Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Nieuwe gondelverbinding tussen Großarl en Dorfgastein

Henri op 21 september 2023· 7 reacties

De Kieserlbahn: een nieuwe 10-persoons gondel voor Großarl (grossarltal.info)
De Kieserlbahn: een nieuwe 10-persoons gondel voor Großarl (grossarltal.info)

Het is misschien wel het grootste nieuws op het gebied van liftprojecten in de skigebieden dit jaar. In het skigebied Dorfgastein - Großarl, onderdeel van Ski amadé in het Salzburger Land, kunnen wintersporters zich deze winter verheugen op een nieuwe gondel die nieuw terrein ontsluit en een directe verbinding van Großarl naar Dorfgastein vormt. Door de bouw van de gondel wordt het pisteaanbod ook uitgebreid.

Nieuwe 10-persoons gondel Kieserlbahn

Al in de jaren 90 wilde men het project met deze gondelbaan uitvoeren, maar nu is het dan zover: aankomende winter kun je vanuit Großarl met slechts één lift de verbinding naar Dorfgastein maken. De Hochbrandbahn wordt hierbij ontmanteld. Vanaf het dalstation van de voormalige Hochbrandbahn start de nieuwe 10-persoons gondel. Het middelstation van de nieuwe gondel ligt op een vergelijkbare locatie als het voormalige bergstation van de Hochbrandbahn, direct naast het middelstation van de Panoramabahn Großarltal. Vanaf hier verloopt de tweede sectie in westelijke richting helemaal tot de top van de 1953 meter hoge Kieserl.

Het nieuwe panoramarestaurant 'Wolke 7' bij het bergstation van de Kieserlbahn (grossarltal.info)
Het nieuwe panoramarestaurant 'Wolke 7' bij het bergstation van de Kieserlbahn (grossarltal.info)

1052 hoogtemeters

In totaal overbrugt de nieuwe gondel maar liefst 1052 hoogtemeters. Met een maximale snelheid van 6 meter per seconde kun je voortaan in 11 minuten op de top van de Kieserl staan. De lift is geproduceerd door de Oostenrijkse liftfabrikant Doppelmayr en zal autonoom kunnen opereren (AURO technologie).

Het dalstation van de Kieserlbahn in Großarl zal worden uitgerust met een parkeergarage, wintersportzaak en een skidepot. Vanaf het middelstation in Großarl kunnen de wintersporters met de komst van de nieuwe gondel beter worden verdeeld. Bij het bergstation kunnen de gasten een nieuw restaurant (Wolke 7) met panoramaterras verwachten.

De nieuwe Kieserlbahn met de twee nieuwe pistes (rode 11 en blauwe D2a)
De nieuwe Kieserlbahn met de twee nieuwe pistes (rode 11 en blauwe D2a)

Nieuwe pistes

Door het vernieuwde pisteaanbod groeit het skigebied. Vanaf de Kieserl verloopt een lange rode afdaling (de rode 11, de voormalige skiroute Bergland) terug naar het middelstation van de nieuwe gondel. Vanaf het bergstation is er aan de kant van Dorfgastein een skiweg (blauwe D2a) aangelegd richting de Grabnerhütte. De rode D2 piste bij de Gipfelexpress Fulseck is vanaf het aankomende winterseizoen als blauwe piste gemarkeerd.

Het project omvatte aanvankelijk ook een stoeltjeslift tussen de Roslehenalm en de top van de Kieserl, maar deze wordt vooralsnog niet gebouwd. Wil je de bijbehorende rode piste (nr. 11) meerdere keren doen, zul je het laatste gedeelte altijd over het vlakke stuk naar het middelstation moeten. Het project van de stoeltjeslift moet nog worden goedgekeurd.

De hellingen bij het Berglandhaus onder de Kieserl kennen een lange geschiedenis van skisport (hotel-dorfer.at)
De hellingen bij het Berglandhaus onder de Kieserl kennen een lange geschiedenis van skisport (hotel-dorfer.at)

Nieuw leven voor oud skigebied

Het skiën rondom de Kieserl heeft een verrassend lange historie. In de jaren 30 werd er op de oostflank van deze berg namelijk ook al geskied. Het “Berglandhaus” bij de Roslehenalm was toen, ondanks de flinke wandeltocht naar boven, al erg in trek bij toeristen. Enkele decennia later ontsloot een sleeplift de mooie helling. Toen de sleeplift na een tijdje werd ontmanteld, bleef er enkel een skiroute over. Tot op de dag van vandaag is deze skiroute “Bergland” geliefd gebleven.

De komst van de nieuwe gondel is dus als het ware een reactivering van een oud skigebied, maar dan met moderne standaarden. Hoewel het pisteaanbod wordt uitgebreid, worden er aan de kant van Großarl geen nieuwe pistes aangelegd, waardoor de impact op de natuur in dit gebied beperkt blijft.

Aantrekkelijk voor het zomerseizoen

Volgens het skigebied zal de nieuwe gondel naar de Kieserl ook het aanbod in het zomerseizoen flink kunnen opwaarderen. De wandelmogelijkheden in het bergkamgebied tussen Fulseck en Kieserl behoort met de mooie bergmeertjes en de alpiene vegetatie tot een van de aantrekkelijkste gebieden in het Großarltal. Naast de restaurants bij de bergstations zijn er ook meerdere rustieke almen te bereiken binnen een tijdsbestek van een uur. Daarnaast kan door de aanleg van trails bij de Kieserlbahn het mountainbikeaanbod in de regio flink worden opgewaardeerd.

De geplande gondel vanuit Dorfgastein naar de Kieserl volgt mogelijk binnenkort
De geplande gondel vanuit Dorfgastein naar de Kieserl volgt mogelijk binnenkort

Compleet nieuwe skischakel op komst?

Het skigebied wordt al de Skischaukel Dorfgastein - Großarl genoemd, maar in een later stadium volgt er mogelijk ook een toegangsgondel vanuit Dorfgastein in twee secties tot op de Kieserl, waardoor er een tweede volledige skischakel zou kunnen ontstaan. Vanaf het middelstation van de huidige gondel in Dorfgastein zou men in de toekomst voortaan kunnen kiezen: omhoog met de bestaande gondel richting de Fulseck of een ritje met een nieuwe gondel richting de Kieserl. Toch moeten we hier nog even op wachten, want ook dit project wacht nog op goedkeuring.

Oude gondel verkocht aan Fageralm

Het skigebied Fageralm bij Forstau, ook onderdeel van Ski amadé, heeft de Hochbrand gondel van Grossarl overgenomen en zal deze binnenkort als vervanger van de 2-persoons stoeltjeslift Forstaubahn weer opbouwen. De liftvervanging levert niet alleen een comfortverbetering op, maar ook een gereduceerde lifttijd. De huidige tweezitter is lang en erg traag. Liefhebbers van het skigebied Fageralm moeten nog wel even geduld hebben, want de gondel zal pas volgende zomer worden geïnstalleerd.

Bronnen: grossarltal.info

Henri
weet alles van nieuwe skigebieden, liften en projecten.

Plaats een reactie

Ziet er uit als een heel leuke uitbreiding! Ga het in de krokusvakantie zien.

Mooie toevoeging. Wel heb ik er één bedenking bij. Komt er niet nu nog meer druk op het smalle pad-achtige stuk aan de Großarl kant? Dat wordt nu nog meer een trechter waar het hele gebied langs moet. Eigenlijk mist het gebied nu een lift terug richting omgeving Panoramastube.

Mooie toevoeging. Wel heb ik er één bedenking bij. Komt er niet nu nog meer druk op het smalle pad-achtige stuk aan de Großarl kant? Dat wordt nu nog meer een trechter waar het hele gebied langs moet. Eigenlijk mist het gebied nu een lift terug richting omgeving Panoramastube.

ThomJ op 21 sep 2023 11:22

Daar komt het toch net onder uit?
Ruim onder de Gehwolfalm.

Disturbing the peace since 1975

Heb regelmatig in Grossarl geskied, maar dat er ook een route liep was me nog nooit opgevallen. Maar dat is nu een piste, dus komende winter maar eens zien wat ik altijd over het hoofd zag :-)

Peter Pos

@Supergrover dat ligt hem er denk ik aan waar ze bij elkaar komen.

null

Opensnowmap geeft de skiroute aan als er onder pas samenkomend. De pistetekening en omschrijving hierboven doen vermoeden dat ze al eerder bij elkaar komen. Het is te hopen dat wel de gehele witte lijn gevolgd wordt.

Ik heb deze skiroute heel vaak geskied. De route op Open Snowmap is correct, pas ter hoogte van de Alpentaverne komt deze samen met de blauwe piste. Maar dit laatste deel is wel heel vlak, soms zelfs een stukje stijgend, waardoor je af en toe behoorlijk moet prikken en daarmee nou niet echt heel erg geschikt voor de grote massa. Of dat aangepast wordt, geen idee.
De Berglandroute was trouwens een van de mooiste skiroutes die ik ken, door prachtig landschap en vaak helemaal uitgestorven. In die zin erg jammer dat het nu een reguliere piste wordt.

Heb regelmatig in Grossarl geskied, maar dat er ook een route liep was me nog nooit opgevallen.

peterpos op 21 sep 2023 13:52

Dat kan kloppen. Je kwam er alleen door in het bergstation van de Fulseck-gondel de achteruitgang te nemen. De start van de route was verder vanaf geen enkele piste te zien.

Plaats een reactie