Weer

BRON: SKIINFO.NL

Het weer wordt mede mogelijk gemaakt door:  swiss_logo

Afgelopen 3 dagen

thumb_forecast

Komende 24 uur

thumb_forecast

Komende 3 dagen

thumb_forecast

Afgelopen 24 uur

thumb_forecast

Top 5 sneeuwhoogte dal

 1. Vlag van ZwitserlandArosa140 cm
 2. Vlag van ZwitserlandBad Ragaz125 cm
 3. Vlag van ZwitserlandWangs125 cm
 4. Vlag van ItalieKurzras Naso Corto100 cm
 5. Vlag van ZwitserlandMorgins100 cm

Top 5 sneeuwhoogte berg

 1. Vlag van ItalieTonale200 cm
 2. Vlag van OostenrijkFeichten200 cm
 3. Vlag van ItalieBreuil Cervinia170 cm
 4. Vlag van OostenrijkKaprun130 cm
 5. Vlag van CanadaWhistler120 cm

Top 5 sneeuwhoogte top

 1. Vlag van ZwitserlandEngelberg650 cm
 2. Vlag van ZwitserlandAndermatt500 cm
 3. Vlag van ItalieBreuil Cervinia450 cm
 4. Vlag van ZwitserlandThyon370 cm
 5. Vlag van ZwitserlandMorgins350 cm

Interpretatie sneeuwhoogtes

De ondergrond van de pistes in de Alpen is erg verschillend en hier moet rekening mee gehouden worden bij de interpretatie van bovenstaande cijfers. Daar waar we in de lagere Oostenrijkse gebieden bijvoorbeeld vaak een grashelling als ondergrond hebben, is de ondergrond in het Franse hooggebergte vaak rotsachtig. Je kunt je voorstellen dat een grashelling veel minder sneeuw nodig heeft dan een rotsachtige helling om dezelfde kwaliteit piste te krijgen. Schuif je 10 cm sneeuw weg en ga je vervolgens over gras, dan is dit een stuk minder erg dan dat je 20 cm sneeuw wegschuift en vervolgens op de rotsen staat.

Hoe de gestelde vergelijking tussen ondergrond en sneeuwhoogte zich precies verhoudt, blijft natuurlijk een beetje gissen. We denken eigenlijk dat de verhouding ongeveer ‘10cm op gras = 30cm op rots’ moet zijn, maar dat is natuurlijk ook weer afhankelijk van hoe rotsachtig rotsachtig is. Dit doet er uiteindelijk natuurlijk ook niet zoveel toe. Het gaat erom dat we proberen duidelijk te maken dat je letterlijke sneeuwhoogtes niet één op één met elkaar kunt vergelijken. Je moet o.a. rekening houden met de ondergrond van het gebied.

Daarbij komt ook nog eens dat sneeuwhoogtes niet altijd op dezelfde manier worden gemeten. Het gebeurt maar al te vaak dat je wordt teleurgesteld als de voorgenomen 80 cm sneeuw uiteindelijk in werkelijkheid maar 30 cm blijkt te zijn. Je kunt je voorstellen dat sommige gebieden de sneeuw op een andere plek en andere manier meten dan andere gebieden. Een plek in de zon zal vanzelfsprekend een lagere sneeuwhoogte hebben dan een plek in de schaduw etc. Het is dus maar net de vraag waar de gebieden precies meten.

Sneeuwhoogtes geven een goede indicatie, maar moeten wel met een korreltje zout genomen worden. Houd hier dus rekening mee.

Blijf op de hoogte

Met de wintersport app van de Nederlandse Ski Vereniging heb je altijd het laatste wintersportweer en nieuws van jouw favoriete skigebieden op zak.

Wil je op onze website direct het weer zijn van het skigebied waar jij dit seizoen naar toe gaat? Bewaar je skigebied als favoriet en je ziet het weer standaard op onze homepagina.

LAATSTE ALPENWEERBERICHT

 • Algemeen

  Weersverwachting NK snowboard & freeski 2017

  De deelnemers van de NK snowboard & freeski zijn hun tassen aan het pakken, want zondag is de aankomstdag in Laax. Hoe ziet het weer er de komende week in het Zwitserse skigebied uit? Wintersportweerman Eric Chavanu voorspelt een overwegend droge week met koude nachten en overdag maxima van rond de 10 tot 12 graden. Het weer in Laax van 26 maart tot en met 1 april 2017 Aanvankelijk start deze periode met de invloed van een lagedrukgebied over de Alpenlanden. Geleidelijk aan wordt een hogedrukgebied steeds omvangrijker over het westen van Europa, wat zorgt voor rustige weersomstandigheden. Wel hebben we dan op sommige dagen met hardnekkige lage bewolking te maken, maar op de hoger gelegen wedstrijdpistes zou dan de zon wat meer overheersen. TIPTip Meer informatie over de NK snowboard & freeski vind je hier.  Zondag: Lichte sneeuw Een overwegend bewolkte dag met ook af en toe nog wat lichte sneeuw. Al zijn deze hoeveelheden minimaal. De temperatuur ligt aanvankelijk onder het vriespunt maar zal in de loop van de dag oplopen naar 5 tot 7 graden en dan komt ook de zon er weer wat vaker bij. De sneeuwgrens ligt rond 1.000 meter maar stijgt langzaam naar 1.800 meter. Maandag: oplopende temperaturen De dag begint met laaghangende bewolking en wat sluierwolkenvelden die onder invloed van het opbouwen van het hogedrukgebied steeds meer oplossen. Vanmiddag trekken nog wat stapelwolken over maar het blijft wel droog. Met een temperatuur die oploopt naar 10 tot 12 graden wordt het toch een aangename wedstrijddag. De wind is zwak tot matig eerst uit het zuiden en later uit het noordwesten. Dinsdag: koude nacht De sneeuwgrens blijft rond de 2.000 meter liggen en we zien ook weer wat meer lage bewolking, vooral in het dal. De temperatuur loopt op naar ca 10 tot 12 graden en de nacht verloopt koud met temperaturen duidelijk onder het vriespunt. Hierdoor zullen de sneeuwkanonnen aan de slag kunnen, want met de hogere temperaturen overdag wordt de aanwezige sneeuwlaag wel sterk aangetast. Woensdag: een enkele vlok sneeuw We krijgen deze dag wat meer en dikkere bewolking, waardoor er nog een enkele vlok sneeuw kan gaan vallen. Maar opnieuw zijn de hoeveelheden zeer minimaal en zal het zeker geen sneeuwdek opleveren. De temperaturen blijven met 9 tot 11 graden wel wat achter bij de afgelopen dagen en de wind is zwak uit noordwestelijke richting. En daarna… De dagen erna verloopt het weerbeeld vergelijkbaar met kans op vooral in de dalen laaghangende bewolking en mogelijk mist. De nachten zijn koud met temperaturen onder nul. Overdag zien we maxima van rond de 11 tot 13 graden met zaterdag als uitschieter, waarbij het maximaal 15 graden zal gaan worden. Het belooft dus een redelijk droge periode te gaan worden met koude nachten en een sneeuwgrens die overdag rond de 2.000 meter ligt.

WEERBERICHTEN

Meer