Vroegboeken: wanneer ga je naar welk skigebied?

Roel op 01 mei 2024· 12 reacties

Waar ga jij naartoe in de winter 2024/2025?
Waar ga jij naartoe in de winter 2024/2025?

De winter 2024/2025 biedt wintersporters nieuwe kansen. Qua weer en sneeuw maar ook op het gebied van bestemmingen. Wordt het het vertrouwde skigebied of ga je op zoek naar nieuwe oorden? Hier volgen een aantal vuistregels en tips voor het boeken van je komende wintersportvakantie.

December: waar valt de eerste sneeuw

In december gaan de meeste skigebieden in de Alpen open. Hoewel er begin december soms al een dik pak sneeuw ligt (vorig jaar bijvoorbeeld), is dat eerder uitzondering dan regel. Kies dus een skigebied waarvan je weet dat er voldoende pistes open zijn. Op de eerste plaats zijn dat natuurlijk gletsjergebieden als Sölden - Ötztal Arena, Hintertuxer Gletscher en Tignes - Val d’Isère, maar vaak hebben niet-gletsjerskigebieden ook al genoeg open. Wanneer er een paar koude nachten in november of begin december zijn geweest, is er genoeg kunstsneeuw opgespoten dat zelfs lagere gebieden als Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn of Kitzbühel - Kirchberg al het hele skigebied open hebben en je geweldige condities hebt. Houd er echter rekening mee dat die lage gebieden gevoelig zijn voor zachte oceaanlucht. Bijna ieder jaar in december worden de Alpen wel een keer overspoeld door milde lucht, wind en regen waardoor de sneeuw beneden de 1500 meter weer tijdelijk wegsmelt. Je hebt dus wat geluk nodig.

Beschikbare accommodaties in Tignes-Val d’Isère in december

Sneeuwzekere skigebieden in de Kerstvakantie

Geluk hebben geldt ook zeker voor de kerstvakantie. Berucht in vooral de eerste week van kerst is het Weihnachtstauwetter (kerstdooiweer), oftewel de verhoogde kans op dooi in die periode. Ook dan is het dus raadzaam om iets hoger te gaan zitten. In de tweede week van de kerstvakantie zijn de condities regelmatig al net wat beter trouwens. De afgelopen jaren waren het delen van de Zuid-Alpen die de zachte dans ontsprongen en vooral minder regen kregen, zoals Puy Saint Vincent en delen van de Dolomieten.

Januari: de beste skigebieden in de koudste maand

In januari is de gemiddeld koudste maand van de winter. De dagen zijn kort en het kan - zeker op hoogte - goed koud zijn. Om die reden liggen de gletsjerskigebieden in januari juist minder voor de hand. Zeker als de lagere gebieden ook genoeg sneeuw hebben en dat is vaak het geval. Begin van januari is het soms nog behelpen, maar meestal bouwt zich gedurende de maand ook in de dalen een sneeuwdek op. Daarom kun je in januari bijna overal terecht. Houd er wel rekening mee dat de zon laag staat en snel achter de bergen verdwijnt. Kies dus een skigebied dat niet alleen maar noordhellingen heeft of op een soort plateau ligt, dan kun je ook nog van het zonnetje genieten. Voorbeelden zijn Alta Badia, Alpe d’Huez en de Zillertal Arena.

Beschikbare accommodaties in januari in de Zillertal Arena

Februari: meest sneeuwzekere maand

Februari is de maand waarin het sneeuwdek beneden de 1500 meter gemiddeld het allerdikste is. In de afgelopen zachte winters was dat lang niet overal zo, maar als die jaren ons iets hebben geleerd dan is het dat er dankzij kunstsneeuw toch bijna overal geskied kon worden. Of het nu in SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental, Portes du Soleil of Salzburger Sportwelt is. Alleen de sneeuwkwaliteit varieert soms sterk van plaats waarin een paar honderd hoogtemeters veel verschil (kunnen) maken. Wil je graag zekerheid, zoek het dan hogerop.

Skiwelt Wilder Kaiser - Brixental
Skiwelt Wilder Kaiser - Brixental

Beschikbare accommodaties in februari in Salzburger Sportwelt

Voorjaarsvakantie: zoek het eens buiten de gebaande paden

De carnavals-/voorjaarsvakantie valt ieder jaar verschillend en spreidt zich uit over 2 à 3 weken in februari en/of begin maart. Het hierboven geschetste beeld geldt dus ook voor de voorjaarsvakantie, met dat verschil dat het vaak drukker is. De pistes hebben meer te lijden onder schrapende skiërs en snowboarders. Wil je dat de pistes niet meteen in buckelvelden veranderen, overweeg dan eens een rustiger en onbekender skigebied. Enkele jaren geleden schreef ik een artikel over rustige skigebieden in de schoolvakantie met ook in de reacties diverse tips van de lezers zelf.

Maart: sneeuwzeker in het hooggebergte

De sneeuwcondities van gebied tot gebied variëren in maart nog veel meer, maar boven de 1500 meter zit je meestal wel veilig. Vergeet niet dat de hogere gebieden in maart en april gemiddeld hun dikste sneeuwdek hebben! In tegenstelling tot januari kun je in maart het beste een hoog skigebied zoeken - al dan niet met gletsjer - of een skigebied met veel noordhellingen. Die pakken in maart evengoed zon maar liggen niet pal in de zon waardoor de sneeuw snel papperig wordt. Voorbeelden van goede skigebieden in maart zijn Ischgl, Les Arcs en Val Gardena.

Beschikbare accommodaties in maart in Les Arcs

Alternatief: last minute

Dit zijn vuistregels, maar iedere winter is anders. Soms zijn lagere skigebieden ook in maart nog erg goed, maar daarvoor is wat meer geluk (lees: kou) nodig. Natuurlijk kun je, zoals ieder ander moment in de winter, ook last minute boeken. Het voordeel is dat je profiteert van de beste condities in een skigebied naar keuze; een nadeel is dat de door jou gewenste accommodatie misschien niet meer beschikbaar is.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Als ik iets heb geleerd van de afgelopen jaren is het:
OF wachten met boeken (last minute)
OF (bijv. met familie in krokus, last minute geen optie) accepteren dat je lol moet maken in slush of andere meuk.

Hoedanook is wintersport leuk.

Totales Vollidiot

Seizoens pas voor Les trois valle en gaan bij goed weer word het volgend jaar.😀

eind januari Paradiski

Een zekerheid zonder gletsjer voor je eerste en de laatste meters van het seizoen is Obertauern. Neem wel de korte verticals en de beperkte omvang voor lief. Maar voor een paar dagen echt prima en ook na het skiën genoeg vertier.

1 keer geweest en nooit weer voor mij, dat Obertauern.

1 keer geweest en nooit weer voor mij, dat Obertauern.

DSvier op 02 mei 2024 17:58

Waarom niet?

  • ik ken het niet, maar een vriend wil me meenemen er naar toe.
Totales Vollidiot

Altijd week 3 met de shos naar Flachau
Ons appartement was goed bevallen, dus maar gelijk door geboekt

Ik vermoed dat DSVier het net als ik in een halve dag wel gezien had en wel klaar was met weer dezelfde traverse nemen. En met een beetje gasgeven ben je vlot door 3a400 hoogtemeters heen. Meer heb je er (op één punt na, vanaf de zwarte Buckelpiste) niet. En de horeca is er ook wat prijzig voor wat je er voor krijgt.

Het artikel gaat uit van de ‘wetmatigheden’ in een skiseizoen. Maar na de afgelopen tien winters heb ik geleerd dat die er steeds minder zijn. Afwachten en hopen dat je een goede week treft.

Life is what happens while you were checking your phone

14 dec 24: Serfaus. Tel nu al af :-)

Afgelopen jaar hadden wij Wildkögel geboekt. Het idee: wij hoeven geen enorme pistes, we vermaken ons wel een week. Het resultaat: met een dag waren we uitgekeken omdat er nergens getoerd kan worden en je iedere keer weer in het dal staat. De rijen voor de liften waren lang en de hoeveelheid (kleine)kinderen op de piste enorm. Gelukkig zat Koningsleiten in de buurt…

@Dopeboarder Soms is inlezen in een gebied wel handig. Wat je opnoemt komt in bijna alle recenties terug…

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie