Live: Flachau hoopt op een pak verse sneeuw

Eddy_Jansen op 09 februari 2024· 14 reacties

Ideale omstandigheden 's morgens vroeg op de top van de Griesenkar
Ideale omstandigheden 's morgens vroeg op de top van de Griesenkar

Een paar dagen voor de start van de carnavalsvakantie zijn de sneeuwcondities in Oostenrijk niet ideaal. Ook in de bij Nederlanders en Belgen populaire vakantieplaats Flachau in het Salzburgerland houdt de kwaliteit van de sneeuw niet over. Oorzaak: het is te warm. Het is te hopen dat het kouder wordt. En dat er de komende dagen een portie verse sneeuw valt. En dat geldt niet alleen voor Flachau.

Vroeg op pad

Een paar dagen voor de massale uittocht van de Zuid-Nederlandse vakantiegangers hoopt Flachau op broodnodige verse sneeuw. De laatste sneeuw van betekenis dateert alweer van een aantal weken geleden. En met middagtemperaturen van ongeveer 12 graden (en nauwelijks vorst in de nacht) verdwijnt die sneeuw die er nog ligt als voor de zon, die in de middaguren weldadig schijnt.

Sneeuwkanonnen inzetten biedt geen soelaas: het is overdag simpelweg te warm om kunstmatige sneeuw te maken. Het gebruik van sneeuwkanonnen vereist tenslotte vorst en dat doet het 's nachts slechts héél licht. Dus bieden voornamelijk de vroege ochtenduren uitkomst als je een paar uur lekker onder ideale omstandigheden wilt skiën.

Rond tien uur wordt het drukker bij de hooggelegen liften en stijgt de temperatuur al fors
Rond tien uur wordt het drukker bij de hooggelegen liften en stijgt de temperatuur al fors

Ervaringsdeskundige

Ik kom al meer dan 30 jaar in Flachau en heb er de meest uiteenlopende omstandigheden meegemaakt: van 's morgens een meter sneeuw op je auto zodat je die eerst moest uitgraven, met -11 klappertandend van de kou in de stoeltjeslift zitten, tot waterskiën voor het terras van de Dampfkessel, één van de populaire uitspanningen aan de piste. Kortom: de afgelopen decennia hebben mij laten zien dat het in Flachau kan vriezen, maar ook kan dooien.

1600 meter als grens

Deze week kiezen wij voor de eerste lift naar boven. En melden ons dus om half negen bij de SpaceJet 1 en zijn binnen een dik kwartier via SpaceJet1, SpaceJet2 en StarJet3 op de top van de Griessenkar, op een kleine 2000 meter. De sneeuwkwaliteit is verrassend goed. Waar het 's nachts in het dal licht geregend heeft, heeft het boven blijkbaar licht gesneeuwd. De eerste twee uur kunnen we fantastisch skiën: het is nog niet al te druk en het verse sneeuwlaagje maakt de omstandigheden vrijwel ideaal. Maar al snel wordt het te warm: om 10 uur is de temperatuur al gestegen tot zes graden en dat maakt skiën lager dan 1600 meter al snel tot een hachelijke onderneming. Niet voor ervaren skiërs, want die weten doorgaans wel raad met dit soort omstandigheden. Maar we zien toch weer te veel kamikazepiloten, die denken dat je in papsneeuw hetzelfde kunt skiën als onder ideale omstandigheden. Ze zorgen niet zelden voor gevaarlijke situaties.

Druk op de flanken van de Griesenkar
Druk op de flanken van de Griesenkar

Anyway: wij beperken ons deze dagen tot het Flachauer skigebied bóven de 1600 meter, zeg maar het deel boven de AchterJet: SpaceJet 2 en 3, StarJet 2 en 3 en de nog betrekkelijk nieuwe PanoramaLink, die ons naar Flachauwinkl brengt. Daar is de hele dag goed tot zeer goed te skiën. Als je maar hoog genoeg blijft.

Eddy_Jansen
Blogger

Plaats een reactie

Ja de PanoraLink is een echte aanwinst.
Want aan die kant is het zeker ook heel leuk skiën.
Voor de beginners, met leuker/breder blauw dan aan de Flachau kant.
Wij zijn er 4 weken geleden geweest, met gelukkig goede sneeuw / kou / zon.
Veel plezier degene die nu gaan, met hopelijk weer eens wat verse sneeuw !

Ben inmiddels alweer een week terug vanuit Wagrain. Dit blijft zo’n gaaf gebied. Vooral met de PanoramaLink en de G-link. Hadden bijna de hele week Kaiserwetter, maar het was wel aan de warme kant helaas. De pistes waren in de ochtend top, maar aan het einde van de dag toch echt een stuk minder. Hopelijk gaat het nog sneeuwen voor degene die komende week op wintersport gaan.

Leuke blog. Ik ga in maart voor de eerste keer naar Flachau. Goed om te weten dat de condities hogerop goed zijn met deze temperaturen.

Is het aan te raden om vanuit de Panorama Link door te skiën naar Flachauwinkl > Zauchensee? Zauchensee ligt op 1340m zie ik, dus wat afdalingen die kant op lijkt me niet verkeerd als het warm is. Anders zit je inderdaad telkens in de drukte en dezelfde liften/pistes.

Wat voor de één een voordeel is, is voor de andere een nadeel.
Het is veel drukker geworden in Flachauwinkl aan beide kanten.
En de sfeer is er niet prettiger op geworden door al die Flachau-gangers

Leuke blog. Ik ga in maart voor de eerste keer naar Flachau. Goed om te weten dat de condities hogerop goed zijn met deze temperaturen.

Is het aan te raden om vanuit de Panorama Link door te skiën naar Flachauwinkl > Zauchensee? Zauchensee ligt op 1340m zie ik, dus wat afdalingen die kant op lijkt me niet verkeerd als het warm is. Anders zit je inderdaad telkens in de drukte en dezelfde liften/pistes.

Gabriel op 09 feb 2024 10:27

Ben er vorige week geweest. Zauchensee ligt hoger en de sneeuw is hier echt aanzienlijk beter. Soms 's ochtends al pap in Flachau, terwijl Zauchensee zeker boven bijna hele dag goed bleef. Ook mooi gebied dit.

blijft voor mij een druk gebied in de carnavalsweek, niet alleen van mensen die er verblijven maar ook dagjesmensen vanwege de ligging dichtbij de snelweg…

@Gabriel, ik zou zeker een keer de Panoramalink nemen en richting Flachauwinkl-Zauchensee maar ook Kleinarl gaan.
@Game, helemaal met je eens.
Voorheen was Flachau altijd de drukke kant.
Wagrain/Alpendorf was veel rustiger, maar door de G-link werd het daar drukker.
Zelfde met Kleinarl, Flachauwinkl en Zauchensee, door de Panoramalink daar nu veel drukker.
Toch jammer😉

Thank God summer is over!

Fijn om ook eens realistische verhalen over de sneeuwcondities op dit moment en de ervaringen van de afgelopen 30 jaar bij dit soort gebieden. Er worden, mede naar aanleiding van de huidige condities en klimaatdoemdenkers, allemaal scenario’s voorspeld dat het allemaal snel afgelopen is voor dit soort gebieden.
Ik heb ook de ervaring van de afgelopen twintig jaar dat het kan vriezen en dooien bij dit soort hoogtes. Ook in januari en februari, en het soms op het laatste moment nog goed komt (of niet).

Wat voor de één een voordeel is, is voor de andere een nadeel.
Het is veel drukker geworden in Flachauwinkl aan beide kanten.
En de sfeer is er niet prettiger op geworden door al die Flachau-gangers

Game op 09 feb 2024 11:12

@Game, Waaraan merk je dat de sfeer er niet prettiger op geworden is?

Ik kom elke winter een of twee keer vanuit Dienten naar dit gebied en lunch eigenlijk nooit. Dus zelf kan ik er niet over oordelen of de sfeer anders is geworden.
Ik vind het altijd wel aan de drukke kant in dit gebied, maar qua pistes en sneeuwkwaliteit is het vaak wel iets beter dan Hochkonig, dus ik snap het wel dat veel mensen voor Flachau kiezen ;-)

*bericht bewerkt door peterpos op 09 feb 2024 15:05

Peter Pos

@ PeterPos
Er komend meer macho figuren met veel meer kabaal en veel meer mensen die denken dat ze kunnen skiën. Maar ……… (vul zelf maar in) . Flachau-gangers komen veel meer voor de Apres Ski. Voorheen kwam men meer voor skiën of boarden.
Ik kom al jaren in het gebied maar amper in Flachau deel.

Voordeel van de feestgangers is dat het tot ca 11u redelijk rustig is.
Daarna richting Alpendorf. Rode piste 34 heb ik nog niet druk gezien.

@Game, dat veel mensen naar Flachau gaan voor de apres-ski dat hoor ik vaak. Maar wist niet dat ze ook op de piste irritant gedrag vertonen. Dat is vervelend.
Aan de Flachau-kant kom ik vaak niet verder dan de Rode 8 (of is het de Rode 9?). Dat is een heerlijke afdaling.
Als je naar Flachau zelf gaat dan vind ik het zo’n gedoe om telkens over te stappen naar een volgende stoeltjeslift.
Maar, het is en blijft wel een heel mooi gebied.

Peter Pos

Ik hoop ook op verbeterende condities.
We gaan namelijk eerste keer naar Flachau in 2de week van Maart.

Like tourists huffing and puffing to reach the top, while we forgot the view on the way up !

Ik ben nu 5 x in Flachau geweest, altijd week 3
Ook iedere keer wisselende condities
1 keer gebeld door de leraar, we starten later want de helikopter vliegt laag over om de sneeuw van de bomen te blazen (dat was het eerste of tweede jaar)
De laatste keer, temperaturen van tussen de +7 en -16 graden gehad
Maar ons appartement is voor volgend jaar gelijk weer door geboekt
Weer week 3

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie