Weer

BRON: SKIINFO.NL

Het weer wordt mede mogelijk gemaakt door:  swiss_logo

Afgelopen 3 dagen

thumb_forecast

Komende 24 uur

thumb_forecast

Komende 3 dagen

thumb_forecast

Afgelopen 24 uur

thumb_forecast

Top 5 sneeuwhoogte dal

 1. Vlag van FrankrijkMontgenèvre150 cm
 2. Vlag van Verenigde-statenBreckenridge149 cm
 3. Vlag van OostenrijkSt. Leonhard148 cm
 4. Vlag van OostenrijkArzl - Wenns148 cm
 5. Vlag van CanadaSun Peaks143 cm

Top 5 sneeuwhoogte berg

 1. Vlag van Verenigde-statenJackson Hole276 cm
 2. Vlag van CanadaWhistler260 cm
 3. Vlag van OostenrijkFeichten260 cm
 4. Vlag van OostenrijkObertauern170 cm
 5. Vlag van FrankrijkMontgenèvre160 cm

Top 5 sneeuwhoogte top

 1. Vlag van Verenigde-statenJackson Hole388 cm
 2. Vlag van OostenrijkFeichten270 cm
 3. Vlag van FrankrijkValfréjus270 cm
 4. Vlag van CanadaWhistler260 cm
 5. Vlag van CanadaFernie260 cm

Interpretatie sneeuwhoogtes

De ondergrond van de pistes in de Alpen is erg verschillend en hier moet rekening mee gehouden worden bij de interpretatie van bovenstaande cijfers. Daar waar we in de lagere Oostenrijkse gebieden bijvoorbeeld vaak een grashelling als ondergrond hebben, is de ondergrond in het Franse hooggebergte vaak rotsachtig. Je kunt je voorstellen dat een grashelling veel minder sneeuw nodig heeft dan een rotsachtige helling om dezelfde kwaliteit piste te krijgen. Schuif je 10 cm sneeuw weg en ga je vervolgens over gras, dan is dit een stuk minder erg dan dat je 20 cm sneeuw wegschuift en vervolgens op de rotsen staat.

Hoe de gestelde vergelijking tussen ondergrond en sneeuwhoogte zich precies verhoudt, blijft natuurlijk een beetje gissen. We denken eigenlijk dat de verhouding ongeveer ‘10cm op gras = 30cm op rots’ moet zijn, maar dat is natuurlijk ook weer afhankelijk van hoe rotsachtig rotsachtig is. Dit doet er uiteindelijk natuurlijk ook niet zoveel toe. Het gaat erom dat we proberen duidelijk te maken dat je letterlijke sneeuwhoogtes niet één op één met elkaar kunt vergelijken. Je moet o.a. rekening houden met de ondergrond van het gebied.

Daarbij komt ook nog eens dat sneeuwhoogtes niet altijd op dezelfde manier worden gemeten. Het gebeurt maar al te vaak dat je wordt teleurgesteld als de voorgenomen 80 cm sneeuw uiteindelijk in werkelijkheid maar 30 cm blijkt te zijn. Je kunt je voorstellen dat sommige gebieden de sneeuw op een andere plek en andere manier meten dan andere gebieden. Een plek in de zon zal vanzelfsprekend een lagere sneeuwhoogte hebben dan een plek in de schaduw etc. Het is dus maar net de vraag waar de gebieden precies meten.

Sneeuwhoogtes geven een goede indicatie, maar moeten wel met een korreltje zout genomen worden. Houd hier dus rekening mee.

Blijf op de hoogte

Met de wintersport app van de Nederlandse Ski Vereniging heb je altijd het laatste wintersportweer en nieuws van jouw favoriete skigebieden op zak.

Wil je op onze website direct het weer zijn van het skigebied waar jij dit seizoen naar toe gaat? Bewaar je skigebied als favoriet en je ziet het weer standaard op onze homepagina.

LAATSTE ALPENWEERBERICHT

 • Weer

  Alpenweer: sluierwolkenvelden

  Na de neerslag van gisteren krijgen we vandaag een redelijk mooie dag met zon. Wel trekken uitgestrekte sluierwolkenvelden over maar de zon krijgt toch goed de ruimte. Nadelig is wel dat de sneeuwgrens stijgt naar 2200 tot 2500 meter en er in de middag wat stapelwolken voorkomen. Ook morgen blijven we onder invloed van een lagedrukgebied dat vanaf Schotland richting

WEERBERICHTEN

Lees meer