Blog

Wintersportfotografietips: nabewerken

Wintersportfotografietips: nabewerken
12 april 2017 liza

De winterpret zit er zo goed als op en de skigebieden sluiten langzaam hun deuren. Ben je dit jaar op wintersport geweest, dan heeft dit ongetwijfeld veel beeldmateriaal opgeleverd. Maar niet alle wintersportfoto’s zullen even goed gelukt zijn. In dit laatste fotoartikel van het seizoen geven we je dan ook heel toepasselijk tips over het nabewerken van foto’s.

Maak van een goede foto een perfecte foto

We hebben het gedurende de winter al over het optimaliseren van je workflow gehad en over technische tips om je foto-skills te verbeteren. Nu de plaatjes zijn geschoten, is het tijd voor de laatste fase: het nabewerken. Door de razendsnelle ontwikkeling van digitale camera’s en smartphone camera’s, kan iedereen tegenwoordig wel een leuke foto maken. En een weekje met vrienden of familie in de bergen kent tal van leuke Kodakmomenten. Hierbij zijn de spontane shots veelal het leukst aangezien die de sfeer van het moment precies weergeven.

Spontaan betekent echter ook vaak gehaast. Oftewel: er is bijna geen tijd om lang na te denken over de instellingen en compositie, anders mis je het moment. Dit levert dus vaak een verkeerd belichte of lelijk gekaderde foto op. Gelukkig kun je via Adobe fotobewerkingsprogramma’s als Lightroom dit soort foto’s toch nog opkalefateren tot een prima shot waar je nog jaren naar kunt staren. Hierdoor gaat er geen uniek moment in jouw tijdlijn meer verloren. Maar Lightroom is er natuurlijk ook voor de meer bedreven fotograaf die kritisch naar zijn foto’s kijkt. Want met een paar kleine aanpassingen kun je van een goede foto zelfs een perfecte foto maken.

Donkere foto’s nabewerken

Het meest voorkomende probleem bij wintersportfotografie is de ‘te donkere’ foto. Dit komt doordat een sneeuwrijke, dus witte, omgeving de camerasensor in de maling neemt zoals je in het andere artikel kunt lezen. Op deze ‘onderbelichte’ foto zullen de personen dus donker zijn afgebeeld, waardoor je niet herkent wie het zijn. Als voorbeeld gebruiken we een foto die werd genomen tijdens de techniekreisweek (afbeelding 1) van de Nederlandse Ski Vereniging. Deze is duidelijk te donker. Gelukkig bestaat er in Lightroom een knop waarmee je de belichting in stappen kunt aanpassen. Doe je deze schuif omhoog dan wordt het beeld in zijn geheel lichter, en omgekeerd. Daarnaast bestaat er ook een knop die alleen de schaduwpartijen oplicht, wat ideaal werkt als er tegen de zon in is geschoten. Om het geheel weer te effenen is er ook een knop waarmee je het hooglicht kunt aanpassen.

Afbeelding 1

Met deze drie knoppen kom je al een heel eind om je donkere beeld lichter te maken. Ga je voor perfectie, dan kun je ook de ‘verzadiging’ en het contrast wat opvoeren zodat de kleuren van je beeldscherm spatten. Dit werkt natuurlijk het best met bont gekleurde wintersport-outfits. Met de knop ‘helderheid’ geef je tenslotte wat meer dimensie aan je foto (afbeelding 2).

Afbeelding 2

Horizon nabewerken

Tip Mocht je vooraf twijfelen over of je liggende of staande foto wilt, dan is het sowieso handig om wat meer ruimte (uitzoomen of meer afstand nemen) rondom het onderwerp te fotograferen zodat dit makkelijk te snijden is.

Wie gehaast een foto maakt, zal niet al te snel op de compositie letten. Hierdoor bestaat de kans dat de horizon scheef staat. Tijdens de wintersport betekent dit dat je een scheve rij bergpieken op de achtergrond hebt, wat natuurlijk extra opvalt. Onhandig dus. Bij ons voorbeeld lijkt het nu alsof de skiër over een platte piste glijdt. Gelukkig kun je met de kaderknop uit je gereedschapsbalk je horizon rechtzetten waardoor de piste weer steiler wordt. Daarnaast kun je ook nog ongenode gasten of voorwerpen uit het beeld weglaten door het kader strakker te trekken.

Zo hebben we bijvoorbeeld bij afbeelding 3 het groepje omstanders aan de rechterkant weggesneden. Je kunt natuurlijk ook van een liggende foto een staande foto maken, of vice versa.

Afbeelding 3

Storende objecten verwijderen

Tegenwoordig lijkt het bijna een sport om iemands groepsfoto te verstoren door ergens op de achter- of voorgrond op te duiken. Dit zogeheten ‘photobombing’ is in het digitale tijdperk gelukkig vrij snel op te sporen door de foto’s op je beeldscherm te checken en zo nodig opnieuw te maken. Helaas vallen kleinere storende objecten zoals fototassen of pistepaaltjes vaak pas later op. Of soms kunnen deze objecten ook niet worden vermeden op het moment zelf. Voor dit soort gevallen is er het ‘kloon-‘ of ‘retoucheergereedschap’ dat zulke objecten uit je foto wist. Dit gebeurt door simpelweg een achtergrond uit de foto te kiezen die over je object wordt geplakt. Aangezien dit bij wintersportfoto’s vaak om sneeuw of een blauwe lucht gaat, is het een koud kunstje.

Afbeelding 4

Afbeelding 5

Wist je dat?
Er is zelfs raw-ondersteuning op de mobiele versie van Lightroom, dus ook professionals kunnen er probleemloos mee aan de slag.

Bij afbeelding 4 willen we bijvoorbeeld de skileraar met de rode jas uit het beeld poetsen. Dit doen we door het stukje sneeuw aan de linkerkant van de skileraar te klonen en er overheen te plakken (afbeelding 5). Het uiteindelijke resultaat op afbeelding 6 is dus een enorme upgrade van afbeelding 1 en laat duidelijk zien wat Lightroom kan bewerkstelligen. Het kost je slechts enkele minuten! En om het nog makkelijker te maken, is dit fotobewerkingsprogramma ook als app verkrijgbaar voor je smartphone of tablet. Zo kun je de foto op de berg finetunen zonder je computer te gebruiken.

Afbeelding 6

Deze drie nabewerkingstips zijn het meest cruciaal voor wintersportfotografie, maar natuurlijk zijn er nog tal van andere leuke functies om je foto’s te upgraden in Lightroom. Denk aan kleurfilters zoals we die van Instagram kennen, alleen dan veel uitgebreider. Of de mogelijkheid om foto’s van aparte randjes te voorzien en het samenvoegen van beelden tot een groot panorama. En het mooiste van dit alles is dat al je bewerkingen geen schadelijke invloed op het origineel hebben. Je kunt dus urenlang experimenteren zonder gevolgen voor het bronbestand.

Wil jij ook jouw wintersportfoto’s naar een hoger niveau tillen met behulp van deze nabewerkingstips? Met het Creative Cloud-fotografielidmaatschap beschik je voor slechts €12,09 per maand al over professionele fotobewerkingsprogramma’s zoals Photoshop en Lightroom op je computer en online. Maar ook op elk willekeurig mobiel apparaat. Denk bijvoorbeeld aan applicaties als ‘Lightroom Mobile’ voor het snel en mooi ordenen en delen, ‘Photoshop Fix’ voor het snel retoucheren of ‘Photoshop Mix’ voor creatieve beeldbewerkingen. In het pakket zit ook een app voor het mobiel bewerken van video’s: ‘Adobe Premiere Clip’.


Profiteer als lid van de Nederlandse Ski Vereniging nu extra van dit Creative Cloud-fotografielidmaatschap. Mail je Creative Cloud-gebruikersnaam en je NSkiV-lidnummer naar webshop@nederlandseskivereniging.nl, onder vermelding van ‘Adobe’. Je ontvangt hiermee een gratis Adobe PowerStick III. Dankzij deze krachtige noodaccu van maar liefst 2300 mAh kun je tijdens koude winterdagen nog langer blijven nabewerken op je smartphone of tablet.