rekening mee gehouden worden bij de interpretatie van bovenstaande cijfers. Daar waar we in de lagere Oostenrijkse gebieden bijvoorbeeld vaak een grashelling als ondergrond hebben, is de ondergrond in het Franse hooggebergte vaak rotsachtig. Je kunt je voorstellen dat een grashelling veel minder sneeuw nodig heeft dan een rotsachtige helling om dezelfde kwaliteit piste te krijgen. Schuif je 10 cm sneeuw weg en ga je vervolgens over gras, dan is dit een stuk minder erg dan dat je 20 cm sneeuw wegschuift en vervolgens op de rotsen staat.

Hoe de gestelde vergelijking tussen ondergrond en sneeuwhoogte zich precies verhoudt, blijft natuurlijk een beetje gissen. We denken eigenlijk dat de verhouding ongeveer ‘10cm op gras = 30cm op rots’ moet zijn, maar dat is natuurlijk ook weer afhankelijk van hoe rotsachtig rotsachtig is. Dit doet er uiteindelijk natuurlijk ook niet zoveel toe. Het gaat erom dat we proberen duidelijk te maken dat je letterlijke sneeuwhoogtes niet één op één met elkaar kunt vergelijken. Je moet o.a. rekening houden met de ondergrond van het gebied.

Daarbij komt ook nog eens dat sneeuwhoogtes niet altijd op dezelfde manier worden gemeten. Het gebeurt maar al te vaak dat je wordt teleurgesteld als de voorgenomen 80 cm sneeuw uiteindelijk in werkelijkheid maar 30 cm blijkt te zijn. Je kunt je voorstellen dat sommige gebieden de sneeuw op een andere plek en andere manier meten dan andere gebieden. Een plek in de zon zal vanzelfsprekend een lagere sneeuwhoogte hebben dan een plek in de schaduw etc. Het is dus maar net de vraag waar de gebieden precies meten.

Sneeuwhoogtes geven een goede indicatie, maar moeten wel met een korreltje zout genomen worden. Houd hier dus rekening mee.

LAATSTE ALPENWEERBERICHT

 • Weer

  Alpenweer: wat meer bewolking

  Doordat het hogedrukgebied over Centraal Europa naar het zuidoosten wegtrekt wordt zijn invloed op het weer in de Alpenlanden steeds minder. Een lagedrukgebied over Middellandse Zee trekt richting Italië en gaat het weer op de langere termijn bepalen. Vandaag en morgen nog een overwegend matige zuidoostelijke wind waardoor met aanvoer van warme lucht de sneeuwgrens is gestegen naar 1500-2000 meter.

WEERBERICHTEN

Lees meer